Нова швајцарска инвестиција од пет милиони евра во тетовско

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Не сум запознаен со проектот Ауди, ама го паметам тогаш кога беше актуелен, и нормално како дете си викаш јака работа тоа коли да правиме...
Ама сега, откако човек почнува да ги разбира работите, јасно е дека ние коли неможиме да правиме, т.е. склопуваме. Посебно не Ауди. Немаме инженери, немаме стабилност а и на крај немаме доволно народ кој би имал основна едукација за таа бранша. Можеби во иднина, ама никако сега. Кај нас само прехрамбена индустрија, некој таков гигант да вложе, на пример Unilever.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Не сум запознаен со проектот Ауди, ама го паметам тогаш кога беше актуелен, и нормално како дете си викаш јака работа тоа коли да правиме...
Ама сега, откако човек почнува да ги разбира работите, јасно е дека ние коли неможиме да правиме, т.е. склопуваме. Посебно не Ауди. Немаме инженери, немаме стабилност а и на крај немаме доволно народ кој би имал основна едукација за таа бранша. Можеби во иднина, ама никако сега. Кај нас само прехрамбена индустрија, некој таков гигант да вложе, на пример Unilever.

Ќе дојдеше и ауди и спремен беше да инвестира,ама се деси тоа што сите знаеме дека се деси.. замисли само кој поттик ќе беше за студенти од машински и електро,з а учење и напредок ... мотивот ќе беше голем да се работи во Ауди

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Ќе дојдеше и ауди и спремен беше да инвестира,ама се деси тоа што сите знаеме дека се деси.. замисли само кој поттик ќе беше за студенти од машински и електро,з а учење и напредок ... мотивот ќе беше голем да се работи во Ауди
Абе знам, звуче фантастично... ама Ауди ако дојдеше тие немаше да чекат со години и да не едуцираат нас од корен. Такви високо-комплексни проекти барат вистински услови, а кај нас сеуште ги нема и никогаш ги немало, да бидеме реални. Ако тие сакаа да градат, ќе најдеа начин, немора политика и тука да мешаме. Ќе изградеа у некоја друга запустена земја. Тие може онака покажале интерес, и сакале фини да испаднат, да не ни го плеснат в лице, како ние да не знаеме кои ни се можностите.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Абе знам, звуче фантастично... ама Ауди ако дојдеше тие немаше да чекат со години и да не едуцираат нас од корен. Такви високо-комплексни проекти барат вистински услови, а кај нас сеуште ги нема и никогаш ги немало, да бидеме реални. Ако тие сакаа да градат, ќе најдеа начин, немора политика и тука да мешаме. Ќе изградеа у некоја друга запустена земја. Тие може онака покажале интерес, и сакале фини да испаднат, да не ни го плеснат в лице, како ние да не знаеме кои ни се можностите.
Епа убаво кажа дека ауди не е некоја неозбилна компанија,наприотив гигант.. И они сигурно не сакале да дојдат на слепо и да лупнат милиони тука,него најпрвин го испитале теренот и можностите дали и како ќе работат..а штом биле решени, сигурно и на кадри мислеле дека ќе најдат .. После истава оваа инвестиција во Словачка ја пренасочија..а во тоа време и Словачка не беше кој знае што..ама таму на политичарите малку повеќе им сечело

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Епа убаво кажа дека ауди не е некоја неозбилна компанија,наприотив гигант.. И они сигурно не сакале да дојдат на слепо и да лупнат милиони тука,него најпрвин го испитале теренот и можностите дали и како ќе работат..а штом биле решени, сигурно и на кадри мислеле дека ќе најдат .. После истава оваа инвестиција во Словачка ја пренасочија..а во тоа време и Словачка не беше кој знае што..ама таму на политичарите малку повеќе им сечело
Ок, се врте пак на политика, а за тоа немам намера да коментирам, не сум дел од политиката кај нас и не знам. Ако има некој доказ некаде по нетот за причината зошто Ауди не дојде кај нас, би ме интересирало да знам точно. Љубопитност. :)

Инаку, еве каде има фабрики Ауди, а ние никако не се вклопуваме во мозаикот:

Audi has 6 manufacturing plants around the world: Ingolstadt, Germany since 1969, Neckarsulm, Germany since 1969, Gyоr, Hungary, Changchun, China since 1995, Brussels, Belgium since 2007, Aurangabad, India since 2006.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Ок, се врте пак на политика, а за тоа немам намера да коментирам, не сум дел од политиката кај нас и не знам. Ако има некој доказ некаде по нетот за причината зошто Ауди не дојде кај нас, би ме интересирало да знам точно. Љубопитност. :)

Инаку, еве каде има фабрики Ауди, а ние никако не се вклопуваме во мозаикот:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Volkswagen_Group_factories

Audi дел од групацијата VW .. фабрика во Братислава,Словачка

Модели кои се произведуваат:
Škoda Octavia
VW Touareg
Audi Q7
Porsche Cayenne

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Audi дел од групацијата VW .. фабрика во Братислава,Словачка [/QUOTE] Отворена 1991... Нешто пред ова за кај нас. Башка Фолцваген е далеку поголема компанија, се е под неа. Стрикно Ауди е друго. Ама еве, нека е така. Ме интересира причината зошто се откажаа од кај нас?

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Ок фала за линкот, само ова е апла политика со некои од ракав истресени тврдења на двете страни. Мене ме интересира суштината и доказ за што точно било тоа. Нема врска, фала уште еднаш, ама во МК политика како што кажав верувам 0% и не би сакал таму да ја вртиме темата.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Не ми се збори повеќе на темава, некаде овде или може на Воденица, форуми каде единствено праам муабет....го раскажав понашироко случајот , кој СЛУЧАЈНО го знам од први ред партер. Незнам што кажуваат мешетарите вмешани во случајот , незнам како ја доживувале целата таа палавурдија, што и како си замислувале и околу што сукале мустак за да го омрсат....АМА AUDI KG никогаш, еве пак и со букви никогаш, немал план да почне производство т.е финална монтажа на А3 во Македонија. Од друга страна ако се земе во предвид дека имаа инсајдерски информации за тоа каде ќе оди Македонија во наредните две децении, што на некој начин и се случи со сесрдна Геманска помош јасно е дека од еден таков проект немало ништо.... Ако пак на некој кој добро знае што е производство на автомобили му кажеш дека тоа ќе се случува во Македонија, сепак мислам дека ќе се насмее...:)

Да, да... немаше овде сериозни намери и преговори на германскиот концерн за проект Ауди3...... и Елвис е Жив! :pos2:

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
стварно ме интересира дали веруваш во она што го кажа бичикле?

прва лага:
-ауди не отвори ништо во хрватска.
втора лага:
не беше преку асиба мг туку преку развојна единица со намален данок на производ, тогашен проект на сдсм
трета лага:
не беше воопшто ПРОЕКТ туку истражување од страна на фолксваген за услови на производство на ауди 4.
четврта лага:
не беше за градење на објект туку за искористуање на постоечките капацитети во фас 11 октомври....
петта лага:
не беше за АУДИ да произведува општо возила туку конкретно и само за А4....
има уште, ме мрзи да пишувам за ова се нервирам на лагите....

дете... сигурно сум постар од тебе барем 15 години и верувам во она што го доживеав и видив а не во она што ке ми го раскажат “постарите-поискусни“ перачи на мозок... ауди не го избрка црвенковски, туку едноставно увидоа дека нема услови за тој идеен проект кој би требало да се направи на основа на истражување...
истото ти е како и она за ветерниците во валандовско... прво иде меморандум за соработка со власта, потоа иде истражување од инвеститорот, па тек потоа проект и на крај финале: сечење лента...

и ве молам сите напалени вмроовци да прекинат да зборат за тоа што било во монатото кога сдсм биле на власт, бидејки информациите што ги “поседуваат“ (кобајаги) се или нецелосни или добро исфилувани од страна на прецедателите на партиските штабови... наместо да се бавите со муабетот што направил сдсм пред 7-10 години, дај да дискутираме што направија вашите вмроовци во задњиве 5 години тоталиристичко владеење... нејќам да зборам за политика ама самите навлекувате на тоа цело време, а впрочем има теми за тоа на форумов аи на други места... само ве молам, не ширете лаги, не е етички и не е практично, а и безобразно е...

причината зашто ауди не влезе во мк да произведува автомобили ви е погоре во текстот и не е црвенковски нити сдсм криво... крива е нашата балканштина и заостантиот развоен систем поттикнат од титовите учења за нишај врата зимај плата...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
стварно ме интересира дали веруваш во она што го кажа бичикле?

прва лага:
-ауди не отвори ништо во хрватска.
втора лага:
не беше преку асиба мг туку преку развојна единица со намален данок на производ, тогашен проект на сдсм
трета лага:
не беше воопшто ПРОЕКТ туку истражување од страна на фолксваген за услови на производство на ауди 4.
четврта лага:
не беше за градење на објект туку за искористуање на постоечките капацитети во фас 11 октомври....
петта лага:
не беше за АУДИ да произведува општо возила туку конкретно и само за А4....
има уште, ме мрзи да пишувам за ова се нервирам на лагите....

дете... сигурно сум постар од тебе барем 15 години и верувам во она што го доживеав и видив а не во она што ке ми го раскажат “постарите-поискусни“ перачи на мозок... ауди не го избрка црвенковски, туку едноставно увидоа дека нема услови за тој идеен проект кој би требало да се направи на основа на истражување...
истото ти е како и она за ветерниците во валандовско... прво иде меморандум за соработка со власта, потоа иде истражување од инвеститорот, па тек потоа проект и на крај финале: сечење лента...

и ве молам сите напалени вмроовци да прекинат да зборат за тоа што било во монатото кога сдсм биле на власт, бидејки информациите што ги “поседуваат“ (кобајаги) се или нецелосни или добро исфилувани од страна на прецедателите на партиските штабови... наместо да се бавите со муабетот што направил сдсм пред 7-10 години, дај да дискутираме што направија вашите вмроовци во задњиве 5 години тоталиристичко владеење... нејќам да зборам за политика ама самите навлекувате на тоа цело време, а впрочем има теми за тоа на форумов аи на други места... само ве молам, не ширете лаги, не е етички и не е практично, а и безобразно е...

причината зашто ауди не влезе во мк да произведува автомобили ви е погоре во текстот и не е црвенковски нити сдсм криво... крива е нашата балканштина и заостантиот развоен систем поттикнат од титовите учења за нишај врата зимај плата...

Дај бе откачи се иглеј си твое мислење,иди спремај се за митинг,пушти ме мене да си искажам мое мислење.. И што ако си постар од мене 15 години, незначи дека си попаметен..знам дете 17 години и од тебе и од мене дупло побистро .. И не ме убедувај за Ауди и не ме убедувај во крокодилските солзи на б.ц. и неговите тоалет папири, нивните гнасни фаци сум ги замрзел уште кога бев копиљ и многу добро се сеќавам дека цел народ кукаше и плачеше за корка леб..кога луѓето масовно беа бркани од работа и вршеа самоубиства како физички така и психички на самите себе.. иди убедуј таму некој од твоите радници,кои немаат ни основно завршено, и наместо бизнис да гледаш ти постојано по форуми дремеш..добар менаџер на фирма нема време ни кондура да врзе од работа а не по цели дни на кајгана да виси

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Дај бе откачи се иглеј си твое мислење,иди спремај се за митинг,пушти ме мене да си искажам мое мислење.. И што ако си постар од мене 15 години, незначи дека си попаметен..знам дете 17 години и од тебе и од мене дупло побистро .. И не ме убедувај за Ауди и не ме убедувај во крокодилските солзи на б.ц. и неговите тоалет папири, нивните гнасни фаци сум ги замрзел уште кога бев копиљ и многу добро се сеќавам дека цел народ кукаше и плачеше за корка леб..кога луѓето масовно беа бркани од работа и вршеа самоубиства како физички така и психички на самите себе.. иди убедуј таму некој од твоите радници,кои немаат ни основно завршено, и наместо бизнис да гледаш ти постојано по форуми дремеш..добар менаџер на фирма нема време ни кондура да врзе од работа а не по цели дни на кајгана да виси
тикажуваш свое мислење а јас свое.. секој на свој начин... тоа е тоа... не примај се до срце...
п.с. не да не се бавтам со политика, ама ич... не сум ни вмроовец и сдсм-овец... верувале или не јас сум еден од оние 15% во мк што немаат книшка партиска... и така ке остане засекогаш... мене ме интересира бизнис, економија, заштеда, заработка и такви работи кои будно ги пратам и следам како независен човек кој не гледа низ боите на некоја партија... и кога во тоа поле кое е еден од моите домени на функционирање ке се вмеша политика со лаги и превари неможам да останам рамнодушен... сепак, предизборие е и страстите се силни, и секако станувааѕ се посилни. затоа ке ве оставам да си се препукувате мегу себе, збор нема од мене да чуете за политика во ниедна тема... секако на било која лага ке реагирам, без оглед од кој политички табор е пишана, а е во мојот домен на професионално функционирање...

ај остани со здравје...

Kajgana Shop

На врв Bottom