4NHK0
Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
- Член од
- 9 април 2014
- Мислења
- 1.153
- Поени од реакции
- 846
Знам за Heat treatment и ја имам гледано документарката за Victorinox и јасни ми се повеќето работи...А инаку мабетот беше за Hollow grind спрема другите grind-ови...На пример Hollow grind се применува кај ножеви за сечење, дерење и тн...За разлика од скандинавските Flat grind или Saber gring кои се повеќе за оддржување на острината на сечилото...Или пак конвексните сечила кои се за повеќе издржливост и се користат кај секирите за полесно цепење...Значи секој grind си има своја намена...За тебе незнам ама за мене и не е најлош Hollow grind-от,барем не ако се употребува кај EDC ножевите...Инаку омилен ми е Full flat grind-от бидејќи бргу се остри и полесно се сечи со таквите ножеви...Толку јас знам,а кога ќе ја проверам подетално темава се надевам дека ќе научам нешто повеќе...Кога ќе имаш време разгледај ја темава, стварно немам време да пишувампа долги постови кои никој не ги разбира.
А тоа што Victorinox има меки сечива не значи дека нема долго да траат, ако се внимава на нив траат. Иначе во последно време користат инкокс x55, а го менуваат челикот, во зависност од пазарната цена на суровиот челик.
. Тежината на острење на ножот зависи од тоа на колку роквели е отпуштен, што па зависи од типот на челикот и топлинската обработка на истиот, а не само од називот на челикот. Крај краева каков сака да е челикот ако не е добро кален и отпуштен на потребниот број на роквели ножот е само и само за украс.