Општи вело муабети, прашања, совети

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.648
Поени од реакции
35.515
@Ryan Giggs нели приметуваш дека и ти самиот почнуваш со препукување, истото за што ги обвинуваш другите форумџии погоре?
Не можеме ли да се согласиме дека не се согласуваме, и да ја оставиме работата на тоа?

Ако сакам овде да дискутирам за Sporty Sale, ќе го правам тоа. Ако ти сметаш дека не треба да го правам тоа... твој проблем. Јас се извинувам, ама не можам ништо да ти помогнам со твојот проблем.

Колкав притисок во гумите се препорачува за MTB 26 инчи, за возење по асфалт, ако велосипедистот е тежок 75 кг?
Мислам дека одговорот на ова прашање убаво и детално е даден овде:
http://www.bikeradar.com/mtb/gear/article/trail-tech-mountain-bike-tire-pressure-all-you-need-to-know-36626/[DOUBLEPOST=1415630997][/DOUBLEPOST]Или овде велат:
Frank Berto, former engineering editor at Bicycling Magazine, recommends a minimum pressure of 25 psi on a 26 by 1-3/4 inch tire when the total weight of bicyclist, bicycle and bicycle load is about 154 pounds. If the total weight is about 265 pounds, the minimum pressure is 35 psi.

154 фунти е окулу 70 кила.

Последно уредено:

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Колкав притисок во гумите се препорачува за MTB 26 инчи, за возење по асфалт, ако велосипедистот е тежок 75 кг?
Напумпај ги малце под максимално дозволениот притисок, помалку од тоа што пишува на гумата од страна (најверојатно во PSI мерна единица е напишано). Вака полесно се движи точакот ама има малце тврда вожња. Како и да е треба сам да видиш што ти одговара нема некој закон за ова.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
3.5 ги возам, во случај на тежок спуст офрод ги ослободувам малку.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
дечки зашто напнувате на форумов со глупости, а ако имате некои нерасчистени работи средете си ги преку пм. Причина поради која го посетуваме овој дел од форумов е да размениме информација а она што вие го правите е ЗАМАРАЊЕ. Што се однесува до членот zocc имам позитивно искуство зашто кога ми требаше помош само он најде време да ми објаснува и одговара на моите глупи прашањата околу купувањето бајк и голема благодарност до него.

Секој следен што ќе иде надвор од темата велосипеди ќе добие пријава од мене. поз (y)

Леле еј,пишуваме глупости а од овој пост па наваму ти си тој кој највеќе мислења има.ВО нецели две страни имаш 6-7 мислења,повеќе од било кој друг член овде.

Најинтересно е што во секој нареден пост речениците ти се одприлика вака
цитирам:1.Ве молам затворете ја темава 2.отворете нова. 3.Овде не треба да се дискутира за спорти сале,си има модератори таму.Прашајте ги. 4.Затворете ја темава ве молам 5.Сега ќе ве пријавам 6.Не терајте бизниси.7.Мислењата се офтопик,многу ти смета што се збори.

А сега јас да те прашам:
А зашто тебе ти се постовите безвезе и зашто одтогаш имаш највеќе мислења повеќе од било кој друг член?И во сите тие бараш да не се збори.Плус Вршиш влијание на модератори да ја затворат темата за да не се водат веќе овие разговори против модераторите на спорти сале,зоцц и компанија.И тоа само ти повикуваш да се затвори.Веројатно само тебе ти смета,па молиш и вршиш влијание врз администратори да се затвори
.
Знаеш само кој го спомена ова со бизниси.Само ти тука и чичко кумплуг на спорти сале.Или исто мислите или пак има нешто многу почудно тука

[DOUBLEPOST=1415687945][/DOUBLEPOST]
мене не ми смета страната, ама доколку ништо корисно не произлегува од нејзе вклучуваајќи ја и дискусијата овдека тогаш мислам дека е време да се престане да се мота во празно. имала страната модератори идете и прашајте ги нив зашто муабетиве се крајно оговарачки..
Друже абе пак се мота во празно а :D
И кого тоа оговараме???И зашто ти се сеќираш дека оговараме некој друг???Не ти е малку зборчево глупо?Или пак можеби си некој од модераторите ти,па се пронајде во навредените.
Страната споррти сале точно дека има модератори.Еве ги повикавме да се јават повеќе од 10 пати.Веројатно се кријат или пак веќе се тука и не признаваат дека се они.А зашто го прават тоа можам да погодувам само.Веројатно од тоа што работат чесно т.е нечесно и што се манипулатори.
Важно повикани се од најмалку тројца членови тука,ама ете ги нема.

Зоцц викаше дека го знае чичко кумплуг.Требаше да го повика до сега и во еден пост ќе ја завршевме работата.Ама очигледно не ви одговара на вашата компанија од 3 члена тоа.

За крај да ти кажам само!Немој да се нервирате вие грешниците!Ние секако ќе престанеме да пишуваме.Ние сме тие кои сигурно повеќе го сакаме велосипедизмот и сакаме правилата на спорти сале да биде за сите исти,а не некој да си изиграва со луѓето,зашто така му текнало.И ако видиш ние другите членови веќе и го вративме текот на темата и почнавме повторно да си разговараме за велосипедски работи.

И нас ни стана досадно ова да ве бараме да се изјасните.Очекувавме дека ќе се појави кумплуг и ќе се реши работата.Тоа изгледа толку лесно.Ама изгледа човекот кој на спорти сале се прави бог,на други места е тешко ку*виче.

и затоа баравме да се појави некој тука.[DOUBLEPOST=1415689348][/DOUBLEPOST]
Апсолутно се сложувам.убаво предложи вивакастро.да се јави овој кумплуг и да одговори на поставените прашања во еден пост и да видиме на што сме.Нели сепак ние треба да имаме некоја почит како членови,а не да не одбегнуваат.
Да се вратам на велосипедзмот.Која километража ми ја препорачувате за велосипедот мој

Дали да земам Cateye,Sigma или Polar.Би одвоил до 1000 максимум,односно може и некој денар плус ако вреди навистина доплатата
Јас возам Cateye velo 7.Многу сум задоволен.Цената кога ја земав беше одприлика таа,околу 1000 денари,а можда и поевтино!Бидејќи добивав некој попуст кога ја земав поради тоа неможам да се сетам точно на цената

Ако не ти смета кабел,тоа е можеби најдобар избор за цената!И од овие сигма гледам дека не се жалат исто.
Всушност најбитно е да гледаш при купување километражата да мери просечна брзина и да има штоперица.Внимавај Cateye моделот под вело 7 ги нема овие работи односно вело 7 е најевтина која мери просечна брзина и поминато време.

Полар ако не се лажам прават само премиум модели кои се доста скапи.Барем ако не сум грешка.

Инаку мојава не ја ни користам веќе.Порано немаше Страва па морав да ја купам,али сега ми стои во корпа дома и не сум ја ставил можеби 5-6 месеци.Си работам само преку мобилен.Треба да ја ставам овие денови пак километражава,ама се се нема време:(
Значи мој совет,земи си cateye velo 7.Мислам највеќе ќе добиеш за парите.Ако ја нема оди на појак модел вело 8 или вело 9,но подобро кај нив е тоа што мерат некое си ЦО2 кислород и такви ситници кои стварно нема да ти бидат потребни никогаш.Но ако се добие за иста цена,зашто да не.

Последно уредено:

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.883
Поени од реакции
21.815
Леле еј,пишуваме глупости а од овој пост па наваму ти си тој кој највеќе мислења има.ВО нецели две страни имаш 6-7 мислења,повеќе од било кој друг член овде.

Најинтересно е што во секој нареден пост речениците ти се одприлика вака
цитирам:1.Ве молам затворете ја темава 2.отворете нова. 3.Овде не треба да се дискутира за спорти сале,си има модератори таму.Прашајте ги. 4.Затворете ја темава ве молам 5.Сега ќе ве пријавам 6.Не терајте бизниси.7.Мислењата се офтопик,многу ти смета што се збори.

А сега јас да те прашам:
А зашто тебе ти се постовите безвезе и зашто одтогаш имаш највеќе мислења повеќе од било кој друг член?И во сите тие бараш да не се збори.Плус Вршиш влијание на модератори да ја затворат темата за да не се водат веќе овие разговори против модераторите на спорти сале,зоцц и компанија.И тоа само ти повикуваш да се затвори.Веројатно само тебе ти смета,па молиш и вршиш влијание врз администратори да се затвори
.
Знаеш само кој го спомена ова со бизниси.Само ти тука и чичко кумплуг на спорти сале.Или исто мислите или пак има нешто многу почудно тука

[DOUBLEPOST=1415687945][/DOUBLEPOST]
Друже абе пак се мота во празно а :D
И кого тоа оговараме???И зашто ти се сеќираш дека оговараме некој друг???Не ти е малку зборчево глупо?Или пак можеби си некој од модераторите ти,па се пронајде во навредените.
Страната споррти сале точно дека има модератори.Еве ги повикавме да се јават повеќе од 10 пати.Веројатно се кријат или пак веќе се тука и не признаваат дека се они.А зашто го прават тоа можам да погодувам само.Веројатно од тоа што работат чесно т.е нечесно и што се манипулатори.
Важно повикани се од најмалку тројца членови тука,ама ете ги нема.

Зоцц викаше дека го знае чичко кумплуг.Требаше да го повика до сега и во еден пост ќе ја завршевме работата.Ама очигледно не ви одговара на вашата компанија од 3 члена тоа.

За крај да ти кажам само!Немој да се нервирате вие грешниците!Ние секако ќе престанеме да пишуваме.Ние сме тие кои сигурно повеќе го сакаме велосипедизмот и сакаме правилата на спорти сале да биде за сите исти,а не некој да си изиграва со луѓето,зашто така му текнало.И ако видиш ние другите членови веќе и го вративме текот на темата и почнавме повторно да си разговараме за велосипедски работи.

И нас ни стана досадно ова да ве бараме да се изјасните.Очекувавме дека ќе се појави кумплуг и ќе се реши работата.Тоа изгледа толку лесно.Ама изгледа човекот кој на спорти сале се прави бог,на други места е тешко ку*виче.

и затоа баравме да се појави некој тука.[DOUBLEPOST=1415689348][/DOUBLEPOST]

Јас возам Cateye velo 7.Многу сум задоволен.Цената кога ја земав беше одприлика таа,околу 1000 денари,а можда и поевтино!Бидејќи добивав некој попуст кога ја земав поради тоа неможам да се сетам точно на цената

Ако не ти смета кабел,тоа е можеби најдобар избор за цената!И од овие сигма гледам дека не се жалат исто.
Всушност најбитно е да гледаш при купување километражата да мери просечна брзина и да има штоперица.Внимавај Cateye моделот под вело 7 ги нема овие работи односно вело 7 е најевтина која мери просечна брзина и поминато време.

Полар ако не се лажам прават само премиум модели кои се доста скапи.Барем ако не сум грешка.

Инаку мојава не ја ни користам веќе.Порано немаше Страва па морав да ја купам,али сега ми стои во корпа дома и не сум ја ставил можеби 5-6 месеци.Си работам само преку мобилен.Треба да ја ставам овие денови пак километражава,ама се се нема време:(
Значи мој совет,земи си cateye velo 7.Мислам највеќе ќе добиеш за парите.Ако ја нема оди на појак модел вело 8 или вело 9,но подобро кај нив е тоа што мерат некое си ЦО2 кислород и такви ситници кои стварно нема да ти бидат потребни никогаш.Но ако се добие за иста цена,зашто да не.
Бараш од некој кој нема врска дека тука јавно на форумов го оговараш и го повикуваш да ти биде гостин тебе специјалниот - КИНЕСКА КРАЛИЦА - да ти се изјасни за сајт со кој раководи, а нема допирна точка со Кајгана и со топиков овдека.
Иди јави му се и реши си ги бизнис опструкциите со него, а не тука да ја ДАВИШ темава со ЛИЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ кои ги имаш со некој кој воопшто не е присутен тука.
Јас имам 20 поста може али твоиве задни 5 поста имаат текст за да се напише книга и сценарио за некој добар SCI FI филмче.

Последно уредено:
Член од
17 февруари 2013
Мислења
233
Поени од реакции
93
Бараш од некој кој нема врска дека тука јавно на форумов го оговараш и го повикуваш да ти биде гостин тебе специјалниот - КИНЕСКА КРАЛИЦА - да ти се изјасни за сајт со кој раководи, а нема допирна точка со Кајгана и со топиков овдека.
Иди јави му се и реши си ги бизнис опструкциите со него, а не тука да ја ДАВИШ темава со ЛИЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ кои ги имаш со некој кој воопшто не е присутен тука.
Јас имам 20 поста може али твоиве задни 5 поста имаат текст за да се напише книга и сценарио за некој добар SCI FI филмче.
Oбјасни она што си го пишувал за бизниси.Какви бизниси тераме јас вивакастро и ванлок?

Бидејќи како што вели и вивакастро.Само ти и чичко кумплуг на спорти сале го викаат истото за бизниси.Што ви е тоа само вие си знаете.
И не се нервирај повеќе.Големи букви се сметаат за повишен тон,а за тоа се дава бан.
Тие големи букви користи си ги на спорти сале страната.Веројатно таму имаш привилегии.Тука немаш.Остани поздравен и немој да се нервираш.
Незнам дали мене ми изгледа така или пак и на други,но ми се чини дека ти си членот тука кој некако највеќе се изнервира.

ПОвеќе од вивакастро,зоцц,ванлок и останатите други заедно.
Смири се човече.Може нервен слом да добиеш.Ќе треба на душа да те носиме после.

@vivakastro штом велиш ти cateye ќе ја земам таа.Само кажи ми каде можам да ја најдам.Сега бев во вучко универзална и тој до вучко стариот и двајцата немаат cateye.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Друже батали, џабе се објаснуваш со овие. Логиката им е како на 5 годишно дете. Тоа ти е исто сега јас да речам дека Стар длм и Вивакастро се еден ист човек само различни профили. А може и не е така. :ROFLMAO: Знаеш, за луѓето кои си замислуваат/измислуваат не реални работи - има една дијагноза, се вика Параноидна шизофренија. И нема лек..... o_O

Последно уредено:

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.883
Поени од реакции
21.815
Oбјасни она што си го пишувал за бизниси.Какви бизниси тераме јас вивакастро и ванлок?

Бидејќи како што вели и вивакастро.Само ти и чичко кумплуг на спорти сале го викаат истото за бизниси.Што ви е тоа само вие си знаете.
И не се нервирај повеќе.Големи букви се сметаат за повишен тон,а за тоа се дава бан.
Тие големи букви користи си ги на спорти сале страната.Веројатно таму имаш привилегии.Тука немаш.Остани поздравен и немој да се нервираш.
Незнам дали мене ми изгледа така или пак и на други,но ми се чини дека ти си членот тука кој некако највеќе се изнервира.

ПОвеќе од вивакастро,зоцц,ванлок и останатите други заедно.
Смири се човече.Може нервен слом да добиеш.Ќе треба на душа да те носиме после.

@vivakastro штом велиш ти cateye ќе ја земам таа.Само кажи ми каде можам да ја најдам.Сега бев во вучко универзална и тој до вучко стариот и двајцата немаат cateye.
:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:
мислам посмешен пост во живот немам прочитано :vozbud:.:pos::pos::pos::pos::pos::pos:
Факт
1. Во живот не сум го отворил веб сајтот на спорти сејл
2. Ниту го знам Чичко ниту ми е пријател а прв пат дознав за него од дискусијата тука
3. Викај си жуто комбе и нека те однесат во некоја институција пошто не е на арно работава.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.648
Поени од реакции
35.515
@zocc не сакам да навлегувам, и никако не ме интресира кој е кој во IRL... освен нормално ако некогаш не излезе шанса за заедничка вожња. Но да знаеш дека забелешките за спамирањето на СС се реални, пренеси му на кумплунг ако паднете некогаш на муабет за тоа.
За другите моменти не знам, и не ни коментирам. Никогаш ниту сум пишувал оглас таму, ниту некој ми бришел нешто. Ама од спамирањето не сакам да ја посетувам страната, и верувам има други како мене.

Нејсе, ајде кој ќе повели да искоментира. Дали вреди разликата во кеш до поскапиот модел долу?
http://www.canyon.com/en/mountainbikes/bike.html?b=3640&c=1008&s=M
http://www.canyon.com/en/mountainbikes/bike.html?b=3650&c=1064&s=M

Разликата е карбонска наспроти алуминиумска рамка, SLX наспроти XT компоненти, а DT Swiss XM1900 Spline обручите се многу подобри од тие почетните Мавик.
Дали со 95-96 килограми не идам на граница на безбедност со карбонска рамка?

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
@zocc не сакам да навлегувам, и никако не ме интресира кој е кој во IRL... освен нормално ако некогаш не излезе шанса за заедничка вожња. Но да знаеш дека забелешките за спамирањето на СС се реални, пренеси му на кумплунг ако паднете некогаш на муабет за тоа.
За другите моменти не знам, и не ни коментирам. Никогаш ниту сум пишувал оглас таму, ниту некој ми бришел нешто. Ама од спамирањето не сакам да ја посетувам страната, и верувам има други како мене.

Нејсе, ајде кој ќе повели да искоментира. Дали вреди разликата во кеш до поскапиот модел долу?

Разликата е карбонска наспроти алуминиумска рамка, SLX наспроти XT компоненти, а DT Swiss XM1900 Spline обручите се многу подобри од тие почетните Мавик.
Друже како што кажа, Кумплунг и Дац знаат за ова и изразија желба да ги запознаат пациентиве лично или да им пишат на Sporty/Facebook, но од нив ни трага ни глас. Дека тука со нив ќе се замараат, многу тешко.

За точаците, тој карбонскиот е бајаги подобар, не само заради ХТ деловите, туку и заради Fox Float амортизерот, Formula кочниците, DT Swiss бандажите - осовините и различната геометрија. Е сега ја споменуваш телесната тежина и во право си до некаде. Не би требало 95 кг да се проблем, но сепак најубаво е да се информираш, или прати им email на Canyon или барај по светски познатите бајк форуми.

Инаку топ се и двата, ѕверови. (y)

Последно уредено:

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Добри цени држат кањониве. Само шипингот е 300 и кусур евреја до тука.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Друже како што кажа, Кумплунг и Дац знаат за ова и изразија желба да ги запознаат пациентиве лично или да им пишат на Sporty/Facebook, но од нив ни трага ни глас. Дека тука со нив ќе се замараат, многу тешко.

За точаците, тој карбонскиот е бајаги подобар, не само заради ХТ деловите, туку и заради Fox Float амортизерот, Formula кочниците, DT Swiss бандажите - осовините и различната геометрија. Е сега ја споменуваш телесната тежина и во право си до некаде. Не би требало 95 кг да се проблем, но сепак најубаво е да се информираш, или прати им email на Canyon или барај по светски познатите бајк форуми.

Инаку топ се и двата, ѕверови. (y)
јас се мислам дека StarDlm згрешил за тебе,и дека сепак другиот член е ала кумплуг.Некако стварно исто само они пишале.А дека чичко кумплуг ја отворил кајгана тоа е факт
Кога виде дека се пишува за него на кајгана тогаш беше пишал на фејсбук странат што значи дека видел.А и да не се лажеме кајгана е доста посетувана.
Како и многумина тука кои велат исто и јас немам никаква корист од спорти сале,па и не ме засега толку,но она што ме нервира е што во неколку наврати на луѓе им се бришеле огласи.
Верувам дека еден е само таков и поради тоа го бараме чичко кумплуг.Второ ако е администратор он,па и било кој од другите добро е да се распраша за совети,така да еден ваков форум ќе им дојде одлично.Нема потреба од криење.Јас напоменав дека не го терам да се пријави од вистинскиот профил туку да направи нов,за што му требаат 5 минути и да се оправда ако воопшто има оправдание за тоа што го направил во минатото и иднината,но и да понудиме совети сите ние членови(се разбира кој има)
А јас,Стардлм,ванлок или било кој друг од овде немаме потреба никаде да одиме.Оној кој ја направил грешката е кумплуг и заради тоа му дававме шанса да се исправи.Ако он се крие,не верувам дека некој е од тука прост и да оди да троши бензин до кај дац за да се објаснува со Кумплуг.

Така да кумплуг последен пат ти велам.Пријави се и со втор профил и слушни ги предлозите на членовите од Кајгана.На сите нас.[DOUBLEPOST=1415719770][/DOUBLEPOST]

Добри цени држат кањониве. Само шипингот е 300 и кусур евреја до тука.
Јас сум за првиот.Рачунај дека има и дополнителни давачки.Не е се така како што изгледа.Зборам во поглед на царини,шипинг итн.
Ако ти оди преку пошта,јасно е дека царина и ддв плаќаш веројатно уште 400 евра и точакот ќе испадне ѓавол ипол.
За поевтиниот би испаднало многу подобро.

Е сега за да се спасиш од плаќање може да ти го пратат со пошта до Бугарија.Имам неколку луѓе во Петрич па може да ти дадам адреса да ти го пуштат.Многу е поевтино.
(гратче одма после граница)

Твое ќе биде само да отидеш до Петрич и да го развозиш малку па да поминеш како половен и да не те утепаат со царини и ддв.
Ако имаш среќа да поминеш без ддв и царина и двата точака се џабе,особено оној карбонецот.

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577

Не ги отворив да видам што се и нивните цени ама да ти кажам нешто што веројатно многу ќе те интересира. Јас сакав да нарачам точаче он кањон од новите модели и како иде пресметката.
Точакот 1175€
Пошта. 300€
Цена. 1475€
Царина 10%=147,5€
Пред данок 1622,5€
Ддв. 18%=292,05€
Цена+царина+ддв= 1914,55€
Нека ми извини владава ми наша ама 500€ за споменици не давам.

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Реално за тие плус пари може да се купи уште еден солиден точак. А гледам Хрватска и Бугарија по 30 евра шипинг.

Kajgana Shop

На врв Bottom