Ножеви

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Кога ќе имаш време разгледај ја темава, стварно немам време да пишувампа долги постови кои никој не ги разбира.
А тоа што Victorinox има меки сечива не значи дека нема долго да траат, ако се внимава на нив траат. Иначе во последно време користат инкокс x55, а го менуваат челикот, во зависност од пазарната цена на суровиот челик.
. Тежината на острење на ножот зависи од тоа на колку роквели е отпуштен, што па зависи од типот на челикот и топлинската обработка на истиот, а не само од називот на челикот. Крај краева каков сака да е челикот ако не е добро кален и отпуштен на потребниот број на роквели ножот е само и само за украс.
Знам за Heat treatment и ја имам гледано документарката за Victorinox и јасни ми се повеќето работи...А инаку мабетот беше за Hollow grind спрема другите grind-ови...На пример Hollow grind се применува кај ножеви за сечење, дерење и тн...За разлика од скандинавските Flat grind или Saber gring кои се повеќе за оддржување на острината на сечилото...Или пак конвексните сечила кои се за повеќе издржливост и се користат кај секирите за полесно цепење...Значи секој grind си има своја намена...За тебе незнам ама за мене и не е најлош Hollow grind-от,барем не ако се употребува кај EDC ножевите...Инаку омилен ми е Full flat grind-от бидејќи бргу се остри и полесно се сечи со таквите ножеви...Толку јас знам,а кога ќе ја проверам подетално темава се надевам дека ќе научам нешто повеќе...

Член од
21 мај 2009
Мислења
141
Поени од реакции
29
Dobiv na podarok Gerber.Arno ama slabo se razbiram vo nozevi ,ve molam za vase mislenje dali se raboti za nesto saglam ili ne? $_3.JPG

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Кој е тој модел на гербер?

Еве нешто ново.

Kankaanpaa сечиво, венге, месинг:

И уште еден каресуандо карбон со рог од ирвас:

.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Но
Dobiv na podarok Gerber.Arno ama slabo se razbiram vo nozevi ,ve molam za vase mislenje dali se raboti za nesto saglam ili ne?Прегледај го приврзокот 89319
Ножето ми изгледа добро...Само ние сега чекаме да ни кажеш подетални информации за него,што пишува на кутијата,земја на потекло и сл...Инаку таа фирма Gerber произведува ножеви или со многу висок квалитет,или буквално рекламно ѓубре...Ако го знаеш Bear Grylls...Gerber произведуваат цела линија на производи со логото на Bear grylls и тие 90% се крш.За среќа твојот нож не е од таа линија и ќе чекаме подетални информации од тебе.

Член од
21 мај 2009
Мислења
141
Поени од реакции
29
Na kutijata pisuva deka e model G-342 ,zemja na izrabotka Kina.Od ona sto mozev da zabelezam izrabotkatata vo zanaetciski pogled e sosema ok.a tezinata mu e okolu 160 grama.
Za kvalitetot na secivoto nemam ama bas nikakvo iskustvo i tokmu zatoa prasav.Inaku nozot e kupen vo Avstralija i drugi inf. nemam navistina.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Na kutijata pisuva deka e model G-342 ,zemja na izrabotka Kina.Od ona sto mozev da zabelezam izrabotkatata vo zanaetciski pogled e sosema ok.a tezinata mu e okolu 160 grama.
Za kvalitetot na secivoto nemam ama bas nikakvo iskustvo i tokmu zatoa prasav.Inaku nozot e kupen vo Avstralija i drugi inf. nemam navistina.
Ќе те молам да видиш на сечилото дали има некои бројки,букви и сл...Тоа го кажува материјалот од кој е направено сечилото(ако всушност е квалитетен ножот) на пр.440,AUS8,S30V,8Cr16MoV и сл...Ќе те замолам да ми напишеш се што пишува на сечилото па ќе видиме дали е добар ножот.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Ајде некој што се познава со закони нека ми каже дали ова се смета како нож иако е направено од цврста пластика и дали ќе имам проблеми ако ме фатат со ова:

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Биди спремен да дадеш логичен одговор на прашањато "што е ова" и "зошто го носиш".

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Биди спремен да дадеш логичен одговор на прашањато "што е ова" и "зошто го носиш".
Како на примеp:Подарок од важна личност и го носам бидејќи премногу ми значи;Нож за тренинг и одам да му го дадам на пријател за да се услужи;(и крајно) За самоодбрана од кучиња и како што знам е легално...И за последното...Незнам дали да облечам и чизми со челик...И со нив можам да убијам некого,а најмалку да му нанесам тешки телесни повреди.Или пак ако гледаме така,дај да шетаме голи бидејќи и каишот и панталоните и шалот можат да се употребат како ладно оружје...Мене тоа никогаш нема да ми стане јасно се додека постои забрана за ,,ладно оружје",а под тој поим нема доволно информации што се смета како ,,ладно оружје"...Неможеш да му забраниш на некој да користи ладно оружје...Исто како да му забраниш на некој да јаде на јавно место(и со сендвич може да го повредиш некого) или пак да се шета облечен...Премногу е збркано и пред се не е измислено како што е измислено надвор од Македонија.На пр.(за ножеви)-должина на сечилото толку,начин на отварање толку,начин на заклучување таков и уште многу детали...Тука нема никаков детал,а нема ни пример што се смета како ладно оружје...во законот пишива,,предмет за нанесување на телесни повреди" и како што реков би требало да одиме голи...

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Тоа секогаш зависи од тој што го носи "ладното оружје", ако си со бричена глава и сумњив изглед и шрафцигер може да ти го сметаат како оружје, а ако си подгрбавена бабичка и сатар да носиш никому ништо (само давам примери). Јас на пример секогаш носам фолдер, освен во дискотеки, стадиони, спортски сали и концерти.

Последно уредено:

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Тоа секогаш зависи од тој што го носи "ладното оружје", ако си со бричена глава и сумњив изглед и шрафцигер може да ти го сметаат како оружје, а ако си подгрбавена бабичка и сатар да носиш никому ништо (само давам примери). Јас на пример секогаш носам фолдер, освен во дискотеки, стадиони, спортски сали и концерти.
Абе и јас носам Cold Steel tuff lite со 6.5мм сечило ама не е тоа тоа...Како што кажа ти дека зависи од џандарот дали ќе помисли дека ако сум 20г и ако носам маскерни панталони или кожно палто или мартинки дека ќе го употребувам да повредам или убијам некого или пак сум дедо со бастун и незнае за што го користи...Нели законите траба да бидат исти за сите полнолетни лица?

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Другар јас не ги носам законите, само ти давам совети.
6.5мм сечиво? Да не се цм?

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Другар јас не ги носам законите, само ти давам совети.
6.5мм сечиво? Да не се цм?
Да се...грешка сум напишал...Инаку знам дека не ги носиш ти законите,туку тој што ги носи сигурно не си ја знае доволно работата...

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Во стручноста за законите не навлагам, не сум компентен.
А не знам зашто не ти вршат работа тие 6.5цм, за ЕДЦ е доволно....е сега, меракот е друга работа.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Во стручноста за законите не навлагам, не сум компентен.
А не знам зашто не ти вршат работа тие 6.5цм, за ЕДЦ е доволно....е сега, меракот е друга работа.
За вршење работа,вршат ама работата е тоа што и за мало сечило можно е да ми направат проблеми бидејќи е ,,забрането'' ладно оружје на јавни места,а под тој поим нема никаква информација...Незнам...Не дека нема да продолжам да си го носам ножето,ама сакам да бидам сигурен дека ќе немам никакви проблеми...А за пластичниот верувам дека е друга приказна...Малку по збркана...

Kajgana Shop

На врв Bottom