па, реков дека ке спомнам нешто друго покрај металика ...
мој следен албум е ...
Мејден некако ги ислушав веке .. али сепак морам да го спомнам албумов, ремек дело што многу долго време ми беше број 1 албум на светов .. албум со малце поинаков звук од другите .. албум што има привлечено многу фанови ... албум кој што многу луге го сметаат за најдоброто остварување на Мејден ... албум на кој што човек едноставно неможе да му се изнаслуша .. албум од бенд на кој што го имам посветено животот, Ајрон Факинг Мејден ... како и у предходните 2 албума што ги спомнав, така и у овој, песните се која од која подобра .. уште пред неколку години пробуев да ги анализирам и да ја сватам поентата у секоја песна за што се пее ... незнам колку точно сум ги сватил , али ке се обидам да објаснам ...
па...
албумот почнува со мојата омилена ...
1.
Cought Somewhere in Time - самото гитарче на почетокот на песнава ме тера да го ислушам целиот албум .. песна што ми станала омилена уште на првите 10 секунди од неа .. вокалот на Брус и прекрасните гитари у песнава едноставно ме вадат од кожа .. од самото слушање добивам чувство дека песнава никад нема да ми здосади колку и да ја слушам.. песнава се пее за човек кој што е наговорен да си ја продаде душата, но тоа што треба да го добие за возврат останува тајна ...
2.
Waster Years - гледам дека песнава на многу луге им е една од омилените .. супер отпеана песна со неодоливиот глас на Дикинсон .. оф корс дека тука е и прекрасното соло на Дејв кое што у песнава ми прави стварно многу мерак ... мислам дека песнава го опишува стравот од распаѓање на Мејден како бенд во тоа време .. таа катастрофа би излегла како многу потрошени години ...
3.
Sea of Madness - песнава како што ми текнува ми стана една од омилените уште пред едно 9-10 години кога уште на касета ги слушав мејден, песнава случајно ми се нашла таму ... самиот рефрен у песнава ми ја исполнува цела душа.. ми нема здосадено и после 10 години слушање ... песна во која што метафорично е представена состојбата на човекот ...
4.
Heaven Can Wait - некако песнава никад не ми правела многу кеиф .. секако дека неможам да кажам дека е лоша .. али ке кажам дека текстот у песнава опишува искуство за тоа како е да се биде блиску до смртта и наеднаш да се избегне ...
5.
The Loneliness of The Long Distance Runner - песнава најверојатно нема да престанам да ја слушам у наредниве 70 години .. уште едно големо ремек дело на Мејден .. уште еден рефрен што ми ја исполнува цела душа .. уште една песна на која неможам да и се изнаслушам веке многу долго време ... песнава колку што знам е напишана според истоимен филм од 1962 година .. приказната баш и не ја знам пошто го немам филмот гледано ..
6.
Stranger in a Strange Land - супер песничка со стварно прекрасно соло, убава мелодија,и многу добро отпеана ... мислам дека песнава ја имаат издадено и како сингл .. песна што се пее за човек што е заробен и удавен под мразот на арктикот и неговото тело е откриено после неколку години .. мислам дека ова е и вистинска случка ...
7.
Deja-Vu - песништево морам да го ставам како една моите alltime favourite песни на сите времиња .. песна што ја имам слушано по 1000 пати на ден .. едноставно тоа солото и прекрасната мелодија ме полудуваат скроз .. немора да кажувам за што се пее .. на сите им е познато чувството на дежа-ву ...
8.
Alexander The Great - Уффф ...уште една alltime favourite .. песнава без размислување би ја прогласил за за најдобрата хеви метал песна на сите времиња .. едноставно не се опишува со зборови .. најјакото соло некад одсвирено.. го слушам у моментов дур го пишувам ова

.. песна што неможе со години веке од глава да ми излезе .. штета што никад ја немаат песнава одсвирено у живо .. Александар Д факинг Грејт ...
тоа би било тоа ...
Up The Irons !