Ножеви

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Имаш од многу старите модели на викторинокс???Тој врз коските на петтата слика??А тој на предпоследната слика што е последниот нели е себанза или некоја копија?Ако сакаш можеме и некоја замена да направиме или пак кажи ако продаваш некој :)
Да, тој модел е од 1955-та, му го сменив материјалот на рачката.
Тоа што личи на CR Sabenza e SRM 710, страшно ефитин нож кој вреди многу повеќе од тоа што чини, и секому го препорачувам ( а за 10 евра и секој може да го дозволи).
Овие фолдери моментално не се за продавање ниту за замена....ако нешто со промени во тој поглед ќе те информирам...ама се некако промените одат во ширење на колекцијата никако на намалување (зборам за фолдерите, фиксните се друга приказна);).
И добра поштарина си нашол од Америка за 12 долари, мене за пара2 ми бараа 50 долари...фала богу што еден другар се нафати да ми го донесе.

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Тоа што личи на CR Sabenza e SRM 710, страшно ефитин нож кој вреди многу повеќе од тоа што чини, и секому го препорачувам ( а за 10 евра и секој може да го дозволи).
Овие фолдери моментално не се за продавање ниту за замена....ако нешто со промени во тој поглед ќе те информирам...ама се некако промените одат во ширење на колекцијата никако на намалување (зборам за фолдерите, фиксните се друга приказна);).
И добра поштарина си нашол од Америка за 12 долари, мене за пара2 ми бараа 50 долари...фала богу што еден другар се нафати да ми го донесе.
Јас имав еден куп панаѓурски ама ги гадов на мои луѓе и сега имам 1-2 крш и тоа имаат се осетено од палење барут на нив до дупење листови метал...И пак немаат гајле :) А за намалување не помислувам ни јас,некако се ми недостигаат на некое место :D Два под креветот,еден во срвајвл бег :) друг на бирото,друг на каишот на панталоните и секогаш кога сум надвој од МОЈАТА СОБА секогаш ми притребуваат :l Инаку ако порачуваш од ибеј има селери со 8$ шипинг,ако мислиш дека 12 се малку...Зависи ако сакаш на пр.да купиш нож од 100$ 12$ нема да ти бидат проблем,а за поефтини ножеви,може поштаринара да е поскапа од самиот нож...И тоа мислам на никому не би му одговара...Инаку на ибеј ги имаш whitemountainknives

http://www.ebay.com/sch/m.html?_odkw=&LH_BIN=1&_sop=15&_osacat=0&_armrs=1&_ssn=whitemountainknives&_trksid=p2046732.m570.l1313.TR11.TRC1.A0.H0.Xknife&_nkw=knife&_sacat=0&_from=R40

сега за сега тоа имам за поефтина поштарина,имав и повеќе ама ги заборавив...
и тука има послаб избор

http://www.ebay.com/sch/m.html?LH_BIN=1&_armrs=1&_ssn=campingsurvivals&_sacat=0&_from=R40&_nkw=knife&_sop=15

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Фала за линковите, арно ама ми го заклучија пејпалот.
А сега засега доста е со фолдери...башка добар дел од моиве се скапички:свиркам:.

Член од
23 април 2014
Мислења
10
Поени од реакции
0
Едно прашање. При нарачка на folder од ebay (Spyderco Tenacious), дали прават проблем на царина за големина на сечиво и дали се случило да запленат?

Последно уредено:

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Едно прашање. При нарачка на folder од ebay (Spyderco Tenacious), дали прават проблем на царина за големина на сечиво и дали се случило да запленат?
Јас имав преку еден роднина порачано cold steel ti lite со 6.5цм сечило,само што дадов 12$ за поштарина,друго ништо,ни царини ни ништо...И за разлика од другите кинески глупости,стигна дупло побрзо,за околу 3-4 недели...Еве ти линк од ибеј со најефтин шипинг.

http://www.ebay.com/itm/Spyderco-C122GP-Tenacious-G-10-Handle-Plain-Stainless-Steel-Folding-Knife-C612-/221250405251?pt=Collectible_Knives&hash=item33838d4383

Само што не е многу сигурно дали е оригинал,бидејќи не пишува од што е направено сечилото...Еве ти и малку поскап што ти пишува малку повеќе детали и сечилото е наптавено од 8Cr13Mov...

http://www.ebay.com/itm/Spyderco-Tenacious-Folding-Pocket-Knife-Black-G10-Handle-Plain-Edge-Blade-C122GP-/350993342262?pt=Collectible_Knives&hash=item51b8d55f36[DOUBLEPOST=1398424142][/DOUBLEPOST]
Еве ти со уште поефтина поштарина :)

http://www.ebay.com/sch/m.html?_nkw=&_armrs=1&_ipg=&_from=&LH_BIN=1&_ssn=outfittercountry&_sop=15

Последно уредено:

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Трај бе не прај малери:cautious:.
Досега се што сум порачал стигнало, некогаш со царина некогаш без царина.

Член од
7 октомври 2013
Мислења
74
Поени од реакции
26
Ајде некој што се познава со закони нека ми каже дали ова се смета како нож иако е направено од цврста пластика и дали ќе имам проблеми ако ме фатат со ова:

Секако дека ако те фатат ќе одговараш ова е cold steel night shade карамбит изработен специјално да не го детектираат детектори на метал. Пред се ова е борбен нож за блиска борба.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Секако дека ако те фатат ќе одговараш ова е cold steel night shade карамбит изработен специјално да не го детектираат детектори на метал. Пред се ова е борбен нож за блиска борба.
:) Добро го разгледав и по странски форуми и видеа и сл.знам за што се служи.Cold steel си имаат своја night shade серија само со пластични ножеви и стрелки што всушност се копии од нивните ножеви...Епа за да не давам 80$+ за steel tiger,веќе си го порачав карамбитот во FGX верзија и ме фати 650д. со поштарина,што е доста поефтино.Не дека ја има истата цврстина како челикот,туку за 650д навистина е многу поефтино и послабо се разбира.

Член од
7 октомври 2013
Мислења
74
Поени од реакции
26
:) Добро го разгледав и по странски форуми и видеа и сл.знам за што се служи.Cold steel си имаат своја night shade серија само со пластични ножеви и стрелки што всушност се копии од нивните ножеви...Епа за да не давам 80$+ за steel tiger,веќе си го порачав карамбитот во FGX верзија и ме фати 650д. со поштарина,што е доста поефтино.Не дека ја има истата цврстина како челикот,туку за 650д навистина е многу поефтино и послабо се разбира.
Вака друже, точно е дека разликата е голема во цена, но квалитетот е далеку подобар на tiger, сепак мое мислење е да не ги фрлаш парите пошто ако вистина си работел со карамбит ќе ме сватиш на што мислам а ако сакаш онака за чатал да го имаш тогаш не е скап за кеиф.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846

Eve go mojot novitet SOG Revolver Hunter
Честито.Убаво ноже...За кампување погодено.Само внимавај да не го скршиш врвот :)...[DOUBLEPOST=1398908335][/DOUBLEPOST]
Дечки браво за темава, не знаев дека има македонски форум за ножеви , а посебно браво за eMilanist, не сум сретнал човек во Македонија што изработува и се разбира толку многу за ножеви, браво другар, а браво и за golub кој ете почнал и тој да изработува ножеви, само напред.
Ме радува и тоа што е доста активна темава, а и би дал еден предлог доколку има заинтересирани да направиме еден бушкрафт собир некаде по нашиве прекрасни планини, и таму на лице место да размениме мислења, а не само вака преку форуми :)
Не ми е сигурно таму...Сите ќе носат ножеви,а никој со никого нема да се познава :) Се шалам.Инаку и јзс сум ЗА.[DOUBLEPOST=1398908569][/DOUBLEPOST]
Дале знае некој како се викаја џебните ножиња што кога ќе ги притснеш на рачката сечилото излегува вертикално нагоре?
Малку каснам со одговорот ама тие се викаат OTF (on the front) knives.

Последно уредено:
Член од
21 март 2013
Мислења
64
Поени од реакции
45
Ova ne e nikako kamperski noz :) tuku klasicen lovecki noz za obrabotka na divec iako proban e samo na domasno pitomo,ekstremna ostrina na secivo i na kukata a pilata pominuva niz koska kako sala

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Ova ne e nikako kamperski noz :) tuku klasicen lovecki noz za obrabotka na divec iako proban e samo na domasno pitomo,ekstremna ostrina na secivo i na kukata a pilata pominuva niz koska kako sala
Јас имам сечено коски со бонсек,а со толку големи запци немам ни размислено дали може...

Член од
21 март 2013
Мислења
64
Поени од реакции
45
Imate li iskustvo so nekoj multitool ,dajte mi predlog ideja za nesto so prosecen soodnos cena/kvalitet dali gi ima kaj nas ili ne ne e presudno!

Kajgana Shop

На врв Bottom