Општи вело муабети, прашања, совети

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Би возел некој во Македонија нешто на 3-4 тркала, планирам да почнам да изработувам custom рамки за вакви велосипеди. Материјал челик и stainless. Познавање од конструкции имам, алат имам, желба имам, самодали би имал и продажба :D
Рамот / седиштето би ги изработувал, а тркала, погони, кочници од трговија. Мислите ќе ми успее нешто?

Член од
2 октомври 2011
Мислења
194
Поени од реакции
29
Со што да исчистам ланец, Ѕвезди, и диск? Планирам да го чистам денеска стариот точак, па да видиме. Иначе ако ги испрскам со вода овие делови, може нешто да им биде, да зарѓаат или нешто слично?

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.435
Поени од реакции
5.468
Domasno cistenje
^ Coca Cola, poturi ja na delovite neka postoi onda izmi so voda da ne lepi shekerot

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Со што да исчистам ланец, Ѕвезди, и диск? Планирам да го чистам денеска стариот точак, па да видиме. Иначе ако ги испрскам со вода овие делови, може нешто да им биде, да зарѓаат или нешто слично?
Ланецот извади го и стави го во некое средство за одмастување, има по маркетиве побарај. Остави го да одстои така едно 10 - 15 минути па извади го и испери го со вода. Потоа убаво нека се исуши на сонце па врати го на точак и добро подмачкај со тенко уље. За касетата и преносот се чистат со чиста крпа, со триење меѓу ѕвездите, макотрпна работа но успева. За дисковите, земи 80 % алкохол, нанеси го на чисто крпче и убаво помини ги.
Инаку може да ги прскаш со вода, да не биде само со компресор, зошто ќе ги зезнеш главините. Но потоа мора се добро да подмачкаш, освен дисковите се разбира.:)
--- надополнето: 11 мај 2013 во 17:42 ---
Ми треба точаче чисто за рекреација, евентуално за низ град за возење.
Не сакам некои скапи, пошто не можам да си ги дозволам.
Мах или Собим?
Која е подобра?
Исти се, нема некоја голема разлика, така да одбери си сам. :)

Член од
2 јануари 2012
Мислења
603
Поени од реакции
146
На ново за тие пари нема ништо добро да најдеш, на старо ѕирни ги овие : :)

Тrek
Merida
Scott
Giant
Schwinn
Трекот е мал (16 инчи)
Меридата не ми се допаѓа на изглед...
Скотот е многу скап...
Гиантот, сега му пишав порака, во што е проблемот...
Скховинот е скап...

Значи барам до крај 220 евра преку сила, со услов да му симнам цена до 200 евра... Не барам некој којзнае што, колку за 1 година на ми служи, па потоаа ќе барам некој 500+ евра...
--- надополнето: 11 мај 2013 во 22:31 ---
На ново за тие пари нема ништо добро да најдеш, на старо ѕирни ги овие : :)

Тrek
Merida
Scott
Giant
Schwinn
Трекот е мал (16 инчи)
Скотот е многу скап...
Скховинот е скап...

Значи барам до крај 220 евра преку сила, со услов да му симнам цена до 200 евра... Не барам некој којзнае што, колку за 1 година на ми служи, па потоаа ќе барам некој 500+ евра...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Трекот е мал (16 инчи)
..

...
Вчера бев кај Вучко да пазарам едни педали и има велосипеди Ferrini со различни цени во зависност од опремата.
Се најдува нешто и за таа цена со послаба опрема, во секој случај подобар избор од Собим и Макс.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Трекот е мал (16 инчи)
Скотот е многу скап...
Скховинот е скап...

Тогаш не знам што друго да ти кажам освен со среќа во потрагата. Прати ги Реклама 5 и Пазар 3. Еве ти и група на Facebook за препродажба на точаци и делови. :)

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Ми треба точаче чисто за рекреација, евентуално за низ град за возење.
Не сакам некои скапи, пошто не можам да си ги дозволам.
Мах или Собим?
Која е подобра?
Дефинитивно МАХ.И тоа 5 пати подобар.Вчера ги видов во веро центар.Ако добро приметив цената им беше 5900 денари.Нивни увозник е Агротехна па така би било во некоја нивна продавница да појдеш и да си бараш попуст.Јас земав пред 5-6 години некаде и на крај добив супер цена.Инаку убави модели им се овие новите.Мој совет е Ако можеш земи без заден амортизер.Натаму ќе дадеш уште 50-60 евра и ќе му ставиш шимано делови.После тоа што викаат старите ти побрзо ќе отидеш отколку велосипедот....:)

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.037
Трекот е мал (16 инчи)
Скотот е многу скап...
Скховинот е скап...

--- надополнето: 11 мај 2013 во 22:31 ---

Трекот е мал (16 инчи)
Скотот е многу скап...
Скховинот е скап...

Имаш и други фирми до 10.000 мислам е Capriolo , Cube можда е скап го имам само на google виден незнам колку му е цената , Trek има добро точаче има фирми али се е до кешот :)
--- надополнето: 12 мај 2013 во 05:11 ---
Велосипед до 10.000 ден предложете некој и од каде може да најдам ?
Ви благодарам однапред

Член од
1 мај 2013
Мислења
62
Поени од реакции
74
здраво дечки,

ај ве молам за ваше мислење кој бајк да си го купам, бидејќи ептен се двоумам. цените горе долу се исти на сите овие опции, и не би ја земал цената во предвид како критериум за компарирање.
Битно ми е добар рам, брзини(менувачи), кочници, вилушка, пренос и волан.

1. Corratec x-vert motion
2. Merida matts TFS-100
3. Cube AIM Disc 26
4. SCOTT Aspect 640
5. Specialized Hardrock Sport disc

6. Fokus Whistler Disc

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
здраво дечки,

ај ве молам за ваше мислење кој бајк да си го купам, бидејќи ептен се двоумам. цените горе долу се исти на сите овие опции, и не би ја земал цената во предвид како критериум за компарирање.

2. Merida matts TFS-100
3. Cube AIM Disc 26
4. SCOTT Aspect 640

6. Fokus Whistler Disc
Од тука јас би го одбрал Cube-от, плус највеќе добиваш во однос на деловите во споредба со другите набројани. :)

Член од
2 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
5
здраво дечки,

2. Merida matts TFS-100
3. Cube AIM Disc 26
4. SCOTT Aspect 640

6. Fokus Whistler Disc
и јас би го одбрал Cube поради одличниот рам и одлични гуми, а како втора опција Corratec исто германски бајк плус имаш и Deore менувачи и преден и заден споредбено со Cube. Види кај кој од тие два би ти дал поголем попуст :) иако цената не ти беше битна
--- надополнето: 12 мај 2013 во 11:10 ---
и јас би го одбрал Cube поради одличниот рам и одлични гуми, а како втора опција Corratec исто германски бајк плус имаш и Deore менувачи и преден и заден споредбено со Cube. Види кај кој од тие два би ти дал поголем попуст :) иако цената не ти беше битна
ах стварно ти е тежок изборот.....сега видов дека Corratec е со 27 брзини, а Cube 24, значи мењам малце мислење. Прво Corratec, а втор избор Cube. Глеам кај Кубе ставил напред и Accera. Како и да е држи се до овие два.

Kajgana Shop

На врв Bottom