Нема повеќе медиуми!

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
прво- што ќе ми е весник ако немам конкуренција?
Второ- по што заклучи ти дека ќе перам мозок и дали мислиш дека медиумите воопшто служат за да исперат нечиј мозок???
трето- не ме познаваш за да тврдиш(велиш) дека би перела нечиј мозок!!!!! јас многу против користење на медиумите за манипулирање!!!
Прво :smir: Па нели зборуваме за свет без медиуми, значи нема конкуренција, а сакаш и да ти се оствари желбата за сопствен весник па затоа ти велам да си имаш свој весник заради сопствената желба.
Второ :smir: ова со перењето не го сфаќај озбилно де! Иако мислам дека основната функција на медиумите им е да преат мозок на сите можни начини (реклама, вести колумни итн.) и малку, ама сосема малку да информираат и едуцираат.
Трето:smir: не те познавам, но те ценам како форуџика и затоа се впуштив во реплики со тебе.
:cuc::smir: :back:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Ај сеа вака, сите убаво да се вратите на темата, што ќе правите без медиуми... А не дали медиумите перат мозок или не... Благодарам на вниманието...
поздрав:smir:

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Не би се замарале со се' и сешто напишано или кажано, не би биле приморани и тормозени од пропаганда и жолт печат, едноставно речено би си ги одмориле очите и ушите. Јас би го искористил времето за читање книги, за патување, за поголемо дружење и сл.

*pumpkin*

addicted to blue
Член од
28 август 2008
Мислења
716
Поени од реакции
23
Прво :smir: Па нели зборуваме за свет без медиуми, значи нема конкуренција, а сакаш и да ти се оствари желбата за сопствен весник па затоа ти велам да си имаш свој весник заради сопствената желба.
Второ :smir: ова со перењето не го сфаќај озбилно де! Иако мислам дека основната функција на медиумите им е да преат мозок на сите можни начини (реклама, вести колумни итн.) и малку, ама сосема малку да информираат и едуцираат.
Трето:smir: не те познавам, но те ценам како форуџика и затоа се впуштив во реплики со тебе.
:cuc::smir: :back:
прво- не ми го рчкај сонот, колам!!!!!!!
второ- факт е дека се пере мозок, али тргни од тоа дека медиумите живеат од рекламите и пропагнадите, да не се тие, ќе немаат со што да ги платат новинарите, а перењето мозок е пошо сите политичари денес имаат свој медиум, али ОСНОВНАТА ФУНКЦИЈА НА МЕДИУМИТЕ Е ДА ИНФОРМИРААТ што у македонија не важи!!!
трето-на факс сум позната по својот критички став према несписмени новинари и се надевам дека еден ден кога ќе ги читаш моите колумни ќе сватиш за што зборам!!!:smir::back:
четврто- СВЕТОТ НЕ МОЖЕ ДА ОПСТОИ БЕЗ МЕДИУМИ ТИЕ СЕ СЕДМАТА СИЛА!!!!

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Па без медиуми, незнам одпрвен би се досадувал, а за после би требало да се најде некоја занимација, ако тре и не лути се човече ќе играм. А дека ќе биде светот многу подобро емсто за живеење ќе биде оти нема младиве да се трупаат со информации кои баш и не се за нивна возраст.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
прво- не ми го рчкај сонот, колам!!!!!!!
второ- факт е дека се пере мозок, али тргни од тоа дека медиумите живеат од рекламите и пропагнадите, да не се тие, ќе немаат со што да ги платат новинарите, а перењето мозок е пошо сите политичари денес имаат свој медиум, али ОСНОВНАТА ФУНКЦИЈА НА МЕДИУМИТЕ Е ДА ИНФОРМИРААТ што у македонија не важи!!!
трето-на факс сум позната по својот критички став према несписмени новинари и се надевам дека еден ден кога ќе ги читаш моите колумни ќе сватиш за што зборам!!!:smir::back:
четврто- СВЕТОТ НЕ МОЖЕ ДА ОПСТОИ БЕЗ МЕДИУМИ ТИЕ СЕ СЕДМАТА СИЛА!!!!
Прво- Имај мирен сон *pumpkin*! Навистина мирен и пријатен сон.
Второ- Така е!
Трето- Браво бе девојче ако си таква!
Четврто дозволи ми уште еднаш :back: за мирен сон. Ми беше пријатно да полемизирам со една идна новинарка.:smir:

Член од
12 март 2009
Мислења
11
Поени од реакции
0
nam ni e tesko pribideki znaeme za mediumite, a dololku ne gi znevme ke ni bese seedno​

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Немало од увек нит телевизија, нит весници, нит интернет. Па преживувале луѓето... леба ми, мислам дека навистина живееле. И време и пристапни начини за културна наобразба имале, и развиток на наука, уметност... од која гледна точка и да се земе. A softer way of life...smoother, and definitely more delicious!

Неспорни се придобивките и заштедата на време од денешните напредни медиуми. Уште понеспорен е фактот за глобализацијата која ја постигнуваат - цел на некои себенаречени паметни умови на едно време, кон средината на минатиот век. Човечката перцепција е најбитниот начин на доживување на живот - колку на еден му ја подобруваш, толку поголеми можности за власт над истиот имаш. Не, тука не сакам да кажам дека треба да се има карактер и да не се потпадне под власта на медиумите - сакам да кажам дека едноставно самите тие за себе претставуваат глобална империја која владее со светот со помош на една поинаква, малку пооригинална доктрина: „Натерај го да те засака, давајќи му тоа што ќе посака“. Задоволство пружено на дланка, бесплатно - човекот ќе биде задоволен, вредноста на задоволството урната. На сметка на вредноста на медиумот, каде како поим медиум земам збир од сите за нас достапни (да не бидам погрешно разбран).

Не би се откажал од лагодниот живот кој ми го пружаат истите (може да бидам сметан само како клетка од масата - сите ние кои сега пишуваме овде, дефинитивно сме). Но исто така, сметам дека сум доволно способен да го изживеам мојот живот доколку тие работи ми се ускратени...или доколку не постојат, повторно, на глобално ниво. Човечкиот ум is all about creativity... ќе се пронајде нов, уште поинтересен начин за билдање на културно-социјално ниво. Промени - тие го движат, и развиваат светот.

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11
Зависи од која перспектива гледаш на ова прашање, можеби за некого би било добро, а за друг лошо....
Мислам дека секогаш во секоја идеа има и лошо и добро....
Овде добро би било тоа што нема да има клеветења, пропаганди и уште многу лоши влијанија од медиумите, а лошо е тоа што би се срушил инфо светот, нема доток на информации, луѓето остануваат изолирани од останатиот дел од светот...
Јас лично не знам што тогаш би правел

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Јас би можела без тв и интермет.Ќе идам да шетам по цел ден, не вака од дома да не може човек да ме извади.:vozbud:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Животна определба ми е да ги собирам тие информации, значи, првенствено би останала без работа:wink:. Ние и денес ја имаме можноста да бидеме неинформирани. Од друга страна пак, знаењето е вреднувана категорија, што те прави аутсајдер и нереализиран ако немаш информации и тоа навремено. Не би можела да функционирам на тој начин. Искрено, ги сакам информациите заради нив самите. Во свет без медиуми, кругот на познанства и знаење ќе се сведе на минимум.

GrD

Член од
27 октомври 2008
Мислења
289
Поени од реакции
5
Јас би можела без тв и интермет.Ќе идам да шетам по цел ден, не вака од дома да не може човек да ме извади.:vozbud:
HaHaHa. bas sum takov i jas.
Od moja strana televizorot sum go batalil poslednive 6 i kusur meseci.
bukvalno ne sum go pustil. a koga internetor ke mi go isklucat ne za drugo tuku zaradi sto ne sum go platil zasto me mrzelo kako DAR od gospod go gledam toa :D :D :D.
Odma idam na kafe negde da se setam da vidam koi mi bile drugari :S.
i fala bogu porano da si legnam za na rabota.

Pred 3-4 meseci mi se sluci ova i se custvuvav mnogu dobro

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Сите добро знаеме колку сме зависни од телевизијата, радиото, а пак да не зборуваме за интернетот.
Што би направиле, доколку се најдете во свет, во кој нема медиуми и нема начин на кој може да ги добиете потребните инфомрации?

Без телевизија и радио во никој случај, а без интернет ќе биде како што беше пред 10тина години, кога голем процент имаа дајл ап и го користеа замо за нужни ситуации, кога децата наместо мрежно да играат кретенски игри ( со извинување на тие што ги играат сеуште, мене ми се стварно бесмислени ), играа брканица/жмурка/долга магарица/што и да е друго, наместо да киснат на мсн/скајп/hi5/myspace и по цел ден да прават бош муабети, ќе излезат надвор и ќе се подружат со вистинските, реални другарчиња, а не некои рандом интернет зависници што ги запознале по актуалните... коментирај ми-да ти коментирам сајтови итн.
Не се сеќавам кога последен пат сум видела да се соберат цел чопор деца позади зградиве кај мене и да ечи цело маало од нивната галама. Сега сите имаат компјутер дома и АДСЛ со супер голема брзина и игриците ќе им се симнат за ненормално кратко време и ќе можат слободно да продолжат со тапење на мозокот, наместо да излезат надвор и да возат ролери или точак, за тротинетот јасно ми е дека е веќе одана демоде.... да се социјализираат.

Откако имам на располагање АДСЛ дома, станав многу голем зависник од интернет. На почеток ми беше интересно да кликнам на секоја можна страна, да го видам тоа чудо од мсн и сл, а сега ми е навика од која богами тешко се одвикнувам и не би можела да функционирам без sign in-копчето да го кликнам или да видам што филмови има да понуди екстра торент ( мининова, демоноид, кој и да е друг сајт ).:/
Но многу ми е мило што не сум дел од денешниве деца, на кои тек сега им започнува развојот, а тие веќе имаат подочњаци до колена од дремење пред компјутер и ако продолжи со ова темпо развојот на технологијата, нема да имаме понапредни генерации, туку позатупени и позатупени кои ќе знаат само за играње игри.

Секако дека има многу предности интернетот, како брза комуникација со далечни пријатели/роднини, брз пристап до корисни информации, денеска е предност да се разбираш во компјутери и насекаде бараат луѓе кои што се внесени во компјутерската технологија, за филмовите треба само симни и гледај, наместо да ги потегнеш нозете до Видеотека/ДВДтека и плус ќе го имаш филмот за себе, наместо да треба да го враќаш итн, но ова се` е убаво и супер што го имаме на располагање се` додека не почнеме да го користиме на погрешен начин, а дефинитивно го. Доаѓа до замена и разнишување на некои вредности. Како што спомнав погоре дека друштвените игри во парк се заменети со мрежно играње и веќе на 7-8 години на децата им се побитни другарчињата со кои играат Wow или Кантер, отколку тие со кои што можат да играат камај-камај ( божем компарациа со Кантер беше ова :) ) и на 15 ќе биде: "My imaginary friend thinks you have serious problem" :/

Маца_мк

♫♥good girl gone bad♥♫
Член од
13 февруари 2007
Мислења
6.421
Поени од реакции
464
бидејќи медиумите едновремено имаат и позитивно и негативно влијание тоа што би ги немало би донело многу промени : нема да има толку многу перење мозоци, нема да не трујат со непотребни информации(Бртини мочала на лева страна и сл.), ама па сепак би останале неинформирани за работи кои (можеби) живот значат.
плус, кај би тепала време ако не постои телевизијата?:pipi: не би сакала таков живот, едноставно мислам дека ние сме премногу зависни од тоа за да преживееме без медиуми. би издржале некое време, али после 2 месеца да речеме, би скренале:uvo:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Живееле некогаш луѓево на планетава земја без медиуми па не скренувале така лесно :icon_lol:, нема ништо чудно во тоа. Ама ова е хипотетичка ситуација која тешко можи да се оствари во овие услови на живот во ова опшество. На самата помисла на живот без медиуми, можам само да кажам интересно беше овај ќе биди :icon_lol:.

Kajgana Shop

На врв Bottom