Новите предлози на Нимиц за името на Република Македонија

Кој предлог на Нимиц (од прифатливите) би го прифатиле?

  • Демократска Република Македонија

    Гласови: 113 29,0%
  • Независна Република Македонија

    Гласови: 173 44,5%
  • Ниту еден (образложете зошто)

    Гласови: 103 26,5%

  • Вкупно гласачи
    389

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.728
Поени од реакции
5.402
Дипломатите тврдат дека доколку Македонија го прифати предлогот, со сигурност ќе си ја чекира картата за влез во НАТО. Ако се случи Атина да не го прифати, велат тие, тогаш целата меѓународна заедница ќе застане на македонска страна, и во иднина меѓународниот притисок би се свртел само кон Атина.
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.344
Не им беше на циганиве уставното име Хеленики Демократиа или така нешто?
Море мамето нивно афричко да им се изна***м!
 

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.728
Поени од реакции
5.402
Во игра биле уште три имиња: Суверена Република Македонија, Независна Република Македонија и Republic of Makedonija. Одлуката паднала за ДР Македонија, бидејќи американските дипломати процениле дека единствено тој предлог може да биде прифатлив за Македонија
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.133
Абе јас многу јасно си кажав на што ќе асоцират она Демократска па сега вие патриоти што сте ЗА размислите 2 пати.
 

efendi

Трпение Спасение
Член од
20 јануари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
0
Значи сакам да ви појаснам некои работи. Размислете малце логично. Сите ние овде сакаме да си го задржиме нашето име, и ќе си го задржиме. Еве знамето ни го зменија па денеска пак го има на секој кош. Значи овој предлог нема да стави крај на 23 века традиција. Ова слободно може да се нарече "име за влез во нато". Овој предлог воопшто не го менува името. Овој предлог само го дефинира уредувањето, за разлика од сите предходни предлози каде што се менуваше основата на името. Значи нашето име е Македонија и тоа ќе си биде, за разлика од предходните предлози каде што се менуваше името, овде не се менува. Кај предходниот предлог "нова република македонија" постои можност зборот нова да се шмугне измеѓу и да се злоупотребува како "република нова македонија". Кај овој предлог ДР Македонија не постои можност за ваква злоупотреба. Ова е најприфатливо.
 
Член од
8 јануари 2008
Мислења
57
Поени од реакции
1
Се извинувам дека се мешам, но дали е прифатливо "Република Вардарска Македонија" ?

Така Грците ке бидат спокојни дека това не е "нивната" Македонија и нема териториални претенции спрема нив ?! :toe:

Ако е неприфатливо, мола да бида извинет ! :smir:
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.344
Се извинувам дека се мешам, но дали е прифатливо "Република Вардарска Македонија" ?

Така Грците ке бидат спокојни дека това не е "нивната" Македонија и нема териториални претенции спрема нив ?! :toe:

Ако е неприфатливо, мола да бида извинет ! :smir:
Се освен Република Македонија, за мене, и огромното мнозинство, е неприфатливо!
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.133
Види ти какво европско однесување од Предизвикувачов.:helou:
 
Член од
23 октомври 2007
Мислења
1.034
Поени од реакции
1.022
Pa dobro be luge , "milion" temi ima otvoreno za ovoj problem.
Konktertno za ovoj predlog ... najnenavredliv e do site dosegashni 'dobronamerni predlozi'.
No sepak sum PROTIV.
Nie si imame pravo na svoe ime , za koe NEMA pregovaranje.
Dvojna formula i tocka.Ciment.Beton.
Nekoj pogore spomna , kako i vo sekoe pregovaranje , neli mora da ima 'kompromis'.Pa da , toa e nashata najgolema maka , sto bevme primorani da pregovarame za neshto sto vo cel svet do sega ne se pregovaralo, i e tezok presedan.
Ako malce od malce razmislime, na grcite sekoe ime osven "Republika Makedonija" im ODGOVARA(ili mali modifikacii na istoto). Se drugo e machkanje ochi.Ednash napishav i ne me mrzi pak ke napisham.
Postavi shto e mozno podaleku , dijametralno sprotivno od baranjeto na sprotistavenata strana i posle neli ke pregovarame za 'kompromis' i ke se zalime kako eve nie se povekje i povekje popushtame ama nema konstruktivnost od drugata strana-momentalnata grchka taktika okolu problemot so imeto.
Ushte ednash , PROTIV sum za ovoj predlog.Samo Republika Makedonija i neli, dvojnata formula.Grcite imaat problem so nasheto ime , i nikoj drug.
Nema sto nie na niv da im ugoduvame.A najposle , ne se ni dovolno mokjni, nitu jaki.Prskachi.
 
Член од
8 јануари 2008
Мислења
57
Поени од реакции
1
Се освен Република Македонија, за мене, и огромното мнозинство, е неприфатливо!
Това е верно, но сепак мора час по скоро да се избавите од името "ФИРОМ" !
Новите предлози са сепак по-добри од ФИРОМ ... Ако се менува нешто, то това мора да е само ФИРОМ и ништо друго !
Името РМ мора да си остане во относите со сите држави, кои ви признаа под уставното име ! :helou:
 

Никсън

бамбуча
Член од
12 октомври 2007
Мислења
283
Поени од реакции
0
А аз не мога да разбера каква пречка е името на една д'ржава, за приемането и в'в военен (НАТО) и политико - икономически (ЕУ) с'јуз? И какво право има Америка да казва как да се казва една д'ржава? Изход'т аз с'м го предложил - Референдум за името и после в международен с'д. Или при С'вета за Сигурност на ООН. Всеки има право на самоопределение. Западноевропејците са полудели на темата човешки права. Кажете ли че са ви нарушени човешките права за национално самоопредление, ште клекнат.
 
Член од
14 февруари 2008
Мислења
31
Поени од реакции
0
Брат алал да ти е .Ама камо да мислеа сите како тебе......И јас и ти да се ставиме на таа позиција би го правеле истото. Да не им е лошо на парламентарците што децата им излагаат со 2000-3000 ден. секој прво гледа за своето па за туѓото.Ама и за тие работи терба памет.И нив не може да ги прави секој!Кој политичар на предизборна кампања ќе каже дека ќе краде.У глобала работата е "има тој што знае подобро да ти смати памет" така и сега секој има решенија 100000 за името а да е на власт неговата партија курац
 
Член од
1 август 2007
Мислења
153
Поени од реакции
10
Спорот за името е само врвот на аjсбергот!

Ако се прифати "Демократска Република Македониjа" тоа ке биде компромис от страна на Македонците! В едни двустрани относи мора и другата страна - грците - да направе компромис! Ако грците не направат компромис и не се отлажуват от анти-македонскио геноцид со секои средства - догаш нема смисла и от македонскио компромис со името! Доста компромиси со знамето, со уставот, со пропускање грчки монополи во Македониjа, ....

Грциjа не му признава правото на собственост на имот на македонците! По кои причини Македониjа ке мора му признава правото на собственост на грчките државjани во Македониjа? Грциjа де-факто го има национализирано македонскио имот во Егеjска Македониja и Македониjа мора да го национализира грчкио имот - ОКТА, банки, телекоми, ...........!
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
DDR - Deutsche Demokratische Republik за источна Германија ти зборам! една демократија која што ја имааше! ухх немааше ни кока кола додека беа под DDR покомунистичка земја дали имаше незнам!!! ако не ми веруваш побарај по интернет...
Лично искуство од колега кој како дете растел во DDR во Берлин. Татко му местел скрично под покривите антени, за да можат тајно да ги гледаат телевизиите од западна германија, бидејќи забрането било и јако казниво да се гледа телевизија од западна гермнаиј односно BRD (Bundes Republik Deutschland) кое име и е и сега официјално како уставно така и меѓународно.

Инаку гледа малку тука ко некои да ми се збунети. Шпекулацијата вели дека ние ќе си го задржиме нашето уставно име Република Македонија како за нас, така и за сите билатерални комуникации со земјите кои до сега не имаат признаено под нашето уставно име, додека како фиксно име за меѓународна комуникација би се користело Демократска Република Македонија, што мене ми мириса толку перманентно колку што и FYROM беше привремено за краток период. Бидејќи кога веќе скоро сите членки на ООН ќе не признаат под уставното, што би се случило за некои 5 годин по кои би требало да сме теоретски и во ЕУ и во НАТО, многу побезболно би било менувањето на името за меѓународна комуникација Од демократска Република Македонија во само Република Македонија.
Како и да е се ова се шпекулации, немора веднаш да рипате, моментално е доста интересен период, многу притисок, многу кризни фактори, и тоа не само на балканското буре барут туку и во светски рамки. Како и да е Опасноста е многу голема бурето пак да пукне. Па сега ќе видиме дали ќе се најде некој доволно моќен и вешт да го навлажни барутот, јас само сигурно знам кој тоа нема да биде, а тоа е ЕУ.

@Никсон, точно е дека името не е критериум, ама има еден друг проблем кој не кај нас, туку токму кај ЕУ и НАТО. Проблемот се вика Грција која е веќе екстремно националистичка држава и која ќе ги искористи сите средства за да си го одбрани тој нејзин национализам, а тоа значи дека грција е 100% спремна да стави вето на влез на македониа под име во кое фигурира името Македонија. А тоа само по себе значи дека иако проблемот со името не е услов сепак е пречка за влез. Ама тука се јавува еден уште поголем проблем, а тоа е дека со таквото спречување за влез и покрај исполнетите критериуми се јавува губење на кредибилитет на секоја од двата спомнати сојузи што директно и ведноаш доведува до внатрешна криза во тие сојузи. Таква криза САД не смеат сега во момнтов и ситуацијата со Косово да си дозволат што значи дека ќе мораат максимално да ја притиснат грција но и да покажат еден вид знак на „еве ние за сите имаме слух“ со додавката Демократска.
Во спортивното сценарио каде националистичка грција ни става вето на името, се јавува криза во НАТО и Русија победува во политичката битка за Косово. А ако излезе вооружена криза на балканот тоа не е битно бидејќи и онака со години нананзад сме биле колатерлана штета на политичките игри помеѓу москва и вашингтон.
Сега се надевам појасно ти е што и како е ситуацијата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom