Општи вело муабети, прашања, совети

Arioth

Purpletrator
Член од
20 февруари 2007
Мислења
527
Поени од реакции
82
Но затоа има мал милион патеки по кои можеш да се качиш до горе, по кои нема дедовци

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Еден предлог до поискусните велосипедисти / бајкери. Ако не ве мрзи, може да направите некој тип на компилација на мапи по коишто имате возено offroad во близина на Скопје (Матка, Водно, Скопска Црна Гора, итн..), па да напишете инфо за секоја стаза, колку е тешка (Beginner, Medium, Advanced), колку е стрмна, работи на коишто треба да се пази на таа стаза, итн, итн... u get my point. Нека биде тоа како некој тип на интро за тие што се тазе и сега почнуваат со возење, или неодамна набавиле точак кој може да издржи offroad, без да му пукне рамот на првата кривина :D
Bikemap.net или оди на Endomondo. Мапите содржат околу 70% од инфото кое го бараше.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

L

.Lost Angel.

Гостин
Дали има тука некој за утре да направиме тура до Матка или пак Марков Манастир?

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Но затоа има мал милион патеки по кои можеш да се качиш до горе, по кои нема дедовци
Па да, ама неам вишок евра за фрлање, во случај да ми се избацат некои џандари што патролираат...

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Денес на маврово... точаче..езеро..точаче..езеро..мераци! :P

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Колку е целата тура? км и време на возење?
До таму бевме со комбе а таму фаќа околу 30 км да го заобиколиш езерото негде околу 1 саат.
Температурата на патеката е супер и ако ти стане топло рипаш у езеро а таму ти е нешто како охридско (може за степен два пониска), јас очекував дека водата ќе биде многу поладна али не беше. :)

L

.Lost Angel.

Гостин
До таму бевме со комбе а таму фаќа околу 30 км да го заобиколиш езерото негде околу 1 саат.
Температурата на патеката е супер и ако ти стане топло рипаш у езеро а таму ти е нешто како охридско (може за степен два пониска), јас очекував дека водата ќе биде многу поладна али не беше. :)
Ок фала а инаку бидејќи јас кола немам Дали има на пр друг начин да отидам со точак? на пр со Автобус или пак дали може со такси и сл. ?

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Ок фала а инаку бидејќи јас кола немам Дали има на пр друг начин да отидам со точак? на пр со Автобус или пак дали може со такси и сл. ?
Не сум бил со автобус (мислам дека не дозволуваат точаци во него), за такси сигурно може само ќе ти земат доста парички, најдобро ти е со точак директно, се разбира ако имаш доволно кондиција а ако немаш тогаш земи си воз до гостивар и после со точак (тоа ти е најефтина и најлесна варијанта).

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Некој од Велес, за возење велосипед насабајле ? :)

Charon

Нинџа
Член од
31 октомври 2010
Мислења
428
Поени од реакции
1.104
Здраво дечки, ми треба предлог за велосипед до 20000 денари максимум. Најчесто ќе го возам по кеј, по асвалт, може некогаш по земјен пат (1 месечно) или по макадам (1 на два месеци). Значи сакам да биде MTB или некој Hybrid bike, не се разбирам многу во велосипеди така да не планирам да го надоградувам, значи да има квалитетни делови кои што ќе ми издржат што е можно подолго време.

И дали е подобро да биде со обични rim кочници или со disk? Дали овие disk треба нешто посебно да се одржуваат?

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Здраво дечки, ми треба предлог за велосипед до 20000 денари максимум. Најчесто ќе го возам по кеј, по асвалт, може некогаш по земјен пат (1 месечно) или по макадам (1 на два месеци). Значи сакам да биде MTB или некој Hybrid bike, не се разбирам многу во велосипеди така да не планирам да го надоградувам, значи да има квалитетни делови кои што ќе ми издржат што е можно подолго време.

И дали е подобро да биде со обични rim кочници или со disk? Дали овие disk треба нешто посебно да се одржуваат?
Имаш во Про Спорт Specialized Hardrock со -15% попуст за 20,900 ден. со V-brake и 23,500 ден со дискови. За 20,000 ден. не може да добиеш велосипед со ептен квалитетни делови и да траат долго, како што пиша. И со оваа опрема ке возат без проблем, нели 80% од возњето ке ти биде по асфалт. Еве ти ги моделите :

http://www.pro-sport.com.mk/Default.aspx?id=1f68568f-caee-4914-8d75-fc51c3a264e6

http://www.pro-sport.com.mk/Default.aspx?id=96610d87-b37f-4da7-8e1b-255d8f3569a9

V-brake кочниците се Ок, единствена предност кај дисковите е тоа што многу подобро кочат на мокро и кал. Одржувањето на диск кочниците е во тоа што ако се хидраулични треба да им менуваш глицерин и плус плочки за кочење, кај механичките диск кочници само плочки и евентуално ако ти се скине сајла. Интервалите за сервис се различни т.е. зависи од тоа колку и како се користат/возиш. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom