Димчо едно да ти е јасно, заедничко имам тоа што имаме и ние Македонците и вие Бугарите дел словенско потекло, со таа разлика што поголемиот дел од Бугарите имаат и татарско потекло, а ние македонците имам дел Македонско потекло од наордот кој живеел во македонија пред доаѓањето на словените во 8-9 век, а тоа биле македонците, не биле ниту грци ниту римјани туку македонци.
Така да ние денешните македонци сме воглавно межавина од антички македонци и словени. Норамлно поради немањето пишан јазик античките македонци биле лесни за културна асимилација, и на овие просотри завладеале словенските јазици кои под дејство на домашното население односно античкиот македонски си добиле секој свои одлики, така бугарскиот попримил доста од јазикот на татарите.
И едно да ти биде јасно, Самоиловото царство не било ниту бугарски, ниту србско ниту македонско бидејќи тогаш уште и не биле толку издиференцирани словенските народи, ко подоцна, нормално во самоиловото царство немало само словени, амма токму поради тоа што самоиловото царство е толку рано оформено во однос на доаѓањето на словените, може само да се обележи каок словенско царство на балканот , а во никој случај македонско, бугарско или србско. А бидејќи тоа се простирало на териториите на денешна Македонија и денешна бугарија имаат за право и двете држави да го стават во своја историја бидејќи тоа е историјата на земјата на која денес се наоѓаат и простираат.
И престани да ги навредуваш и Гоце, и Јане, и Мисирков, и Браќата миладиновци, дека се бугари бидејќи тие се родени на македонско тло и се гледаат како македонци , но поради турската власт не се создале услови за унифицирање и точно дефинирање на македонскиот јазик составен од дијалектите кои се збореле во македонија. Во тој период на крајот на 19 век со создавањето на бугарската држава благодарејќи на експанзионистичкие апетити на русија, бугарите порано го унифицирале бугарскиот и создале школи.
Од едноставна причина што Гоце, Јане и Останатитеинтелектуалци и патриоти кои сакале да направат нешто добор за македонија и нејзиниот народ морале да се образуваат и се образувале нво местата каде најмногу го разбирале јазикот на кој се држат предавањата а тоа биле Србија , Бугарија и Русија. И токму затоа и трудовите кои биле од нивна страна пишувани биле на гореспоменатите јазици, бидејќи дотогаш македонскиот уште не бил унифициран, а токму овие ја имале таа задача. Така да тоа што нивните трудови не се на Македонски односно се на србски, руски и бугарски, не ги прави ниту срби, нитубугари, ниту руси, тоа е исти ко јас сега да напишам труд на англиски или германски и што сум јас, германец, англичанец , немаврска, глупости јас сум си и ќе си останам македонец без разлика на кој јазик пишувам стручни трудови.
А за тоа чошто пишува дека тие што се образувале во бугарија се декларирале дека се бугари, па исот е и денес, за да мже некој македонец да се образува на бугарски факултет мора да се пише како бугарин, бидејќи политиката која ја води бугарија во однос на културната и етничката асимилација кон македонците очигледно не се има променето уште од крајот на 19 век.
Морав ова да го напишам бидејќи во вашите докази и интерпретација на иститие занемарувате многу од условите на живот тогаш. кои до некој степен се отсликуваат и ден денес.
Имено има пример, кога македонски државјанин сака да студира на софискиот универзитете и бидејќи нејќе бугарско државјанство си вади престојна виза, и оди да се запише на факултет и му викаат дрѓи потпиши го ова, и овој да види што е гледа дека бараат да се потпише дека се чувствува како бугарин , тој тоа го одбива и бара да се запише на универзитетот како странец, и тие му викаат епа тогаш ќе чекаш на одлука од деканатото односно ректоратот која може да биде донесена за 6 месеци а може да трае и до 2 години, и кажи ми ова нее присилување за да се потпише некој како бугарин само за да може да ви остави праи за образование и себе си да се образува.
Жални сте морам да признаам, многу сте проѕирни и се гледа дека не бирате средства и начин како да го негирате постоењето на македонците само за да си ги остварите аптеитите на голема бугарска држава смислена за време на капитулацијата на турција спрема русија.