Немам пари, имам многу деца и ќе одам на А1

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Го споменав само како фактор за проблемот што е зададен,но не мора да е и пресуден....А како би функционирала твојата идеја,реализирај ја па ќе видиме каков ќе биде резултатот..ако не јеби га,сум го згрешила одговорот,па можеби и на крај ќе се осеќам како глупача,а можеби и ќе побарам да ми го едитираат постот:smir:...
Јас имам природна одбивност кон луѓе кои не знаат што и како со својот живот и притоа создаваат нови животи кои однапред се осудени на пропаст...

А ако знаев решенија на вакви проблеми ќе му бев советник на Груевски по социјални прашања :smir:

Член од
13 септември 2008
Мислења
24
Поени од реакции
2
не е поентата во тоа дека не ежално што немаат за јадење. Поентата е во тоа што седат дома и раѓаат уште деца, место здрави прави да одат и да работат. Чекаат од комшиите, државата и телевизиите да ги наранат.
Moze izgledaat zdravi pravi od nadvor, ama odvnatre teska rabota. Moze da ima mal milion prichini zosto ne rabotat i baraat spas preku TV. Siguren sum deka mal e procentot od onie koi imaat povece deca deka se normalni u glavata. Problemot ne e tolku do niv kolku sto e do sistemot. So prosta reprodukcija nema daleku da stigneme.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Ќе забораев да кажам, незнам дали гледавте на А1 пред некоја недела имаше хуманитарна акција за едно семејство од Ресен, роми и му однесоаа многу работи:облека, храна и што уште не , и баш пред некој ден го гледаме татко му и 2 деца чаршија како се фалат носеле патики од 3 000.
милам на шо лиши ова?
За наредниот ден да ги шитнат и да може татичко на раат во Астра да поработи.

Член од
8 август 2005
Мислења
456
Поени од реакции
78
алооо го прочита ли некој моето мислење...?? Темава расти со брзина на едно такво семјество како што казавте без размислвуање?
Да се казнат????
Добро еве ..ке се согласам НЕКА СЕ КАЗНАТ ТАКВИТЕ????А ти мислиш то сега некој во државата знаел дека постојат такви??? Ма немале поим.. Зошто да ИМале како што казав ке ги посетел социјален работник.. кога направиле 3 деца а можеле да издржуваат само едно..
Значи и ова со казните, нема да ти успее

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Добро, само не ми кажувајте дека луѓето сакаат да бидат видени од цела македонија во каква мизерија живеат. А за тоа дека ги мрзело да работаат.хмм...ваљда поише сакаат да работаат него да копаат по контењери и да собираат пластични шишиња и картони(хеј тоа е работа?)

F

Foxy`BuTTerFLY

Гостин
алооо го прочита ли некој моето мислење...?? Темава расти со брзина на едно такво семјество како што казавте без размислвуање?
Да се казнат????
Добро еве ..ке се согласам НЕКА СЕ КАЗНАТ ТАКВИТЕ????А ти мислиш то сега некој во државата знаел дека постојат такви??? Ма немале поим.. Зошто да ИМале како што казав ке ги посетел социјален работник.. кога направиле 3 деца а можеле да издржуваат само едно..
Значи и ова со казните, нема да ти успее
Проблемот е токму во тоа што не е едно такво семејство..Мислам дека на Рано ден има по 2-3 неделно ако не се лажам.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Кое образование ти треба за да чистиш или да растовараш камиони (без навреда)?
Се разира не е секој во можност да има високо образование, но сепак, и тие кои имаат средно имаат работни места. Се е прашање на вољата.
Може ли таткото сам да ја прехрани многубројната фамилија?Не!Мајката неможе да ги остави децата дома сами,бидејќи од оние стории што ги видов беа малолетни.Градинките се 1500 денари месечно.Значи проблемот постои има 10 малечки срциња кој бараат храна и топол дом,кој да напоменам не се ништо криви во ситуацијава.
Ќе тргнам од родителите.Не оправдувам раѓање на деца,на кој немате да им обезбедите услови.Затоа сум за абортус,кога веќе не се знаат основните принципи на заштита.Но занемерувате еден факт во целава ситуација:Од каде знаете дека одсекогаш немале средства?Животот е толку непредвилив,еднаш имаш еднаш немаш.Колку што слушнав од сториите сите претходно работеле некаде,значи транзицијата ги довела на тој раб,ниско образование,заврши социјализмот.Претходно имале средства да се прехранат,сега немаат во тоа е суровоста на целата приказна.Зарем мислите дека им е убаво да плачат на телевизија?Зарем мислите дека тие деца немаат срам да ги кажуваат своите проблеми кога се во тинејџерски години?Зошто толку површност во работите.
Работа не се наоѓа секој ден,особено не со ниско образование.За хигиеничарка се фаќаат врски денес,ако не верувате прашајте по институциите и комуналните претпријатија,прашајте колкав е бројот на пријавени за едно слободно место.За машките можеби единствениот избор е растовар.Но годините го прават своето,неможе 50 годишен и 18 да биде исто.Кога треба да се заработи за себе си трошка леб,ќе се најде макар и одејќи по улици,ќе најдеш десет денари денеска.Но кога треба да прехраниш 12 лица тогаш треба да државата со своите институции да испадне во пресрет како што е секаде.Социјално,платено образование,црвен крст,сето тоа оди во пакет.
Затоа ги има на А1 оти се на маргините на општеството,затоа што се немоќни во моментов било што да изменат.Да им помогнеме колку што можеме,можеби останатите ќе сватат дека децата не се ништо криви да страдаат поради непромисленоста на родителите.
Во право беше девојчето ситиот на гладниот не му верува.Затоа ние тука во топло на интернет оправаме демагогии,а некој се мисли како да преживее.Не дај боже на секој од нас може да му се случи во иднина,затоа памет во глава.

п.с.со цитат не ти се обраќам само тебе,туку на сите останати:smir:

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
За наредниот ден да ги шитнат и да може татичко на раат во Астра да поработи.
Уште еден правилен аспект, кој не го споменавме досега. Се поставува прашањето, што после добиената парична помош? Како таа ќе успеат да ја искористат тие семејства? Ќе го досредат кровот за да не им тече, или тато ќе купи ракија, ќе оди до Астра или ќе ги опељуши на друг начин? Исто колку што е „хумано“ да се даде таква материјална помош, правилно е и да се снима како помошта пружа „напредок“ во тоа семејство.

Затоа реков погоре, со работа, парата се цени повеќе. Дадено на молба...и циганчињана просат, па пушат Marlboro цигари. Може да направиме една проста споредба, нели?

Izr0d

Била сам дете...=)
Член од
9 мај 2008
Мислења
593
Поени од реакции
29
Добро, само не ми кажувајте дека луѓето сакаат да бидат видени од цела македонија во каква мизерија живеат. А за тоа дека ги мрзело да работаат.хмм...ваљда поише сакаат да работаат него да копаат по контењери и да собираат пластични шишиња и картони(хеј тоа е работа?)

Ако сакаа да работат ке работеа, барем Ресен надница е 700-1000 денари на ден.Со тоа можи да се издржува семејстово, ама кој да работи ги мрзи поубо му е вака.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ако сакаа да работат ке работеа, барем Ресен надница е 700-1000 денари на ден.Со тоа можи да се издржува семејстово, ама кој да работи ги мрзи поубо му е вака.
1000 ден/дневница---20 работни дена 20 000. Доктори не земаат толку.

Член од
8 август 2005
Мислења
456
Поени од реакции
78
Проблемот е токму во тоа што не е едно такво семејство..Мислам дека на Рано ден има по 2-3 неделно ако не се лажам.
па тоа го зборувам и јас.. Да е еден. го испуштиле го заборавиле.. ова станува појава за која некој требал да мисли (пошо овие не мислеле ко праеле семејство). Некој попаметен. а всушност и социјалното нели е за такви работи?
А да напомена дека, кога не се спречило, веке треба да им се помогне.Што кошта од тие што краделе (попо досеа пипев пост на таква тема :) да им се даде на овие. Тие пак Господ им дал ум...а видиш на што го користат.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Од каде знаете дека одсекогаш немале средства?Животот е толку непредвилив,еднаш имаш еднаш немаш.Колку што слушнав од сториите сите претходно работеле некаде,значи транзицијата ги довела на тој раб,ниско образование,заврши социјализмот.Претходно имале средства да се прехранат,сега немаат во тоа е суровоста на целата приказна.Зарем мислите дека им е убаво да плачат на телевизија?
Зарем реално во државава во ова време и во овие услови може некој нормален (освен Есма) да издржава 11 деца?

За да имал пари некогаш треба да бил сопственик на некоја доста профитабилна фирма и таа да му пропаднала па сега рошка по контињери... ти нема логика муабетов...:smir:

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Нека не се котат како зајаци.

Се знае каде се границите. Поентата е што во голем дел од случаите, баш тие(родителите) многу добро ги знаат тие граници но, сепак ете решаваат да ги раѓаат и другите деца. Не ради љубов и слично, него како репроматеријал, да опфатат поголема територија... да покријат одредени делови од градот каде што ќе седат по цел ден и ќе питаат. Има болни човечки умови тоа е, нити јас можам, нити вие можете да превземите ништо околу тоа.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Зарем реално во државава во ова време и во овие услови може некој нормален (освен Есма) да издржава 11 деца?

За да имал пари некогаш треба да бил сопственик на некоја доста профитабилна фирма и таа да му пропаднала па сега рошка по контињери... ти нема логика муабетов...:smir:
Не зборувам дека одкога ги направиле децата снемале пари,туку во текот на животниот век.Има повеќе опции.
Не ги оправдувам ни јас со неразумно раѓање,но веќе е касно одкога се родиле да оправаме зошто се родиле,нели:smir:

Јове_Бт напиша:
Се знае каде се границите. Поентата е што во голем дел од случаите, баш тие(родителите) многу добро ги знаат тие граници но, сепак ете решаваат да ги раѓаат и другите деца. Не ради љубов и слично, него како репроматеријал, да опфатат поголема територија... да покријат одредени делови од градот каде што ќе седат по цел ден и ќе питаат. Има болни човечки умови тоа е, нити јас можам, нити вие можете да превземите ништо околу тоа.
Збориш генерално за ромската популација и нивниот концепт на преживување.
Во случаевите што ги даваа немаше просење,имаше и во селски населби оддалечени неколку километри од град.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Јас имам природна одбивност кон луѓе кои не знаат што и како со својот живот и притоа создаваат нови животи кои однапред се осудени на пропаст...

А ако знаев решенија на вакви проблеми ќе му бев советник на Груевски по социјални прашања :smir:

Ако не знаеш такви решенија тогаш немој ни да предлагаш...:smir:
И јас имам одбивност кон такви луѓе кои не знаат да се снајдат за себе,а камоли да издржуваат и други луѓе...Но за жал ни јас,ни ти не можеме да го сопреме тоа...И секако кога би се реализирала и таа твоја погоре спомената идеја :),секогаш ќе има,(како што и јас споменав предходно)паразити,кои за жал никогаш не можеме да направиме да исчезнат,без разлика какви и услови да им даваме,тие секогаш ќе најдат начин да извлечат пари од некои други работи,како на пример правење повеќе деца за кои ќе добијат поголема социјална помош(и ова го споменав во предходниот пост)...Но секако тоа не ми дава право да генерализирам и да кажам дека сите спаѓаат во таа група на луѓе,затоа што има и такви семејства кои се трудат некако да го издржуваат семејството и бараат секаков начин да се спасат од таа ситуација,но за жал тие начини им се недостапни....

Kajgana Shop

На врв Bottom