Образование на Македонците во Бугарија на свој мајчин јазик

• Креатор на темата Anonymous
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
27 август 2005
Мислења
109
Поени од реакции
1
И на други места с'м писал - на тези с македонско с'знание у нас трјабва да им се осигурјат с'ответните малцинствени права.Но и влизане в ЕУ не е достат'чно това да стане - доколкото знам в Г'рција македонците не са признати за малцинство,не учат на мајчин език и дори не могат да носјат македонски имена.

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Boje hora,nali ne si mislite,che Balgaria dava pari za propaganda kadeto i da e?Tuk v Balgaria mojete da doidete i da se provazglasite za kitaec.Nqma ama nikakav problem!A dokolkoto makedoncite tuk iskam da kaja neshto.Nie imame GEOGRAFSKA OBLAST MAKEDONIA,kakto imame Trakia,Mizia,Dobrudja,Shopluk.Az naprimer kazvam che sam trakiec,no horata jiveeshti v Blagoevgrad kazvat che sa makedonci(no ne na RM)razberete vednaj za vinagi razlikata!Kogato pitate horata v Blagoevgradska oblast dali sa makedonci,gi pitaite i za kakvi makedonci stava vapros.Trudno shte stane da se izuchava makedonski ezik v Balgarski uchilishta.Balgaria nepriznava makedonskia ezik,narod i kultura!
Nqma sil na sveta koqto da nakara Balgaria da priznae tova.Dali nie sme pravi ili vie,neznam.Nie sme vi priznali kato darjava i tolkova(dori nie sme parvite i lobirahme da vi priznaqt Rusia i Turcia).Tova vi trqbva za sashtestvuvaneto otdelno ot Jugoslavia,koqto se vidq kak se razbi na hilqdi parcheta,kato djam se prasna.Vie se razpravete parvo s Garcia,zashtoto tam imate poveche sporove,pak posle elate da se razbirame.

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
Не само, че никој не може да накара Б'лгарија да признае македонски език /на своја територија имам впредвид/. По-важното, че хората в Благоевградска област никога нјама да поискат учене или преподаване на официалнија македонски македонски език за децата си. Просто е, нјама такава потребност.
Тази тема тук е нап'лно безмислена.

Член од
12 септември 2005
Мислења
1
Поени од реакции
0
hello

brisam sve po baranje na adminot so lici na biba dodeva.a i profilot ke si go izbrizam.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
ink напиша:
.Balgaria nepriznava makedonskia ezik,narod i kultura!
Nqma sil na sveta koqto da nakara Balgaria da priznae tova.

да резимираме: Знаете дека има Македонски Народ, Јазик и Култура, ама не го признавате

зошто? се плашите да не ви ја земиме територијата? ајде бе... непотребен страв...

ink напиша:
Nqma sil na sveta koqto da nakara Balgaria da priznae tova.
е то не знам... секој кој тргнува од позиција на сила, треба да смета на тоа дека некогаш ќе дојде поголема сила...

ink напиша:
Dali nie sme pravi ili vie,neznam...
не знаеш?

Кате Злато: се најдуваш себеси во песната „Македонско Девојче„?

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Aquar1us ti kato si makedonez ot RM shto ne si tam a?Kakvo tarsish v BG?Siguren sam che imash BG pasport,nali???Pak i da ti kaja se vijda koi e selqk.Doshal neznaino otkade vav Varna.Nadqvam se da si prekarash hubavo v BG,kolkoto i da si zloben i nastarven kam nas balgarite.Az na tova mu vikam mazuhizam,da idiish tam kadeto mrazish horata nai mnogo.Pak nadqvam se che vidq che imame tok,shtoto nqkoi tuka vav foruma tvardqha che nqmame nito hlqb nito tok.Pak i nadqvam se da vidq che nie ne sme mongolci,tatari,chuvashi i kakvo li oshte ne!Ne sme s drapnati ochi kato kitaicite i qponcite nali :D ???Parvoto koeto iskam da ti kaja nikoi ne ni uchi ot malki a tova se znae i se predava ot pokolenie na pokoenie v semeistvata ni.Spored teb kak az da zabravq pra dedo si kadeto leji do Doiran???Kak da zabravq groba na onezi koito lejat v Bitolq(moi dedi)???Ti ako si shte go zabravish li?
Imame kakvo da se razbirame ti ne se trevoji,ima mnogo kakvo da se kazva!Eto vij Serdarot iska teritoria.Ima pretencii.Da ne kazvame che shte vlizate v NATO i EU.A shte se iska mnenieto na BG.
Vie ste edinstvennite na Balkanite koito ne ni prriznavat za bratq(Harvati,Sarbi,Slovenci ni kazvat "brato").Znaete li vie ste naduti i nadmenni kato garcite.Te taka se naduvat no nqmat zashto da go pravqt.Naduvat se samo na istoriqta si i tolkoa.Letqt v kosmosa i vie ste malko taka.

Serdarot,nie ne se strahuvame ot nishto!Nikooi veche nemoje da vzeme milimetar ot nas.Za tazi cel ima NATO ima OOH.Tova koeto govorish za teritoria e ludost.Nie ne vi priznavame ezika,kulturata i naroda zashtoto tvardim che na tezi teritorii sa bili naseleni predimna ot BAlgari predi godini..
Az kazvam che nikoq darjava nemoje da nakara Balgaria da priznae makedonskata kultura,nard i ezik.Negovorq za sila kato fizicheska dragi!
I kakvoto da zboruvate za nas balgarite vie ste bratq i tolkova.Kato neiskate vie ne ni kazvaite bratq.Nie ne sme se razsardili tolkova godini(60 godini),ta sega li?
Tq katq se vijda tochno v tazi pesen de"Makedonsko devoiche"(no ot balgarski proizhod i samosaznanie),ako nevqrvash neka tq da kaje kak se chuvstva i zashto!
Haide sas zdrave.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
кај виде дека јас имам претензии?

ало?

се плашите да не ви ја земиме територијата? ајде бе... непотребен страв...
мала лекција орто-Македонски

непотребен став = нјама какво да страхувате

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
текстот е избришан од Сердарот, по повеќекратна опомена корисникот сам да го направи тоа...

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
aquar1us, добродојде на кајгана

http://forum.kajgana.com/viewtopic.php?t=1675&start=30 (кликни го линкот, и ќе биди фино ако прво се претставиш малку :wink: )

инк, те молам избриши си ги глупостите самиот и пишувај на разбирлив стил

правецот во кој замина со твоите думи, ме тера да се подумам дали си стрејт, или пијан, или дрогиран...

да не се повторувам 100 пати, во овој топик не сум напишал ниту спомнал ниту алудирал дека имам некакви територијални претензии кон некоја држава, најмалку кон бугарија...

ако се палиш на тоа, ок, ајт ќе ти го напрам ќефот

ДА, ИМАТЕ ПОГОЛЕМА ВОЈСКА ОД НАС
ДА, ИМАТЕ ПОГОЛЕМА ТЕРИТОРИЈА (сега) ОД НАС

сеа среќен си?

е сеа мене ми е редот...

јас ќе бидам среќен ко ќе се вратам на форумов да го видам избришано твоето последно мислење...

мејк ме хепи, бејби, дилит д шит...

ако треба јас да бришам, а повеќе пати си опоменет, можиш и на бан да летниш

ви посакувам пријатен ден...

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Serdarot,kaji mi edna normalna prichina po koqto da iztriq mnenieto si.Az ne sam kazal nishto razlichno ot samata vistina.Kaji mi kakvo sam izlagal.
Tova che ne sam saglasen s teb trqbav li da ni pravi vragove?
-------------------------------------------------------------------------------------

edit od Serdarot:

Serdarot напиша:
ти објаснав во приватна порака дека не ми смета ако ти си ја сакаш својата држава, и тоа НЕ ТЕ ПРАВИ ниту мој враг, ниту лош човек!

меѓутоа, РЕД мора да има! и твоето пишување беше

толкууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу

далеку од темата :wink:

се надевам на ДОБРОНАМЕРНА и цивилизирана понатамошна комуникација
.
поздрав

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Az ti napisah che neiska da se karam s nikogo i neiskam da stavam vrag nomer 1 na foruma.Az iskam edin civilizovan razgovor,nishto poveche.
Tova che Balgaria nepriznava makedonskia ezik,kultura i narod e mnogo svarzano s temata.Za da se zapochne izuchavaneto na makedonski ezik v BG trqbva da se priznae parvo makedonskoto malcinstvo,a za da se priznae tova malcinstvo trqbva parvo BG da priznae makedonskia ezik,narod i kultura.Ne e vqrno che az ne sam pisal po temata.Ednoto sledva ot drugoto. :wink:
I oshte vednaj ti kazvam che nie ne se plashim da ima makedomskoto malcinstvo v BG,no nioe tvardim che nqma takav NAROD,kamoli malcinstvo.

Член од
19 јули 2005
Мислења
73
Поени од реакции
0
according to the last census in Bulgaria - 2001 , there are 3000 people who declared "macedonian" as nationality .

There are also 6000 (2 times more) people who declared as nationality - "Alien", "Marsian", "Dzedaj", etc.

------------------------------------------------------------------------------------

according to the last census in Republic of Macedonia there are 0 (zero) people of "Bulgarian" nationality .

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
предлагам на модераторите да избришат целата тема, заштото е вредна и с провокационно заглавие за всички македонски б'лгари от Пиринска Македонија

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
katia напиша:
предлагам на модераторите да избришат целата тема, заштото е вредна и с провокационно заглавие за всички македонски б'лгари от Пиринска Македонија
А јас им предлагам на јузерите од Бугарија во иднина кога ќе напишат нешто, да помислат дали е навредливо за македонските Македонци. Негирања, директи и индиректни навреди во пишана форма, а од друга страна максимална толеранција и покрај сите овие работи од наша страна.

Трпението е при крај, часовникот ми одбројува.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
katia напиша:
:tra: се одбива

држете се до темата ве молам, и без непотребно провоцирање.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom