Новитети од нашите издавачки куќи

Член од
21 јануари 2022
Мислења
452
Поени од реакции
2.340
Антолог годинава слави јубилеј 25 години постоење, па се фрлија малку на објавување дела од класични автори, како и помодерни класици. Ова се некои од поинтересните книги:

Објавија и една книга со статии и критики на Ацо Шопов:

Член од
21 јануари 2022
Мислења
452
Поени од реакции
2.340
Посилна од судбината е храброста со која таа непоколебливо се поднесува

Единаесет месеци по ослободувањето од концентрационен логор, Виктор Франкл одржал низа јавни предавања во Виена. Говорејќи за самоубиството, за тешките физички и ментални болести и за животот во логорот, психијатарот кој наскоро ќе стекне светска слава ги изложил своите клучни сфаќања за смислата на животот. Зборувајќи за издржливоста, тој изложува колку е важно да избереме да го живееме животот дури и кога сме соочени со големи несреќи.

Зборовите на Франкл и денес одекнуваат еднакво силно како и во 1946 година. Тој проникливо ја истражува максимата „Живеј како да живееш по вторпат и како првиот пат да си постапил погрешно!“ и го открива своето основно уверување дека секоја криза содржи можност. Наспроти стравотните ужаси на логорот, од сопствената и од силата на другите логораши Франкл стекнал увид во тоа дека секогаш е можно „да се избере животот“, што е длабока и вонвременска лекција за сите нас.

1719991580zivot-nasproti-se-1.jpg

Член од
21 јануари 2022
Мислења
452
Поени од реакции
2.340
Бегемот

Годинава на „ArtArea/Артерија“ ќе одбележиме еден значаен јубилеј – 120-годишнина од раѓањето на Витолд Гомбрович, еден од најважните полски автори. Станува збор за уникатно „омнибус“ издание на Гомбрович, наречено „Маскарада“, кое го содржи неговото целокупно белетристичко творештво. Колку што ми е познато, ова издание е единствено на овој автор во светски рамки.

Член од
21 јануари 2022
Мислења
452
Поени од реакции
2.340

Автоматски споено мислење:

Најавено за наскоро:

Од Антолог:

Од Или-или:

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.358
Поени од реакции
38.285
Овие Три многу ме нервираат со тие глупостите за самопомош и non-fiction изданијата кои не знам кој ги чита. Ко Јеховини сведоци меѓу издавачите ми се. Новитети напишале и од насловите очобол да те фати!

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.358
Поени од реакции
38.285
Хаха, јас би се фокусирал на Шафак, Мураками, Уелбек и Едгар Алан По меѓу другото ѓубре. ;)
Па и на Мураками таа е non-fiction мислам. Шафак не сум ја читал, значи остануваат само Уелбек и По.

Член од
21 јануари 2022
Мислења
452
Поени од реакции
2.340
Реално, од сите нив само Е. А. По вреди нешто, ама да не ситничариме :)

Инаку, во однос на твојот коментар за нефикција и популарна психологија, да знаеш дека тоа многу се бара и се продава, затоа и се штанцаат книги на тие теми.

Kajgana Shop

На врв Bottom