Нови факултети - позитивно или не?

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33
Што мислите за ова?Владата има политика да отвара нови факултети во Штип,па сега Кичево и кој знае каде уште не...Ме интересира дали со ваквата образовна политика повеќе се губи отколку што се добива!?
Зошто велам така?!Па мој став е дека ние и вака и така имаме доволно факултети за толку популација,а плус имаме и хиперпродукција на кадри што е страшно!Замислете кога од вакво промашено школство,кога нема правилна селекција за упис во високо образование,кога секој може да студира а нема врска од животот...што ке се случи кога ке излезе тој кадар на пазарот на труд?!
Па не знам јас...ке почнеме да извезуваме "некадарен" кадар....
страшна работа:nenene:

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
И јас мислам дека новите факултети ќе бидат промашена инвестиција, и се надевам дека ова се само предизборни (лажни) ветувања, зашто ако ги отворат сите овие факултети кои ги спомнуваат, квалитетот на образованието ќе потоне уште подлабоко од досегашното ниско ниво.

Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
43
Сте слушнале ли за БАС (Бизнис Академија Смилевски)? Ние имавме пред еден месец презентација на школо, почнуваат со работа од октомври и примаат 65 студенти. Основен смер им бил оперативен менаџер (има уште 3 други, ама ја напуштив презентацијата) и тие гарантираат дека сите 65 студенти по дипломирањето ќе се вработат во некои фирми. Нема долго да векува оваа Академија, нели?

ФлоуБТ

Потпис: Clever Bastard
Член од
17 февруари 2008
Мислења
1.582
Поени од реакции
66
Сте слушнале ли за БАС (Бизнис Академија Смилевски)? Ние имавме пред еден месец презентација на школо, почнуваат со работа од октомври и примаат 65 студенти. Основен смер им бил оперативен менаџер (има уште 3 други, ама ја напуштив презентацијата) и тие гарантираат дека сите 65 студенти по дипломирањето ќе се вработат во некои фирми. Нема долго да векува оваа Академија, нели?
Биди сигурна во то :smir:

Член од
17 март 2007
Мислења
40
Поени од реакции
1
Јас сум многу заинтересиран за БАС и ми се чини дека Академијата е полн погодок, пред се бидејќи уште во старт сакаат да бида поразлични од ФОН и Европски така што критериумите за влез се многу високи(100 бода) и мислам дека играат на таа карта да запишат мал број студенти за сите тие по завшувањето да се вработат. Имаат многу праска и плус тоа друго е кога учиш во мала група.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Грешката е направена после втората светска војна кога целота администрација па и факултетите се поставени во Скопје. А тоа дека ова со нови факултети нема да вроди со плод нема. На УКИМ една третина од запишаните студенти во прва година, после пет дипломираат, статистички гледано и тоа уште од времето кога татко ми студирал. Со ова приватните сите запишани што имаат пари сите дипломираат. Што е ова хипер интелигентна младина???
Мислам дека треба постојните факултети на УКИМ да се алоцираат во други градови нешто да се зголеми квотата и тоа е тоа. Нови факултети нови универзитети. Па колку што имаме фирми а и какво ни е стопанството??
Ова е се во ред ама да ги отворат границите па надвор од државата да си ја пробаме среќата ако тука не можеме.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Мислам подобро би било доколку се отворат нови Интернационални Универзитети, на кој ќе има пропфесори од цел свет, и размена на странски студенти.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Што мислите за ова?Владата има политика да отвара нови факултети во Штип,па сега Кичево и кој знае каде уште не...Ме интересира дали со ваквата образовна политика повеќе се губи отколку што се добива!?
Зошто велам така?!Па мој став е дека ние и вака и така имаме доволно факултети за толку популација,а плус имаме и хиперпродукција на кадри што е страшно!Замислете кога од вакво промашено школство,кога нема правилна селекција за упис во високо образование,кога секој може да студира а нема врска од животот...што ке се случи кога ке излезе тој кадар на пазарот на труд?!
Mногу грешиш. Еве зошто:

Со новите факултети само ќе им се олесни студирањето и ќе им се намалат трошоците на илјадниците студенти од другите градови кои до сега студираа во Скопје, а овие трошоци не се воопшто мали, поготово во услови кога илјадници семејства одвај врзуваат крај со крај, за само да им овозможат на своите деца студии во Скопје, како инвестиција за својата иднина.

Понатаму, Скопје и Универзитетот ќе се растеретат, а помалите градчиња ќе заживеат.

Ноторна глупост е да мислиш дека "имаме доволно факултети". Од образовни институции никогаш не е доста. Глупост е и да мислиш дека на една држава може да и биде и доста од високообразувани кадри, поготово кога во државата 50% од популацијата сеуште е неписмена.

Незнам и како може да ти смета тоа што секој може да добие шанса да студира.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Ноторна глупост е да мислиш дека "имаме доволно факултети". Од образовни институции никогаш не е доста. Глупост е и да мислиш дека на една држава може да и биде и доста од високообразувани кадри, поготово кога во државата 50% од популацијата сеуште е неписмена.
Кога ќе се соберат сите факултети, државни и приватни, да имаме доволно. Не само што имаме доволно, туку и тие факултети што постојат имаат страшен недостаток на наставен кадар. Ако немаат доволно професори за УКИМ, од каде ќе собираат луѓе за новите факултети.

Еве, прв треба да се отвори новиот универзитет по информатика, со незнам колку факултети. Од каде ќе никне доволно кадар за тој факултет?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Еве, прв треба да се отвори новиот универзитет по информатика, со незнам колку факултети. Од каде ќе никне доволно кадар за тој факултет?
Па штом решиле да го отворат факултетот, веројатно имаат и кадар, не се отвара факултет туку така.
Подобро што отвораат факултети, редно беше по толку кафичи, дискотеки, места за пијанки некој конечно да почне да мисли на образованието.
Со ова и дигнатите професори малку ќе се спуштат на земја, кога ќе видат дека студентите им бегаат на другите факултети.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Па штом решиле да го отворат факултетот, веројатно имаат и кадар, не се отвара факултет туку така.
Се сложувам дека не се отвара факултет туку така, но не и дека имаат кадар.
Кадарот ќе потекнува или со превземање од веќе постоечките факултети (што ја уништува поентата нов факултет), или набрзинка ќе се појават еден куп новопечени доктори на науки кои ќе бидат избрани во професори. Најискрено, не би сакал да студирам на факултет со професори кои никогаш не виделе студент.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
За факултетиве што се поврзани со информатика ич не берете гајле. Има да се наполнат до крај. Сега е генерацијата на компјутери, па сите таму трчаат да се запишат, иако голем дел од нив не знаат ни што е word на пример.

Член од
15 март 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
jas smeta, deka e pozitivno da se otvaraat fakulteti vo poveke gradovi bidejki mislam deka dovolno se polnea skopskite i bitolskite dzebovi.nikogas ne e promasena investicija da se otvara nekoja obrazovna ustanova.

DarthMakedon

Македонец
Член од
20 април 2008
Мислења
1.915
Поени од реакции
167
а тоа што имаме натрупување и богатење на скопје и битола никому не смета
нови факултети треба
јас на пример сум од Кичево и сакам да има факултет
досега доколку немаше некој пари за кирија не можеше да си го дозволи ЛУКСУЗОТ студирање без оглед на тоа што е доволно попаметен од повеќето кои ќе се запишат
зошто да нема право од дома да студира на факултет
треба малку да се гледа на развојот на цела Македонија а не само на 2 или 3 градови

асфалт

UNCENSORED
Член од
8 август 2005
Мислења
804
Поени од реакции
23
Позитивно пред се`. Ќе се намалат трошоците, ќе се вртат пари и во помалите градови, а не само да се излеваат во Скопје... да живнат малце и помалите градови, не само Скопје...

Kajgana Shop

На врв Bottom