Охрид во Јуни (ми треба инфо за мини одмор ама баш како турист)

Член од
16 ноември 2010
Мислења
70
Поени од реакции
10
Здраво. Планирам да го посетам Охрид на три дена во почетокот на месец Јуни. Знам дека не е баш сезона за капење, но ќе пробам и тоа. Одамна немам одено, па би било супер ако може да ми дадете конкретни информации со линкови и телефонски броеви.
Ми треба инфо за пристојно сместување, сакам да сум на локација близу го градот но и до некоја убава плажа. Ги најдов Апартмани Богданоски-искуство со нив? Слушнав Куба Либре дека е добра плажа/бар, дали е сеуште? Исто така освен црквата Св. Јован Канео, што друго би ми препорачале да посетам од знаменитостите во градот. Ако имате информации каде има добра македонска традиционална храна би било супер или воопшто храна што би ми ја препорачале, исто така и ноќни клубови/барови (незнам колку ќе бидат отворени бидејќи ќе бидам во Охрид понеделник-среда, но имам 24 години така да би било супер ако може да се журка навечер).
Значи немам одено околу 4 години и сакам да го прошетам онака баш како турист, бидејќи секогаш сум идел само на капење и не сум ги прошетал знаменитостите.
Благодарам однапред

Последно уредено:

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.444
Поени од реакции
25.396
Здраво. Планирам да го посетам Охрид на три дена во почетокот на месец Јуни. Знам дека не е баш сезона за капење, но ќе пробам и тоа. Одамна немам одено, па би било супер ако може да ми дадете конкретни информации со линкови и телефонски броеви.
Ми треба инфо за пристојно сместување, сакам да сум на локација близу го градот но и до некоја убава плажа. Ги најдов Апартмани Богданоски-искуство со нив? Слушнав Куба Либре дека е добра плажа/бар, дали е сеуште? Исто така освен црквата Св. Јован Канео, што друго би ми препорачале да посетам од знаменитостите во градот. Ако имате информации каде има добра македонска традиционална храна би било супер или воопшто храна што би ми ја препорачале, исто така и ноќни клубови/барови (незнам колку ќе бидат отворени бидејќи ќе бидам во Охрид понеделник-среда, но имам 24 години така да би било супер ако може да се журка навечер).
Значи немам одено околу 4 години и сакам да го прошетам онака баш како турист, бидејќи секогаш сум идел само на капење и не сум ги прошетал знаменитостите.
Благодарам однапред
Охрид е баш најубав во јуни и септември :) Не знам колку ќе биде за капење, според мене тешко веројатно...
Што подразбираш под пристојно сместување? Има добри приватни апартмани во градот но нема да најдеш онаков каков што бараш - блиску и до град блиску и до плажа. Најубаво да бидеш сместен во градот па после плажите ти се многу блиску.

Од друга страна пошо не си бил 4 години Охрид сигурно не си ги видел средените плажи Потпеш и Канео. Таму се оди пешки, на 10 минути од плоштад се така што не мора да бараш апартман покрај плажа.
Ако сакаш подалечна плажа, на пример Лагадин, Пештани, Градиште, Љубаништа, Св. Наум, може да отидеш со комбе (ако не си дојден со кола), возат евтино и мислам дека имаат редовни линии.

За кафе најубаво место за мене е Ликвид кафе (блиску е до плоштад, после Аквариус, би требало да се снајдеш)

Амбиентот е многу убав, особено пред зајдисонце.
Куба Либре ти е исто така многу убаво место, нема да згрешиш ако го посетиш и него.
Во Ајриш Паб Балабан има убаво јадење.

Со ноќни барови сме малку тенки... :)
Ликвид Кафе исто така работи навечер до 1-2 негде и најчесто има диџеј. Би требало да ти се допадне со оглед на тоа што е единствено асално место за излегување навечер.
За навечер одбегнувај го The Duck Caffe или „Кај Паткана" затоа што става вода во жестоките пијачки и ги наплаќа поскапо. Нема атмосфера никаква.
Одбегнувај го по можност и Кадмо, освен тоа што има дечурлана, може да се погоди да нема жив човек навечер и келнерите да си гледаат тенис.

За јадење и кафе освен Куба Либре, многу убаво е и Потпеш, сега изгледа вака (не најдов поубава слика). Многу ти е блиску местово до плоштад, се оди по мост што се наоѓа позади црквата Св. Софија. После Потпеш е Канео плажата, значи едно до друго се.

Од познати локалитети, мора да отидеш до Св. Наум. Многу е убаво направено, а во јуни нема да имаш многу гужва и на раат ќе уживаш таму. (y) Со себап ќе ги видиш и пауните како шетаат. :D
Знаменитости како Св. Јован Канео, Плаошник (мада овде нема многу што моментално...), Самоиловата тврдина ти се исто така убав предлог.

Друго шо знам... Ако ми текне нешто ќе допишам.

Член од
16 ноември 2010
Мислења
70
Поени од реакции
10
Охрид е баш најубав во јуни и септември :) Не знам колку ќе биде за капење, според мене тешко веројатно...
Што подразбираш под пристојно сместување? Има добри приватни апартмани во градот но нема да најдеш онаков каков што бараш - блиску и до град блиску и до плажа. Најубаво да бидеш сместен во градот па после плажите ти се многу блиску.

Од друга страна пошо не си бил 4 години Охрид сигурно не си ги видел средените плажи Потпеш и Канео. Таму се оди пешки, на 10 минути од плоштад се така што не мора да бараш апартман покрај плажа.
Ако сакаш подалечна плажа, на пример Лагадин, Пештани, Градиште, Љубаништа, Св. Наум, може да отидеш со комбе (ако не си дојден со кола), возат евтино и мислам дека имаат редовни линии.

За кафе најубаво место за мене е Ликвид кафе (блиску е до плоштад, после Аквариус, би требало да се снајдеш)

Куба Либре ти е исто така многу убаво место, нема да згрешиш ако го посетиш и него.

Ликвид Кафе исто така работи навечер до 1-2 негде и најчесто има диџеј. Би требало да ти се допадне со оглед на тоа што е единствено асално место за излегување навечер.
За навечер одбегнувај го The Duck Caffe или „Кај Паткана" затоа што става вода во жестоките пијачки и ги наплаќа поскапо. Нема атмосфера никаква.
Одбегнувај го по можност и Кадмо, освен тоа што има дечурлана, може да се погоди да нема жив човек навечер и келнерите да си гледаат тенис.

За јадење и кафе освен Куба Либре, многу убаво е и Потпеш, сега изгледа вака (не најдов поубава слика). Многу ти е блиску местово до плоштад, се оди по мост што се наоѓа позади црквата Св. Софија. После Потпеш е Канео плажата, значи едно до друго се.

Од познати локалитети, мора да отидеш до Св. Наум. Многу е убаво направено, а во јуни нема да имаш многу гужва и на раат ќе уживаш таму. (y) Со себап ќе ги видиш и пауните како шетаат. :D
Знаменитости како Св. Јован Канео, Плаошник (мада овде нема многу што моментално...), Самоиловата тврдина ти се исто така убав предлог.

Значи браво. Благодарам на деталноста, баш како што ми требаше.
Инаку да ти одговорам, за пристојно сместување мислев на ок средено студио станче/апартмант, пристојно за седење, пошто имам седено во ептен за никаде апартмани. Некаде за 400-700ден по човек од ноќевање бидејќи не е сезона сеуште. И да, најверојатно сместување во центар, па потоа за се друго пешачење или такси/комбе за малку поодалечените места.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.967
Поени од реакции
11.826
Јас издавам апартмани во центар, Скопски сум затоа сум боље од нив :icon_mrgr: барем бојлерот ти го оставам.

E

Epsilon

Гостин
Шо пари се хотелите од ден?

Појадок, ручек, вечера?

Колку кревети има?

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Јас имав па многу лошо искуство со охриѓани...најдов апартман за 1200 или 1500 денари од ноќевање,не ми беа проблем парите,беше топ скоцкано,кај старата автобуска,у охрид немав отидено 4-5 години...резервирав,плативме дел,дел требаше на рака да му ги дадам,се јавив 3 пати пред да тргнам дали е ОК се,ОК е вика.Стигам,ме пречекува,и ми вика-сум направил мала грешка,холанџани ќе ми дојдат у 4,ама ќе ти најдам сместување.Имав тешка сообраќајка пред да отидам,докторите се противеа да идам на одмор,ама некако допуштија со амин да бегам од сонце како од ѓавол.Ради тоа и се сместив у добар апартман,блиску до друштвото,и прилично во скап апартман,бидејќи другариве плаќаа дупло помалце.Ме носеше по куќи кај што бледо ме гледаа од старт газдите,и му реков одјеби.Се маткав цел ден на топлото дур најдам смештај.

Едино добро е што ми ги врати парите.

Али планирам да идам летово пак на 2-3 дена,колку да ми се тргне таа лоша слика од тој охрид.

Член од
15 јули 2007
Мислења
791
Поени од реакции
218
Jaс се интересирам како са ресторантите во Охрид ? На какви цени можат 4 луѓе да се нахранат за вечер ?

Член од
16 ноември 2010
Мислења
70
Поени од реакции
10
Јас имав па многу лошо искуство со охриѓани...најдов апартман за 1200 или 1500 денари од ноќевање,не ми беа проблем парите,беше топ скоцкано,кај старата автобуска,у охрид немав отидено 4-5 години...резервирав,плативме дел,дел требаше на рака да му ги дадам,се јавив 3 пати пред да тргнам дали е ОК се,ОК е вика.Стигам,ме пречекува,и ми вика-сум направил мала грешка,холанџани ќе ми дојдат у 4,ама ќе ти најдам сместување.Имав тешка сообраќајка пред да отидам,докторите се противеа да идам на одмор,ама некако допуштија со амин да бегам од сонце како од ѓавол.Ради тоа и се сместив у добар апартман,блиску до друштвото,и прилично во скап апартман,бидејќи другариве плаќаа дупло помалце.Ме носеше по куќи кај што бледо ме гледаа од старт газдите,и му реков одјеби.Се маткав цел ден на топлото дур најдам смештај.

Едино добро е што ми ги врати парите.

Али планирам да идам летово пак на 2-3 дена,колку да ми се тргне таа лоша слика од тој охрид.
Се надевам мене нема да ми се случи такво нешто. Јас најдов апартман 1000ден за двачца по вечер во близина на центарот е 10тина мин пешки. Ќе одам сега за 2 недели предсезонски така да не верувам нешто многу гужва ќе има.

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.871
Поени од реакции
12.209
Благодарам однапред
Музејот "Заливот на коските" во Градиште да го посетиш обавезно,се друго убаво ти објаснил џимеј.

Член од
16 ноември 2010
Мислења
70
Поени од реакции
10
Музејот "Заливот на коските" во Градиште да го посетиш обавезно,се друго убаво ти објаснил џимеј.
да да, секако дека ќе го посетам, туку како се стигнува до таму од центарот на охрид, само со такси или...?

Последно уредено:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.188
Поени од реакции
18.265
да да, секако дека ќе го посетам, туку како се стигнува до таму од центарот на охрид, само со такси или...?
Имаш комбиња/автобуси до Свети Наум, сега уште не се по летен распоред (на 2 сати).Ама од Јуни би требало да се на 20-30 минути цел ден директно до Градиште.
Друга опција пред летниот период, до Хотел Десарет имаш стандард превоз на 30-45 мин., после нагоре пешадија уште 20 мин. до таму.

Член од
16 ноември 2010
Мислења
70
Поени од реакции
10
Имаш комбиња/автобуси до Свети Наум, сега уште не се по летен распоред (на 2 сати).Ама од Јуни би требало да се на 20-30 минути цел ден директно до Градиште.
Друга опција пред летниот период, до Хотел Десарет имаш стандард превоз на 30-45 мин., после нагоре пешадија уште 20 мин. до таму.
Супер, а каде чекаат комбињата/автобусите, на автобуска или на други места?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.188
Поени од реакции
18.265
Член од
16 ноември 2010
Мислења
70
Поени од реакции
10
Член од
16 ноември 2010
Мислења
70
Поени од реакции
10

Здраво. Штотуку си дојдов од Охрид, па чувствувам дека би било правилно да го опишам мојот престој за другите дечки да имаат некаков review од мене.
Значи бев среда до сабота. Престојував во апартмани Богданоски и го имав најубавото искуство со нив. Апартманите се на 10мин од центарот, а се веднаш до езерото. Јас од тераса имав поглед кон езеро.
За јадење и пиење го пробав Irish pub и навистина беше супер. Во Cuba libre покрај езеро бев двапати на појадок. Храната беше ок, солидна, но услугата никаква. Првиот пат, келнерката се врати 3 пати за да провери што нарачавме и на крај пак ги помеша јадењата (Би требало да си запишува како сите нормални келнери... и јас сум келнер инаку). Но и простив од солидарност, сигурно и беше прв ден. Затоа дојдов повторно. Вториот пат, келнерката беше поискусна, но таа се обиде да ни наплати 10-20ден од порција повеќе, ни кажа дека ги покачиле цените но не беа сменети цените во менито. (Ова ми се случи и на неколку места кога купував сувенири. Бидејќи имав гостинка од Америка, нормално си зборевме на англиски, а тоа нашите македончиња пробаа да го искористат за профит, навистина ме разочараа). Јадев ручек и во Кадмо. Јадењето беше ок и мислам дека ја имав најдобрата услуга таму. Затоа келнерката си доби и добар бакшиш. Пробав и поевтини јадења. Хамбургерите беа супер и многу добра услуга имаа во фаст фоод ресторанчето наспроти поштата кое што е сместено на втори кат. Не се сеќавам на името.
Пробавме и јадења во хотелите покрај езерото и супер беа, нормално за 300ден порција.
За во ноќен клуб освен во Irish pub бевме во петокот и во Liquid и супер си поминавме. Во Liquid пиевме и кафе денски, добро место.
За плажи, бевме во онаа близу црквата Јован Канео, Љубаништа и Cuba Libre. Сите три ми беа ок, но не беа многу средени, само Cuba Libre беше најсредена но не беше она вистинска песочна плажа.
Од знаменитостите ги посетивме Античкиот амфитеатар, Самоиловата тврдина, Плаошник, Канео, Музејот на вода, свети Наум и свети Софија. Навистина убави места. Препорачувам секој да ги посети ако доаѓа во Охрид.
Си купивме сувенири, магнети и секако охридски бисери за подароци за познаници а и за мене. Најубави некако ми беа на тезгите пред свети Наум, и луѓето беа најпријатни. Тоа беше единственото место каде што никој не се обиде да ме поткраде. Добив и попуст на едно место, ми рекоа "Ти си наш, ќе ти дадам попуст". За првпат се почувствував горд дека сум Македонец, а добив и бенефит од тоа.
Се на се, на крај најубаво си поминавме, освен тие неколку инциденти што нашиве им ги прават на странците за да ќарат повеќе и пробаа на мене но не им успеа.

Kajgana Shop

На врв Bottom