Ножеви

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Тоа секогаш зависи од тој што го носи "ладното оружје", ако си со бричена глава и сумњив изглед и шрафцигер може да ти го сметаат како оружје, а ако си подгрбавена бабичка и сатар да носиш никому ништо (само давам примери). Јас на пример секогаш носам фолдер, освен во дискотеки, стадиони, спортски сали и концерти.
на вакви места забрането е и ноже од грицкалка за нокти, а не пак поголемо сечило....иако законот не е прецизен околу дефиницијата за ладно оружје и негово носење....сепак јасно стои дека на јавни места, а посебно собири забрането е носење на предмети со кои може да се нанесат повреди....од друга страна на кампирање и излети во природа не верувам дека некој би имал проблем ако со себе носи нож или секира

веројатноста тинејџер да употреби нож или друг предмет како ладно оружје е многу поголема отколку возрасен човек.[DOUBLEPOST=1398359656][/DOUBLEPOST]
За вршење работа,вршат ама работата е тоа што и за мало сечило можно е да ми направат проблеми бидејќи е ,,забрането'' ладно оружје на јавни места,а под тој поим нема никаква информација...Незнам...Не дека нема да продолжам да си го носам ножето,ама сакам да бидам сигурен дека ќе немам никакви проблеми...А за пластичниот верувам дека е друга приказна...Малку по збркана...
Без разлика од матријалот (метал, дрво, пластика, стакло)...доколку си на јавно место каде што има поголема група на луѓе (стадион, кафиќ, дискотека, кино, концерт, собир и слично) било кој предмет (без разлика дали е нож, алат или слично) се смета за оружје

и кога сме кај годините....доколку пензионер се шета со бастум никој нема да му направи проблем...но како тинејџер и те како ќе имаш проблем ако на јавен собир се појавиш со бастум (осем ако не станува збор за маскембал)

Последно уредено:

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
на вакви места забрането е и ноже од грицкалка за нокти, а не пак поголемо сечило....иако законот не е прецизен околу дефиницијата за ладно оружје и негово носење....сепак јасно стои дека на јавни места, а посебно собири забрането е носење на предмети со кои може да се нанесат повреди....од друга страна на кампирање и излети во природа не верувам дека некој би имал проблем ако со себе носи нож или секира

веројатноста тинејџер да употреби нож или друг предмет како ладно оружје е многу поголема отколку возрасен човек.[DOUBLEPOST=1398359656][/DOUBLEPOST]

Без разлика од матријалот (метал, дрво, пластика, стакло)...доколку си на јавно место каде што има поголема група на луѓе (стадион, кафиќ, дискотека, кино, концерт, собир и слично) било кој предмет (без разлика дали е нож, алат или слично) се смета за оружје

и кога сме кај годините....доколку пензионер се шета со бастум никој нема да му направи проблем...но како тинејџер и те како ќе имаш проблем ако на јавен собир се појавиш со бастум (осем ако не станува збор за маскембал)
Па затоа погоре напишав дека би требало да одиме голи по улица...Врвки од патики?Шал?Тост?Па се може да се употреби како ладно оружје...И кога сме кај нанесувањето на телесни повреди,со голи реце може лесно да се убие накого,само да не дојде то тоа...Затоа јапонската поговорка е премногу добра:Не постои опасно оружје,постојат опасни луѓе...И ако некој дедо е во опасност и ако има стап во раката,нема ли да го употреби?И кој не би употребил ако животот му е во прашање...Затоа законот неможе да му забранува не некого да носи со себе ладно оружје(всушност сите носиме,како што реков врвки,каиши и сл.)...и како што ти кажа дека не е прецизен за ладното оружје...Ако и тие сами не го знаат точно законот,зошто би казниле некого?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Па затоа погоре напишав дека би требало да одиме голи по улица...Врвки од патики?Шал?Тост?Па се може да се употреби како ладно оружје...И кога сме кај нанесувањето на телесни повреди,со голи реце може лесно да се убие накого,само да не дојде то тоа...Затоа јапонската поговорка е премногу добра:Не постои опасно оружје,постојат опасни луѓе...И ако некој дедо е во опасност и ако има стап во раката,нема ли да го употреби?И кој не би употребил ако животот му е во прашање...Затоа законот неможе да му забранува не некого да носи со себе ладно оружје(всушност сите носиме,како што реков врвки,каиши и сл.)...и како што ти кажа дека не е прецизен за ладното оружје...Ако и тие сами не го знаат точно законот,зошто би казниле некого?
Само што оди нападни некој со голи раце или врвки.:icon_lol:

Во секој случај она ножено горе што го покажа гарант ќе ти го пленат , ако ти го најдат. Законот е доста јасен, сите "предмети,чија основна намена е вршење напад или нанесување повреди" плус " предмети подобни за нанесување телесни повреди кога тие се носат на јавни собири , локали и на слични места". Сеа првото полесно е да се спроведе, второво е повеќе минимизација на ризик пошто оди исконтролирај маса луѓе.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Само што оди нападни некој со голи раце или врвки.:icon_lol:

Во секој случај она ножено горе што го покажа гарант ќе ти го пленат , ако ти го најдат. Законот е доста јасен, сите "предмети,чија основна намена е вршење напад или нанесување повреди" плус " предмети подобни за нанесување телесни повреди кога тие се носат на јавни собири , локали и на слични места". Сеа првото полесно е да се спроведе, второво е повеќе минимизација на ризик пошто оди исконтролирај маса луѓе.
1.Ножето од погоре е направено од пластика.
2.Дали си 100% сигурен дека нема да убиеш некого со голи раце или задавиш некого со каиш и врвки?
3.Во земјите од странство има многу детален закон за поседување,носење и УПОТРЕБУВАЊЕ на ладно оружје НА ЈАВНИ МЕСТА.

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Вака кога ќе подразмислам карамбитот може да нанесе дооообри повреди и покрај тоа што е од пластика. Да бидеме фер, обликот не му е баш за цивилно-реална употреба.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Вака кога ќе подразмислам карамбитот може да нанесе дооообри повреди. Да бидеме фер, обликот не му е баш за цивилно-реална употреба.
Како мислиш за цивилно-реална употреба?

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Како мислиш за цивилно-реална употреба?
Се што не опфаќа напад или зголемување на ефикасноста при бодење или сечење на месо (елиминирање).
Од таа причина и двосеклиците немаат реално-цивилна употреба, дизајнирани се да бодат (читај елиминираат луѓе). А мене лично ми се преубави за око, ама не ги бива за сечење.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Се што не опфаќа напад или зголемување на ефикасноста при бодење или сечење на месо (елиминирање).
Од таа причина и двосеклиците немаат реално-цивилна употреба, дизајнирани се да бодат (читај елиминираат луѓе). А мене лично ми се преубави за око, ама не ги бива за сечење.
Пак не те сфанав...Искрено,ама на англиски ми се многу појасни поимите за ножеви :)

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
1.Ножето од погоре е направено од пластика.
2.Дали си 100% сигурен дека нема да убиеш некого со голи раце или задавиш некого со каиш и врвки?
3.Во земјите од странство има многу детален закон за поседување,носење и УПОТРЕБУВАЊЕ на ладно оружје НА ЈАВНИ МЕСТА.
Шо кога е од пластика.Ако личи на нож и сече/боде како нож , тогаш е нож. И ако убиеш човек ќе одговараш за убиство. Тоа е регулирано со друг закон.

Кај нас законот е поширок, точно. Затоа и вика секој нож е ладно оружје. Дали е скакулец или сечило од 3 цм сеедно. Нож.[DOUBLEPOST=1398362012][/DOUBLEPOST]Двосеклици - две острици а.к.а. double edge. :D

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Пак не те сфанав...Искрено,ама на англиски ми се многу појасни поимите за ножеви :)
Не знам како да напишам а да звучи едноставно....
Карамбитот е направен за убивање (сечење со влечење, за што е страшно ефикасен и крајно опасен).
Двосеклицата е направена за убивање (бодење).
Е сега, кој цивил во реална употреба ги врши овие работи а да се истите дозволени?
Не се тоа ножеви што ги носиш за да "ти се најдат" (да сечеш шунка, мачкаш паштета, делкаш кобасици или дрвце) па да може да се правдаш со нивното носење низ град.
Некои од "ножарските" називи се преведуваат, некои едноставно не, ако има расположение и интерес може да направиме "ножарски речник".
Пази, ако читаш Амерички закони за оружје....тие немаат никаква врска со Европските. Англичаните имаат едноставно правило, нож што се отвара со две раце (Slip joint), што нема кочница и должина на сечивото над 70мм (не см сигурен за милиметрите) е дозволен, за тој пазар е направен Enzo pk70....тој нож ми е едц година и пол и не ми затребало поголемо сечиво за низ град. А чекам од Америка да ми стигне Spyderco paramilitary2, и знам дека тоа е веќе "сумњив нож".

Последно уредено:

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Не знам како да напишам а да звучи едноставно....
Карамбитот е направен за убивање (сечење со влечење, за што е страшно ефикасен и крајно опасен).
Двосеклицата е направена за убивање (бодење).
Е сега, кој цивил во реална употреба ги врши овие работи а да се истите дозволени?
Не се тоа ножеви што ги носиш за да "ти се најдат" (да сечеш шунка, мачкаш паштета, делкаш кобасици или дрвце) па да може да се правдаш со нивното носење низ град.
Некои од "ножарските" називи се преведуваат, некои едноставно не, ако има расположение и интерес може да направиме "ножарски речник".
Пази, ако читаш Амерички закони за оружје....тие немаат никаква врска со Европските. Англичаните имаат едноставно правило, нож што се отвара со две раце (Slip joint), што нема кочница и должина на сечивото над 70мм (не см сигурен за милиметрите) е дозволен, за тој пазар е направен Enzo pk70....тој нож ми е едц година и пол и не ми затребало поголемо сечиво за низ град. А чекам од Америка да ми стигне Spyderco paramilitary2, и знам дека тоа е веќе "сумњив нож".
И јас овие денови гледам на ибеј некој спајдерко,ама лејдибаг,менбаг или драгонфлај,ама да бидат фул флат гринд...со помали сечила...карамбитот веќе му кажав на еден роднина да го порача и чекам да ми стигне...Инаку сакам твое мислење за помал спајдерко,бидејќи сакам да не биде лејнер лок (колку двосмислено:) ) туку локбек...И некако не ми се даваат 12$ за шипинг само...За среќa карамбитот имашe само 3$ и се на се ми се фати околу 650д...И мислев да земам гриптилијан,ама и тој е со поголемо сечило...

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Абе јас сум хејтер на Спајдерко (сакам повеќе класика), но пара2 ми се свиѓа од поодамна и ножот си има предности над конкуренцијата.
Помал спајдерко со лок бек....најлогичен предлог е делика 4 :) , или драгонфлај :) .

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Абе јас сум хејтер на Спајдерко, но пара2 ми се свиѓа од поодамна и ножот си има предности над конкуренцијата.
Помал спајдерко со лок бек....најлогичен предлог е делика 4 :) , или драгонфлај :) .
Зошто хејтер?Заради тоа што се премногу популарни или?За делика не сум,како што кажав има големо сечило околу7,5мм а драгонфлајот е добар...Само ти викам 12$ за шипинг :/ некако слабо...Ако имаш некоја идеа за порачување со по ефтина поштарина,кажи...Преку амазон нема роднината пробано,ама ако се плаќа преку пејпел мислам дека може за сите страници и селери што користат пејпел наплата...Инаку јас по малку ги мразам колд стил...Незнам дали е до мене или до аус8 челикот што го користат...Имам ти лајт4 и не е така лош,освен што лајнер лок-от малку почна да му попушта горе-долу,инаку се на се е добар.И запците на колд стил се најголемата пропаст за нив...Затоа и пробав да ги истругам на таф лајтот...Исто тој ми падна на плочките директно со врвот и се свитка околу 2мм...пробав да го направам како танто ама малку само и вака ми испадна...
SAM_0095.JPG

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Нема врска со популарноста, едноставно прават ножеви со нивни својствен изглед, што неможе секому да се допадне. Јас сакам традиционални слипјоинти, (GEC, Queen и Case имаат модели по мој ќејф, имам нивни фолдери и сум тотално задоволен, Fallkniven U2, Victorinox, и нормално Ензо). Еве некоја слика:

Е вакви и слични фолдери ми прават ќејф, чиста класика. Пара2 е исклучок....како и тоа минијатуноро спајдерче.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Нема врска со популарноста, едноставно прават ножеви со нивни својствен изглед, што неможе секому да се допадне. Јас сакам традиционални слипјоинти, (GEC, Queen и Case имаат модели по мој ќејф, имам нивни фолдери и сум тотално задоволен, Fallkniven U2, Victorinox, и нормално Ензо). Еве некоја слика:

Е вакви и слични фолдери ми прават ќејф, чиста класика. Пара2 е исклучок....како и тоа минијатуноро спајдерче.
Имаш од многу старите модели на викторинокс???Тој врз коските на петтата слика??А тој на предпоследната слика што е последниот нели е себанза или некоја копија?Ако сакаш можеме и некоја замена да направиме или пак кажи ако продаваш некој :)

Kajgana Shop

На врв Bottom