Непочитување на полициски час

B

Beginner

Гостин
za drugo i jas sum protiv ali ova mesto go znam tie se pred svoite kuki igraat oro vo radius na nepolni 10m vprocem toa se se komsii i recisi nemaat dvorovi ,a koj ne pecese skara vo dvor ili na terasa ???
Ми дај ако е така и ние во секое мало да се соберевме и оро да заигравме. Секое мало и комшии во Македонија да се соберат како овие убавини ...

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
pa site si pravea skara po dvorovite ,ovie nemat dvorovi nim dvorot im e pred ulica i ne se zadrzale tolku niti dvizele kuka do kuka se sto stampaat po netot nevistini

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.591
Поени од реакции
37.515
... еве како изгледа граѓанска непослушност околу полицискиот час за време на пандемија со коронавирус КОВИД19 во една од тазето ЕУ членки!
... или тоа е само резултат на една погрешна проценка на човекот ДЕНЕС тоа што значи демократија и право ? (сеуште несовршено суштество за да би немало казни и железна дисциплина)!

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
zabrana za dvizenje niz grad, vo dvor mozes ,komsija vrata do vrata na sama ulica e edno drugo e od 100 m na gosti eden zid gi deli tie si sedele doma si slavele vo drobnoto dvorce i ajde zavrtile edno orce od radius od deset metri ,pola si stojat pred kukite gledaj ubavo ,kolite im se pred ulica zar nesmee da izleze do kola ili komso hristos voskrese ajde da se kapame koj film portalite go napravile za gledanos

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.171
Поени од реакции
5.825
Пошто не живееш ваму, немаш претстава што се случува и колку се кршат мерките.
Таму ако 10% од населението не практикува социлајна дистанца, кај нас 10% почитуваат. А и ако не почитуваат полицијата не е за украс како тука, туку лесно ќе воспостави ред.
Кај нас МВР е неспособно, а несовесноста е драстично поголема, не дека не се проба и полабаво и со апели ама ништо не бидна од тоа. Пример овие 3 дена да не беше карантинот сигурно е дека секое семејство ќе имаше гости за Велигден и ќе се одеше во црква. Не верувам дека таму ќе се шеташе масовно по гости и по цркви. Потоа секој маркет таму има средства за дезинфекција и на самиот влез пред тебе ти ја дезинфицираат количката, исто и во аптека. Тука ова го има во мал број на маркети. Исто голем процент од западните граѓани имаат совест и купуваат поретко и повеќе продукти, за разлика од кај нас.
Мерките не се донесени заради некој што сам шетал во шума или одел да џогира, туку заради тие што во големи групи одат на скара или пијат пива пред дуќани, а првите се само колатерална штета.
Тоа се некои разлики кои им дозволуваат на западните власти да бидат поблаги, наспрема балканските.
Е сега друга работа е карантинот од 4 во работните денови. Тука се погреши и мораше да се даде барем до 7 часот луфта.
vo red e toa sto go kaza, ama na kraj go kaza toa bitnoto. idiotija e od 16h da ima zabrana, moze komotno da bide 19h ili 20h, pokasno i taka poretko se iskaca deka se e zatvoreno. tuka momentalno vo 21h se stemnuva i togas od prilika ljugeto masovno popoleka doma se povlekuvaat bidejki zatvaraat prodavnicite i se stemnuva. neprirodno e da ima zabrana od 16h i za cel vikend, demek tie sto ne pocituvaat pravila vo sred nedela vo 15h gi pocituvaat a vo 19h ne bi gi pocituvale.

tuka so razum se raboti i toa pridonesuva ljugeto kolku tolku da se ok so situacijata. sepak da ne mislite deka vladee nadcovecka disciplina. kaj nekoi prodavnici postojano gi desinficiraat kolickite, a kaj aldi na primer toa retko e prisutno, poslednite nedeli 3-4 pati voopsto ne ni imase covek koj desinficirase. vrabotenite cesto ne koristat rakavici i bez zamerki prifakaat plakanje so cash, ne se zamaraat. vnatre cesto ljuge koi ne se poznavaat stojat na 20 santimetri rastojanie, samo vo redicite pred kasa stojat na 2 metri. i ne zboruvam za stranci, slicno e kaj etnicki germanci. moja procenka e deka mozda i pogolemiot del voopsto ne se plasi od virusot.

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
ete igrale oro toa e zarazno SEKAKO DA a ne e zarazno so stapovi eden na eden drug na drug kraj i ke mu ispoti rakata drug ke go fati stapot toj casata lup u usta vazno tie igrale na distanca abe 14 dena se mnogu 10 dena 24/7 se doma sluzbi sekoe katce pokrieno dizinfekcija i ke se snema odamna kazav primer debar karantin 10 dena bez slucaj

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
vo red e toa sto go kaza, ama na kraj go kaza toa bitnoto. idiotija e od 16h da ima zabrana, moze komotno da bide 19h ili 20h, pokasno i taka poretko se iskaca deka se e zatvoreno. tuka momentalno vo 21h se stemnuva i togas od prilika ljugeto masovno popoleka doma se povlekuvaat bidejki zatvaraat prodavnicite i se stemnuva. neprirodno e da ima zabrana od 16h i za cel vikend, demek tie sto ne pocituvaat pravila vo sred nedela vo 15h gi pocituvaat a vo 19h ne bi gi pocituvale.

tuka so razum se raboti i toa pridonesuva ljugeto kolku tolku da se ok so situacijata. sepak da ne mislite deka vladee nadcovecka disciplina. kaj nekoi prodavnici postojano gi desinficiraat kolickite, a kaj aldi na primer toa retko e prisutno, poslednite nedeli 3-4 pati voopsto ne ni imase covek koj desinficirase. vrabotenite cesto ne koristat rakavici i bez zamerki prifakaat plakanje so cash, ne se zamaraat. vnatre cesto ljuge koi ne se poznavaat stojat na 20 santimetri rastojanie, samo vo redicite pred kasa stojat na 2 metri. i ne zboruvam za stranci, slicno e kaj etnicki germanci. moja procenka e deka mozda i pogolemiot del voopsto ne se plasi od virusot.
Карантинот за викенди е непријатен, но за кај нас е единствено решение, со оглед на тоа дека за викенди е дамбетер. Додека тој до 16 часот е едноставно непрактичен, нема доволно време посебно по погусто населените места за да стигнат луѓето од работа да испазарат и се создаваат многу гужви, кои можат да се растеретат доколку има уште 3-4 часа плус. Друга работа што не спомнав, таму има многу повеќе стручен кадар, кревети и респиратори на глава на жител за да се справат со евентуалниот наплив и затоа веројатно се дозволува делумна опуштеност, а знаеш дека чим дојде ножот до коска можеш да се потприш на МВР и да воспостават контрола, тука џандарите се до коска корумпирани, што спомнаа претходно буквално за едно кафе се продаваат. Така што заради мал милион други фактори тука мора да биде постегнато.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.874
Поени од реакции
42.549
... еве како изгледа граѓанска непослушност околу полицискиот час за време на пандемија со коронавирус КОВИД19 во една од тазето ЕУ членки!
... или тоа е само резултат на една погрешна проценка на човекот ДЕНЕС тоа што значи демократија и право ? (сеуште несовршено суштество за да би немало казни и железна дисциплина)!
se borat za multipolaren svet, ne moze eu da im kazuva kako da pravat po doma.

B

Beginner

Гостин
Убав коментар сите да ги казнат по 2000евра убава честитка ќе им биде. Овие да ги казнат и да имат храброст браќата Албанци да ги казнат сите 200-300 души по 2 к евра. Еве ви пари за буџетот.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Сеа наебавме со Анима мунди.....

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.817
Поени од реакции
30.703
Бреј повише цајкани не ли можеа да излезат, за нив нема групи поголеми од двајца хахахха

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.855
Бреј повише цајкани не ли можеа да излезат, за нив нема групи поголеми од двајца хахахха
Цајканиве се возат по 5 души во една Шкода Јети... А ќе свират со колата на некои луѓе на тераса што се собрале четворица...Абе оркестар со хорни да им свири тажна музика...
Но изгледа цајканиве имаат супер/хипер имунитет нив никако не ги фаќа короната...
А и доколку некој цајкан има корона не може да ја пренесе на неговите колеги...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Нормално дека ќе носат деца пошто и онака имаат мал временски прозорец во послениве 30+ дена, деца побеснуваат ако не излезат извесно време, настрана што изолацијата и претераното седење пред било кој екран им сјебува имунитет. Петгодишњаци што ќе ги убеди некој да се шетаат со маска и ракавици уште не се родил :)
Автоматски споено мислење:

Зависи како ќе им дувне на некој/и бирократ, ништа нас не смије изненадити.
Да, така е со децата. Меѓутоа, има одреден временски интервал во кој би требало да се прошетаат (12-14h ако не се лажам, но межеби не може секој родител да го прави тоа баш тогаш), кој во случајов не се почитува, иако овде ретко кој нешто почитува, па секоја забелешка има малку смисла, а притоа децата се однесени на место каде што има доста фреквенција, во која исто така се плеткаат и старци кои барем 2 часа претходно би требало да бидат дома, т.е. и тие прават прекршок. Едноставно, оставени се премногу можности за евентуално ширење на болеста, мерките не се почитуваат ни во урбани средини како што е Карпош, па што останува за некои други подалечни општини, населби, села итн.
Е сега, не се работи за Чаир или Сарај, па ако прошеташе некој амбициозен цајкан ќе беше весело.

Kajgana Shop

На врв Bottom