Uh,ne znam od kade da pocnam!Koga bi me parasale za zbor koj najdobro me opisuva,prviot sto mi paga na pamet e uplasena.Od koga znam za sebe konstantno se plasam od smrt na moite bliski.So tekot na vremeto na ovoj strav mu se pridruzi i fobija od bolesti(narodski poznata kako hipohondrija).Ne daj boze da naidam na simptomi na nekoja seriozna bolest-odma gi imam site.Tuka e i stravot od ekoloski katastofi,visina i gluvci(ovie gi "dobiv" od neodamna).Da bide pozaebano stravot mi e pridruzen so fizicki reakcii(povrakanje,gubenje vozduh,lupanje na srce itn.).Pred dve godini prvpat pobarav strucna pomos(mislam na psihijatar) i moite stravovi ne gi okarekterizira kako fobii,nego kako anksioznost so somatiziranje(strav bez ocigledna pricina,sostojba na postojana voznemirenost koja rezultira so fizicki simptomi).Prepisani mi se i lekovi koi mi pomagaat da go kontroliram stravot,ali izgleda nema da mozam nikad celosno da go iskorenam.I za kraj,ova ne e nisto nenormalno i ne znaci deka si lud.Naprotiv,sekoj vtor ima nekoj oblik na anksioznost ili nekoja fobija i gi manifestira na razlicen nacin ili uopste ne gi manifestira zatoa so ima dobro razvien mehanizam na potisnuvanje.Ali posto kaj nas uste vladee predrasudata deka ako pobaras pomos od psihijatar onda si lud,pa mnogu luge trpat i se mucat u sebe(ili gi mucat drugite okolu niv!) samo zatoa sto se sramat ili ne se ni svesni deka imaat problem.Se nadam deka ova u brzo vreme ke se smeni