Очни клиники

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.641
Поени од реакции
27.890
Татко ми си разменил телефон со пациенти што лежеле у истата соба со него а сите оперирани кај овој кретенот,никој не гледа од нив
 
Последно уредено:
Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.680
Поени од реакции
2.509
Навистина др.Драган Андоновски од најдобар,најбаран,стана доктор со многу грешки при операции..За ова си во право, жал ми е за татко ти.

Мислам дека не си бил ни во Деница...не е битно.
мисли што сакаш, небитна си.
 
Член од
20 мај 2016
Мислења
45
Поени од реакции
3
Na mm mu dijagnoaticiraa centralna serozna horioretinopatija, od th. Sol. Nevanac 4×1 i Serapeptaze 10 dena.
Denes na kontrola edemot na makula namesto da se namali toj zgolemen. Dr. ne ni dade nikakov konkreten odgovor, pa moze a i ne mora Avastatin anti VGEF, pa kolku pobrzo tolku podobro, vaka kako samo od red da ne izvadi, a vo privatna klinika sme, sto znaci ne zbuni skroz, prasuvam jas a ova Doktore vaka na prethodna snimka ne bese, citiram"koga ke studiras 10 god togas ke praime muabet".Pa jas ako sum oftamolog i ne doqgqm kaj tebe. Inaku nemq dijabet, ne pusi, nemq ocen pritisok, nikakvi lekovi ne pie, prethodno nikakov problem so ocite.
Ima nekoj iskustvo so vakva dijagnoza?
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.528
Поени од реакции
34.679
Na mm mu dijagnoaticiraa centralna serozna horioretinopatija, od th. Sol. Nevanac 4×1 i Serapeptaze 10 dena.
Denes na kontrola edemot na makula namesto da se namali toj zgolemen. Dr. ne ni dade nikakov konkreten odgovor, pa moze a i ne mora Avastatin anti VGEF, pa kolku pobrzo tolku podobro, vaka kako samo od red da ne izvadi, a vo privatna klinika sme, sto znaci ne zbuni skroz, prasuvam jas a ova Doktore vaka na prethodna snimka ne bese, citiram"koga ke studiras 10 god togas ke praime muabet".Pa jas ako sum oftamolog i ne doqgqm kaj tebe. Inaku nemq dijabet, ne pusi, nemq ocen pritisok, nikakvi lekovi ne pie, prethodno nikakov problem so ocite.
Ima nekoj iskustvo so vakva dijagnoza?

...жалосно да кој знае колку пари платени на приватно на офталмолог, барате мислење и помош по социјални мрежи, барем за платените пари можеше офталмологот малку понародски да ви ја објасни ситуацијата, а не молчејќи да дава само здравствена услуга.

eye_diagram_4.png

Централната серозна хориоретинопатија (CSR/CSCR)

е очна болест која предизвикува привремено заматеност со трајност од 3 до 6 месеци и само од себе ќе се повлече, но во некои случаи трајно заматен вид, најмногу ги погодува младите до средовечни мажи и обично го зафаќа едното око, а во ретки случаи и двете.

... последиците од централната серозна ретинопатија обично се привремени и повеќето пациенти повторно добиваат оштрина во видот, а третманот може значително да го забрза закрепнувањето,
затоа офталмолог кај вашиот случај, ја следи ситуацијата дали до 3 или 4 месеци ако се повлече само од себе со дополнително препорака што ви ја даде на примена на капки Nevanac кој спаѓа во група на NSAIL нестероидни антнивоспалитен прелек што се применува за спречување на создавање на макуларен едем после операција на катаракта кај пациенти дијабетичари (додека во литература не најдов потреба од serapeptase во овој случај и за тоа нема да коментирам).

1.jpg

... централна серозна ретинопатија се јавува кога течноста се акумулира под мрежницата, тоа е делот од окото што ги претвора светлосните зраци во електрични сигнали, овие отоци (едеми) слични на плускавци може да предизвикаат искривен вид, истекувањето на течност главно доаѓа од хориоидниот слој поради мали прекини во ретиналниот пигментен слој (RPE), оваа состојба влијае на мрежницата (областа чувствителна на светлина) и го нарушува видот.


Што предизвикува централната серозна хориоретинопатија (CSR/CSCR) ?

- Стрес или траума,
- Стимуланти - употреба на стероидни лекови, пушење, кофеин и други стимуланси
- Високо ниво на хормонот кортизол (Кушинг синдром),
- Висок крвен притисок,
- Присуство Helicobacter pylori во желудникот,
- Болести на бубрезите.

Кои се симптомите на серозна хориоретинопатија (CSR/CSCR?

ice_screenshot_20220702-132035.jpeg Central-serous-chorioretinopathy-2.b8325ee.jpg

... еднострано заматување на видот, метаморфопсија (симптом што предизвикува визуелно нарушување што ги прави работите кои се нормално рамни, како што се сенките на прозорците или рамката на вратите, да изгледаат брановидно или криво), микропсија (гледање предмети помали од нив) и блага дисхроматопсија (нарушување на видот во боја),

CSC__Resampled.png

како и централно црно заматување на објектот што го гледаме.

Третман на CSCR

...понекогаш може да се реши само од себе во рок од неколку месеци, особено ако факторите или лековите што го предизвикуваат проблемот може да се идентификуваат и елиминираат, меѓутоа кога CSCR не се повлекува самостојно или се повторува, може да биде потребен медицински или ласерски третман.

... вообичаените медицински третмани вклучуваат, анти-кортикостероиди, аспирин, анти-адренергични агенси, агенси против васкуларниот ендотелен фактор на обновување (VEGF), додека вообичаените ласерски опции вклучуваат, фокусна ласерска фотокоагулација со аргон, фотодинамичка терапија (PDT), микропулсен ласер (SML), хроничен тек кој трае повеќе од 12 месеци.

... ласерски, микропулсниот диоден ласер до местото на истекување на RPE има добри резултати во неколку студии и е поврзан со значително помало оштетување на мрежницата.
Фотодинамичната терапија (ПДТ) на 30-50% од дозата што се користи за CNV заедно со 50% интензитет на светлина обично резултира со целосна резолуција, вклучително и тешки хронични случаи, и е поврзана со значително помала инциденца на значајна хороидална исхемија од режимите со повисок интензитет.
... интравитреалните анти-VEGF агенси се ветувачки и може да се користат заедно со други третмани, други извештаи за случаи покажаа корист од различни агенси, вклучувајќи аспирин, бета-блокатори и еплеренон, но контролираната евалуација е ограничена до денес.

еве една клиничка студија,

... резултатите покажаа дека локалната терапија со непафенак 0,1% има ветувачки резултати за третман на CSC, оваа болест генерално ги погодува младите луѓе на работоспособна возраст, а визуелните симптоми како што се заматен вид, метаморфопсија, микропсија, дисхроматопсија, централен скотом и хиперметропизација може значително да ги попречат нивните секојдневни активности, болеста обично поминува спонтано во рок од три месеци.

... во моментов не постои стандардна терапија за акутен CSC, иако има многу проучувани модалитети на третман, вклучувајќи ласерска фотокоагулација, PDT и фармаколошки агенси, досега, ласерска фотокоагулација на точките за истекување на екстрафовеалните точки беше обид за лекување на акутен CSC.

... иако ласерската фотокоагулација може да го скрати времето на резолуција на серозното одлепување, таа нема никаков корисен ефект врз конечниот VA (Visual acuity- визуелна острина).

Nevanac Eye Drops.jpg 76G3XBTGBVACBLRA2R6YBMFJY4.jpg

... дополнително, фотокоагулацијата може да предизвика јатрогена хороидална неоваскуларизација или оштетување на фовеалните фоторецептори, во последно време, PDT со Veterporfin почна да се користи за третман на акутен CSC.

... иако PDT може да биде корисен за третман на акутен CSC со намалување на хороидалната хиперпропустливост, исто така може да предизвика промени на структурата на хороидалната васкулатура.

... оваа студија, иако била обележана со ограничувања како отсуство на контролна група и мал број пациенти, покажа убедливи резултати во однос на излезот на VA (визуелна острина), подобрување на симптомите, затворање на CNV и резолуција на субретиналната течност.
Исто така, резултатите се компатибилни со други студии поврзани со PDT кај хроничен CSCR.
PDT Photodynamic Therapy е дефинитивно третман на избор кај симптоматски хроничен CSCR, како и кај идиопатскиот CNV (Choroidal Neovascularization), компликациите поврзани со PDT како што е одвојувањето на RPE може целосно да се решат без дефицит во VA, студиите кои вклучуваат поголем број пациенти се потребни за подобро разбирање на улогата на PDT во хронична CSCR и идиопатска CNV.

... пациентите со акутен CSC обично имаат релативно добра основна вредност на VA, затоа, императив е да се имаат на ум потенцијалните несакани настани предизвикани од PDT, третирани 63 пациенти со акутен CSC со половина доза вертепорфин PDT или плацебо PDT во обид да се покаже безбедноста на PDT.

... последователно време на следење од 12 месеци, 94% од очите покажаа целосна резолуција на серозно макуларно одлепување во групата со половина доза PDT наспроти само 57% од очите во плацебо групата, резултатите од поранешните студии открија дека половина доза на вертепорфин PDT е ефикасна опција за третман за акутен CSC и покрај охрабрувачките резултати на PDT со половина доза вертепорфин, цената на вертепорфин може да ја ограничи употребата на PDT во лекувањето на акутен CSC.

кратенки значење:
Central Serous Chorioretinopathy (CSCR)
fluorescein angiography (FA)
Choroidal Neovascularization (CNV)
Photodynamic Therapy (PDT)
Optical Coherence Tomography (OCT)
Best Corrected Visual Acuity (BCVA)
Visual acuity (VA)
Retinal pigment epithelium (RPE)
Vascular endothelial growth factor (VEGF)

1-s2.0-S2451993620302942-gr1.jpg 12886_2014_Article_455_Fig1_HTML.jpg

...ова вака да имаш престава за ситуацијата, како ја опиша ти дека особата нема попратни болести ниту пие лекови, тоа не значи дека си запозната дека можеби е под голем стрес во подолго време како главен причинител при што доаѓа до покачување на хормонот кортизол и највероватно со остранување на тој тригер кај особата може да се повлече едемот само од себе, како и да направите лабораториско испитување на Helicobacter pylori како еден од причините на појава на ваква состојба!
 
Последно уредено:
Член од
31 декември 2007
Мислења
21
Поени од реакции
0
Да прашам од лично искуство кои офталмолошки ординации во Скопје би препорачале, со сериозни дијагностички и хирушки тимови?
 
Член од
2 август 2022
Мислења
192
Поени од реакции
119
Што мислите за Д-р Тодорче Јосев од Систина Штип?
 
Член од
2 август 2022
Мислења
192
Поени од реакции
119
Некој со искуство со меур во леќа после операција на катаракта?
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
723
Поени од реакции
388
Баш ке интересира дали видот може да се среди само со вежби за очи...сте пробале прво со такво нешто?
 
Член од
31 декември 2007
Мислења
21
Поени од реакции
0
Дали некој имал искуство со операција на очи во Систина?
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.704
Поени од реакции
9.541
Дали некој имал искуство со операција на очи во Систина?
Какво лошо време дојде, на голема жалост, кога ќе треба човек да оди на лекар, дали на приватна или во државна установа, треба да се помоли на Бога да му дојде на помош за да помине операцијата во најдобар ред.:(....катастрофални грешки се прават, те осакатуваат доживотно, а неможеш да ги тужиш оти пациентот си се потпишува дека доброволно оди на операција, дава согласност.

Последни два случаи од операција на очи кај мои познаници завршија неуспешно:(
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.704
Поени од реакции
9.541
Познавам човек кој пред скоро време правеше таму операција и се заврши во најдобар ред.
Mozebi ne treba da komentirame za operacii, dali bile uspesni ili ne koga neznaeme za kakvi potocno zafati se raboti...no sepak javna tajna e ke kazam, deka na sistina i pagja rejtingot od mnogu lekarski greski vo posledno vreme..
 
Член од
31 декември 2007
Мислења
21
Поени од реакции
0
Дали некој направил операција Витректомија кај очниот хирург Билјана Костовска од Систина - офталмологија, Скопје, и какви се искуствата?
Дали операцијата е успешна и видот функционира нормално на подолг временски период?
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
3.650
Поени од реакции
5.654
Koj lekar bi mozhele da go proporacate za operacija na Katarakta niz Skopje.
Bez razlika dali privatno ili drzhavno.
I kakvi tipivi na operacii ima?

A i salam lekar/ ambulanta za ocen pregled i utvrdivanje tocna diagnoza.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom