Оптички интернет во цела Македонија

Член од
24 април 2008
Мислења
10.445
Поени од реакции
11.452
Ma ne e problem gradot tuku lugeto sto ne sakaat nema vrska toa ako nikoj vo zgrada nesaka da se prikluci dzabe e se toa, moze da se sluci sosednata zgrada da ima, a tvojata da nema se zavisi od toa i koga konecno ke se sluci zamena na bakarot so optika od da receme 90% na celata teritorija togas verojatno ke ima mnogu pobrz internet vo svetot od ova i naskoro celio operativen sistem ke ti bide vo cloudot, a prasanjeto e zosto paketite na telekom im se so brzini 40/40 50/50 i 60/60 i na kraj giga/giga a nemaat nisto pomegu na primer 300/300 sto e verojatno najdobro sredno resenie, za razlika od poveketo EU zemji pa i balkanski na primer Bugarija, Romanija ili Hrvatska. Se nekako mi se cini ova smisleno za da zastedat telekom ili taa firmata dexter sto ja spomna sto ja pravi i odrzuva infrastrukturata nz dali se isti trosocite za kabli za brzini pod 100Mb/s i poveke i dali ima posebni kabli za gigabiten net.
Чисто информативно, со што се занимаваш ти, за да имаш толкава потреба од оптички Интернет ?

Инаку, бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком нема да биде заменета со оптичката телекомуникациска мрежа, туку ќе остане да служи како алтернатива на оптичката телекомуникациска мрежа, бидејќи е поевтина за проширување и за одржување.

Македонски Телеком не се занимава со штедење на финансиски средства за да не ја проширува и одржува својата оптичка телекомуникациска мрежа, туку не располага со доволно квалификувани кадри за проширување и одржување на истата таа оптичка телекомуникациска мрежа.

Ете ти го коментарот на @Кеплер во пост #12 за сечењето и лепењето на двата краеви на оптички кабел, а еве ти и конкретни примери како се користи опремата од сликата.



Еве ти и пример за тоа како се лепат оптичките кабли рачно, односно без скапата опрема која ја спомна @Кеплер, па процени ти самиот колку луѓе ги има во Македонија кои знаат добро да го направат ова без брзање, без работење под притисок од работодавачот и со потребното трпение и потребната издржливост.

Едно е да се сака, а друго е да може да се постигне посакуваното.


Во Македонија освен Телеком што има своја најраспространета оптика, Неотел и Телесмарт со многу помали мрежи, никој друг нема. Што повеќе?
Неотел му плаќа кирија на Македонски Телеком за изнајмување на неговата оптичка телекомуникациска мрежа, за Телесмарт не знам.
 
Последно уредено:
Член од
27 декември 2008
Мислења
1.507
Поени од реакции
679
Точно, гола вода е кај крајниот корисник, ама алатот не е баш евтин, барем за мојот џеб лично. Но оптичките кабли треба да поминат долг пат додека да пристигнат кај крајниот корисник, а и опремата потребна за таквото поврзување на каблите низ истиот тој долг пат не е баш евтина.

Но Македонски Телеком поминува низ трансформација изминативе 4 години, а целта на таа трансформација е отпуштање на што е можно повеќе вработени во одделите за техничка поддршка.

Веќе во некои региони низ Македонија, како што се Дебар и Струга, нема повеќе вработени на Македонски Телеком во одделите за техничка поддршка, туку телекомуникациската мрежа на Македонски Телеком ја одржуваат локални приватни фирми.

Еве го најновиот пример.

https://www.nabavki.telekom.mk/default.aspx?idpage=57&IDTender=79

Преглед на тендери
Информации
Име на тенедер:
Барање за изразување на интерес Бр.КЈВ 2207/2016
Дата на објавување на тендер: 22.07.2016 00:00
Краен рок за поднесување на понуда: 31.08.2016 00:00
Превземи документ: Превземи документ
Предмет:
Продажба на следните недвижности во сопственост на Македонски Телеком АД – Скопје:
1. Комплекс Маџари во Скопје
– локација ул. Перо Наков бб, вкупна квадратура 8637 м2
2. Одморалиште во Дојран - локација ул. Маршал Тито, Стар Дојран, вкупна квадратура 894 м2
3. Одморалиште во Пелистер - локација Лозје, Магарево (Пелистер), вкупна квадратура 368 м2
4. Одморалиште Маврови Анови – локација Маврови Анови , вкупна квадратура 1676 м2
5. Деловен објект во Струга - локација ул. Маршал Тито број 1 – Б4, вкупна квадартура 87 м2
6. Административно технолошки објект во Виница - локација ул. Браќа Миладинови број 11, вкупна квадратура 571 м2
7. Административно технолошки објект во Делчево – локација ул. М.Милевски Брицо бб, вкупна квадратура 513 м2
8. Административно технолошки објект во Велес – локација ул. Благој Ѓорев број 1, вкупна квадратура 2380 м2
9. Објект Суви Лаки локација Суви Лаки, вкупна квадратура 30 м2
10. Стопански двор Кленоец – локација Кленоец бб , вкупна квадратура 501 м2

Откако Македонски Телеком потпиша партнерски договор со Ериксон летото 2016, од јули 2016 па наваму Ериксон е задолжен за проширување и одржување на оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком.

Во регионите каде што Македонски Телеком ги продава административно-технолошките објекти нема повеќе вработени на Македонски Телеком во одделите за техничка поддршка, туку телекомуникациската мрежа во тие населени места ја одржува Ериксон или некоја локална фирма ангажирана од Ериксон. Можеби телефонскиот оператор на кого ќе му пријавиш дефект работи за Македонски Телеком, но мајсторите кои ќе дојдат за да го отстранат дефектот работат за некоја локална фирма ангажирана од Ериксон.

Ова за продажба на комплекс Маџари не знам за што станува збор, но чаршиските муабети во фирмите кои ја одржуваат телекомуникациската мрежа на Македонски Телеком, а кои се ангажирани од Ериксон, се` дека Македонски Телеком планира да ги спои одделот за техничка поддршка од Сингелиќ, Ченто и Маџари, со одделот за техничка поддршка од Чаир, Шуто Оризари, Бутел, Визбегово, Скопје Север, односно Скопска Црна Гора.

Ова во превод значи дека ако си корисник на услугите на Македонски Телеком во Сингелиќ, Ченто, Маџари, Хиподром, Илинден и останатите населби од тој реон, ќе мораш да одиш дури до центарот за техничка поддршка на Македонски Телеком во Чаир за да ти заменат неисправен рутер или рисивер, наместо во центарот за техничка поддршка во Сингелиќ како што е сега, освен ако планираш да ги чекаш екипите за техничка поддршка кои поради преоптовареност со работа, можеби ќе дојдат дури после неколку недели. Ова сепак е чаршиски муабет, но огласот за продажба на комплексот во Маџари му дава смисла на ваквиот чаршиски муабет.

Повеќе од очигледно е дека планираат да им натоварат што е можно повеќе работни обврски на вработените во техничка поддршка за да им оневозможат да работат брзо и ефикасно, а сето тоа со цел да имаат оправдание зошто да ги отпуштат и да му го препуштат на Ериксон целосното одржување на телекомуникациската мрежа на Македонски Телеком.

За жал, токму како резултат на македонската анти-инфраструктура која владее низ улиците и патиштата, како и благодарејќи на ваквата трансформација на Македонски Телеком, проширувањето на нивната оптичка телекомуникациска мрежа се одвива со бавна брзина и тешко дека ќе се забрза во блиска иднина.

Но тука е и слабата заинтересираност кај корисниците - колку повеќе постоечки корисници или идни корисници ќе поднесат барања за поврзување со оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, толку побрзо ќе бидат поврзани, во спротивно нема да бидат приоритет.

Еве баш во мојата населба Фибернет МК - ангажиран од Ериксон - ги раскопа улиците и тротоарите минатово лето 2016 и ги пушти оптичките кабли, започнаа некаде кон крајот на јуни 2016, а завршија кон крајот на август 2016.

Конкретно за Фибернет МК, морам да ги пофалам дека се брзи со пуштањето на цевките и цревата, ако не истиот ден кога ќе го/ја раскопаат тротоарот/улицата, тогаш веќе наредниот ден завршуваат и го/ја оставаат тротоарот/улицата ист(а) каков/каква што бил(а) пред да го/ја раскопаат, ако не и подобро - па морам да ги пофалам дека во мојата населба дури и почист го оставија тротоарот, останаа траги на нечист тротоар таму каде што не копаа, таму каде што копаа остана чист тротоар цел месец, а целата работа на тротоар по должина од половина километар или километар ја завршуваат за помалку од 48 часа. Е сега, на улица секако дека им е потешко, бидејќи мораат да остават достапен премин за возилата, па таму вообичаено ја завршуваат работата за 3 дена, односно за 72 часа.

Но и покрај тоа што речиси целата населба ја покрија со оптичка телекомуникациска мрежа и речиси сите станбени и деловни објекти сега се приклучени на оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, токму во мојата зграда - која е голема, ги има над 10 ката и над 50 станови - поради слаб интерес, оптичкиот кабел си дреме надвор пред влез, без ормар и не делува како да ќе биде поврзана зградата со оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком во блиска иднина, од наједноставна причина - станарите не сакаат да плаќаат поскапи месечни сметки за фиксен телефон, Интернет и телевизија.

За волја на вистината, и јас не сум заинтересиран за оптичките телекомуникациски услуги на Македонски Телеком, токму поради високите цени. Имам задоволителна телевизиска, телефонска и Интернет услуга од Вип, односно поранешен Кејблтел/Близо, начекав посебна понуда за претплата и тоа без обврзувачки договор неколку недели пред да ги спојат Вип, Оне и Близо и засега сум задоволен, а бидејќи ја начекав посебната понуда без обврзувачки договор, можам да го баталам Вип кога сакам.

Но откако Иво Ивановски си ја заработи својата нова работна позиција како директор на Вип, односно Телеком Австрија во Бугарија, со тоа што успеа да издејствува нелегално да се спојат Вип и Оне - што е во целост спротивно на законот за заштита на конкуренцијата, од телекомуникациски триопол се уназадивме кон телекомуникациски дуопол и сега не` дупат во здрав мозок со повисоки цени за истата услуга.
До крајот на 2020 година целосно треба Македонија да биде покриена со оптички кабел можеби овака изгледа долг период но сепак и тие имаат одредени средста со кои располага Дојче телеком тие сепак не се дојдени за ние да имаме ќар туку тие да имаат.Инаку онаму каде што има оптички кабли телеком ги префрла претплатниците иако не користат оптички интернет на таа мрежа и тоа доколку корисникот има само фиксна линија.Инаку тоа на Перо Наков или позната како Поштенска гаража на времето се користеше за сервис на возила а сега за одлагање депо ,сите техничари се веќе префрлено во други фирми и не се веке вработени во Телеком сето ова е за перење на пари и сл.Никој не ни е крив кога ги продававме капиталните претпријатија такви договори склучија нашите ни лидери како Лупчо Георгиевски Македонски Телеком и бонбона револционерката Радмила Шекеринска за ЕВН
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.445
Поени од реакции
11.452
До крајот на 2020 година целосно треба Македонија да биде покриена со оптички кабел можеби овака изгледа долг период но сепак и тие имаат одредени средста со кои располага Дојче телеком тие сепак не се дојдени за ние да имаме ќар туку тие да имаат.Инаку онаму каде што има оптички кабли телеком ги префрла претплатниците иако не користат оптички интернет на таа мрежа и тоа доколку корисникот има само фиксна линија.Инаку тоа на Перо Наков или позната како Поштенска гаража на времето се користеше за сервис на возила а сега за одлагање депо ,сите техничари се веќе префрлено во други фирми и не се веке вработени во Телеком сето ова е за перење на пари и сл.Никој не ни е крив кога ги продававме капиталните претпријатија такви договори склучија нашите ни лидери како Лупчо Георгиевски Македонски Телеком и бонбона револционерката Радмила Шекеринска за ЕВН
Точно ти е ова за префрлувањето на корисниците, но сепак и не е повеќе точно.

Да бидам појасен, беше точно до пред некоја година кога им стана јасно на Македонски Телеком дека имаат некои посериозни проблеми со факс услугите преку оптичката телекомуникациска мрежа кои сеуште не ги имаат решено, поради што престанаа да ги префрлуваат постоечките корисници од бакарната телекомуникациска мрежа кон оптичката телекомуникациска мрежа.

Пред 2 ипол години јас работев кратко време во странска фирма која отвори канцеларија во станбен објект во Центар, при што поднесоа барање до тогашен Ти-Хоум, односно денешен Македонски Телеком, за оптички Интернет, но наместо тоа беа поврзани на бакарната телекомуникациска мрежа - иако претходниот кираџија во станот користел оптички Интернет, а меѓу другото станува збор за новоизградена станбена зграда која уште од техничкиот прием била поврзана и со бакарната и со оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, а низ ходниците има и кабелски приклучоци од Телекабел и од тогашен Близо, односно денешен Вип ТВ.

Објаснувањето од Ти-Хоум беше дека станувало збор за пропуст од нивна страна - по грешка пуштиле налог за бакарен приклучок наместо за оптички приклучок, поради што недела дена подоцна пратија друга екипа за техничка поддршка која го зеде назад Speedport W 503V рутерот за DSL линија преку бакарната телекомуникациска мрежа и наместија два Huawei рутери за оптички Интернет - едниот за оптички Интернет и за прва и втора телефонска линија, а другиот за трета и четврта телефонска линија.

Но сега кога Неотел, а и Вип, односно поранешен Он Нет/Оне, сеуште зависат во некои региони од бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, надополнето со проблемот со факс услугите на оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, отстранувањето на бакарната телекомуникациска мрежа повеќе не е во игра.

На Македонски Телеком им е многу поисплатливо да ја задржат бакарната телекомуникациска мрежа како алтернатива на оптичката телекомуникациска мрежа, како и за да заработуваат од изнајмување на бакарната телекомуникациска мрежа на другите телекомуникациски оператори.

А се разбира, тука е и ризикот од губење на корисници со нивно преминување кај другите телекомуникациски оператори.

Телекабел на пример, се шири во Охрид и во Струга, каде наводно ќе ја изнајмувале бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, но тоа сигурно ќе биде само привремено, односно додека не изградат целосна своја кабелска телекомуникациска мрежа, по што бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком повеќе нема да им биде потребна.

А конкурент кој нуди кабелска телевизија, кабелски Интернет и фиксна телефонија за 1000 денари месечно без обврзувачки договор, може на дебело да им ги помати сметките на Македонски Телеком доколку планираат да ги префрлат сите корисници на бакарната телекомуникациска мрежа кон оптичката телекомуникациска мрежа.

Освен ако им текне на Македонски Телеком да ги намалат цените на месечните претплати за корисниците на услугите на оптичката телекомуникациска мрежа за барем 30%, што тешко дека ќе се случи, бидејќи Македонски Телеком не е баш компанија која практикува поевтинувања на цените на своите услуги.
 
Последно уредено:

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.012
Поени од реакции
1.268
Чисто информативно, со што се занимаваш ти, за да имаш толкава потреба од оптички Интернет ?

Инаку, бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком нема да биде заменета со оптичката телекомуникациска мрежа, туку ќе остане да служи како алтернатива на оптичката телекомуникациска мрежа, бидејќи е поевтина за проширување и за одржување.

Македонски Телеком не се занимава со штедење на финансиски средства за да не ја проширува и одржува својата оптичка телекомуникациска мрежа, туку не располага со доволно квалификувани кадри за проширување и одржување на истата таа оптичка телекомуникациска мрежа.

Ете ти го коментарот на @Кеплер во пост #12 за сечењето и лепењето на двата краеви на оптички кабел, а еве ти и конкретни примери како се користи опремата од сликата.



Еве ти и пример за тоа како се лепат оптичките кабли рачно, односно без скапата опрема која ја спомна @Кеплер, па процени ти самиот колку луѓе ги има во Македонија кои знаат добро да го направат ова без брзање, без работење под притисок од работодавачот и со потребното трпение и потребната издржливост.

Едно е да се сака, а друго е да може да се постигне посакуваното.




Неотел му плаќа кирија на Македонски Телеком за изнајмување на неговата оптичка телекомуникациска мрежа, за Телесмарт не знам.
Неотел има и своја оптика која ја нуди само на фирми. Поголем дел од Скопје е покриен поготово индустриските зони. Таа е независна. Пакетите за обични корисници одат преку таа на Телеком.
 
S

Sukhoi

Гостин
Значи одма да расчистиме дека Неотел користи само оптика на телеком кога приклучува обични корисници(и тоа најверојатно само во Скопје). За деловни корисници си има своја мрежа. Плус има и национална мрежа како и присуство со повеќе PoP во околните држави, плус еден во Франкфурт и еден во Виена.
(сликата е од нивната веб страница)

BTW Оптика сега во држата речиси имаат сите фирми. Телеком имаат најодамна, па после нели имаше проблеми со оптиките на Мепсо и Окта. Железница исто така сеуште изнајмува дел од нивните капаците, но не знам кој уопште и купува од кај нив. Vip/Blizoo одамна си ги имаат поврзано градови со оптика, а мислам дека сеуште си е функционален оптички линк спрема Бугарија којшто нема врска со овие другите и е посебен исто. За Телекабел не знам.
kolku e download/upload realna brzina, ne teoretska od kompanijata tuku tvoja
Сеуште не сум на оптика, тука на лан, и друг пакет. На wifi се правени тестови, но нема разлика.
 
Последно уредено од модератор:

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.012
Поени од реакции
1.268
Значи одма да расчистиме дека Неотел користи само оптика на телеком кога приклучува обични корисници(и тоа најверојатно само во Скопје). За деловни корисници си има своја мрежа. Плус има и национална мрежа како и присуство со повеќе PoP во околните држави, плус еден во Франкфурт и еден во Виена.
(сликата е од нивната веб страница)

BTW Оптика сега во држата речиси имаат сите фирми. Телеком имаат најодамна, па после нели имаше проблеми со оптиките на Мепсо и Окта. Железница исто така сеуште изнајмува дел од нивните капаците, но не знам кој уопште и купува од кај нив. Vip/Blizoo одамна си ги имаат поврзано градови со оптика, а мислам дека сеуште си е функционален оптички линк спрема Бугарија којшто нема врска со овие другите и е посебен исто. За Телекабел не знам.

Сеуште не сум на оптика, тука на лан, и друг пакет. На wifi се правени тестови, но нема разлика.
Значи одма да расчистиме дека Неотел користи само оптика на телеком кога приклучува обични корисници(и тоа најверојатно само во Скопје). За деловни корисници си има своја мрежа. Плус има и национална мрежа како и присуство со повеќе PoP во околните држави, плус еден во Франкфурт и еден во Виена.
(сликата е од нивната веб страница)

BTW Оптика сега во држата речиси имаат сите фирми. Телеком имаат најодамна, па после нели имаше проблеми со оптиките на Мепсо и Окта. Железница исто така сеуште изнајмува дел од нивните капаците, но не знам кој уопште и купува од кај нив. Vip/Blizoo одамна си ги имаат поврзано градови со оптика, а мислам дека сеуште си е функционален оптички линк спрема Бугарија којшто нема врска со овие другите и е посебен исто. За Телекабел не знам.

Сеуште не сум на оптика, тука на лан, и друг пакет. На wifi се правени тестови, но нема разлика.
А колку плаќаш за неотел? Некако скапи се пакетите нивни....
 
S

Sukhoi

Гостин
@Apple Не е баш неотел. К-Нет исто така ги нуди новите пакети на неотел(оптички) но со има и свој пакет. Мојот е од постарата понуда и го нема на нивната веб страна.(http://k.net.mk/)
За тоа каде пакетите на Неотел се достапни, имате на нивната страна, поточно локални партнери низ градовите во Македонија.
Пакетите се сосем океј, 50/50 е екстра брзина и повеќе би земал таков пакет него 100/3 на Близу. Сепак помал пинг, симетрични брзини, неограничен сообраќај, зошто да не.
 
Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Значи одма да расчистиме дека Неотел користи само оптика на телеком кога приклучува обични корисници(и тоа најверојатно само во Скопје). За деловни корисници си има своја мрежа. Плус има и национална мрежа како и присуство со повеќе PoP во околните држави, плус еден во Франкфурт и еден во Виена.
(сликата е од нивната веб страница)

BTW Оптика сега во држата речиси имаат сите фирми. Телеком имаат најодамна, па после нели имаше проблеми со оптиките на Мепсо и Окта. Железница исто така сеуште изнајмува дел од нивните капаците, но не знам кој уопште и купува од кај нив. Vip/Blizoo одамна си ги имаат поврзано градови со оптика, а мислам дека сеуште си е функционален оптички линк спрема Бугарија којшто нема врска со овие другите и е посебен исто. За Телекабел не знам.

Сеуште не сум на оптика, тука на лан, и друг пакет. На wifi се правени тестови, но нема разлика.
Гледам Неотел има месечно ограничен сообраќај оптикчи. 100-600-800гб. и бара 2 години договор.
 
S

Sukhoi

Гостин
Гледам Неотел има месечно ограничен сообраќај оптикчи. 100-600-800гб. и бара 2 години договор.
Пакетите со 3 услуги немаат лимит.[DOUBLEPOST=1476037297][/DOUBLEPOST]Инаку нели бакарните парници веќе не се во сопственост на Телеком, туку истече времето и сега и тие плаќаат на државата? Има некој да подобјасни?
 
Последно уредено од модератор:
Член од
24 април 2008
Мислења
10.445
Поени од реакции
11.452
...

Инаку нели бакарните парници веќе не се во сопственост на Телеком, туку истече времето и сега и тие плаќаат на државата? Има некој да подобјасни?
Од каде ти е ваквата информација ?

Ако бакарните парници се во сопственост на државата, зошто Македонски Телеком ги сервисира и ги одржува ?

По логика на нештата, државата би требала да се занимава со сервисирањето и одржувањето на бакарните парници, но тоа не е случајот, вработените во одделите за техничка поддршка во Македонски Телеком се тие кои ќе ги видиш да висат на бандерите поправајќи ги бакарните парници.
 
S

Sukhoi

Гостин
Од каде ти е ваквата информација ?

Ако бакарните парници се во сопственост на државата, зошто Македонски Телеком ги сервисира и ги одржува ?

По логика на нештата, државата би требала да се занимава со сервисирањето и одржувањето на бакарните парници, но тоа не е случајот, вработените во одделите за техничка поддршка во Македонски Телеком се тие кои ќе ги видиш да висат на бандерите поправајќи ги бакарните парници.
По други форуми се спомнуваше дека телеком намерно брза со оптиката за да целосно се отараси од телефонската мрежа и дека повеќе не планира да се занимава со старата опрема. Што знам можеби сум во грешка...
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.445
Поени од реакции
11.452
По други форуми се спомнуваше дека телеком намерно брза со оптиката за да целосно се отараси од телефонската мрежа и дека повеќе не планира да се занимава со старата опрема. Што знам можеби сум во грешка...
Можеби било точно тогаш, но денес бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком останува во игра и во регионите во кои е достапна и оптичката телекомуникациска мрежа.

Ем корисниците имаат право на избор, ем останува заработувачката од изнајмување на бакарната телекомуникациска мрежа на конкурентите.
 
T

trajcevasilev94

Гостин
Aj malce da rascistime.
Znaci vaka sega,jas odamna sum bil korisnik na Telekabel(Imav zicen internet preku komsijata)i togas kako mal,ne gleav nogu u razlika,samo igri igrajki togas drugo bese
Sega da Telekabel se sranje,i po dominantni se Telekom,Vip i Blizoo.
Potoa so prefrluvanje na Telekom se prefrlivme(Konecno i nie so nasa sopstvena mreza)okolu 2013-ta godina(Pocetokot mislam)i toa na DSL mreza.Od togas internetot nesto mnogu spor bese no vo prvite 2-3 godini ne go custvuvav bas toa,se dur ne napraviv speed test i svativ kolku se spori so dsl mreza.Druga rabota bese sto koga poveke dusi ke se povrzea na mojata mreza(preku wi-fi)ne stanuvase spora u opste,no zavisese od dalecinata do data centarot.Mnogu odamna podocna od eden komsija doznav deka postoi optika za pobrz intenret i pocista tv slika,od togas istrazuvav i svativ deka Telekom naporno raboti so mestenje optika niz Skopje.
I ete taka eden den vo 2016 godina dojdoa edni da kopaat,kopaa so kopaa do zimata iskopaa opticki kabel(vo mojot reon)i cel zimski raspust glava ne im vidov....posle toa (pominaa edno 4 meseci od koga pocnaa da mestat optika)pak dojdoa cepnaa nesto,mestea aparati,po zgradi,po dukjani itn.... i podocna posle 2 meseci pisaa deka vo zgradata ima opticki priklucok.Odma iskontaktiravme i ni kazaa deka treba na magenta da se prefrlime.Pominaa se na se edno 5 meseci od kopanjeto pa se do zavrsnata faza,i nie se smenivme(fakticki trebase na magenta L) no covekot vo Telekom ni kaza deka navodno nemale vkluceno optika,i ni kazaa deka ke bide za eden mesec....pominaa 6 meseci,otidovme pak i nisto...potoa primetiv nekolku dukjani,banki so povrzana optika(duri i kaficot dole kaj sto ziveam)i svativ deka pocnale da se povrzuvaat.
Otidovme pak i objasniv sto kako,i toa liceto ni kaza deka ke videl podetalno,deka ke prati baranje i deka ke ne iskontaktiraat(taka velea i 5tiot mesec od kopanjeto)vo naredniot mesec i deka se ke bide top.
Pominaa 2 meseci,eve go juni i uste se nemaat javeno za priklucok,zemaa od drugite vlezovi da se priklucuvaat(ne site,nekoi)isto taka i dukjani...i nisto,opremata postavena taka im stoi,priklucena,i na nikoj ne mu teknuva da dojde...kako rabotat tie od Telekom sto mestat optika bog znae.
Vo eden post na fb za slucajot eden drugar mi kaza deka kaj nego dosle od telekom i za 2 dena go priklucile na optika lesno i ednostavno,(Toj zivee na 5-6 ulici podaleku od mene vo istata opstina)
Ja stvarno neznam sto e so slucajot so optikava,dali stvarno gi mrsi,so se desava,dali ja imam nekoja kletva frleno vrz mene samo za da ne ja dobijam taa pusta optika ili kojznae....
Ve molam odgovorete so sto mislite,pisete kako stoite vie so optika,brzina,kolku vreme vi ja mestea,pratete sliki,itn....sakam detalno da znam dali e do Telekom ova ili nesto drugo.[DOUBLEPOST=1497319502][/DOUBLEPOST]I inace zaboraiv,na dsl brzinata mi e 10/1(Ic ne ja biva) ping ide nakaj 20-100 zavisi koga kako
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.515
Поени од реакции
34.572
Aj malce da rascistime.
Znaci vaka sega,jas odamna sum bil korisnik na Telekabel(Imav zicen internet preku komsijata)i togas kako mal,ne gleav nogu u razlika,samo igri igrajki togas drugo bese
Sega da Telekabel se sranje,i po dominantni se Telekom,Vip i Blizoo.
Potoa so prefrluvanje na Telekom se prefrlivme(Konecno i nie so nasa sopstvena mreza)okolu 2013-ta godina(Pocetokot mislam)i toa na DSL mreza.Od togas internetot nesto mnogu spor bese no vo prvite 2-3 godini ne go custvuvav bas toa,se dur ne napraviv speed test i svativ kolku se spori so dsl mreza.Druga rabota bese sto koga poveke dusi ke se povrzea na mojata mreza(preku wi-fi)ne stanuvase spora u opste,no zavisese od dalecinata do data centarot.Mnogu odamna podocna od eden komsija doznav deka postoi optika za pobrz intenret i pocista tv slika,od togas istrazuvav i svativ deka Telekom naporno raboti so mestenje optika niz Skopje.
I ete taka eden den vo 2016 godina dojdoa edni da kopaat,kopaa so kopaa do zimata iskopaa opticki kabel(vo mojot reon)i cel zimski raspust glava ne im vidov....posle toa (pominaa edno 4 meseci od koga pocnaa da mestat optika)pak dojdoa cepnaa nesto,mestea aparati,po zgradi,po dukjani itn.... i podocna posle 2 meseci pisaa deka vo zgradata ima opticki priklucok.Odma iskontaktiravme i ni kazaa deka treba na magenta da se prefrlime.Pominaa se na se edno 5 meseci od kopanjeto pa se do zavrsnata faza,i nie se smenivme(fakticki trebase na magenta L) no covekot vo Telekom ni kaza deka navodno nemale vkluceno optika,i ni kazaa deka ke bide za eden mesec....pominaa 6 meseci,otidovme pak i nisto...potoa primetiv nekolku dukjani,banki so povrzana optika(duri i kaficot dole kaj sto ziveam)i svativ deka pocnale da se povrzuvaat.
Otidovme pak i objasniv sto kako,i toa liceto ni kaza deka ke videl podetalno,deka ke prati baranje i deka ke ne iskontaktiraat(taka velea i 5tiot mesec od kopanjeto)vo naredniot mesec i deka se ke bide top.
Pominaa 2 meseci,eve go juni i uste se nemaat javeno za priklucok,zemaa od drugite vlezovi da se priklucuvaat(ne site,nekoi)isto taka i dukjani...i nisto,opremata postavena taka im stoi,priklucena,i na nikoj ne mu teknuva da dojde...kako rabotat tie od Telekom sto mestat optika bog znae.
Vo eden post na fb za slucajot eden drugar mi kaza deka kaj nego dosle od telekom i za 2 dena go priklucile na optika lesno i ednostavno,(Toj zivee na 5-6 ulici podaleku od mene vo istata opstina)
Ja stvarno neznam sto e so slucajot so optikava,dali stvarno gi mrsi,so se desava,dali ja imam nekoja kletva frleno vrz mene samo za da ne ja dobijam taa pusta optika ili kojznae....
Ve molam odgovorete so sto mislite,pisete kako stoite vie so optika,brzina,kolku vreme vi ja mestea,pratete sliki,itn....sakam detalno da znam dali e do Telekom ova ili nesto drugo.[DOUBLEPOST=1497319502][/DOUBLEPOST]I inace zaboraiv,na dsl brzinata mi e 10/1(Ic ne ja biva) ping ide nakaj 20-100 zavisi koga kako
Телеком ќе ги чекаш додека не дојдеш на ред да те поврзат, работат преку аутсорс, а и откако техника им отиде под Ериксон се попара направени, ако годинава немаат буџет за да го завршат реонот, може да чекаш и подолго.
Телекабел имаат доста висок пинг, имав мерено многу пати додека им бев претплатник, но не бев задоволен во тој поглед.
Близоо сега ти се заедно со Вип т.е не постои повеќе Близоо, ако се Доксис во твојот реон ќе си земеш некој од L пакетите 100/5мбпс или М пакетите ако си послаб со кеш 50/3, пингот вообичаено се движи до 7мс.
Уште нешто, на вифи на кој оператор и да имаш нема да ја достигнеш максималната брзина, обично сите користите чкарт рутери (тенда, тп линк), ќе си пуштиш кабел до пц/лаптоп и ќе немаш никаков проблем, барај им на близо од 3.0 модемите со вифи да ти дадат, другите по дома неа користат вифи, а ти на еден од портовите збрцај си кабел и гејмај.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.445
Поени од реакции
11.452
Aj malce da rascistime.
Znaci vaka sega,jas odamna sum bil korisnik na Telekabel(Imav zicen internet preku komsijata)i togas kako mal,ne gleav nogu u razlika,samo igri igrajki togas drugo bese
Sega da Telekabel se sranje,i po dominantni se Telekom,Vip i Blizoo.
Potoa so prefrluvanje na Telekom se prefrlivme(Konecno i nie so nasa sopstvena mreza)okolu 2013-ta godina(Pocetokot mislam)i toa na DSL mreza.Od togas internetot nesto mnogu spor bese no vo prvite 2-3 godini ne go custvuvav bas toa,se dur ne napraviv speed test i svativ kolku se spori so dsl mreza.Druga rabota bese sto koga poveke dusi ke se povrzea na mojata mreza(preku wi-fi)ne stanuvase spora u opste,no zavisese od dalecinata do data centarot.Mnogu odamna podocna od eden komsija doznav deka postoi optika za pobrz intenret i pocista tv slika,od togas istrazuvav i svativ deka Telekom naporno raboti so mestenje optika niz Skopje.
I ete taka eden den vo 2016 godina dojdoa edni da kopaat,kopaa so kopaa do zimata iskopaa opticki kabel(vo mojot reon)i cel zimski raspust glava ne im vidov....posle toa (pominaa edno 4 meseci od koga pocnaa da mestat optika)pak dojdoa cepnaa nesto,mestea aparati,po zgradi,po dukjani itn.... i podocna posle 2 meseci pisaa deka vo zgradata ima opticki priklucok.Odma iskontaktiravme i ni kazaa deka treba na magenta da se prefrlime.Pominaa se na se edno 5 meseci od kopanjeto pa se do zavrsnata faza,i nie se smenivme(fakticki trebase na magenta L) no covekot vo Telekom ni kaza deka navodno nemale vkluceno optika,i ni kazaa deka ke bide za eden mesec....pominaa 6 meseci,otidovme pak i nisto...potoa primetiv nekolku dukjani,banki so povrzana optika(duri i kaficot dole kaj sto ziveam)i svativ deka pocnale da se povrzuvaat.
Otidovme pak i objasniv sto kako,i toa liceto ni kaza deka ke videl podetalno,deka ke prati baranje i deka ke ne iskontaktiraat(taka velea i 5tiot mesec od kopanjeto)vo naredniot mesec i deka se ke bide top.
Pominaa 2 meseci,eve go juni i uste se nemaat javeno za priklucok,zemaa od drugite vlezovi da se priklucuvaat(ne site,nekoi)isto taka i dukjani...i nisto,opremata postavena taka im stoi,priklucena,i na nikoj ne mu teknuva da dojde...kako rabotat tie od Telekom sto mestat optika bog znae.
Vo eden post na fb za slucajot eden drugar mi kaza deka kaj nego dosle od telekom i za 2 dena go priklucile na optika lesno i ednostavno,(Toj zivee na 5-6 ulici podaleku od mene vo istata opstina)
Ja stvarno neznam sto e so slucajot so optikava,dali stvarno gi mrsi,so se desava,dali ja imam nekoja kletva frleno vrz mene samo za da ne ja dobijam taa pusta optika ili kojznae....
Ve molam odgovorete so sto mislite,pisete kako stoite vie so optika,brzina,kolku vreme vi ja mestea,pratete sliki,itn....sakam detalno da znam dali e do Telekom ova ili nesto drugo.

I inace zaboraiv,na dsl brzinata mi e 10/1(Ic ne ja biva) ping ide nakaj 20-100 zavisi koga kako
Велиш ај малце да расчистиме, а всушност ставаш до знаење дека не ти е јасно за да расчистиш.

За почеток, треба да знаеш дека реон и општина не е исто.

Има населби од општина Чаир и од општина Гази Баба кои всушност примаат телекомуникациски сигнал од централата во Центар - без разлика дали е преку бакарната или преку оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком.

Така на пример, се` што е од Вардар до Пластичарска, односно до булевар Никола Карев, спаѓа во реон Центар, што значи дека ако живееш во чаршијата, кај Битпазар, во Крњево, околу факултетите, околу Кале, се додека е од таа страна на Пластичарска, за било какви проблеми треба да се обратиш до централата на Македонски Телеком во Центар.

Од друга страна, Железара - иако спаѓа под општина Гази Баба, сепак реонски е поделена на половина, па така тие кои живеат поблиску до Автокоманда за било какви проблеми треба да се обратат во централата на Македонски Телеком во Центар - бидејќи Автокоманда, исто како и Керамидница, спаѓа под реон Центар, но тие од Железара кои живеат поблиску до Чаир, за било какви проблеми треба да се обратат до централата на Македонски Телеком во Чаир.

Кога сме кај достапноста на оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком во твојата населба, тоа лесно може да се дознае.

Ако живееш во куќа, провери дали на улицата на која живееш има изводен ормар од Македонски Телеком и ако има, дали е во близина на твојата страна од улицата, односно на страната на која се наоѓа твојата куќа. Ако таков ормар постои на твојата улица и ако е во близина на твојата куќа, тогаш провери дали сеуште може да се види бројот на ормарот, вообичаено благодарејќи на нашата македонска (не)култура, ормарите набрзо завршуваат покриени со постери и графити, поради што бројот на ормарот не може да се види, или па можеби нашинците го искинале, но ако може да се види бројот на ормарот, слободно запиши го бројот и однеси им го во централата на Македонски Телеком и побарај им да ти проверат дали има слободен приклучок во тој изводен ормар - а вообичаено има во поголемите населби, па ако има, да ти одобрат барање за испитување на техничка можност.

Ако живееш во стан, се што треба да провериш е дали низ катовите во станбената зграда ги има сандачињата за разделување на оптичките влакна од главниот оптички кабел. Доколку има такви сандачиња низ катовите во твојата станбена зграда и доколку веќе поминува главниот оптички кабел низ тие сандачиња, тогаш значи твојата зграда е поврзана со оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком. Во спротивно, доколку сандачињата ги има, но главниот оптички кабел не поминува низ нив, тогаш значи оптичката телекомуникациска инфраструктура во зградата сеуште не е направена, а доколку сандачињата воопшто не ги има, тогаш значи зградата воопшто не е поврзана со оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком. Доколку зградата има подрум, вообичаено таму го ставаат изводниот ормар, поради што најверојатно ќе треба да побараш од претседателот на куќниот совет или кој и да е главен во зградата кој ги има клучевите од просторијата во подрумот каде што се наоѓа изводниот ормар, да ти ги даде истите за да влезеш во таа просторија. Но во некои случаи, без разлика дали зградата има подрум или не, неретко се случува - а ова е многу несериозна и неубава навика на Македонски Телеком од безбедносна гледна точка - изводниот ормар да биде поставен надвор на улица, па провери ако изводниот ормар е пред влезот на зградата и ако е таму, тогаш запиши го бројот на ормарот и однеси им го во централата на Македонски Телеком за да проверат дали има слободен приклучок во тој изводен ормар и ако има, да ти одобрат барање за испитување на техничка можност.

Во било кој од двата случаи, без разлика дали живееш во куќа или во стан, ако го најдеш изводниот ормар, но го нема бројот на него, или е покриен со графити или постери, сепак самиот факт дека ормарот се наоѓа во близина на твојата куќа на истата улица на која живееш, или пред влезот или во подрумот на твојата станбена зграда - и ако ги има сандачињата низ катовите на зградата и главниот оптички кабел поминува низ нив, говори дека сепак има техничка можност за да се поврзиш со оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, а тоа значи дека треба да им отидеш во централата - значи не во салонот, туку во централата од каде што доаѓаат главните кабли, за да им се пожалиш на раководителот или заменикот на раководителот на одделот за технички услуги за твојот реон, и да побараш да ја забрзаат постапката за одобрување на барањето за испитување на техничка можност и да ти доделат нов оптички телекомуникациски приклучок.

И задолжително побарај им датум, ако ти кажат за најдоцна недела дена, тогаш за недела дена да им отидеш и да ги прашаш до каде е одобрувањето на барањето за испитување на техничка можност. Добредојден си да им се изнавикаш за да те сфатат посериозно, бидејќи вообичаено културниот и финиот однос кон вработените во Македонски Телеком резултира со културно и фино дупење во здрав мозок - во твој здрав мозок, па затоа не ги оставај на раат, кога ќе почнеш да ги демнееш секоја недела, или па секој втор или трет ден, ќе им стане јасно дека си сериозен, а ако после една или две недели сеуште не мрднала работата од мртва точка, закани им се дека ќе ги пријавиш во Агенција за електронски комуникации, тоа би требало барем малку да ги помрдне.

Телеком ќе ги чекаш додека не дојдеш на ред да те поврзат, работат преку аутсорс, а и откако техника им отиде под Ериксон се попара направени, ако годинава немаат буџет за да го завршат реонот, може да чекаш и подолго.
Телекабел имаат доста висок пинг, имав мерено многу пати додека им бев претплатник, но не бев задоволен во тој поглед.
Близоо сега ти се заедно со Вип т.е не постои повеќе Близоо, ако се Доксис во твојот реон ќе си земеш некој од L пакетите 100/5мбпс или М пакетите ако си послаб со кеш 50/3, пингот вообичаено се движи до 7мс.
Уште нешто, на вифи на кој оператор и да имаш нема да ја достигнеш максималната брзина, обично сите користите чкарт рутери (тенда, тп линк), ќе си пуштиш кабел до пц/лаптоп и ќе немаш никаков проблем, барај им на близо од 3.0 модемите со вифи да ти дадат, другите по дома неа користат вифи, а ти на еден од портовите збрцај си кабел и гејмај.
TP-Link се добар бренд, проблемот е во тоа што нашинците се лесни за манипулирање, особено кога ќе им кажеш дека можат да имаат безжичен Интернет за малку пари, без притоа да им кажеш колкав простор ќе покрива тој евтин безжичен Интернет.

И јас ги имам такви кои не ме сфаќаат сериозно кога им велам дека поскап рутер значи подобар квалитет, и сосема разбирливо е зошто не ги прифаќаат моите совети - зошто да дадат 3.000 денари или 5.000 денари за скап рутер, кога за 1.000 денари или за 1.500 денари можат да купат евтин рутер кој ќе им заврши работа - но не онака како што тие си замислиле, се разбира. :D
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom