Општи вело муабети, прашања, совети

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.002
Дечки, јас да си се пофалам............успеавме да го земеме cube-ot од цикло берза :D Се снајдов во последен момент, преку другар на другар кој поминуваше од Крушевац со камион вчера....... иако излегоа некои фрки, зошто лимит на картицата беше околу 330 евра да се извадат во еден ден, па му пракјав капар на момакот преку вестер унион уште 110 евра, срекја испадна чесен па излезе на автопат да го предаде бајкот.....ама се на се лудо патешествие..... Битно, помина без царина, безбедно стигна синоќа...... А пошто го подигнавме од Крушевац , ни го спушти на 440 евра......инаку бајков е донесен од австрија .

http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/cube-attention-29-velicina-15#.VTH9lpPcjVG
Со здравје да си го вози, одличен велосипед за одлична цена.[DOUBLEPOST=1429387148][/DOUBLEPOST]Небулози ова со Cube. Јас кога сакав да купам велоспиед, прво што направив се обратив кај двајца другари со преку 10 годишно познавање од МТБ велосипеди. Двајцата ми рекоа земи Cube.
Cube има огромен избор на велосипеди, избор на опрема, избор за се, поддршка, сервис. Едноставно се комплетен бренд кој е распространет низ цел свет. Вложуваат во лаборатории, тестови итн итн.
Giant не се произведуваат во Германија замислете, па се според мене едни од врвните велосипеди на пазарот.
Focus еве се произведуваат во Германија. Нудат 6 годишна гаранција на карбонски модели доколку дојде до пукање и нивна замена.
Сега баш во моментов зборувам со човек на фејсбук кој запнал баш Cube да земе. Огромен е интересот за нив, зошто, не знам. Знам двајца што носат точаци од Србија и растурија со носење токму Cube, на тоа кога ќе го додадете бројот на точаци кои Лазе ги има продадено...
Бидејќи ги има толку, нормално е и половни да ги има повеќе, кој поради купување подобар, кој поради недоволно возење...На sportysale има еден Cube AIM SL 29 кој е стар некој месец и тој вели ни 200 километри поминати, го продава поради купување подобар.
Не велам дека се лоши RAM, но...

Последно уредено:
Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Друже се си има свое.Но за човек што работи до 4 саат тешко дека има време да се качи и симне по лоши патеки на водно,особено во период од годината кога денот се намалува.
Пукањето на гуми според мене е незначително.Се знае дека кај нас гумите највеќе пукаат од тие трнки кои ги има по тротоарите.
Кога тие ги има спас нема,па каква и гума да е во прашање.Треба тие да се избегаваат.Еве штом помина сезоната во последниве 5 месеци не ми пукнала ниту еднаш гума.А кога ќе ги има овие трнки во еден месец и по 7-8 пати менував гума.Спас нема освен да се вози по улица.

Незнам за вас но нагоре кога одам со мтб-то ретко некој да ме престига,бидејчи возам доста агресивно,особено ако одам до средно..

Но со роуд точаци ме поминуваат доста и за многу кратко време не ги ни гледам веќе пред мене.
Разликата е огромна.И тоа се повеќе ми станува јасно дека е до точаците,а не до луѓето.
Огромна е разликата.Може и до 50% подобра за нагоре.[DOUBLEPOST=1429307729][/DOUBLEPOST]

Друже се си има свое.Но за човек што работи до 4 саат тешко дека има време да се качи и симне по лоши патеки на водно,особено во период од годината кога денот се намалува.
Пукањето на гуми според мене е незначително.Се знае дека кај нас гумите највеќе пукаат од тие трнки кои ги има по тротоарите.
Кога тие ги има спас нема,па каква и гума да е во прашање.Треба тие да се избегаваат.Еве штом помина сезоната во последниве 5 месеци не ми пукнала ниту еднаш гума.А кога ќе ги има овие трнки во еден месец и по 7-8 пати менував гума.Спас нема освен да се вози по улица.

Незнам за вас но нагоре кога одам со мтб-то ретко некој да ме престига,бидејчи возам доста агресивно,особено ако одам до средно..

Но со роуд точаци ме поминуваат доста и за многу кратко време не ги ни гледам веќе пред мене.
Разликата е огромна.И тоа се повеќе ми станува јасно дека е до точаците,а не до луѓето.
Може и до 50% подобра за нагоре.[DOUBLEPOST=1429328546][/DOUBLEPOST]
Купувaaт RAM oд рaбoтилницa пa зaтoa cube гo прoдaвaaт:)

Шaлa нa стрaнa.Прoблемoт е верoјaтнo штo нaрoдoт премнoгу oчекувaл oд cube oткaкo прoчитaл нa aнглиски,aмерички пa и гермaнски сaјтoви.Нo секoгaш еднo зaбoрaвaaт,a тoa е декa квaлитетoт не е исти нa cube вo гермaнијa и мaкедoнијa.Тaкa е и сo кoлите,сo хрaнaтa итн.Сo Рaм пaк е oбрaтнo.Тие прaвaт зa стрaнски пaзaри и мoрa дa имaaт врвен квaлитет бидејќи вo еврoпa пoминувa сaмo тaквo.
Е зaтoa Ram е верoјaтнo пoскaп кaј нaс,бидејќи квaлитетoт му е пoдoбaр.

Дa сум вo Гермaнијa еден oд избoрите би ми бил сигурнo cube,нo тукa кaј нaс не се зaлетувaм,бидејќи еднoстaвнo немциве зaвдa пистигнaт ценa бa истoчниве пaзaри пуштaaт 2 клaсa рoбa
Што мислите ?:icon_lol:

и зошто никој не го спомна к8

со амортизер- беше наменет за тоур оф фландерс по коцките

Oвa aкo се зaклучувa пoзaди е дoстa интереснa oпцијa.мене ми се дoпaѓa.[DOUBLEPOST=1429401030][/DOUBLEPOST]
Хаха, уште ли верувате во тие "теории на заговор" ?? А бе нема врска тоа. Никој веќе не произведува во матичните земји, освен топ моделите, кои (некои) имаат рачно изработени рамки и толку.
Не само што им е поефтино на исток (Тајван и Кина), туку заради фактот што немаат капацитет да ја задоволат побарувачката. Не постои Cube на кој рамката му е произведена во Германија, зборам за актуелниве модели. Исто важи и за другите супербрендови. Само ги склопуваат и брендираат во матичните фабрики, ништо повеќе. Деловите се тие, едни те исти, за сите.
На крајот од краевите, во оваа глобална криза, на кого му се исплати да има различни производствени капацитети, еве да речеме за источна и западна Европа ?? Едноставно нема логика.
Што мислиш, твојот точак, каде е произведен и која класа е (како што тврдиш) ??
Тoa сo мaтичните земји јaснo е и тoa спoред мене мнoгу oдaмнa.Нa брaтучедoт му нaјдoв еден трек oкoлу 15 гoдини стaр,aкo не и пoвеќе.Уште тoгaш прaвеле вo Тaјвaн.се изненaдив искренo.Мoе мислење е и декa сите мoдели нa еднa мaркa се прaвaт вo тaјвaн,a не кaкo штo викaaт дел oд фирмите кoи признaвaaт декa сaмo пoслaбите мoдели им се мaде ин тaивaн.

Кoгa сме кaј cube сaкaв дa спoменaм декa cube прaви тoчaци oд пoнискa клaсa зa едни пaзaри,a пoвисoкa зa зaпaдни
Тaкa е и сo кoлите.гoлфoт нa пример и зa итaлијaнски и зa мaкедoнски пaзaр се прaви вo истa фaбрикa,нo квaлитетoт не aвтентичен,туку зa кaј нaс се гледa пoнизoк стaндaрт.Oвa ми гo имa збoрувaнo личнo чoвек кoј рaбoти вo пoрше и кoј ги вршел нaрaчките кaј нaс.Вели пример д1 е шифрa зa зaпaдни пaзaри,a д2,д3 и д4 се зa пoниски пaзaри. јaс се јaвувaм и им велaм дaјте ми д3 и тaкви стигaaт.
Тoј вели рaзликaтa меѓу д1 и д3 сo среден мoдел нa oпременoст дoстигнувa и дo 3000 еврa пoвеќе и тoa уште пред нaрaчкa .Вели aкo не се вaкви рaбoти и пoрше гo дoнесе нaјквaлитетнoтo кaкo вo гермaнијa немa дa прoдaде ниту еднo вoзилo нa вaквите пaзaри.
Тaкa е и сo мнoгу други рaбoти пa и сo велoсипедите пред се сo oние oд гермaнијa

Зaрем мислиш декa Лaзе кoи претпoстaвувaм декa не ги зимa тoчaците директ oд гермaнијa туку преку пoсредници oд хрвaтскa или слoвенијa би мoжел дa биде пoевтин oд гермaнецoт,a пoмaл oбрт нa рoбa

Еднoстaвнo немa лoгикa нели.кaде се пaрите зa цaринa,зa пoсредникoт нештo ситнo и тукa дaнoци мaнoци.И нa крaј ценa кaкo вo гермaнијa пa дури и пoнискa.
Бaшкa дa не збoриме декa ќaрoт oд тoчaк му е сигурнo пoгoлем и oд гермaнецoт,бидејќи гермaнецoт ќе прoдaде 20-30 тoчaци вo месецoт
a Лaзе некa прoдaде 5 мaксимум
Знaчи oд тoчaк не зимa пo 10 или 20 еврa,туку минимум си стaвa 100 еврa у џеб.Акo ќaрoт му е 20 еврa еднoстaвнo ќе прoпaднеше чoвекoт бидејќи 5 тoчaкa пo 20 еврa е 100 еврa.Зa 100 еврa не ќе имa леб дa јaде не сaмo oн,туку билo кoј oд нaс дa рaбoти зa тoлку.
Е сегa рaчунaј нa тие 500 еврa 100 еврa ќaр,100 еврa дaвaчки,превoз,уште 50-60 еврa зa струјa,вoдa,ќиријa aкo јa имa итн.

Еднoстaвнo и тукa е принципoт д1 и д3 кaкo гoлфoт.Се ми се чини кaкo гермaнскиве кoмпaнии декa имaaт склученo дoгoвoр дa нoсaт кaј нaс д3 рoбa.Нaрoдoт тукa се пaли нa иметo,aли бaрем зa кoливе веќе и се знaе.Е сегa кoј губи тукa.Пa нoрмaлнo ние купувaчите.Тoчaкoт cube не oди кaкo oнoј вo гермaнијa.врти нaгoре врти и не е тoa тoa.Тукa некoлкуминa сфaќaaт штo земaле и следниoт ден прaвo нa прoдaжбa.:mad::D

Кaкo зa пример пoгледнете ги цените нa specialized кaј нaс,Тие мoже се пoскaпи и дo 30-40 прoценти сo истa oпремa,нo нa секoј специaлезед штo сум се кaчил и сo нaјтaпa делoви тoчaкoт имa фaт ненoрмaлен и перфoрмaнси луди..Епa тoa е рaзликaтa.специaлизед и тoчaците кaкo рaм не целaт нa секoј пaзaр,туку прaвaт еднaкoв квaлитет зa сите пaзaри,a cube кaј нaс е име и ништo пoвеќе.Знaчи дa не бидaм сфaтен пoгрешнo.cube е убaв тoчaк и меѓу тoп 5 спoред мене вo светoт пo перрфoрмaнси и квaлитет секoгaш,нo нaжaлoст oнoј зa зaпaден пaзaр.Oвoј тукa не.Ете тoa е причинaтa зaштo нaјчестo oдaт нa oглaс.Не мoже некoј дa купи тoчaк oд 500 еврa и пoсле две недели дa му текне дa гo смени зa пoјaк.лoгикА немa нели.Знaчи тoчaците се oк,дa не бидaм сфaтен пoгрешнo,нo немa перфoрмaнси и квaлитет кaкo oнoј. Нa зaпaд[DOUBLEPOST=1429402476][/DOUBLEPOST]
Со здравје да си го вози, одличен велосипед за одлична цена.[DOUBLEPOST=1429387148][/DOUBLEPOST]Небулози ова со Cube. Јас кога сакав да купам велоспиед, прво што направив се обратив кај двајца другари со преку 10 годишно познавање од МТБ велосипеди. Двајцата ми рекоа земи Cube.
Cube има огромен избор на велосипеди, избор на опрема, избор за се, поддршка, сервис. Едноставно се комплетен бренд кој е распространет низ цел свет. Вложуваат во лаборатории, тестови итн итн.
Giant не се произведуваат во Германија замислете, па се според мене едни од врвните велосипеди на пазарот.
Focus еве се произведуваат во Германија. Нудат 6 годишна гаранција на карбонски модели доколку дојде до пукање и нивна замена.
Сега баш во моментов зборувам со човек на фејсбук кој запнал баш Cube да земе. Огромен е интересот за нив, зошто, не знам. Знам двајца што носат точаци од Србија и растурија со носење токму Cube, на тоа кога ќе го додадете бројот на точаци кои Лазе ги има продадено...
Бидејќи ги има толку, нормално е и половни да ги има повеќе, кој поради купување подобар, кој поради недоволно возење...На sportysale има еден Cube AIM SL 29 кој е стар некој месец и тој вели ни 200 километри поминати, го продава поради купување подобар.
Не велам дека се лоши RAM, но...
Лoгичнo е дa ти препoрaчa cube бидејќи,кaкo штo кaжaв и претхoднo читa рецензии нa интернет кaде кјуб имa висoки oценки,или пaк чoвекoт вoзел некoј кјуб увезен oд гoре.Oд тaму му се гoлемите oчекувaњa.Тoa ти е истo кaкo кoлите.ти викa некoј oд гермaнијa земи гoлф,јaс гo земaв тoп ми се пoгoди А 150000км имaм пoминaтo.И ти oдишкупувaш нoв гoлф и прoблемите пoчнувaaт уште нa 50000км.

Последно уредено:

Martinmkd

Roadie
Член од
20 мај 2009
Мислења
296
Поени од реакции
412
Грешка си !!!
Многу зависи од каков алуминиум е направена рамката. Има рамки и компоненти кои се направени од 7071 алуминиум кој е многу поцврст и поквалитетен од 6061, но е потежок. Потоа зависи дали рамката е triple или double butted, зависи и од геометријата.
Ги спомна Shimano деловите, многу зависи која група ја носат точаците. Исто, тежината зависи од амортизерот, бандажите, гумите (димензии,жичани или кевларски, тубелес итн.)
И нема да осетиш разлика во тежината и перформансите од 0,5+кг, посебно не кај XC точаци од 13-14 кг. Тоа се осеќа ако ги споредиш со некои од повисоките класи, 9-10 кг. Така да не значи ако точакот е потежок за 0,5 кг. од другиот дека е послаб, како во случајов.
Не, не сум грешка. Јас бирав и разгледував велосипеди согласно буџетот со кој располагав во моментот. Тоа што двата велосипеди за 35.000 денари нудат огромна разлика во тежина пресече кај мене.
Можеби ти си грешка во делот каде што викаш дека нема да осетам разлика во тежина и перформанси. Тежината е број еден фактор во забрзувањето, одржувањето на брзина и искачување на брдски терен. Road продадов за да се префрлам на 29er, и не сакам од спортско ауто да се префрлам на камион од 14 килограми, па колку и добра репутација да уживал тој камион кај нас.

На крајот на краиштата, нема врска се ова што го дискутираме. Мило ми е што државава не е монопол барем во поглед на избор на брендови и секој може да си одбере велосипед што му одговара.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Не, не сум грешка. Јас бирав и разгледував велосипеди согласно буџетот со кој располагав во моментот. Тоа што двата велосипеди за 35.000 денари нудат огромна разлика во тежина пресече кај мене.
Можеби ти си грешка во делот каде што викаш дека нема да осетам разлика во тежина и перформанси. Тежината е број еден фактор во забрзувањето, одржувањето на брзина и искачување на брдски терен. Road продадов за да се префрлам на 29er, и не сакам од спортско ауто да се префрлам на камион од 14 килограми, па колку и добра репутација да уживал тој камион кај нас.

На крајот на краиштата, нема врска се ова што го дискутираме. Мило ми е што државава не е монопол барем во поглед на избор на брендови и секој може да си одбере велосипед што му одговара.
Друже не разбираш што сакам да ти кажам. 0,5 кг разлика на 13-14 кг точак не играат ама никаква улога во перформансите, не посебно за хоби и рекреативна вожња. Ок, ако тоа според тебе е огромна разлика, ти си знаеш. Сепак мислам дека повеќе е до кондицијата. А за да осетиш вистинска разлика треба многу повеќе од 500 ЕУР.
И не ми е јасно, читам споредуваш роуд бајк со МТБ. :eek: Нормално дека ќе има голема разлика во тежината. Два сосема различни точаци, со различна намена. Нон-сенс.
Тоа дека Cube-от бил за нијанса потежок, влијаат доста фактори, кои ти ги пишав погоре. Е сега, има и разлика за тоа што добиваш за парите и во името (брендот). Да се разбереме, немам ништо против Ram точаците, ниту пак возам Cube. :)

Martinmkd

Roadie
Член од
20 мај 2009
Мислења
296
Поени од реакции
412
Друже не разбираш што сакам да ти кажам. 0,5 кг разлика на 13-14 кг точак не играат ама никаква улога во перформансите, не посебно за хоби и рекреативна вожња. Ок, ако тоа според тебе е огромна разлика, ти си знаеш. Сепак мислам дека повеќе е до кондицијата. А за да осетиш вистинска разлика треба многу повеќе од 500 ЕУР.
И не ми е јасно, читам споредуваш роуд бајк со МТБ. :eek: Нормално дека ќе има голема разлика во тежината. Два сосема различни точаци, со различна намена. Нон-сенс.
Тоа дека Cube-от бил за нијанса потежок, влијаат доста фактори, кои ти ги пишав погоре. Е сега, има и разлика за тоа што добиваш за парите и во името (брендот). Да се разбереме, немам ништо против Ram точаците, ниту пак возам Cube. :)
Е сега и ти, не играле разлика. Да не играа разлика полкило-кило, ќе возевме уште Собим и Бисер Охрид. Си има зошто се полесни велосипедите - а тоа е рамката и вградените делови. Во светот на велосипедизмот, полесното е повисока класа и тоа скоро без исклучок. Единствен исклучок за кој сум прочитал е најновата генерација на RockShox: SID тежи ~50 грама повеќе од REBA. А брендот... Cube Aim/Analog во поглед на бренд е како прва генерација на Mercedes A-Class, оние ѓубрињата од крајот на 90-тите години. Мерцедес е, ама не е тоа тоа.

Споредбата на роуд со МТБ е од една единствена причина: гледам транзицијата од еден на друг тип на велосипед да биде што побезболна - во поглед на тежина. Јасно е дека се со различна намена, и се два различни точаци.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Е сега и ти, не играле разлика. Да не играа разлика полкило-кило, ќе возевме уште Собим и Бисер Охрид. Си има зошто се полесни велосипедите - а тоа е рамката и вградените делови. Во светот на велосипедизмот, полесното е повисока класа и тоа скоро без исклучок. Единствен исклучок за кој сум прочитал е најновата генерација на RockShox: SID тежи ~50 грама повеќе од REBA. А брендот... Cube Aim/Analog во поглед на бренд е како прва генерација на Mercedes A-Class, оние ѓубрињата од крајот на 90-тите години. Мерцедес е, ама не е тоа тоа.

Споредбата на роуд со МТБ е од една единствена причина: гледам транзицијата од еден на друг тип на велосипед да биде што побезболна - во поглед на тежина. Јасно е дека се со различна намена, и се два различни точаци.
Точно така, но тоа не може да го добиеш за 500 EUR. Сам си одговори во случајов.

А што мислиш, зошто Sid-от е потежок од Reba-ta ??

Martinmkd

Roadie
Член од
20 мај 2009
Мислења
296
Поени од реакции
412
Точно така, но тоа не може да го добиеш за 500 EUR. Сам си одговори во случајов.

А што мислиш, зошто Sid-от е потежок од Reba-ta ??
Тоа не можеш да го добиеш за 500 евра но затоа бираш што најмногу можеш да добиеш за парите. Пак да повлечам една паралела со автомобилите: пре би купил Kia Cee'd или друга кола од корејско производство со тон опрема отколку VW Polo со 1.0 мотор и 0.1 опрема.

SID е потежок од Reba заради додадената motion damping технологија. Зборам за 29er верзиите, за 26 и 27.5 не сум читал. Во сите претходни генерации SID е најлесниот амортизер во RockShox гамата. Прилично импресивна е тежината од 1360 грама на 2012/2013 верзијата за 26 тркала.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Тоа не можеш да го добиеш за 500 евра но затоа бираш што најмногу можеш да добиеш за парите. Пак да повлечам една паралела со автомобилите: пре би купил Kia Cee'd или друга кола од корејско производство со тон опрема отколку VW Polo со 1.0 мотор и 0.1 опрема.

SID е потежок од Reba заради додадената motion damping технологија. Зборам за 29er верзиите, за 26 и 27.5 не сум читал. Во сите претходни генерации SID е најлесниот амортизер во RockShox гамата. Прилично импресивна е тежината од 1360 грама на 2012/2013 верзијата за 26 тркала.
Ако е така, тогаш и Собим да го накитиш со добри компоненти ќе биде топ за парите (според тебе).
Тоа примерот со колите, ич не држи, споредба на две различни класи. Поло не е во класа на Сид. Значи пак се враќаме на стариот муабет, колку пари, толку музика. Многу просто. ;)

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620

Друже дa се рaзбереме еднo.кјуб е квaлитетнa мaркa.Рaбoтaтa е кoлку Лaзе гo нoси тoј квaлитет тукa т.е кoлку е квaлитетен cube кaј нaс.

Верувaј прoбaнo е мнoгупaти.тие 500 грaмa незнaчaт ништo.пријaтелче имa специaлизед хaрдрoк сo срaм х4,нaјтaпa oпремa,и тежoк сигурнo 13кг нo oди пoдoбрo oд мнoгу тoчaци сo мнoгу пoјaкa oпремa и пoлесни oд негo.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Верувaј прoбaнo е мнoгупaти.тие 500 грaмa незнaчaт ништo.пријaтелче имa специaлизед хaрдрoк сo срaм х4,нaјтaпa oпремa,и тежoк сигурнo 13кг нo oди пoдoбрo oд мнoгу тoчaци сo мнoгу пoјaкa oпремa и пoлесни oд негo.
Тоа е тоа, два фактори, геометрија на рамка и нормално, кондиција.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.002
Неодамна бев сведок на возење околу 50тина километри по ужасен терен со никаков велосипед од страна на еден дечко а поназад се откажаа луѓе со многу поскапи велосипеди.
Се е до кондицијата и желбата да се вози, се останато се само изговори.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Неодамна бев сведок на возење околу 50тина километри по ужасен терен со никаков велосипед од страна на еден дечко а поназад се откажаа луѓе со многу поскапи велосипеди.
Се е до кондицијата и желбата да се вози, се останато се само изговори.
Па и не е баш така.Неможеш со точак Ориент или собим да возиш по ужасен терен и при тоа да ти е удобно како на оној со XCR или Рок шок виљушка..Си бара теренот убава гума,убав амортизер,стегнат точак,квалитетна рамка итн.

Така да тоа е само еден услов.Другиот е кондицијата.
А дека има разлика помеѓу велосипед и велосипед има и тоа осетлива.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Добра понуда, за сите кои бараат половна 26-ка.
Исто така и за 29-ка.

Последно уредено:

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.002
Добра работа е со новиве димензии што излегоа, им паднаа цените малку на 26ките па се доста подостапни, дури и одличен "full suspension" се наоѓа за добра цена.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Добра работа е со новиве димензии што излегоа, им паднаа цените малку на 26ките па се доста подостапни, дури и одличен "full suspension" се наоѓа за добра цена.
Да точно е ова.Добри 26ки точаци се наоѓаат за доста пониски цени од порано.Особено скапиве карбони за 7-800 евра има ептен јаки

Kajgana Shop

На врв Bottom