Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
21 мај 2009
Мислења
197
Поени од реакции
192
Здраво дечки, ако може совет, помош во врска со заштита на гуми од трнчињата од тревите. Дали има некое решение? некои гуми специјални со заштита дали и каде има ако постојат такви?
2 години возев континенталки со заштита од дупнување, потешки беа гумите ама да не се жалам, ниту еднаш не ми се дупна гума, а ги возев доста низ ливади и благи шумски патишта. Овој модел поточно:

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.032
Поени од реакции
2.463
Кај да најдам некое точаче, не мора ништо фенси...да врши работа до кај 200 евра, на старо, роудбајк. Не сум некој фанатик ама возам по некои 1500 Км годишно.
Bodi najde tocace? Go vidov ova...

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.960
Поени од реакции
5.821
Bodi najde tocace? Go vidov ova...

За тие пари е топ.Целосно алуминиумски рам со почетна група на делови а купен е од DECATHLON.
Автоматски споено мислење:

Здраво дечки, ако може совет, помош во врска со заштита на гуми од трнчињата од тревите. Дали има некое решение? некои гуми специјални со заштита дали и каде има ако постојат такви?
Ако се со внатрешни пробај со вакви силиконски ленти,за почеток стави по една на секоја гума и пробај а понатаму стави 2 на секоја една врз друга бидејки се тенки:

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.196
Поени од реакции
2.195
Стари и помалку квалитетни надворешни гуми полесно се дупниваат, ми се има случувано во еден месец 6-7 пати да ми се дупне. Си купив максис ги сменив од тогаш скоро 3 години ниту еднаш. А внатрешната е некоја нормална кенда без специјални работи на неа. А возам секојдневно и тоа на партизанска под оние дрвата костени или што и да се.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.960
Поени од реакции
5.821
Стари и помалку квалитетни надворешни гуми полесно се дупниваат, ми се има случувано во еден месец 6-7 пати да ми се дупне. Си купив максис ги сменив од тогаш скоро 3 години ниту еднаш. А внатрешната е некоја нормална кенда без специјални работи на неа. А возам секојдневно и тоа на партизанска под оние дрвата костени или што и да се.
Ако Максис се со крампон не само тие туку ниедна гума нема да ти се дупне доколку е напумпана минимум 3 бари бидејки самиот крампон го држи подигнат мазниот дел од асвалтот за некои пола сантиметар и со тоа тој дел нема контакт со трн,штраф,парче од стакло итн.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.395
Поени од реакции
16.622
Како знаете која жица треба да се затегне на крив бандаж?

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.960
Поени од реакции
5.821
Член од
6 август 2024
Мислења
81
Поени од реакции
38
Здраво , сакам да прашам една работа јас имам велосипед марка Тотем
Презадоволен сум искрено многу , обожавам да возам , и пред се го користим за работни обврски , за до кафе, за рекреација така да можем слободно да речам како брат мие хахаха .
Прашањево ми е следно од која причина би можело да излегуваат металните жици на задно тркало? јас не обрнувам многу внимание после почна луфта и бандажот страдаше со тоа што мораше комплет да се смени .
Ви благодарам

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.784
Поени од реакции
17.297
Здраво , сакам да прашам една работа јас имам велосипед марка Тотем
Презадоволен сум искрено многу , обожавам да возам , и пред се го користим за работни обврски , за до кафе, за рекреација така да можем слободно да речам како брат мие хахаха .
Прашањево ми е следно од која причина би можело да излегуваат металните жици на задно тркало? јас не обрнувам многу внимание после почна луфта и бандажот страдаше со тоа што мораше комплет да се смени .
Ви благодарам
Aко мислиш на жбиците, тоа е зошто не ти се стегнати. Имаш на Алиекспрес долу на линк алат и на јутјуб видеа како се стегаат. А за бандажот оди пак на точкар можеби треба да се центрира, а можеби и лагерите се отидени. А може и да ти ги стегне жбиците, не е скапо.

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-spoke-nipple-wrench.html?spm=a2g0o.productlist.auto_suggest.1.3c39kvAbkvAbwK

Член од
6 август 2024
Мислења
81
Поени од реакции
38
Aко мислиш на жбиците, тоа е зошто не ти се стегнати. Имаш на Алиекспрес долу на линк алат и на јутјуб видеа како се стегаат. А за бандажот оди пак на точкар можеби треба да се центрира, а можеби и лагерите се отидени. А може и да ти ги стегне жбиците, не е скапо.

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-spoke-nipple-wrench.html?spm=a2g0o.productlist.auto_suggest.1.3c39kvAbkvAbwK
Ти благодарам многу за информација и помошта насокатато ми ја даваш! Јас искрено со прости зборови не возам планински ретко кога сум слободен до рекреативно место Бањиче, ама повеќе низ град и тоа секаде рамно ретко и по дупки дали проагам воопшто

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.784
Поени од реакции
17.297
Ти благодарам многу за информација и помошта насокатато ми ја даваш! Јас искрено со прости зборови не возам планински ретко кога сум слободен до рекреативно место Бањиче, ама повеќе низ град и тоа секаде рамно ретко и по дупки дали проагам воопшто
Нема врска каде возиш, се случува. Можеби е и лош квалитетот на деловите, па се кварат, бар мене така на еден стар велосипед ми се се случуваше. И на крај краеви, не е битно во каква намена се користи, битно да е исправен велосипедот. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom