Нови факултети - позитивно или не?

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Што факултети ке беа вие..у секое село факултет.Да видиме тие факултети колку ке бидат признати низ светот...нема грешка.ке завршиме на овие факултети и ке чекаме 10 години за работа кај нас во македонија пошо со овој факултет асална работа во странство нема никој да ти ја признае дипломата.Нека отвараат факултети се знае дека сега за сега најценет факултет во мкд е кирил и методиј и од него секогаш ке испагаат најдобрите студенти а не да читам по весници се бара работа ( само да не имате заврсено на ФОН )
Па не можи само во Скопје да се факултетите,нормално дека треба да се отвараат нови,и тоа во другите градови од државата.А не да премираат скопјани кога ќе слушнат друг дијалект.Кога се прават само во Скопје нормално дека сите ќе одат таму.Студентите треба да имаат избор,треба да се привлечат да студираат во сопствената држава а не да бегаат надвор.

Член од
17 септември 2008
Мислења
822
Поени од реакции
19
Факултети надвор од Скопје според мене е многу позитивна работа. Глупо е сите факултети да бидат во Скопје. Пример полн погодок би било отварање на земјоделски факултет во Струмица. Добро што има правен во Кочани, претходно луѓето од источна Македонија повеќе се одлучуваа да студираат во Бугарија, сега мислам кога има факултети во Штип, во Кочани... се помалку се одлучуваат да идат во странство. Трошоците за многу им се намалуваат, не е лесно да се биде студент далеку од дома.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Баш е добро што ќе им се овозможи образование и во помалите места....
Со тоа ќе има растеретување на скопскиот универзитет и напливот на луѓе во скопје....
Трошковите ќе им се намалат на идните студенти...
Ќе заживеат помалите места....
Високото образование ќе биде подостапно....
Меѓутоа....
Ќе треба да постои соодветен критериум за упис....значи строго дефинирани квоти.....да не дојде до производство на поголем број од потребните кадри....
Квалитетно образование.....значи да нема .... клати врата земи 6-ка

Идеата е добра....нека се образова народ.....

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Ма какви отварања на други факултети во други градови.
Се` мора да биди во Скопје (иронија е, колку за информација).

Добро бе луѓе, со кој памет велите дека не чини да се отвараат други факултети?
Јесте да, треба да се работи на веќе постоечките, ама то не значи дека не треба да се отвараат други факултети и да се даваат нови и впрочем поголеми можности на студентите.
Читам и се чудам. Бог да чува.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Многу добра работа е ова со факултетиве во секој град само лошо изведена. Подобро ќе беше да се направат нови универзитети со повеќе факултети во еден град (да ги земеме Охрид, Струмица, Битола) каде ќе ги има сите насоки кои моментално ги има и во Скопје со што ќе се растерети Скопје а и студентите кои се од другите градови каде нема универзитети помалце ќе патуваат. Пример ако има универзитет во Охрид студентите од Струга, Кичево и Ресен не ни мора да земаат станови во Охрид пошто патот е пола сат работа.
А не вака ги раштркаа секаде:nenene:

пробистипка

малечка
Член од
13 август 2008
Мислења
2.026
Поени од реакции
130
Факултети надвор од Скопје според мене е многу позитивна работа. Глупо е сите факултети да бидат во Скопје. Пример полн погодок би било отварање на земјоделски факултет во Струмица. Добро што има правен во Кочани, претходно луѓето од источна Македонија повеќе се одлучуваа да студираат во Бугарија, сега мислам кога има факултети во Штип, во Кочани... се помалку се одлучуваат да идат во странство. Трошоците за многу им се намалуваат, не е лесно да се биде студент далеку од дома.
потполно се согласувам со оваи уште по некој факлутет ни фали во штип и да биде целосна работата добро де немора во штип може и во кочани и веке да не се гужваме сите во тоа скопје :pipi:

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
u sekoe selo fakultet a nemame kadri
Немаме кадри, а како сакате да се вработат лугето??? Професорите шо седат дома, како сакате да успеат студените??? Полесно до асистенти ке стигнат па погоре па погоре..
Колку има невработени професори????
Ке се најдат кадри...
Е добро ај ке студираме сите Скопје ке се оддат родителите од пари..
Сте пресметале колкав е трошокот 4 години во друг град (особено Скопје со поголем стандард од другите градој)???
Ете само клајте ја пресметката за стан, за кирија (ја исфрламе можноста за интернат оти на сите ни е јасно дека во скопје интернатот не личи на ништо), сметки и пари за јадење...
А тие родители шо немат можност да пуштат дете во друг град? Да си седи детето дома и да не оди на факултет оти немало кадри а има шанса некој од тие деца да бидат следниот кадар..
А ако тие деца можат да влезат во државна квота на новите факултети???
Само негативно да се гледа на работите..
Ама таков народ сме ние.. нејкиме никакви позитивни промени.. само од вакви негативни размислувања и од ваков скептичен народ ни оди државата надолу
Една генерација ке се помачи и ке се помалтретира и така сме експериментални глувчиња за се, зошто да не биди за образованието??

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Taka e, drzavata e kriva. Nemas rabota? Drzavata ti e kriva, ona treba da te zaposli. Nekoj mozel da zeme PhD diploma a ne moze rabota da najde pa "doma ke sedel". Aj ve molam, doma sedele ludje. Pa ke sedat be koga cekaat da im padne od drzavata nesto vo race, drzavata da im obezbedi rabota, da im resi sekakvo zivotno prasanje. A pazi muabetov, "ja ako ne dremam po forumi na ovie godini koga ke dremam, nema zivot posle obrazovanie." Pa nema be koga sekoj vtor ucenik razmisluva taka, koga na site im e najbitno da se izurkaat da se napravat stativi preku vikend, zasto toa e zivotot neli. E toa e zivotot za tie sto razmisluvaat taka, i dzabe fakulteti i sve...treba nekoj da nauci nesto od toj fakultet, i da se snaodja sam vo zivotot posle zasto toa e kapitalizmot, ako te biva ke opstanes.

Tocno e deka ima nezaposleni ludje vo Makedonija, tocno e deka ima siromasni, ama tocno e i deka golem del od ucenicite/studentite dzabe idat na nastava, dzabe idat vo skolo i povtoruvaat ko papagali "ti ibam drzavata". Epa narodot e drzavata. BTW sekade ima imalo i ke ima siromastija. Amerika cveta? Tamu nema problemi? Tamu nema siromastija, nerazvieni kvartovi, ulicni bandi, kriminal, neobrazovan narod?

Pocnete da si ucite i pocnete da si gi sfakate rabotite seriozno, pa fakultetite nema da bidat problem. Ima stipendii ima donacii, samo sto nikoj ne bara i nikoj ne znae za niv. Nikoj ne se rasprasal, nikoj ne se rastrcal, i site cekaat na gotovo. Epa neka cekaat...

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Taka e, drzavata e kriva. Nemas rabota? Drzavata ti e kriva, ona treba da te zaposli. Nekoj mozel da zeme PhD diploma a ne moze rabota da najde pa "doma ke sedel". Aj ve molam, doma sedele ludje. Pa ke sedat be koga cekaat da im padne od drzavata nesto vo race, drzavata da im obezbedi rabota, da im resi sekakvo zivotno prasanje. A pazi muabetov, "ja ako ne dremam po forumi na ovie godini koga ke dremam, nema zivot posle obrazovanie." Pa nema be koga sekoj vtor ucenik razmisluva taka, koga na site im e najbitno da se izurkaat da se napravat stativi preku vikend, zasto toa e zivotot neli. E toa e zivotot za tie sto razmisluvaat taka, i dzabe fakulteti i sve...treba nekoj da nauci nesto od toj fakultet, i da se snaodja sam vo zivotot posle zasto toa e kapitalizmot, ako te biva ke opstanes.

Tocno e deka ima nezaposleni ludje vo Makedonija, tocno e deka ima siromasni, ama tocno e i deka golem del od ucenicite/studentite dzabe idat na nastava, dzabe idat vo skolo i povtoruvaat ko papagali "ti ibam drzavata". Epa narodot e drzavata. BTW sekade ima imalo i ke ima siromastija. Amerika cveta? Tamu nema problemi? Tamu nema siromastija, nerazvieni kvartovi, ulicni bandi, kriminal, neobrazovan narod?

Pocnete da si ucite i pocnete da si gi sfakate rabotite seriozno, pa fakultetite nema da bidat problem. Ima stipendii ima donacii, samo sto nikoj ne bara i nikoj ne znae za niv. Nikoj ne se rasprasal, nikoj ne se rastrcal, i site cekaat na gotovo. Epa neka cekaat...
Темата е дали новите факултети се позитивна или негативна работа..
А не дали плука некој по државата и кој колку учи и дали треба да учи
Кој ти збора за сиромаштија? И да е така збораме дека со новите факултети во секој град ке си намалат родителите еден трошок (или два зависи колку деца имат)
Никој не праша кој е крив и зошто е... Нема врска муабетот со темата.. ама ај нека ти биди... само никој не плука по државата туку баш викаме дека е позитивно и дека тие професори шо немале работа ете ке си најдат

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
HAHAHAHAHHAHAH.....pa mojot post bese odgovor na tvojot. Procitaj si go, toj nad mojot sto e, pa posle moze da zborime ;)

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Бато.. Никој не ја плука државата..никој не рече дека сите во Македонија се сиромашни.. Прајме муабет за тие шо се сиромашни како да си ги пуштат децата на факултет. Не можи сите да се снајдат, некој има среќа некој нема. Некој мисли дека ќе му падни од небо работа, некој ќе чука од врата на врата и ќе најди, некој има врски, на некој му паднала работата буквално од небо.
Ете ако не ме сфати реков дека тие професори шо не можеле да најдат работа (или по твое кажано чекат да им падни од небо) ете им шанса...
Тие родители шо немале пари да ги пуштат децата на факултет ете им шанса.
Значи мојот заклучок е дека се намалват маките и на родителите и на сите.
Нигде не реков ебати државата...
Реков дека е поитивно шо отварат вака факултети.
Јас се противам на мислењата дека не се позитивни...
Е сега ако не ме сфати твоја работа

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Ние ќе станеме земја која ќе произведува мозици, ама не во буквална смисла туку сите ќе завршиве факултети и ќе нема место и просперитет за работа овде и ќе заминуваме во странство, а пак тоа и се случува ама ќе се убрза тој процес кога ќе влеземе во ЕУ и ќе се отворат границите и тогаш сите кои се потенцијал ќе заминат во странство каде што се цени тој потенцијал а пак тоа е многу црна и жална иднина за нашата мала напатена Македонија.

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
[zEUs];1739806 напиша:
Ние ќе станеме земја која ќе произведува мозици, ама не во буквална смисла туку сите ќе завршиве факултети и ќе нема место и просперитет за работа овде и ќе заминуваме во странство, а пак тоа и се случува ама ќе се убрза тој процес кога ќе влеземе во ЕУ и ќе се отворат границите и тогаш сите кои се потенцијал ќе заминат во странство каде што се цени тој потенцијал а пак тоа е многу црна и жална иднина за нашата мала напатена Македонија.
Е така... то е судбината наша, ќе седиме дома, нема да завршиме факултет, нема да се вработиме... само за некој од надвор да не ни го бендиса талентот и потенцијалот.. Уба замисла, супер иднина, ова ти се вика љубов кон државата и голем патриотизам...
А кај ти е амбицијата да те прашам...????

Kajgana Shop

На врв Bottom