Осми март- осум мрачни женски биографии

Член од
6 декември 2022
Мислења
942
Поени од реакции
1.386
Во пресрет на феминистичкиот Велигден осми март, да си припомниме на осум мрачни женски биографии кои влегле во колективното паметење на човештвото ама намерно се изоставаат во учебниците по историја и низ медиумите. Биографииве не се рангирани по суровост или по број на жртви, нема некој редослед, можеби читателот би ги рангирал по свое... има масовно убиство, инфантицид, насилство преку посредник, најмување швалери да го убие бившиот/сегашниот, клеветење преку социјални мрежи за да му ја уништи кариерата, лажно сведочење за да не му напредува кариерата итн.
Први дами на листава се чуварките на концентрационите логори за време Втората Светска Војна. Наспроти имиџот на жената кој се култивира низ медиумите како грижливо и нежно суштество полно со сочувство, овие дами докажуваат дека на женскиот мрак нема дно.
1. Ирма Гресе- хиената од Аушвиц: ја почнува кариерата на суров СС чувар во женскиот концентрационен логор во Равенсбрук, Австрија каде се прочула по инвентивноста во мачење на затворениците и била подоцна префрлена во Аушвиц за да крајот на војната го дочека во Берген Белзен. Додека била чувар во Аушвиц, ги бирала затвореничките за кои мислела дека се поубави од неа и ги праќала право во гасните комори. Претепувала со камшик до смрт, стрелала луѓе со пиштол по чиста случајност и го пуштала нејзиното куче убиец да гризе затвореници до смрт. Подоцна е заробена од страна на британските окупациони сили и по судење за нејзините злостори е осудена на смрт и обесена на 22-годишна возраст:


2. Илзе Кох- кучката од Бухенвалд (Buchenwald Bitch) сопруга на заповедникот на концентрациониот логор во Заксенхаузен а подоцна на Бухенвалд, Илзе работела како чувар и брзо се прочула по нејзината суровост- камшикувала луѓе со жилет на крајот од камшикот, шетала со куче и го пуштала да ги каса бремените затворенички, уживала да ги двои децата од мајките во логорот, пред очите на мајките затворенички ги труела нивните деца со отровни бомбони и ги присилувала да гледаат како нивните деца умираат, бирала швалери меѓу затворениците- кој ја одбие одма смртна казна а од кожата на мртвите логораши правела платно за лампи, облека, чаршафи. Дури и се допишувала со сопругите на командантите на другите концентрациони логори и била полна со препораки како да се преработи човечка кожа во секојдневни предмети за домаќинството. По крајот на војната, Илзе цели две години избегнувала заробување и дури во еден момент била славена како анти-нацист за да потоа излезат на видело сведоштвата за нејзината свирепост. По судење во Полска е осудена на смрт и свирепо обесена, намерно џелатот одолговлекувал со нејзината смрт, групно бесење со други чувари од логорите низ Полска качени на камионска приколка со бесилки на вратовите камионот возел полека за да агонијата им трае подолго.

 
Член од
1 февруари 2023
Мислења
73
Поени од реакции
81
Наспроти имиџот на жената кој се култивира низ медиумите како грижливо и нежно суштество полно со сочувство,
Не е точно. Жената секогаш е прикажувана како змија, аждаја, алапача, лисица и сл. И таквото мислење е длабоко вкоренето и индоктринирано посебно на мизогиниот Балкан додека пак мажот е прикажуван како заведена жртва што лесно потпаѓа во замките на лукавите вештици=жени.
 
Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
16.123
Поени од реакции
17.812
Член од
10 ноември 2022
Мислења
288
Поени од реакции
877
Во пресрет на феминистичкиот Велигден осми март, да си припомниме на осум мрачни женски биографии кои влегле во колективното паметење на човештвото ама намерно се изоставаат во учебниците по историја и низ медиумите. Биографииве не се рангирани по суровост или по број на жртви, нема некој редослед, можеби читателот би ги рангирал по свое... има масовно убиство, инфантицид, насилство преку посредник, најмување швалери да го убие бившиот/сегашниот, клеветење преку социјални мрежи за да му ја уништи кариерата, лажно сведочење за да не му напредува кариерата итн.
Први дами на листава се чуварките на концентрационите логори за време Втората Светска Војна. Наспроти имиџот на жената кој се култивира низ медиумите како грижливо и нежно суштество полно со сочувство, овие дами докажуваат дека на женскиот мрак нема дно.
1. Ирма Гресе- хиената од Аушвиц: ја почнува кариерата на суров СС чувар во женскиот концентрационен логор во Равенсбрук, Австрија каде се прочула по инвентивноста во мачење на затворениците и била подоцна префрлена во Аушвиц за да крајот на војната го дочека во Берген Белзен. Додека била чувар во Аушвиц, ги бирала затвореничките за кои мислела дека се поубави од неа и ги праќала право во гасните комори. Претепувала со камшик до смрт, стрелала луѓе со пиштол по чиста случајност и го пуштала нејзиното куче убиец да гризе затвореници до смрт. Подоцна е заробена од страна на британските окупациони сили и по судење за нејзините злостори е осудена на смрт и обесена на 22-годишна возраст:


2. Илзе Кох- кучката од Бухенвалд (Buchenwald Bitch) сопруга на заповедникот на концентрациониот логор во Заксенхаузен а подоцна на Бухенвалд, Илзе работела како чувар и брзо се прочула по нејзината суровост- камшикувала луѓе со жилет на крајот од камшикот, шетала со куче и го пуштала да ги каса бремените затворенички, уживала да ги двои децата од мајките во логорот, пред очите на мајките затворенички ги труела нивните деца со отровни бомбони и ги присилувала да гледаат како нивните деца умираат, бирала швалери меѓу затворениците- кој ја одбие одма смртна казна а од кожата на мртвите логораши правела платно за лампи, облека, чаршафи. Дури и се допишувала со сопругите на командантите на другите концентрациони логори и била полна со препораки како да се преработи човечка кожа во секојдневни предмети за домаќинството. По крајот на војната, Илзе цели две години избегнувала заробување и дури во еден момент била славена како анти-нацист за да потоа излезат на видело сведоштвата за нејзината свирепост. По судење во Полска е осудена на смрт и свирепо обесена, намерно џелатот одолговлекувал со нејзината смрт, групно бесење со други чувари од логорите низ Полска качени на камионска приколка со бесилки на вратовите камионот возел полека за да агонијата им трае подолго.

Чоек, шо ти е бе?
 
Член од
6 декември 2022
Мислења
942
Поени од реакции
1.386
Не е точно. Жената секогаш е прикажувана како змија... посебно на мизогиниот Балкан...
Чоек, шо ти е бе?
Кое срање од тема чевече...
3. Мариа Мандл, чуварка во Аушвиц, лично одговорна за одобрување на дневните списоци за егзекуција на логорашите во тој логор. Нејзините раце одобриле масовно погубување на 500 000 жени и деца, после крајот на писарската работа лично се симнувала меѓу логорашите и ги камшикувала новопристигнатите логораши без разлика на возраста. Не смееле да ја погледнат, еден поглед кон неа и одма ги праќала во гасна комора. По ослободувањето на логорашите од Аушвиц уапсена е заедно со други чуварки и погубена заедно со нејзина СС посестрима во затворот во Краков, Полска:
 
Член од
10 ноември 2022
Мислења
288
Поени од реакции
877
3. Мариа Мандл, чуварка во Аушвиц, лично одговорна за одобрување на дневните списоци за егзекуција на логорашите во тој логор. Нејзините раце одобриле масовно погубување на 500 000 жени и деца, после крајот на писарската работа лично се симнувала меѓу логорашите и ги камшикувала новопристигнатите логораши без разлика на возраста. Не смееле да ја погледнат, еден поглед кон неа и одма ги праќала во гасна комора. По ослободувањето на логорашите од Аушвиц уапсена е заедно со други чуварки и погубена заедно со нејзина СС посестрима во затворот во Краков, Полска:
И уште еднаш, шо ти е бе чоек?

Што е поентата на темата, дека постојат зли жени? Ако е тоа, секоја чест, без оваа генијална тема немаше да го знаеме тоа.

Земи прибери се, со својата мизогонија делуваш очајно, ама онака пред самоубиство очајно.

Земал жените да ги сфаќа сериозно и се ака од земја во очај и немоќ.
 
Член од
1 февруари 2023
Мислења
73
Поени од реакции
81
3. Мариа Мандл, чуварка во Аушвиц, лично одговорна за одобрување на дневните списоци за егзекуција на логорашите во тој логор. Нејзините раце одобриле масовно погубување на 500 000 жени и деца, после крајот на писарската работа лично се симнувала меѓу логорашите и ги камшикувала новопристигнатите логораши без разлика на возраста. Не смееле да ја погледнат, еден поглед кон неа и одма ги праќала во гасна комора. По ослободувањето на логорашите од Аушвиц уапсена е заедно со други чуварки и погубена заедно со нејзина СС посестрима во затворот во Краков, Полска:
Немој да ја испуштиш Báthory, омилена ми е. :love:
 
Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.860
Поени од реакции
1.309
Meh, нека се радуваат еден ден, не ми смета. :toe:
Кафана, цвеќиња, внимание и слично...
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.707
Поени од реакции
12.092
:facepalm::facepalm::facepalm:
шо е поентата на темава, има ли модератор овде да глеа шо се дешава? @Луси @Zlatikevichius

на дечково му треба сериозен третман во институција, малце и жалничко е.
 
Член од
10 ноември 2022
Мислења
288
Поени од реакции
877
:facepalm::facepalm::facepalm:
шо е поентата на темава, има ли модератор овде да глеа шо се дешава? @Луси @Zlatikevichius

на дечково му треба сериозен третман во институција, малце и жалничко е.
Tемата сама по себе не е за бришење, не крши никакви правила на форумот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom