Нова историја на Македонија

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Aj vaka, starive vikaat pojke glavi popametni se od edna.
baram sovet od vas, poveke glavi ste. Da si ja skinam diplomata ili ne?
Ja mamu mu ebam diplomirav na istoriski fakti koi vikaa nesto drugo sea ne znam imam ili ne validno obrazovanie?
So vikate vie?

ps
imam i kurs za higienicar taka da nema da ostanam bez rabota a?

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Ja mamu mu ebam diplomirav na istoriski fakti koi vikaa nesto drugo sea ne znam imam ili ne validno obrazovanie?
So vikate vie?

ps
Е сега логикава е... Ај и електро инжињери да си ја скинат дипломата зашто секој ден нов процесор излегува и не му ја знаат архитектурата.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
сега ми е јасно дека ништо не ми е јасно..............:jaj:

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Е сега логикава е... Ај и електро инжињери да си ја скинат дипломата зашто секој ден нов процесор излегува и не му ја знаат архитектурата.
Novi procesori se pravat zosto sekoj den se otkrivat novi materjali i sto ja znam, a ne mozes da pisuvas nova istorija na nastani koi se slucile ednas i na eden ancin.
Kajgana e formirana togas i togas taka i taka i ne moze sega sekoja godina Acid da pisuva nova prikazna kako bil vo brisel pa ja formiral, pa slednata godina da kaze dojde Dzontra u Skopje pa on ja formira itn itn....

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
So vikate vie?

ps
Имаш! Замисли си само колку луѓе докторираа на темите самоуправување, па уште се доктори и дури и академици.

П.С. Курсот за хигиена ќе ти помогне да си направиш хигиена на едните со другите историски факти... и еве ништо нема да ти биде залудно :toe::smir: :)

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150

ај на се глупирај.....

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Novi procesori se pravat zosto sekoj den se otkrivat novi materjali i sto ja znam, a ne mozes da pisuvas nova istorija na nastani koi se slucile ednas i na eden ancin.
Kajgana e formirana togas i togas taka i taka i ne moze sega sekoja godina Acid da pisuva nova prikazna kako bil vo brisel pa ja formiral, pa slednata godina da kaze dojde Dzontra u Skopje pa on ja formira itn itn....
Ок мислам дека знаеш и самиот што ќе биде мојот одговор ама ајде. Историја како историја се манипулира со неа, луѓе си ја приспособуваат на својата вистина, се наоѓаат нови археолошки докази... не стои и таа наука во место. За некоја случка од пред 5 години имаш триста гледишта, а не па за нешто што се случило пред 1000 години и повеќе.

ај на се глупирај.....
Мислам дека сеуште не е забрането да се глупираш... Indulge me. :)

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
So vikate vie?

ps
Еве го советот: оди на форум историја и таму ќе видиш како мислат повекето глави,а има и други факти што на факултет ги немаш сретнато.

Курсот за хигиеничар ти е најдоброто нешто што си го направил.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Конечно да се брише комунистичката Југословенска пропаганда!

Секоја чест за смелиот потег на кој се чекаше 65 години.

Доста е од цензурирани учебници и филтрирана историја!

Браво!

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
So vikate vie?

ps
:)))
Јаков,какво кинење диплома бе што ти е тебе?
Сега е најдобро време да ја искористиш таа диплома.
Можеш да почнеш со пишување колумни во некој од дневниве весници,да продолжиш со издавање на некое книгиче па после кога ќе се докажеш како експерт и патриот,се бива.
Ќе треба малку да ги прилагодиш тоа тезите на кои си дипломирал, ама тоа не би требало да биде многу тешко. Во тој дел барем можеш да се размавнеш.Ако немаш идеја можеш го искористиш хрватското искуство,види таму кој историчар највеќе профитирал во периодот кога минеа низ ова ние денес што го минеме и пукај.

Член од
3 декември 2008
Мислења
321
Поени од реакции
8
За тоа што се случило еднаш и на еден начин има докази.

Но ако тие докази се извртени или скриени најважните?

Со исправање и откривање на важните докази се добиваат многу појаки аргументи за нова историја која е порелеванта и повистинита од старата така?

Е сега ако ти понатаму најдеш уште повеќе непобитни докази и напишеш историја, тогаш твојата историја ќе биде најрелеванта и највистинита од сите 3.

Историјата не признава големи имиња. Можеби тое што ја пишувале ги немале сите факти и докази, па ја напишале врз база на тоа што го имале или во најчест случај на тоа што им наредувале да го напишат.

Тоа што денеска излегуваат докази и артефакти дека никакви словени не дошле од зад Карпатите ние нималку не сме криви што некој така не учеле и не држеле свесно во заблуда цело време.

Да се вратам малку на компјутерите. Кога ќе излезе нов оперативен систем мораш да се прилагодиш на него инаку ќе те згази времето и ќе останеш во минатото.

Истото е и со историјата. Ако се повеќе излегуваат непобитни докази, факти, аргументи и археолошки наоди кои го прикажуваат спротивното од тоа што си го учел, тоа значи дека не треба да замижиш пред истите - освен за дневно-политички цели ако го правиш тоа.

Како што сме сведоци на ова денеска што се случува.:smir:

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Фала богу крај на кумровечката историја

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Доста е од цензурирани учебници и филтрирана историја!
Само да не ја направиме истата грешка..

...па ослободувајки се од една цензура и филтрирње да влеземе во друга цензура и филтрирње!

Историјата е флексибилна наука......главниот тек е „тој’’ по кој сите верзии се држат само „деталите’’ се зависни од моменталното политичко расположение........т.е. толкувањето на главниот тек. Ова е одлика на целата светска историја на која и ние не сме имуни.:toe:
Доволно е само да го погледнеме бугарското толкување на нашата историја:vozbud:...која иста така „нецензурирано и нефилтрирано’’ ја изучуваат:pos2:

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Моите деца ќе ја учат вистинска историја.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Vidi go ovoj , vmrovec ama mutivoda be.

Во денешните Македонци сигурно има и некоја капка античка крв, но ние сме доминантно словенски народ, вели за А1, академик Блаже Ристовски.
По доселувањето на Словените, според него, почнал процес на природна асимилација на затекнатото население, како впрочем и кај соседите. Ристовски предупредува дека постојаното инсистирањето на античките корени може да предизвика разнебитување на нацијата..
„Веќе нашата маса како да се цепи. Тоа е судбоносна работа, а нема зошто. Ние сме словенска нација, тука не треба да има дилеми. Сите овие други теории што се вадат сега, се без научна почва, без резон, но имаат политички профит“, изјави Блаже Ристовски, академик.
Авторот на тезата дека Македонците се доминантно потомци на античкиот етнос, историчарот Панов, вчера тврдеше дека неговите нови сознанија изнесени во Историјата на македонскиот народ се засновани исклучиво на научни докази.
„Античките Македонци не исчезнале, туку продолжиле да учествуваат во процесот на симбиозата со Словените и да пренесуваат дел од нивните традиции, коишто се според мене, постепено присвојувани од страна на населените Словени, идентификувани како Македонски Словени“, вели Митко Панов.
Според академик Ристовски, најголем доказ дека Македонците се Словени е јазикот - едно од основните обележја на еден народ.
„Тие антички Македонци, засега барем, не ни посведочиле за карактерот на својот јазик. Се знае дека тој не бил грчки, дека тие не се сметале за Грци, и Грците не ги сметале за своеродни грци, меѓутоа нивниот јазик е останат само со имиња“, вели Блаже Ристовски.
Ристовски апелира политиката да ги тргне рацете од историјата, а на граѓаните им препорачува повеќе да читаат, за да не може лесно да бидат манипулирани.

Kajgana Shop

На врв Bottom