Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Има прво било во попроста форма од 8 - краци

ете, неколку пати ја имам сретнато оваа слика, ама пустиње, од немање време (можеби недоволна заинтересираност) немам барано повеќе инфо, оваа слика е вистинска или некој си работел во фотошоп?
има некој точни информации?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
ете, неколку пати ја имам сретнато оваа слика, ама пустиње, од немање време (можеби недоволна заинтересираност) немам барано повеќе инфо, оваа слика е вистинска или некој си работел во фотошоп?
има некој точни информации?

карпеста уметност

http://www.rock-art.mk/index.php?option=com_joomgallery&func=viewcategory&catid=4&Itemid=3&lang=mk

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Утнав јас предходно со цитатот на друго мислев, убаво е тоа што се опфатени сите периоди од нашето создавање па се до денес, али мислев дека се работи за муабетот од типот дека место Аце требало да ставиме петокрака (имаше и такви муабети во предходниве страници)
јас го поставив прашањето за петокраката, не за друго туку во врска со оправданието и различните варијации на одредени симболи...а со кое не ми е намера да сугерирам што би стоело како симбол на спомениците. Но факт е дека сите тие симболи (сонце, ѕвезда) се дел од македонската историја
Сонцето како сонце безразлика во која форма е претставено, со колку краци е македонски симбол. Но не можеме да негираме дека и други народи го имале како симбол. Не е само наше не е нити само нивно.
Ова ме потсети на еден македонски грб од бившата ни федерална држава. И на грбот на СР Македонија е претставено сонце со 8 или 16 краци/зраци.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
јас го поставив прашањето за петокраката, не за друго туку во врска со оправданието и различните варијации на одредени симболи...а со кое не ми е намера да сугерирам што би стоело како симбол на спомениците. Но факт е дека сите тие симболи (сонце, ѕвезда) се дел од македонската историја
Имаме споменици со петокраки, а и по селата на многу чешми нагласена е петокраката

Ова ме потсети на еден македонски грб од бившата ни федерална држава. И на грбот на СР Македонија е претставено сонце со 8 или 16 краци/зраци.
И сегашниот ни грб, само ја нема петокраката

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.374
Сонцето како сонце безразлика во која форма е претставено, со колку краци е македонски симбол. Но не можеме да негираме дека и други народи го имале како симбол. Не е само наше не е нити само нивно.
No shit!
Сонцето како сонце безразлика во која форма е претставено, со колку краци е македонски симбол?
Ох, не сум знаел...
еве ви неколку македонски симболи:

Ова е врвна глупост, која им служи на тие кои своерачно елиминираа македонски национален симбол од знамето.
Особено со исцртувањето вентилатор на каменорезот.

Националните симболи имаат своја историја, определена форма и изглед. Двоглавиот мршојад од Looney Toons не е албански национален симбол.

Дали некој тука чул за хералдика и вексикологија?

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
No shit!
Сонцето како сонце безразлика во која форма е претставено, со колку краци е македонски симбол?
Ох, не сум знаел...
еве ви неколку македонски симболи:
Ова е врвна глупост, која им служи на тие кои своерачно елиминираа македонски национален симбол од знамето.
Дали некој тука чул за хералдика и вексикологија?
Не биди шутрак ич не те бива за хумор, а и не си интересен ти напоменав и порано. А не биди ни буквалист да не те заебат некаде. Станува збор за формите користени од Македонците, се мисли на било која користена форма од Македонците, се мисли на сонце со различен број на краци 4,6,8,12, 16... Сонце како на грбот, сонце како на знамето на македонската колонија во Петроград, сонце како на Исар

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.374
Не биди шутрак ич не те бива за хумор, а и не си интересен ти напоменав и порано. Станува збор за формите користени од Македонците. Сонце со различен број на краци 4,6,8,12, 16... Сонце како на грбот, сонце како на знамето на македонската колонија во Петроград, сонце како на Исар
I dont give a shit дали сум му интересен на некого. Ако сакаш да ти е интересно иди на фејсбук или глеј долина на волците или што и да гледате таму....

Во вексикологијата и хералдиката постојат норми кои дозволуваат варијации на националните симболи.
Така што пропелерот нема благе везе со македонски национален симбол.
И не, никако може да се каже дека:
сонцето како сонце безразлика во која форма е претставено, со колку краци е македонски симбол
Варијации на тема икс, ипсилон зраци се веројатно дозволени, не знам, не сум вексиколог, а ни хералдичар. Но она што го знам со сигурност е дека не може да се релативизира визуелноста на националниот симбол, до таа мера, до која што кај нас се прави. Пародијата со двоглавиот орел од по горниот мој пост, тоа го доловува.

Македонски национални симболи се Сонцето од Кутлеш и жолтиот лав од земскиот грб, на црвена позадина. Строгоста во одредувањето на размерот, формата, изгледот на овие симболи е пропишана, како и отстапувањата кои се дозволени во таа насока.
Вентилаторон не е македонски национален симбол. Секоја рисунка што личи на сонце нацртана во Македонија низ вековите не е македонски национален симбол.

Ако пак некој има интенција да создава нови симболи нека истапи така, бидејќи не се сите овци во држава.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
I dont give a shit дали сум му интересен на некого. Ако сакаш да ти е интересно иди на фејсбук или глеј долина на волците или што и да гледате таму....

Во вексикологијата и хералдиката постојат норми кои дозволуваат варијации на националните симболи.
Така што пропелерот нема благе везе со македонски национален симбол.
Ако ти немаш благе везе од познавање на оваа земја не значи дека треба да настапуваш со твојот детски ум.
А за твојот (не)хумор како што гледам темава сеуште не е во ЧДА:

И не, никако може да се каже дека:
Варијации на тема икс, ипсилон зраци се веројатно дозволени, не знам, не сум вексиколог, а ни хералдичар. Но она што го знам со сигурност е дека не може да се релативизира визуелноста на националниот симбол, до таа мера, до која што кај нас се прави. Пародијата со двоглавиот орел од по горниот мој пост, тоа го доловува.
Сам си одговори

не сум вексиколог, а ни хералдичар.
Македонски национални симболи се Сонцето од Кутлеш и жолтиот лав од земскиот грб, на црвена позадина. Строгоста во одредувањето на размерот, формата, изгледот на овие симболи е пропишана, како и отстапувањата кои се дозволени во таа насока.
Вентилаторон не е македонски национален симбол. Секоја рисунка што личи на сонце нацртана во Македонија низ вековите не е македонски национален симбол.

Ако пак некој има интенција да создава нови симболи нека истапи така, бидејќи не се сите овци во држава.
Македонски симбол е и ова сонце

И ова

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
А симболиката на лавот е постара од појавата на земскиот грб.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.374
А симболиката на лавот е постара од појавата на земскиот грб.
Употребата на лавот како симбол е постара од земските грбови на феудалците од Македонија, но под поимот македонски национален симбол потпаѓа формата, изгледот на лавот од земските грбови на македонските феудалци.
За ова неодамна имаше изложба во музеите на Македонија.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443

Kajgana Shop

На врв Bottom