Точно е дека Јас си е Јас и никој за нас не може подобро да одлучува освен ние самите. Но кога ќе дојде до нешто незгодно, тогаш се гледа кој е пообјективен. На пример двајца се тепаат, од страна еден ги гледа и размислува дали е паметно да ги прекине, друг веднаш се вмешува меѓу нив, а трет гледа сеир, може и навива.
epa sam si dade odgovor na prashanjeto...nekoj gleda od strana i razmisluva dali da se vmesha...koj od niv e vo pravo...
koga vo site mozni zivotni situacii bi se postavila samo kako posmatraci bi znaele shto da napravime, ako situacijata e dobra za seir, zoshto da ne se zabavuvame, ako e dovolno vredna za da se vmeshame, se vmeshuvame, ako ne ne dopira, go napushtame teatarot, ednostavno barame druga predstava, kade ke najdeme neshto shto bi ne zainteresiralo
objektivnost vs subjektivnost... mozebi i od vete po malku, kolku shto e potrebno vo dadena prilika, pogreshno e koga lugeto sami si baraat pricini i temi kade bi mozele da si stavaat epiteti kako objektiven, subjektiven, vakov, onakov i sl.
toa go pravime so cel da najdeme pribezishte ili nekoja grupa luge slicni na nas, za da gi izbegneme dvete strani na vistinata, deka site nie sme edno isto, i deka i pokraj toa shto sme edno isto sepak site se razlikuvame eden od drug...
spored mene pogreshno e da se opredelime (konkretno na ovaa tema) samo za ednoto ili za drugoto, se zavisi od dadenite situacii...kako shto kazav koga bi posmatrale od strana mnogu lesno bi znaele shto treba da pravime...
objektivnosta e kolku e korisna tolku e i shtetna za eden covecki um, subjektivnosta poveke ja dopira dushatata i na dvata nacina, pozitiven i negativen...
zabeguvanjeto vo krajnosti i na ednata i na drugata strana samo ke ne isfrli od kolosek, balansot megu niv e najdobar, so isklucok na odredeni situacii koga ke pocuvstvuvame deka mora da preovlada ednoto od niv