1. Можеби, ама тоа не е можно кога "ножарството" ми е хоби.
2. Нормално.
3. Нормално.
4. Можеби може, ама за некои работи треба острина и добар челик што и не е баш карактеристикана ефтините ножеви, со исклучок на Мора или Bahco.
5. Остави ги рекламите, тие се направени за продавање и за ништо друго, треба да помине низ повеже искусни раце еден нож за да биде да речеме докажан.
6. Секако дека не треба, тпичен маркетинг.
Тогаш ножот А е нож, а ножот Б е е наострена хебла. Ноќевите, се биле и ќе бидат алатки за сечење, а не за докажување кој може да биде поиздрлив во сечење бетонски блокови, сечење шајки и лимови и слично.
Веќе 5 години овој ми е изборот за во природа:
Ензо трапер 95мм сечивоо Д2 челик, конвексиран рез, рамно брусен.
Моментално чекам рачно кован нож од L6, нешто измеѓу вудлорот на Реј и аурора на БРКТ.
S30V е одличен челик, ама за пократки сечива, да речеме до 10цм.
Ниеден СС неможе да се мери со карбонците од типот на А2, О1, 52100, Л6 и сличните.
Chek bace nesho ne mi e jasno. Site `Enzo trapper` sho gi gleav bea so skandi/flat grinds od kaj iskochi ovoj so convex grind? Mozhe nesho imam propushteno ..
Nejse, convex nozhe mi e odamna merak da imam ama nikako da najdam nozh so prifatliva cena sho ima takvo sechilo. A i valjda treba malce poishe iskustvo da ostrish convex, a?
jbg ponekojput treba da smenish i guma ...Тогаш ножот А е нож, а ножот Б е е наострена хебла.
Zakon e nozhov, samo imam dojam deka meshame razlichni kategorii. Ne se meri merdzho so golf, mada na kraj na kraishta ke te donesat i dvete od tochka A do tochka B.Веќе 5 години овој ми е изборот за во природа:
Ke te prashav: gleam imash flint pretpostavuvam dojde so Enzoto. Jas imam zemeno 2 tipa edniot e meshan magnezium so ferrocerium a drugiot se posebno. Long story short i so dvete treba da se poseresh za da zapalish ogan ... Ima tuka razlika vo kvalitet? Moite se kineski i idat so `striker`. Ovoj pretpostavuvam go udarash so nozhov?
Postiraj foto obavezno . Jas chekam Spiderco Tenacious posho se reshiv deka Gator II mi e pregolem za EDCМоментално чекам рачно кован нож од L6, нешто измеѓу вудлорот на Реј и аурора на БРКТ.
Zosho e ova vaka? Edno vreme trazhev fixed blade ali sve nekoi folderi se motaat od ovoj chelik. Si imav zakluchok deka preskup e za full tang nozh i zatoa se praat pokratki. Gledano hemiskava struktura na chelikov ne pruzha nekoi ogranichuvanja? Inaku za EDC go razmatrav i Buck Vantage S30V ama nekako eftin finish mi se vide deka ima nozhot pa go narachav Spyderco-to. Sho velish - dobra ili losha odluka e Spyderco so potapa chelik (8cr13mov) vs Buck so bolji chelik (s30v)?S30V е одличен челик, ама за пократки сечива, да речеме до 10цм.
Oui monsenior. Se slagam tuka iako dosega imam samo eden nozh od carbon steel i toa 1095. Vidov u istorijava na threadov deka imash izraboteno damascus pa mi tekna da te prasham: imash nekogash napraveno `force patina` na carbon sechilo? Ren i senf tuka chuda praat, ima eden legendaren opinel so ubava patina ako go nemash videno ke pastam link ...Ниеден СС неможе да се мери со карбонците од типот на А2, О1, 52100, Л6 и сличните.
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 00:09 ---
Извинете што ви се убацувам во сред дискусија ,но ме интересира случајно некој да не има да продава ваков нож?
Ima u onoj shopon u trgovski ama tamu sve e duplo od realnata cena ebago. Na ebay ke go naesh za eftina para, samo pazi se ima dosta repliki sho go imitiraat bash ovoj.
Imash nekoj poseben keif na bear grills ili ti pasha na oko nozhevo? Ako ti e za lepota zirni go ovoj:
http://www.gerbergear.com/Hunting/Knives/Metolius-Folding-Knife_31-000009
Inahce tvojov ima 2 varijacii: 31-000752 i 31-000754 a tachno koja e razlikata neam pojma. Ovoj ti sho go sakash e 40tina dolari drugiot e isto tuka nekade nekoj dolar pomalce ..