Општи вело муабети, прашања, совети

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
Очигеледно е дека не знаеш како работи Собим. Собим НИШТО не произведува! Значи само склопува велосипеди со веќе купени делови. И тоа што го произведува вреди онолку што го плаќаш. За 3000 денари каков НОВ велосипед под гаранција сакаш? Во Собим може да се најде 21-брзинец, со алуминиумска рамка, преден амортизер, Torney менувачи и бандаж со дупол профил т.е. истото што го има горинот велоспиед за иста цена НА НОВО со бесплатен сервис. Мислиш дека на еден ПРОСЕЧЕН човек кој вози 2 пати месечно му треба нов Скот од 2000 евра ?

Torney-от го прават и со пластични наместо железен запчаник таков не ми влева многу доверба (оној мал црвен запчаник долу на слика). Инаку за правилно и полесно возење без да ги оптеретуваш колената седиштето и треба да е високо поставено. Поточно висината на ногата мерена од внатрешна страна помножена со 0.855 да е еднаква на растојанието од седиштето до осовината на средниот пренос.
чекај, чекај и јас убаво не се изразив, тоа со седиштето да знам дека е така но за моите потреби(скокови, tabletop ова она) ниско седиште е предност, запчаникот не е пластичен, од друг материјал беше само заборавив од што а и железен тешко да е на другите мењачи бидејки и ланецот а и запчаникот брзо ке се трошат

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
чекај, чекај и јас убаво не се изразив, тоа со седиштето да знам дека е така но за моите потреби(скокови, tabletop ова она) ниско седиште е предност, запчаникот не е пластичен, од друг материјал беше само заборавив од што а и железен тешко да е на другите мењачи бидејки и ланецот а и запчаникот брзо ке се трошат
Дада сваќам, во тој случај не важи правилото за седиште тоа е за на отворен пат. За запчаникот веројатно е некоја композитна пластика која трпи поголеми напрегања.

ne mu treba normalno ama 80% od sobimot e gjubre so cest na isklucoci i jas znam lugje sto im se imaat strasno dobro pogodeni. inaku ne samo tourney nego i drugite menuvaci se so plasticni zapcanici ako ne si znael
Проблемот е повеќе во тоа што имаше различни нарачки на делови така да од серија до серија се разликуваат велосипедите од Собим, да кажеме од тежок крш па до некој си просек за нормално возење. Инаку во врска со запчаникот нема врска што е пластика по битно е каква е таа пластика. Денес пластика се користи и во хирургија, авио индустрија, бош пумпи за коли на места каде што трпи огромен притисок.

С

Спенсер

Гостин
во неделата бев до матка... си се повозив убаво... малце автопат,малце низ град:vozbud:

Член од
10 октомври 2009
Мислења
502
Поени од реакции
113
...Цело време сум на точакк..Не ми е битно какво е времето битно возамм!!:toe:
.Не би можела да живеам без точак!...ае некат да организираме кајгана вожња со точаци:):):) лал
Иначе иам 'SCOTT' и ми е релативно нов и сум презадоволна.

Член од
26 јануари 2010
Мислења
908
Поени од реакции
185
Утре е ''СИТЕ НА ВЕЛОСИПЕД'' односно се тргнува од Прилеп бул. Гоце Делчев до с.Мало Коњари до аеродромот после таму има трки,па одмор и назад до Прилеп :)

Член од
26 јануари 2010
Мислења
908
Поени од реакции
185
Значи еве да се пофалам со мојата КАНТА од точак,според мене е супер али сите викаат дека не чини
Специјалитет му е кога многу изигравам да се лупнам на земја :)
Ајде да почнеме колку знам толку
Рамка:Connect
Кочници:Qilong-ќе ги мењам кажете какви да зеам?
Заден Менувач:Qilong-ќе го мењам нормално за SRAM,во никој случај Shimano
Преден амортизер:Connect
Дупли бандаши:Connect
Преносот треба да го сменам сјебан е
еве сликче со многу јака позадина

Член од
8 јануари 2010
Мислења
134
Поени од реакции
1
си имам убав точак на две тркала и многу го возам,што да кажам убаво е за разгибавање али мотор си е мотор :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Знаете ли некаде каде можат да се купат кошулици за кочниците во боја ?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
imam za prodavanje gradski gumi. odlicni se ne se mnogu vozeni ako ima nekoj zainteresiran neka pishe

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
isto iam i dobra viluska RST GILA 100mm so hidraulicen lock out

С

Спенсер

Гостин
Прееска одам накај кеј... и застанав нешо,кревам точакот да поминам едно... и оп,немрда тркалото задно... ги отпуштам кочниците,пак... кога,кутрото тоа,излегло од жлебовите... мутерите се одвртиле... така со одвртени мутери го возев 15км... строго на кеј,на нерамнини и слично нема шанси... :):)

месец дена тера,и денес се отштрафиле... осовината треба да се помести малце на едната страна,нефаќа штрафот убаво...:pos2: ќе изгинам со точачето мое :)

него,километражи?? ама подобри некои?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
po podobrite prodavnici imash sigma ili cateye mislam deka dokaj 1000ka se naogja

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Имам проблем со мојот велосипед.Кога накачувам нагорнини со 5 и 6 брзина ланецот ми префрла додека со помала брзина 1,2,3 и 4 нема проблем.Што да правам?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Треба да се штелуваат брзините. Носи го кај мајстор

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Лагерите ми биле истрошени па ги сменив.Инаку денес го тестирав го извозив до браната (околу 3-4 километри од градот,а не е баш лесно да се стигне до таму бидејќи има големи нагорнини) и се одеше рамно.Во среда планирам да се искачам до Витачот,а во петок планирам да го извозам до Неготино.

Kajgana Shop

На врв Bottom