Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
Дечки да препорачате некој велосипед до 200 евровизиски? Велосипедот ќе се вози исклучиво во град и потребен ми е за одење од дома до работа. Пожелно е да има и корпа и да не е кинеско срање
Благодарам однапред

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
После користење на неколку лисици......никогаш повеќе
Па добро барем објасни што толку се RS Sid подобри од Fox Talas на пример. Баш ме интересира, или која е разликата според тебе ??

Член од
2 октомври 2011
Мислења
194
Поени од реакции
29
Другари, што работа врши виљушката на точакот, и како се гледа дали е поквалитетна или не, и што ако е поквалитетна? :D

Arioth

Purpletrator
Член од
20 февруари 2007
Мислења
527
Поени од реакции
82
SID и TALAS не се во иста категорија на амортизери за да се споредуваат....

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
SID и TALAS не се во иста категорија на амортизери за да се споредуваат....
Ете вие во Пробајк продавате RS, а прееска пиша дека си возел неколку лисици и никогаш повеќе, пиши ја барем причината зошто или ќе си играме вака како мали деца.

Член од
2 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
5
Некој коментар за бајков ?

iskreno katastrofa oprema, katastrofa ram, ic ne izgleda na socuvan bajk, baska Ferrini u vucko novi so taa oprema se 15.000-20.000mkd, ovoj so go prodava e lud, nikad nema da go prodade na nekoj normalen so malce se razbira u bajkovi.
--- надополнето: 14 мај 2013 во 22:38 ---
iskreno ja bi ti go preporacal od pazar 3, GT Agressor so rock shox viluska e plus vidi gi dr detali. deckoto gleam go dava za 250eur. eve neka ti pisat ovde decki koi poise se razbiraat so znaci rock shox judy 3.
--- надополнето: 14 мај 2013 во 22:42 ---
iskreno ja bi ti go preporacal od pazar 3, GT Agressor so rock shox viluska e plus vidi gi dr detali. deckoto gleam go dava za 250eur. eve neka ti pisat ovde decki koi poise se razbiraat so znaci rock shox judy 3.

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
Би возел некој во Македонија нешто на 3-4 тркала, планирам да почнам да изработувам custom рамки за вакви велосипеди. Материјал челик и stainless. Познавање од конструкции имам, алат имам, желба имам, самодали би имал и продажба :D
Рамот / седиштето би ги изработувал, а тркала, погони, кочници од трговија. Мислите ќе ми успее нешто?
Ја би ти бил прв муштерија, се разбира ако квадот е солиден и не надминува цена од 500 евровизиски
--- надополнето: 15 мај 2013 во 09:30 ---
Би возел некој во Македонија нешто на 3-4 тркала, планирам да почнам да изработувам custom рамки за вакви велосипеди. Материјал челик и stainless. Познавање од конструкции имам, алат имам, желба имам, самодали би имал и продажба :D
Рамот / седиштето би ги изработувал, а тркала, погони, кочници од трговија. Мислите ќе ми успее нешто?
Ја би ти бил прв муштерија, се разбира ако квадот е солиден и не надминува цена од 500 евровизиски

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Колку само ме насмеа предлогот да го вози до дома за да му испадне 10-тина евра поефтино. Ептен амбициозно и оптимистички. :) Со SR Suntour амортизерите имам лошо искуство, порано имав еден таков од тие модели како горенаведените, еднаш на Водно (offroad) паднав заради него од немањето на Rebound функција. Верувам дека и RST е исто ѓубре. Се е, само амортизер не е. Сега возам Rock Shox и разликата е огромна, неспоредлива. Исто така сакам да пробам и Fox, тој ми е следен. :)
Moe мислење е да наместо xcm-от,а веројатно и (рст незнам бидејќи не сум пробал,али како што кажуваш имам претстава за што се работи):( да стават фиксна т.е обична виљушка.Вака само луѓево се лажат,особено нашиве.Мислат дека дале 500 евра и дека возат оригинал,а незнаат дека шансите се големи некаде и без глава да останат.Инаку моето искуство со хcm-oт заврши повеќе и среќно.Надолу спуштајќи се од водно притиснав малку на предна кочница,и ми се одлепи долу тоа кај дискот што стои.:mad:Добро е што возев полека,инаку сега кој знае кај ќе бев.:)

Инаку возев Тора со даљинско заклучување претходно и се уште го чувам,а сега Fox.Неспоредливо е чувството.Овој велосипед го земав само поради виљушката.И не се каам ни малку.Koга ја возев тората мислев дека таа е меѓу најдобрите,иако знаев дека Fox e поскап сметав дека тоа е за оние кои имаат пари за фрлање.Но да бидам искрен и јас имав некоја скриена желба да имам Fox.:love: Едноставно помоќно ми делуваше гледајќи низ слики на гоогле.Кога отидов во Италија имаше можност за фрее тест на неколку велосипеди со скапа опрема.Притоа да напоменам дека имаат и кружна стаза специјално направена за тест на велосипеди и мотори.По пат има поставено дрва,ситни камења,вода и сеуште не.Вистинска можност да се проба и да се види,но и да се срушат сите илузии за тоа што е подобро.Прво пробав Reba,за да ја споредам со мојата Tora!Да бидам реален,но некако исти ми се видоа,само сменето името а 75 евра беше разлика меѓу тората и ребата.:oops: Потоа пробав за првпат Fox и тогаш сватив дека тоа е нешто револуционерно!Потоа се провозев и со revalation и Sid.Тест возење имав до 15 минути со еден велосипед,но бидејќи бев ограничен со време извозев само по еден круг со 5 велосипеди,но тоа мислам дека беше доволно за да направам споредби.Возев и уште една друга некој си ахон.Дури ми се чини дека и тој за нијанса беше подобар од рок шоковите или пак исти.Можеш да погодуваш,но Ниту еден не беше ни блиску до Fox-от.Се некако нешто им фали.Или се тврди некако или брзо работат,но го немаат тоа чувство да те залепат за земја.Fox-oт е машинерија и едноставно ја решава секоја задача на подлогата.Кога како треба,така си работи.Ти ја крева пред се самодовербата,
Незнам дали има некоја подобра виљушка од Fox.Веројатно пак би била Fox.:)или пак некоја друга марка.
Но само едно знам,а тоа е дека тоа не се рок шок во никој случај.Дури имам чувство како да се заостанати со времето.Прости брат,се викам нема да пишувам многу,ама кога ќе се запишам абер нема да престанам:eek:

После користење на неколку лисици......никогаш повеќе
Ова мора да е некој Хумор...:D:tapp:
--- надополнето: 15 мај 2013 во 12:01 ---
здраво ако може некој коментар за велосипедов http://www.dragbicycles.com/?menu=product&id=244#specification дали вреди за цената 18к, друго?
21прво брзинец :mad::mad::mad:Абе мојов ориент за по град кој не вреди повеќе од 1500 денари има толку:)
Второ 14 кг не се премногу некако.Незнам нека каже некој поискусен кој што е со овие велосипеди ама на прва вака ми изгледа многу.
На крај не ја сваќам намената на велосипедов.Али ако ти е за по водно или офф роуд терени дефинитивно не го бидува.Всушност незнам и зашто сте запнале по евтини дискови.Проблеми ќе си имаш сигурно...За тие пари подобро в-брејк

Член од
17 ноември 2012
Мислења
4.548
Поени од реакции
5.305
Дечки, гледам тука има одлични познавачи, па ајде да ве прашам.
Пошто сум аматер, а сакам да си земам некој убав точак за наваму натаму, дали може да ми препорачате нешто добро еве да речеме негде до кај 150 евра, ама точак што знам дека ке ме служи и е квалитетен.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Дечки, гледам тука има одлични познавачи, па ајде да ве прашам.
Пошто сум аматер, а сакам да си земам некој убав точак за наваму натаму, дали може да ми препорачате нешто добро еве да речеме негде до кај 150 евра, ама точак што знам дека ке ме служи и е квалитетен.
Max oд агротехна за тие пари и плус за 55-65 евра ќе ти останат за некои шимано делови.Ставај и ќе те вози наредни 5-6 години низ град сигурно.Топ опција..

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Можеш да погодуваш,но Ниту еден не беше ни блиску до Fox-от.Се некако нешто им фали.Или се тврди некако или брзо работат,но го немаат тоа чувство да те залепат за земја.Fox-oт е машинерија и едноставно ја решава секоја задача на подлогата.Кога како треба,така си работи.Ти ја крева пред се самодовербата.
Тоа дека другите биле тврди или брзо работат не е дека нешто им фали, туку така биле подесени (rebound и compression), посебно за Sid и Relevation. Може фоксот бил наместен за помека вожња, тука голема улога игра и тежината на самиот возач. На пример може пред тебе тестирал некој со поголема тежина од тебе и така останалe наместени. :)

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Незнам брат,кој и како г
Тоа дека другите биле тврди или брзо работат не е дека нешто им фали, туку така биле подесени (rebound и compression), посебно за Sid и Relevation. Може фоксот бил наместен за помека вожња, тука голема улога игра и тежината на самиот возач. На пример може пред тебе тестирал некој со поголема тежина од тебе и така останалe наместени. :)
и возел.Јас сум прилично слаб што се однесува до мене.Инаку сите ги пробав на средина,на скрос заклучени и на највеќе амортизација.А како биле подесени,па и колку воздух имале тоа навистина незнам.Али и да било нешто направено,не верувам дека нешто многу би ја променило работата.Си знам јас и по торава моја.Неа ја имам веќе 2 години речиси и сеуште ја возам.Ама не е тоа тоа.Добри се и тоа не го негирам,ама не и најдобри...

Kajgana Shop

На врв Bottom