Откажување од верата - Искушениа

K

kalimer0

Гостин
Опасен е, поштено. :toe:
Ќе се запишам и јас кај него. А тестовите многу тешки се?
Како што кажав прашањето е за верниците: дали во некој случај се одрекле од Бог.
Дали ти си верник и дали си се одрекол од Бог или воопшто не веруваш во него? Одговарајте конкретно на прашањето бидејќи темава фати погрешна насока (со исклучок на неколку коментари)
 
Член од
30 мај 2008
Мислења
185
Поени од реакции
8
Не бев верник, бидејќи не знаев што е вера. Во моето семејство имаше .................
...............Искрено би сакала секој да размисли ако го чита постот која ми е пораката и одговорот на прашањето.
искрено да ти кажам кога ти го прочитах тексто морам да ти кажам дека имаш така шо ке каже тони михајловски ного дирливи моменти ,ного тачливи шо дури ми потечеа повеке солзи од очите од :pos2: .јас сум обратно од тебе ,роден сум како верник и покасно некаде во средно се откажах и немам намера да помислам за назад .сум имал неколку лоши моменти па никојпат спас не сум барал у бог.саа да не почнам да ти реплицирам од реченица по реченица ке ти издвојам така по тачливите за мене:
=Режимот беше завршил, и можеше да се посети црква. =da одаш у црква и се "покоруваш" на уметнички слики кои и според божјите заповеди е спротивно :uvo:
=Библијата сакав многупати да ја читам но, ми бегаше од рацете.= нели знаеш да ја оставаш на маса и да ја читаш :pos: стварно не си ми јасна дали со некоја стилска фигура се изразуваш тука :toe: .а да ја прочиташ камасутра?повеке ке ти се најде у живото :vozbud:
=Вардар е мојата света вода.............=неможеше да најдеш некоја почиста река за да ти биде света :nesvest:
=Сите одговори ги има во Библијата=знаеш колку одговори им фалат .........скоро сите :star:
=Како болните се лечат со допир и нежност=тава не било ниту пак ке биде но ако сакаше да кажеш дека психолошки треба да му се влијае на болнио тука сум со тебе ама и да се лечи :kesa:
= бројот на верни пријатели е 11, 12тиот ќе те предаде, и за бизнисите е исто, може да се имаат 11 партнери но, 12 тиот е предавни=тава е нешто ново морам да признаам такво нешто немам сретнато никаде до сега ,интересна компарација со апостолите ,така ли? тава ти е :drk:
и сега за на крај да ти кажам от ка размислих ке ти кажам која ти е пораката и мојата порака до тебе:па ти мала си сакала да не насмееш нас атеистите ,и да ти кажам испеја бар кај мене :zver:ка си мала.ми се аресаш искрено :back: имаш смисла за хумор .јас ке ти порачам само едно -free your mind






 
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
најлесен начин да се збогатиш е да станеш славен, а потоа да формираш своја религија...

офтопик:
@eazy-e > ок е да си имаш свој став, но почитувај ги и туѓите....(премногу арогантно, со потсмев пристапуваш)
 
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Веќе немам живци да дискутирам на вакви слични теми. Затоа еве неколку мисли од луѓе многу поителегентни од вас (знаете на кого мислам). Прочитајте ги, размислите и пробајте да ги разберете (доколку вашата интелегенција го дозволува тоа) :raz:


Is God willing to prevent evil, but not able?
Then he is not omnipotent.
Is he able, but not willing?
Then he is malevolent.
Is he both able and willing?
Then whence cometh evil?
Is he neither able nor willing?
Then why call him God?
- Epicurus
omnipotent (семоќен)
malevolent (посакува зло на другите)
-----
Faith means not wanting to know what is true.
- Friedrich Nietzsche

-----
The fact that a believer is happier than a skeptic
is no more to the point than the fact that a drunken man
is happier than a sober one. - George Bernard Shaw
Голема грешка другар.
Логиката не е инструмент на спознавање на Бог.
Еве ја на пример го "гледам" Бог кога ја слушам песничкава.
Бог е љубов.....тоа е најблиску до дефиницијата за Бог.
Се друго е твоја лична потрага.
Каков Епикур каков Бернард Шо и каков будалетинка-Ниче.
 
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
па тоа ми е целта, да се насмееме малку :salut:јас и пишах да ја прочите камасутраа по ке и се најде у живото од библијата .нели сум у право?
ах ја па забораив дека во религија се пишуваа смешки..
ако ти е до смеење тука имаш смеа на кило
се извинувам за ова глупиве муабети, нека прочита типот и бришете ги
 
Член од
1 октомври 2010
Мислења
368
Поени од реакции
29
ednas ja koa trebase da nastapam vo edna mnogu delikatna sitvacija so drugar i ja se spremav za toa i bratucetkami mi vika why arent you nice a ja takov i vikam becouse the world is not nice XD
 
Член од
7 декември 2010
Мислења
178
Поени од реакции
131
Прашањето е за верниците, дали ви се има случено во некој тежок момент да речете нема Бог, Бог не постои бидејќи доколку постоел Вие не би биле во таа ситуација?
Мене ми се има случено вакво нешто, посебно доколку сум во некое тешко искушение. Сепак после кратко време сваќам што сум направил и се молам барајќи прошка бидејќи преку тие искушенија Бог не тестира дали ќе ја изгубиме вербата во Него.

Си паднал на тестот дечко веке си се откажал па предомислил до следниот пат и пак и пак . Ама нема верзе запали неколку свеќи у црква и ке биде се ок и пак и пак и пак.
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Како што кажав прашањето е за верниците: дали во некој случај се одрекле од Бог.
Дали ти си верник и дали си се одрекол од Бог или воопшто не веруваш во него? Одговарајте конкретно на прашањето бидејќи темава фати погрешна насока (со исклучок на неколку коментари)
Никогаш не сум се откажал и нема да се откажам од Бога иншАллах!
 
Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
188
Можеби тие „искушенија“ се обиди на бога да ве избави од синџирите на религиите и едноставно да го прифатите како Бог, создавател, некој вид на гравитација и слично, на кој не му е гајле за вас, отколку како Бог со пратеници (кои да се роделе во денешно време би завршиле кој во затвор кој во лудница)?
 
Член од
30 мај 2008
Мислења
185
Поени од реакции
8
ах ја па забораив дека во религија се пишуваа смешки..
ако ти е до смеење тука имаш смеа на кило
се извинувам за ова глупиве муабети, нека прочита типот и бришете ги
сте ја избришале само мојта реплика а не неговата иако напишал да му ја избришете :nesvest:
 
П

Пепси_

Гостин
До 10 години на некој начин бев верник одев на црква за празници,одев на гробишта палев свеќи,за бадник јас и помагав на баба ми за да го поканеме господ.... и тн и тн.НО оддкога ми се случија многу заебани работи уште на тиа мали години се откажав од се и сега во никој и ништо не верувам.Нема господ !
 
R

Ranta

Гостин
има начин да се напрај ова?? како до отказ од верата? искрено прашвам?
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.528
Поени од реакции
34.678
сите го бараат Господ кога се во тешка ситуација во текот на својот живот, дај Боже поможи ! затоа што тој треба да направи чудо да се измени ситуацијата, прашање е кога ние му рековме фала Боже што во моментот ми е убаво што купувам нови чизми или фала Боже што пицава е многу вкусна или фала Боже што денес е прекрасен ден и ќе одам во Зоолошка градина или навечер во кафич додека цело друштво пие и кажува вицеви сите среќни дали некој кажува, фала Боже што сме среќни? Јас мислам никој тоа не го прави...
Бог или Господ се повикува само кога сме во тешка ситуација, кога не ни е добро...пример некој цело време пуши пие алкохол не слуша никого и потоа кога се појавува здравствен проблем...Господе помогни? ами што е тој ? желботека во мака??
јас ќе речам сите верски објекти каде е домот на Господ се полни и има гужва само во празници, само кога ние имаме потреба, а другите денови? нема никој...празно...зарем Господ само на празник е во тие места? зашто никогаш во обичен ден онака без обврска не поминеме да поседиме во храмот Божиј без да побараме ништо ниту здравје, ниту среќа ниту ништо? едноставно да седиме и да го осетиме со телото тоа место...
пробајте така, па нема да размислувате поинаку !
а тоа дали некој има вера- нема вера! сака да се откаже - е своја лична одлука, одлука за својот живот, одлука да не почитуваш ниту човечки правила може да се живее во шума и како животно, секој сам избира што сака да биде!
човекот има некои свои одлики од кој се разликува од животните, знае што е љубов, да има вера и надеж ! :semolam:
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
има начин да се напрај ова?? како до отказ од верата? искрено прашвам?
А како си примен/а во верата, во која вера и од што „у ствари„ се откажуваш во/од верата?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom