Никола Тесла - (пронајдоци, фобии, занимливости)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кој па тебе ти се обрати?Се пронајде во постот?Со тебе можам во подфорум Циркузанти и кловнови да дебатирам.Ај оди сега моли му се на Тесла.
Една реченица.....поврзи само една реченица
Тесла
Унивезумот е музика

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Една од фобиите на Тесла е дека универзумот е музика...

Зошто ФОБИИ? Знаете што значи фобија?

A
phobia (from the Greek: φόβος, Phóbos, meaning "fear" or "morbid fear") is, when used in the context of clinical psychology, a type of anxiety disorder, usually defined as a persistent fear of an object or situation in which the sufferer commits to great lengths in avoiding, typically disproportional to the actual danger posed, often being recognized as irrational. In the event the phobia cannot be avoided entirely the sufferer will endure the situation or object with marked distress and significant interference in social or occupational activities.

Во превод ова погоре како ќе биде: Еден од СТРАВОВИТЕ на Тесла е дека универзумот е музика...
Ако згрешил членот што ја отворил темава, да не ја повторуваме. Тесла не се плашел од ништо. Само жалел што неговите струи и изуми ќе се искористат за смрт.

И доста веќе со „ти ли мене ќе ме судиш“, „јас знам ти не знаеш“, „ќе ти дадам инфо ако си добар“... Сите сме возрасни тука (се надевам) и не ни треба детско однесување. Прифаќајте критика од другите..

До сите, прашање:
Читам дека Тесла е кремиран и неговата урна е во Србија во музеј. А сепак имал православен погреб. Зошто така да знае некој?

M

Muranyi

Гостин
Тесла
Унивезумот е музика
Со самиот твој потценувачки пристап кон секого,креираш негативност и одбивност кај човека да дебатира со тебе по било кој основ и за било која тема.Џабе ти е се што мислиш дека си постигнал и разбрал во животот,ако не си научил да го почитуваш соговорникот,па дури и соперникот(ова во контекст на твоите верувања и убедувања).И убаво поврзувам,сфаќам што сакал Никола да каже,не си единствен кој прочитал некоја книга за Универзумот и неговата бесконечна Интелегенција.Само не знам зошто тука го ставаш Бог,нема потреба;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тесла
Унивезумот е музика
Со самиот твој потценувачки пристап кон секого,креираш негативност и одбивност кај човека да дебатира со тебе по било кој основ и за било која тема.Џабе ти е се што мислиш дека си постигнал и разбрал во животот,ако не си научил да го почитуваш соговорникот,па дури и соперникот(ова во контекст на твоите верувања и убедувања).И убаво поврзувам,сфаќам што сакал Никола да каже,не си единствен кој прочитал некоја книга за Универзумот и неговата бесконечна Интелегенција.Само не знам зошто тука го ставаш Бог,нема потреба;)
Ова не е одговор на потврдата дека универзумот е музика....тоа значи дека не знаеш да поврзеш ниту една реченица...;)...
за малку да си одев од форумот, него добро е:P

А си ме видел да се расправам со христијаните и муслиманите, или со некои други што се религиозни?
Или само со будистичките атеисти сум во конфликт...затоа што ми е смешно да не знаат дека се будисти...
А вие атеистиве имате конфликт со сите религиозни...дури и сами си поставувате прашања за да си одговорите и да се подсмевате..е за такви стап треба...мислат дека можат да се заебаваат со религиозните....а кога ги прашуваш конкретно за тоа што тие знаат од поими за Бог и религиозност, поима немаат

Тесла е еден од малкуте луѓе што успеале да ги сватат тие поими за Бог (универзумот) и религија (запознај се самиот себе)...со тоа и да се постигне Внатрешна еволуција кај човекот.
А ти ако си паметен, попитај се од каде јас ги знам овие работи, и дали имаш шанси ти да ги научиш...сам тешко дека ќе постигнеш нешто...а ако не сакаш. тогаш си е твој проблем ;)

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Спасена лабораторијата на Тесла
За помалку од една недела, донаторите успеаjа да соберат 900.000 долари (50.000 повеќе од неопходната сума) за спас на лабораторијата на Никола Тесла во САД.
Кампањата за изградба на музеј на местото на Варденклиф лабораторијата во Шорхам, иницирана од Метју Инман творецот на сајтот Oatmeal, го надмина таргетот од 850.000 долари. А, остануваат дури уште 39 дена до крајот на кампањата.
Тесла го купи имотот Варденклиф во 1901-та година и изгради кула со намера од таму светот да го снабдува со безжична струја. Но, никогаш не успеа во тоа и почина во голема беда 42 години подоцна. Во 1917-та година, кулата беше демолирана, а имотот со тек на време стана склад за загадена вода.
Инман ја почнал кампањата како одговор на молбата на непрофитабилната организација Tesla Science Centre at Wardenclyffe, која сака да изгради музеј и начуен центар во чест на Тесла.
Имотот чини 1,6 милиони долари, а остатокот од парите ќе ги даде државата Њујорк. Интерес за купување пројавиле и неколку локални инвеститори, кои наводно планирале таму да изградат станбени згради или деловен центар.

http://on.net.mk/zhivot/nauka/spasena-laboratorijata-na-tesla

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Закони на генијалецот...
Законот за 3...кој се претвара во 4ка
1+1+1 =1

Тесла:
. Постојат 4 закони на создавање. Првиот е дека е извор на сè во црната честичка која умот не може да ја замисли, ниту пак математиката да ја измери, таа честичка ја собира целата вселена. Вториот закон е ширење на темнината, која е всушност вистинската
природа на светлината, која од нешто непоимливо се претвора во светлина.
Третиот закон е потребата светлината да стане материја. Четвртиот закон гласи: нема почеток ни крај, трите претходни закони траеле отсекогаш и создавањето е вечно”.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ова не е одговор на потврдата дека универзумот е музика....тоа значи дека не знаеш да поврзеш ниту една реченица...;)...
за малку да си одев од форумот, него добро е:P

А си ме видел да се расправам со христијаните и муслиманите, или со некои други што се религиозни?
Или само со будистичките атеисти сум во конфликт...затоа што ми е смешно да не знаат дека се будисти...
А вие атеистиве имате конфликт со сите религиозни...дури и сами си поставувате прашања за да си одговорите и да се подсмевате..е за такви стап треба...мислат дека можат да се заебаваат со религиозните....а кога ги прашуваш конкретно за тоа што тие знаат од поими за Бог и религиозност, поима немаат

Тесла е еден од малкуте луѓе што успеале да ги сватат тие поими за Бог (универзумот) и религија (запознај се самиот себе)...со тоа и да се постигне Внатрешна еволуција кај човекот.
А ти ако си паметен, попитај се од каде јас ги знам овие работи, и дали имаш шанси ти да ги научиш...сам тешко дека ќе постигнеш нешто...а ако не сакаш. тогаш си е твој проблем ;)
А откај ти идејата дека атеистите имаат потреба да знаат поими за Бог и религиозност?

Убаво им е можда и без тие поими, и сметаат дека и тебе ќе ти биде поубаво без тие поими, што наводно си ги осознал.

Не си се запрашал на овој начин, а?

Оти бе Гурџи стап им треба.
Која религија освен неблагодарниот Ислам те учи со стап по неистомислениците и неверницита?
Откај толку омраза во твоето религиозно битие?

Ти само мислиш дека Тесла сакал да каже тоа што ти си наводно сосознал.

Или едноставно си најде некоја метафора со твоите размислувања, колку да се опрацдаш пред себе си, дека си внатрешно еволуирал.

Ма, дај ти се молам.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А откај ти идејата дека атеистите имаат потреба да знаат поими за Бог и религиозност?

Убаво им е можда и без тие поими, и сметаат дека и тебе ќе ти биде поубаво без тие поими, што наводно си ги осознал.

Не си се запрашал на овој начин, а?

Оти бе Гурџи стап им треба.
Која религија освен неблагодарниот Ислам те учи со стап по неистомислениците и неверницита?
Откај толку омраза во твоето религиозно битие?

Ти само мислиш дека Тесла сакал да каже тоа што ти си наводно сосознал.

Или едноставно си најде некоја метафора со твоите размислувања, колку да се опрацдаш пред себе си, дека си внатрешно еволуирал.

Ма, дај ти се молам.
Брат..абе ти си на темава за да ме оцениш што знам?
Имаш ли нешто да кажеш околу ова што јас прашувам или повторувам цитати од Тесла?
Гледаш дека со некои кои се разбираат може да се размене по некое мислење, дури даваат и конкретни одговори, со добра подлога...а сега ,ако тоа на тебе не ти е јасно...како можеш да оцениш јас што знам ако не ти е јасно ништо од тоа што муабетиме...него само се уфрлаш и сакаш да ме провоцираш?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Брат..абе ти си на темава за да ме оцениш што знам?
Имаш ли нешто да кажеш околу ова што јас прашувам или повторувам цитати од Тесла?
Гледаш дека со некои кои се разбираат може да се размене по некое мислење, дури даваат и конкретни одговори, со добра подлога...а сега ,ако тоа на тебе не ти е јасно...како можеш да оцениш јас што знам ако не ти е јасно ништо од тоа што муабетиме...него само се уфрлаш и сакаш да ме провоцираш?
Хмм велиш немам друга работа, па јас те провоцирам. Демек наназад со недели, ти не провоцираш, туку си јагненце.

У реду, еве јас не ти реплицирам тебе веќе.:)

Да видиме дали е тоа доволно, да ти смири страстите;)

Поздрав.

B

Black Guard

Гостин
На ова нема што да одговорам...и така ќе го избришат....
кажувам јас на кој требе и кој ме разбира...

ти не си пораснал за да ме оценуваш мене
Ма таман те процени посебно болдот 99.9%
--- надополнето: 22 август 2012 во 19:13 ---
Тесла
Унивезумот е музика
И ова го сваќаш буквално??

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
TESLA receives the Order of the White Lion from the Czechoslovak governments, July, 11, 1937.

С

Само Човек

Гостин
не сте на религија, и искористете го летото...догледање .....

пс. колку се уважувате меѓу себе човече

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ма таман те процени посебно болдот 99.9%
--- надополнето: 22 август 2012 во 19:13 ---

И ова го сваќаш буквално??
ДА.. го свакам буквално

Со нотите Тесла го објаснува универзумот...а и самиот човек, како да дадеш свесен инпулс , (мегу кои ноти) за да преминеш во свесна состојба....

Како на небото така и на земјата- Исус

Истоти и Тесла го тврди, и универзумот и човекот работат под исти закони. Еден од тие закони е законот на октавите, музичките ноти.

Гледам ова не му е јасно ниту на Хептаграм XI... хахаха..на него не се му јасни многу работи...него, нека го жив и нека се мачи...Животот е мака- Буда

B

Black Guard

Гостин
ДА.. го свакам буквално

Со нотите Тесла го објаснува универзумот...а и самиот човек, како да дадеш свесен инпулс , (мегу кои ноти) за да преминеш во свесна состојба....
Јас мислам дека погрешна интерпретација имаш на тоа што го рекол тесла.

еве вака

Универзумот е музика-Никола Тесла

Или логично Универзумот е хармонија ред во хаосот (хармоничен систтем-они не знаеле за темната материја,хигсов бозон,експанзија).

Гледам ова не му е јасно ниту на Хептаграм XI... хахаха..на него не се му јасни многу работи...него, нека го жив и нека се мачи...Животот е мака- Буда
Еве ова ли е твојата висока свест-нели треба на малите и на оние кои се мачат да им помогнеш??

Ако некој е во агонија нели е добро да го спасиш?

а лично мене хептаграм ми остава впечатока на...рационален.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Фала gurdjieff за „убавите“ размисли за мене... Ти изгоре умот од телемитиве, се извинувам длабоко од дното на мојата душа.
Но како не разбираш дека јас плукам на жолтата школа која не се меша во војната што се води помеѓу белата и црната философска школа?
Се е страдање за Буда бидејќи се оптовари со желбата, како извор на тоа страдање. А не се ни обиде да ја спознае чистата волја.

Боговите немаат желби. Не го следи Буда, убиј го ако го сретнеш по патот.
Боговите бараат хаос, не хармонија. Луѓето пак, бидејќи не може да работат ако нешто нема логика, бараат ред во хаосот. Но редот постои до одредено ниво.
Можеби и затоа пирамидата нема врв...

И фобија значи страв. Тесла немал страв. Како инаку ќе го покажеше новото и неспознаено за луѓето?

Чао момче :)

П.С. Како на небото така и на земјата- Исус (WRONG)

Kajgana Shop

На врв Bottom