Ортодонтска терапија и ортогнатска хирургија

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.687
Па со овие пошо се порцелански нема некој сеир... Со металните имаше ама некако послабо ги користат. Јас лично мислам дека се добра работа.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.493
Macedalien напиша:
Порцелански се - едвај се познаваат :wink:
И јас ќе си ставам такви летово.:helou:
 
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Третманот е супер : немам никакви проблеми и болката веќе помина. Протезите веќе и не ги чувствувам и не мислам на нив никако : доколку има некој проблем, добро плакнење на уста со хидрауличен џет и малце восок на непцата и оп! Се оди како подмачкано :music3:

Секој оброк е проследен со ритуално миење на забите и навистина не е тешко. Единствен недостаток се цигарите ама откако почнав да ја носам протезава ниту ми фалат ниту пак планирам да започнам да пушам толку колку што пушев порано.

А! Ќе заборавев : не ми пречат воопшто на говорот :je:

Еднаш на шест месеци редовно на детартража, белење на забите еднаш во три месеци со бикарбонат и киселина. Обавезно!!! :star:
 

Saiya Jin

Dizzy Fingers
Член од
26 април 2006
Мислења
1.266
Поени од реакции
10
Јас износив една протеза(порцеланска) една година. Не знам зошто но јас нејќев да ја носам. Ги знам многу кои многу сакат да носат протеза или пак кога носат и не сакат да им ја извадат. Јас уште од првиот ден кога ја ставив едвај го чекав денот кога ќе ми ја извадат протезата.

Не ми правеше којзнае колкав проблем протезата но ме нервираше фактот што не можев се да јадам. А најинтересно ми беше што имав кај да ја кријам мастиката на часовите :)
 
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Си имал(а) среќа што си можел(а) да џвакаш мастика :icon_roll
 

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
Тоа се препорачува за луѓе што неможат да носат обична протеза,а имаат сериозен проблем со забите,нивната позиција најчесто......Од туѓо искуство дознавам дека стално е проблематичен почетокот,после сите скоро и да забораваат дека носат.
 

Шмизличка

Let the good things roll
Член од
11 мај 2007
Мислења
355
Поени од реакции
4
Имам носено мобилна 2 години и после тоа носев фиксна уште една година. Фиксната ми беше многу мачна и навистина многу боли, ама сеа барем има некои резултати за разлика од мобилната. Мојата беше обична, со метални брикети или како и да се викаа тие. За разлика од мобилната исто така е и многу поскапа ама како што реков погоре многу ми помогна.На другите околу мене им бев чудна во прво време ама срека беа коректни и не ми пукаа сеир кога ја носев и брзо се навикнаа. Ти препоачувам да си ги оддржуваш забите НО и непцата, бидејки ја така се зафркнав што не бев многу одговорна и после одкога ми ја извадија од што ми беа воспалени непцата мораа да ми прават ултра звук. Се надевам дека ќе ти помогне протезата, а воедно сум сигурна во тоа, само што те жалам што нема да можеш да јадеш тврда храна после контрола (одкога ќе ти ја затегнат). Ама што да се праи, мора да се истрпи тоа.
 

Ddime

████████████████████
Член од
18 февруари 2007
Мислења
5.076
Поени од реакции
212
јас носев фиксна 2години...многу често фиксната ми беше затегнувана така да многу ме болеа забите, она што највише мене ме болеше е при ставањето на прстенот (тоа што се става на шеските/седмиците) и при вадењето кога ти ги прга таквите од забите со клешта
инаку имав ретки проблем со забите...место 2 ми расеа 3предни заба (во горната вилица) така да едниот мораше преку операција да ми го вадат а после ми беше ставена фиксната за побрзо растење на забот
 
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Пред еден месец ја ставив горната аркада. Денес ми ја лупнаа и долната и прекрасно ужасно боли ама се трае : хомеопатија, терапија и други работи и ајТ! :star:

Иначе и долната е со проѕирни брикети и само аркадата титанска се гледа кога ќе ја отворам устата.

ЕДИТ : Само што го напишав постов, изедов парче чоколадо и ми пукна горната аркада помеѓу седмицата и умникот. Кој ќе оди пак на ортодонтист ебате : морам оти ми се убоде во образот жицава :pos:
 
Член од
8 април 2007
Мислења
725
Поени од реакции
6
Macedalien напиша:
Си имал(а) среќа што си можел(а) да џвакаш мастика :icon_roll
Ej vaka, za ova, vistina vikaat deka ne se praktikua da dzvakas mastika ama veruvaj nema da mozes da izdrzis zatoa ti kazuvam da si dzvakas nema niso loso (odev kaj eptem spremen doktor vo bt koj me terase da dzvakam mastiki, za razlika od doktorot vo struga kaj so bese sestra mi i i zabrani da dzvaka, nikako ne smeese). Nosev celi 3 god i 8 meseci, puknav kolku dolgo bese toa...dzvakav kolku sakav i sega zabite mi se super a nemozam da ti opisam kakva bev, tie dvata napred navnatre i rotirani za 180 stepeni a pak tie vtorite dolu mi bea eptem dolu kao na drakula...ama sega e se ok, zatoa uzivaj, ke te boli na sekoja kontrola koga ke ti goi zategnuvaat ne ke mozes drugiot den niso da jades ama e izdrzis...so se 2 god, tesi se so mene :)
 
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Не можам пер : ми се лепи меѓу протезата и забите и ептен е непријатно. Иначе еве што ме чека после првата година (оти ортодонтскиот третман не ми е доволен) :

 

MorrisonKA

You need a fucking hobby, bitch!
Член од
23 март 2007
Мислења
815
Поени од реакции
27
Јас носев фиксни протези околу две години и имам прилично големо искуство со овој дел од стоматологијата:). Отпрвин необично, неудобно, болно по затегнување, ама подоцна толку се навикнав на нив така што коа ги извадив едно време ми беше чудно без нив ( многу ми беше мазно), ама затоа после само се клештев.:)
Иначе ми дадоа листа што не смеам да јадам со посебно потенцирани : мастики и гумени бонбони. Мастики си џвакав, иако стварно не е тоа тоа, ама ете бидна:) Едно време ми дадоа ластици за поврзување на двете вилици, е тоа ич не го сакав и искрено не ги ни носев, ама се провлеков некако. Добра придобивка од носењето протези е редовното миење заби со тоа што сеа не ги мијам манијачно туку 3 пати дневно.:)
 

k3x

I Laugh In The Face Of Danger
Член од
11 јуни 2007
Мислења
180
Поени од реакции
1
Ko mal treashe da nosam fixni ali mn mrazev i zatoa mesto 2 god fixni 4 god nosev mobilni ali bitno mi se sredija .Ali godinava mi gi izmesita zabite od gornata vilica pri edna mala deshavka i morav da nosam fixni za da ne mi ispadnat zabite od vilicata i bash e COOL da imash fixna zatoa: NOSETE FIXNI BOLJE SE OD MOBILNI !!!
 

BrownEye

And so it is...
Член од
10 јули 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
јас прво почнав со горна мобилна, ама тоа беше во далечното 3 одд... ми ја опнаа онака, со плачки, молења - не ја носев!
после тоа кога бев доволно голема т.е. коа немав веќе млечни заби, ми ставија 2 фиксни... и горе и доле! болки ненормални, а резултати неверојатно брзи!
имаше разни глупости, како кршење на брекети, прстени, па лажење пред докторката: „нема шанси, неам џвакано мастика!“.. и мене ми ги опнаа фамозните шарени гумички, али ја си ги носев доека спиев - шема ми беа! :)
за 1 година забите ми беа скроз прави, но бидејќи снимките покажаа дека имам умници, ме влечеа превентивно уште 3 години со претези, а прави заби! (да не се искривеле!) :nerv:
минатата година, коа умниците беа сосем малку пораснати во коската, почнав со бушењата... али се вадат еден по еден, операцијата трае околу саат - саат и пол, растојание помеѓу две интервенции е минумум 3 месеци :uvo:
сеа имам уше еден, кај и да е, август ќе се вади! :toe:
ама сепак, не се каам поради тоа, и ако треба пак да одлучам дали да носам - би носела! навистина е вредна инвестиција! :smir:
 
N

n/a

Гостин
:pos2: :pos2: :pos2:
Eve malku otkrivanje tajni...:
Jas sum dete na oralen hirurg i i sam studirav stomatologija!
:vozbud: ali...toa e prilicno sterilna profesija za mojot karakter...
taka da...cel zivot ke si se zanimavam so menagment...
Okolu protezite...kako mal posto jadev molivi i predniot goren kec mi otide napred...mi napravija edna mobilna proteza...(aparatce) koe sto jas (za da pomine pobrzo vremeto za koe sto ke mora da go nosam)-go stegav bez moite da znaat poise od normalno propisanoto(eden krug nedelno) pa me stegase u.p.m.,pa otkoga se uveriv deka nema care...t.e ke mora da go nosam cela godina...go frliv pozadi regal.
Kaj e aparatceto...poima nemam...se izgubilo negde..:toe:
Mi napr5avija i vtoro...koe stoi jas ekspresno go zakopav u dvor...pa im tekna kolku e saat...i vise ne mi napravija!
Ima golem napredok vo konstrukcijata i materijalite koi sto se koristat pri fiksno proteziranje...obicno pri novite metodi bezrazlika sto se porcelanski i vo boja na zabite protezite gi postavuvaat od oralnata(vnatresna) strana na zabite.
Ti pozeluvam istrajnost i uspeh...toa e toa...si se nafatil i zavrsi go!
Ke gi nosis 2god. zatoa sto go fakjas posledniot voz...spored literaturata koja sto nie ja citavme i odgovaravme na ispit...efektivni promeni na zabnata redica se vozmozni do 26god.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom