Општи вело муабети, прашања, совети

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Имам една идеја на која се сетив.Да направиме едно резиме и дискусија на велосипедите кои се нудат на пазар3 и другиве огласи.На оваа идеја дојдов откако видов дека има многу луѓе на форумов кои би сакале да купат квалитетен велосипед за возење,но не се во можност да дадат многу пари.Имам предлог во темава да ги разгледуваме понудите,како на нови така и на половни велосипеди кои се нудат на пазарот.Поучен од луѓето кои се неупатени и кои ги дерат со пари за точаци со слаби(неквалитетни) делови сметам дека предлогов ќе биде супер.Со ова мислам дека ќе помогнеме некоја особа која е во план да земе велосипед,истата да земе најдобар велосипед за своите пари.Значи тука можете да давате предлози за добри велосипеди кои сте ги виделе по продавнициве низ македонија,како и користени кои се нудат и ваше мислење за истите.ИСто така тука може да договараме и тури за возење низ Македонија.

П.С Имам голема желба темава за велосипеди да оживее и да повикаме и стекнеме поголемо пријателство меѓу нас(возачите)

еве еден предлог од мене колку да ја започнеме некако дискусијава.
Значи велосипедот не е мој,туку ова е само мој предлог за еден од подобрите половни велосипеди кои ги имам видено како стари се нудат на оглас кај нас.

Код:
http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=3tmZQVd+yY4=&type=&new=&file=uxYFy7VMG7ObgS155d6dig==&q=mBoFQF96u/Qv0QZS5qruOTvfY%20jIBBUbucDNc007ye9U7NBmlMQNjZ0DphIEQib4m1%20yuTuNBNNGEhpRbChx1JUWS7amGVBf

Ајде малку да подискутираме за велосипедов.
Според мене велосипедов е опремен со доста добра опрема:
прво:како што можам да забележам станува збор за заден Deore Xt менувач кој е добро сочуван(коментирам гледајќи ги сликите,се разбира)Мана е тоа што овој менувач е стар веќе две генерации,другата опрема е деоре во комбинација со LX.Гледајќи ги сликите можам да најдам забелешка на вилушката(амортизерот) кој е прилично стар и дотраен.
П.С велосипедот на оглас се нуди постојано веќе подолго време,за што сметам дека најверојатно е висока цената.Можеби и цената е добра но друг фактор е причината.Ме интересира дали некој се јавил кај типов и ја знае цената на велосипедов и дали истиот има некакви мани.Ако некој знае нешто ќе го замолам да сподели со нас.Еве еден мала помош од мене како искусен по овие работи:icon_lol:

Другите денови ќе се обидам да најдам и препорачам други велосипеди,се со цел да развиеме поголема дискусија во врска со велосипедиве.

п.с се разбира доколку некаде видите нешто интересно на оглас или во продавници може слободно да го споделите овде па заедно ќе дискутираме за истиот производ т.е дали тој е добар дали вреди за парите итн.
Убаво ама точачево ми изгледа многу старо и некако нечувано. Онака колку што можам да видам од сликите и мислам дека не вреди да се инвестира во него. Сепак само мое мислење :D

Член од
23 септември 2010
Мислења
645
Поени од реакции
385
Гледајќи ги сликите можам да најдам забелешка на вилушката(амортизерот) кој е прилично стар и дотраен.
Виљушката е марзочи мислам дека е хидраучична а можно е и да има воздух, скоро секоја марзочи виљушка е со воздух, јес да е стара и изгледа како дотраена ама слобно можам да речам дека е поквалитетна од денешниве виqушки во таа класа(до 13 000денари) зашто станува збор за италијански бренд, едно сервисче од 2000денари има да биде путер.

p.s на сите добро ни е познат квалитетот на старите производи.

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
@keksi_mik

Кој е најдобар МТБ бест бај според тебе во моментов за сума од (20.000-25.000 денари) низ продавнициве во МКД.

Возење најверојатно 80% асфалт и 20% макадам.

Zocc ми предложи солиден велосипед пред околу месец дена, само проверувам да не има некоја поинтересна понуда во моментов.
Windfucker брат не знам баш што има како понуда во нашиве продавници т.е не ги знам цените точно.Сепак не би ти препорачал мт бајк доколку возиш повеќе асфалт.Сепак и таа опција е до некаде добра но доколку би можел да одвоиш повеќе пари.Асфалтот не е тука проблем колку макадамот.Сепак ако возиш асфалт повеќе како што и јас возам потенки гуми се една од најголемите предности.Нема да осетиш голема разлика голема разлика меѓу DEORE и на пример alivio менувач во перформанси отколку што ќе добиеш кај гумите.Е сега тука е проблемот ако земеш потенки гуми пр.(26х1.75)ќе имаш проблем со макадамот особено ако има некои поголеми камчиња на него.Кога јас би се прашувал денес што би земал за буџет до 30000 денари би се одлучил за роад бајк бидејќи највеќе се добива за парите.Новиве модели ретко кои надминуваат тежина од 9 кг што сепак е за некаде околу 5 до 6 кила помалку од стандарден мт бајк.Но се разбира доколку постои мерак кај тебе да одиш по макадам патишта веќе јасно ти е дека од старт со роад бајк си ограничен.На крај за твоето прашање ќе треба некој друг да ти одговори за најдобра понуда т,е цена.Но за евтин и воедно и велосипед кој највеќе би ти завршил работа е Catycicle.Пред да го купам Skotot имав таков,но без амортизер напред.Тоа што немаше амортизер напред го правеше многу полесен(сигурно немал повеќе од 11 кг)и затоа доколку повеќе возиш асфалт би ти го препорачал тој.Не знам дали некој ги продава кај нас овие велосипеди.Ќе треба да прашаш по продавнициве.Пред 5 и повеќе години кога го земав беше околу 15.000 денари.Доколку не сакаш да скокаш многу по дупки и разни работи таков велосипед без преден амортизер ќе ти заврши одлична работа.На него едни гуми од 1.75 и ќе биде екстра.За парите што ќе ти останат можеш да си додадеш еден поквалитетен преден пренос и ќе биде топ
--- надополнето: Aug 5, 2011 3:47 PM ---
Убаво ама точачево ми изгледа многу старо и некако нечувано. Онака колку што можам да видам од сликите и мислам дека не вреди да се инвестира во него. Сепак само мое мислење :D
Па и јас сум некаде 50:50 кога станува збор за точаков.Сепак ако нема проблеми со пренос,ако му се здрави запчаниците,ако е здрав рамот и цената е некаде до 150 евра велосипедов вреди,барем според мене.Во спротивно доколку има квар,па макар и 1 запчаник да е изеден велосипедов ќе испадне прав кошмар.Делови особено предниот пренос прашање е и дали може да се најде резерва.

Виљушката е марзочи мислам дека е хидраучична а можно е и да има воздух, скоро секоја марзочи виљушка е со воздух, јес да е стара и изгледа како дотраена ама слобно можам да речам дека е поквалитетна од денешниве виqушки во таа класа(до 13 000денари) зашто станува збор за италијански бренд, едно сервисче од 2000денари има да биде путер.

p.s на сите добро ни е познат квалитетот на старите производи.
Во ред,се согласувам со тебе дека е квалитетен амортизерот,али староста покрај добивки има и мани.Голем проблем може да настане доколку недај боже испадне во возење.Федерот може да скокне и да плесне по око.Читајќи по странскиве форуми гледам дека има многу вакви пациенти.:icon_lol:Сепак како и да е,мене ми е малку грда на точаков,но ако вози па и не е така лоша работа.Понатаму со тек на време може и да се смени.

Заклучок: Сепак на крај голема улога игра и цената.Да не заборавиме дека има луѓе кои работите ги продаваат по цени поскапи од кога биле и нови.Ајде ако некој има информација и се јави ќе го молам да ја постира цената тука.На крај ќе видиш 1000 евра му бара.....:icon_lol:

Член од
23 септември 2010
Мислења
645
Поени од реакции
385
E за 1000 евра у гз нека си ја стаи

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Eве малку освежување.Да се пофалам.Денес со другарот од Солун нарачавме mt-bike IDEAL RACE PRO COMP

http://pic.mk/images/idealracep.jpg

Eве спецификации кои ќе ги има велосипедот

1. Рамка:
- Карбонова – 26” x 460 mm;

2. Вилушка:
- Rock Shox Reba-SL Dual Air
- Од 100 мм;
- ;

3. Сопирачки:
- Shimano DEORE M595 180/160mm – хидраулични дискови

4. Пренос:
- Shimano DEORE (44x32x22T) – должина 170 mm

5. Заден менувач:
- Shimano XT-DEORE– 27 систем

6. Седло:
- SELLE ITALIA X2;

7. Гуми:
- KENDA NEVEGAL 26 x 2.10

Накратко тоа е што би имал велосипедот.А цената по која го набави другарот е 1100 евра.Импресии од велосипедот,веднаш штом пристигне

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Дополнување:денес бевме до Солун и го земавме велосипедот.Другарчето на враќање до граница отиде со такси,а јас се разбира за да не платам решив да се вратам со точачево.Нормално да се проба.:vozbud:

Најпрвин би сакал да направам анализа за рамката.Таа е комплетно изработена од Карбон(иако не е фулл карбон сепак таа е супериорна на изглед)Затегачите се видно квалитетни па ако се суди според нив рамката би требало да биде долготрајна.
Деловите се тие кои ги пишав во горниот пост.
Остана да напоменам само за гарнитурата како колче,стемот,воланот,затегачот за колчето итн.Ова не ми се допадна баш бидејќи зад нив стои името на IDEAL(фирмата која го произведува велосипедот),но сепак тие се карбонски и од прв поглед изгледаат идеално.
Друга слабост на велосипедов е задниот запчаник кој не е од квалитетната класа на делови.Тој е Shimano но не Deore туку no-Серијата на шимано,што мене искрено и баш не ми се допадна.Понатаму се разбира дека може да се смени.
Инаку велосипедов има доста солидни хидраулика кочници кои понатаму ќе вршат и тоа како работа.
Од останатите забелешки можам да ги издвојам и но нејм обрачите и Alivio предниот менувач.Се чуствува при возење дека предниот менувач е што би се рекло натрапник кај велосипедов.
Сепак сметам дека тоа било направено се со цел да се намали цената на крајниот производ.Во ограниченото време што го бев поминал и изминатите 50-55 км можам да кажам дека велосипедот е одличен и дефинитивно ја оправдува цената од 1100 евра.

Тежината е одлична,или според податоците од производителот велосипедот тежи точно 12.3 кг.
На крај сакам да му посакам на другарот со здравје да си го вози и многу планини да освои

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Најпрвин би сакал да направам анализа за рамката.Таа е комплетно изработена од Карбон(иако не е фулл карбон сепак таа е супериорна на изглед)Затегачите се видно квалитетни па ако се суди според нив рамката би требало да биде долготрајна.
Карбонските рамки обично повеќе ''работат" од алуминиумските, од прилика 4-5 години траат. На крај или се криви или пука рамот, имам видено доста примери тука кај нас.

Доста ефтина цена сте добиле за точаков со оглед дека е карбонски и со солидна опрема. Е сега не знам многу за брендов IDEAL, гледам дека е грчки, кој знае колку може да се мери со светскиве брендови. Како и да е, убаво точаче за Ок пари. Со здравје да си го вози. ;)

S

Sasha

Гостин
Дополнување:денес бевме до Солун и го земавме велосипедот.Другарчето на враќање до граница отиде со такси,а јас се разбира за да не платам решив да се вратам со точачево.Нормално да се проба.:vozbud:

Деловите се тие кои ги пишав во горниот пост.
Остана да напоменам само за гарнитурата како колче,стемот,воланот,затегачот за колчето итн.Ова не ми се допадна баш бидејќи зад нив стои името на IDEAL(фирмата која го произведува велосипедот),но сепак тие се карбонски и од прв поглед изгледаат идеално.
Друга слабост на велосипедов е задниот запчаник кој не е од квалитетната класа на делови.Тој е Shimano но не Deore туку no-Серијата на шимано,што мене искрено и баш не ми се допадна.Понатаму се разбира дека може да се смени.
Инаку велосипедов има доста солидни хидраулика кочници кои понатаму ќе вршат и тоа како работа.
Од останатите забелешки можам да ги издвојам и но нејм обрачите и Alivio предниот менувач.Се чуствува при возење дека предниот менувач е што би се рекло натрапник кај велосипедов.
Сепак сметам дека тоа било направено се со цел да се намали цената на крајниот производ.Во ограниченото време што го бев поминал и изминатите 50-55 км можам да кажам дека велосипедот е одличен и дефинитивно ја оправдува цената од 1100 евра.

Тежината е одлична,или според податоците од производителот велосипедот тежи точно 12.3 кг.
На крај сакам да му посакам на другарот со здравје да си го вози и многу планини да освои
Со здравје да си го користиш точаков,позз :)

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Карбонските рамки обично повеќе ''работат" од алуминиумските, од прилика 4-5 години траат. На крај или се криви или пука рамот, имам видено доста примери тука кај нас.

Доста ефтина цена сте добиле за точаков со оглед дека е карбонски и со солидна опрема. Е сега не знам многу за брендов IDEAL, гледам дека е грчки, кој знае колку може да се мери со светскиве брендови. Како и да е, убаво точаче за Ок пари. Со здравје да си го вози. ;)
Па би требало да е добар.Овие Ideal имаат голема традиција како што прочитав.Иако морам да признаам дека првпат за овие бајкови слушнав пред 3-4 месеци.На изглед едноставно освојува на прв поглед.Сепак на другарот му е прв велосипед(мислам прв подобар)и за него би требало да биде повеќе од одлично.
Кога веќе дискутираме за брендовиве морам да кажам дека навистина сум разочаран од новите модели на Scott.Го нема веќе оној препознатлив бренд кој правеше рамки со кои се фаќавме за глава.Речиси цела серија на рамките Aspect им се изработени од легура 6061 што е срам.За разлика од порано сега и моделите им се со безврска делови кои не се компатибилни меѓу себе.:mad:Моделите од 2005,2006 па до 2009 беа навистина феноменални.Во поглед на подобри и поубави рамки,прифатливи цени и подобри делови.Кога денес би бирал да купам сигурно не би избрал Scott.Личат на некои точаци како од Бит Пазар.:(

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
глеав дека претходно на зборевте за патеката од крст downhill дали е соодветен мојов за таа патека(дали би ја издржел)Mongoose Tyax 2009 ваков
само што мојот нема дискови и има виљушка ваква некои ми рекоа дека виљушкава била слаба за downhill да ми препорача некој некоја

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
глеав дека претходно на зборевте за патеката од крст downhill дали е соодветен мојов за таа патека(дали би ја издржел)Mongoose Tyax 2009 ваков
само што мојот нема дискови и има виљушка ваква некои ми рекоа дека виљушкава била слаба за downhill да ми препорача некој некоја
Значи да разграничиме, за downhill ти треба downhill велосипед кој нема никакви допирни точки со hardtail велосипедите ниту во геометријата ниту во деловите. За на Водно можеш со било кој точак ама САМО ако возиш пополека и не скокаш по дупките. Сум видел многу што возат надоле offroad и со тврди виљушки (без амортизер), само полека и се симнуваат до доле без проблем. Сепак пожелно е да имаш подобра опрема и рам заради поголема сигурност. А да и кацига обавезно.
--- надополнето: Aug 7, 2011 6:44 PM ---
Па би требало да е добар.Овие Ideal имаат голема традиција како што прочитав.Иако морам да признаам дека првпат за овие бајкови слушнав пред 3-4 месеци.На изглед едноставно освојува на прв поглед.Сепак на другарот му е прв велосипед(мислам прв подобар)и за него би требало да биде повеќе од одлично.
Кога веќе дискутираме за брендовиве морам да кажам дека навистина сум разочаран од новите модели на Scott.Го нема веќе оној препознатлив бренд кој правеше рамки со кои се фаќавме за глава.Речиси цела серија на рамките Aspect им се изработени од легура 6061 што е срам.За разлика од порано сега и моделите им се со безврска делови кои не се компатибилни меѓу себе.:mad:Моделите од 2005,2006 па до 2009 беа навистина феноменални.Во поглед на подобри и поубави рамки,прифатливи цени и подобри делови.Кога денес би бирал да купам сигурно не би избрал Scott.Личат на некои точаци како од Бит Пазар.:(
Да, во право си, ги гледав Scott велосипедите кога пристигнаа пред неколку месеци во Вучко. Опремата на тие што беа со цена од 25-32.000 ден. им е на многу ниско ниво во споредба со порано. Дури некои имаа "no name" преден менувач. Кога ги прашав дечките таму не знаева да ми одговорат зошто. :D

Инаку за 6061 алуминиумот, има иста јачина како поновите легури само што е малку потежок, така да и не е некој голем проблем.

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
Да не продава некој половна кацига за Downhill?

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
Da,nemora da e polovna moze i nova i me interesira kako se dvizat cenite na novi od do?

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Значи да разграничиме, за downhill ти треба downhill велосипед кој нема никакви допирни точки со hardtail велосипедите ниту во геометријата ниту во деловите. За на Водно можеш со било кој точак ама САМО ако возиш пополека и не скокаш по дупките. Сум видел многу што возат надоле offroad и со тврди виљушки (без амортизер), само полека и се симнуваат до доле без проблем. Сепак пожелно е да имаш подобра опрема и рам заради поголема сигурност. А да и кацига обавезно.
--- надополнето: Aug 7, 2011 6:44 PM ---

Да, во право си, ги гледав Scott велосипедите кога пристигнаа пред неколку месеци во Вучко. Опремата на тие што беа со цена од 25-32.000 ден. им е на многу ниско ниво во споредба со порано. Дури некои имаа "no name" преден менувач. Кога ги прашав дечките таму не знаева да ми одговорат зошто. :D

Инаку за 6061 алуминиумот, има иста јачина како поновите легури само што е малку потежок, така да и не е некој голем проблем.
незнам дали производителот scott ги вградил тие делови за да биде конкурентен на пазарот(мислам по цени).За глобално ниво не знаеме,но во вучко навистина се превисоки цените.Дури една Merida веќе го мина Scott-ов.И бугарскиве Ram.Cross па и Vivelo имаат подобра опрема од Scott-овиве.Али тоа е.Да се надеваме дека 2012 ќе биде подобра:sleep:

Kajgana Shop

На врв Bottom