Momentot koga ke resi covek da stapne nekade na strana i da provede podolgo vreme, se rascerecil za vek. Nikogash nema da otrpne na nishto. Koga si ovde sakash da si tamu i obratno. Individualno e - kaj mene e na periodi. Znae da pomine godina da ne mi tekne i da ne mi posaka dusata nishto od Makedonija. Znam da imam momenti koga ke pomislam moive da bea ovde deka nikogash nema da mi tekne na Makedonija. Ultimatno faktot e eden, Makedonija mi e Makedonija, sekogash ke fali vozduhot od Pelister i Plackovica, ke ti treperi srceto za shumot na edna molika. Ke se cudish koga ke te oblee nasmevka po pomislata na pazarot vo Stip, pa i na smradot od Radanski pat. Ke se zacudish koga ke ti zafali guzvata od Sindikat, smradeata od Vardar, ili mrazot vo koskite koj znae da go predizvika toplifikacija na sred zimo.
Ke zastanesh vo Fresh Fields i ke go osetish mirisot na praskite od dvorot na tatko ti; ke kasnesh dinja i ke posakash vo momentot da preletash do onoj paten prevez na sred selo Saramzalino na patot Stip - Veles. Ke se zalapas buritto i ke ti tekne na pastramajlija; ke se napiesh casa vino i ke ti tekne na kazanot vo garaza i ekipata od maalo zelno cekajki ja taa bogovska tecnost....
Ke go procitash Andreevski i "taa prosta zemja od dvolicen kamen," i ke ti se stvori grutka vo grloto.
Pa duri i ke se najdesh vo grupa na makedonski imigranti, i nivnata nistoznost ke ti stvori revolt, nivnata "zaostanatost," "seljacnost" sepak na momenti ke ti postane slatka, i iako ti se kreva vo zeludnik od niv, ke si reces" "Abe nas svet - napaten - i ke im prostis."
So edna recenica, ke ti cuka zvukot od taa Makedonija vo srceto ko shto cuka ezeroto pod Sv. Naum.
I loso e da ne ti cuka, loso e da ne ti teknuva; zalno e da ne ti stvara mornici, solzi i tupot vo gradite.
Ziv si - a toa e najbitno. No da ne e postojano, sekojdnevno - togash e problem.
Mene mi e periodi, ednash godisno znae da me fati i da mi trae so denovi - togash fakjam avion. Dnevno se slucuva, no pominuva.
I koga sum tamu, se slucuva istoto, za ovoj kraj ovde. Mozebi ne so tolkav intenzitet, no ednostavno zivotot vrzal memorii na razlicni strani. Patenjeto po ona minato, ona ubavo e normalna rabota, i mene licno samo me raduva. Nikogash ne se boram protiv istoto.
A ke znam deka sum se izgubila, denot koga ke prestanat da mi naplivaat solzi pred zvukot na Pajduska.