Независноста на Косово ќе доведе до распаѓање на Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

MK

Член од
17 јули 2007
Мислења
117
Поени од реакции
1
Припадниците на албанското малцинство во Македонија и во Грција би можеле веднаш да побараат да бидат дел од новата косовска држава, ако покраината се оддели од Србија и стане независна, се вели во анализа објавена во британскиот весник “Дејли телеграф“.
“Има многу причини на прашањето за независност на Косово да му се пријде со голема претпазливост бидејќи една од последиците би можела да биде нов прогон на малубројните преостанати Срби во покраината, но и да се случи повторно распламтување на вооружената борба. Во таков случај огорчената Србија би и свртела грб на Европската унија, а припадниците на албанското малцинство во Македонија и во Грција би можеле веднаш да побараат да бидат дел од новата држава. Тоа би довело до верижна реакција бидејќи најверојатно и другите малцинства во Европа, како Баскијците во Шпанија, би почнале да агитираат за своја независност“, се вели во текстот на британскиот весник.
“Дејли тетеграф“ пишува дека Русија, во меѓувреме, прилично отворено се заканила дека ќе ја признае независноста на сепаратистичките енклави во Грузија, која е држава сојузник на Западот.
“Дипломатскиот свет нервозно грицка нокти поради ваквата состојба на настаните, но неизбежен е заклучокот дека набљудувана независност на Косово, опцијата што ја предложи Марти Ахтисари, е единствена вистинска опција“, оценува Би-би-си.
“Изборните платформи на кандидатите на косовските избори покажаа дека Косово во ниту еден случај нема да остане дел од Србија. Се чини дека раздвојувањето е неминовно, само преостанува да се види колку тоа ќе биде трауматично“, заклучува “Дејли телеграф“.

Dali konecno nekoj ja sogleduva vistinskata opasnost vo vrska so Kosovo sprema Makednija

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Da, toa se znaeshe odamna. Ama vladata sto pravi, misli ako go priznaeme Kosovo sve ke bide vo red vo Makedonija?!
Ili pravat kako amerikancite i albancite vo makedonija mu kazuvat, nezavisno Kosovo znaci krajot na Makedonija.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Kрајот или почетокот на Македонија,зависно од која гледна точка.Земајќи предвид дека скоро 2000 години Македонија е пред крај,односно тоа е најдолга агонија за која светот воопшто знае,не би ме чудело доколку Македонија еднаш за секогаш го затвори Албанскиот проблем со насилни средства како што тоа го направила Грција,Бугарија а делумно и Албанија со Македонскиот проблем.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
нема да дозволат сценариото за повторна поделба на балканот да се оствари
во спротивно македонија има право да си ги поврати своите територии
етничката поделба ни го наметнува тоа право
истото ги плаши нашите соседи кои се свесни за настанатата состојба
значи македонија ќе си биде република македонија

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Статусот РЕПУБЛИКА никогаш и никаде не е бесплатен!

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
кога копаш јама за некого
шансите ти да паднеш во неа се сигурни 100 %

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
кога копаш јама за некого
шансите ти да паднеш во неа се сигурни 100 %
Проблемот е во тоа што многумина јамата ја копаат одвнатре,па практично не можат да пропаднат во неа,зошто се веќе пропаднати.:)

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Оптимист сум максимално по ова прашање, од проста причина што статусот на Косово е скоро готов, не можам да мислам дека тоа би довело да распаѓање на Македонија.

Многу сме поминале, се надевам дека ќе го поминеме и ова.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Ако темата е дали признавањето ќе доведе до понатамошно создавање на Голема Албанија, мислам дека владата на Косово(влада на Косово:pos2:) ќе постапи правилно ако не го дозволи. Па тие треба да учат од нивните "пријателчиња" Србите. Тоа се објаснува во една српска песна "Велика Србија". Во оваа песна се споменуваат: Војводина, Косово, Црна Гора, Македонија, Херцеговина, Славонија и Далмација. Па сега видете од оваа Велика Србија што остана. Поентата ми е нека си седат мирни албанците зашто од многу освојување и припојување територии крајот нема да им биде среќен.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Mozebi od brzanje MK ne go prenel uvodniot del na tekstot koj zboruva za moznite posledici :

ОЦЕНА НА „ДЕЈЛИ ТЕЛЕГРАФ“
Независноста на Косово проблем за Македонија и за Грција
Британскиот весник „Дејли телеграф“, во уреднички коментар, оценува дека Србите и Албанците не постигнале никаков напредок во преговорите за идниот статус на Косово, што може да отвори тензии во Македонија и во Грција. Според весникот, доколку не дојде до договор, косовските Албанци можат еднострано да прогласат независност, при што Русија би ставила вето на оваа одлука во Обединетите нации, а „огорчената Србија би и го свртела грбот на Европската Унија и би почнала да прави проблеми секаде каде што може“. - Во тој случај етничките .........

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&ArticleID=80974&EditionID=1261

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
Sto znam,daj boze da ne gresam,ama toa mene mi lici na mlatenje prazna slama.Kosovo "de facto" e nezavisno kolku sto mu dozvoluva SAD.E sega ako se polakomat i ja stavat i Makedonija vo toa megalomanstvo Balkanot pak ke plamne,po sto bi doslo do domino efekt fo cela Evropa.Zatoa i se tolku pretpazlivi site okolu Kosovskoto prasanje.Ke preziveeme ne se sekirajte.:wink:

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
I uste edna rabota mi e cudna vo najmala raka....Srbite nemaat nikakvi ingerencii na Kosovo.Vsusnost taa "nezavisnost" Kosovarite treba da ja baraat od SAD,koi se mi se cini samo gi tapkaat po ramo,gi zalazuvaat vikajki mu "Ce bide rabot'ta",a vsusnost nivnite zamisli se drugi....

Член од
26 февруари 2007
Мислења
145
Поени од реакции
2
Ќе се случи голема Албанја ако дозволиме, самава тема што е отворена укажувва на тоа дека се плашиме ние како обични грагани од некакви терористи и дека не веуваме доволно во нашето единство.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ќе се случи голема Албанја ако дозволиме, самава тема што е отворена укажувва на тоа дека се плашиме ние како обични грагани од некакви терористи и дека не веуваме доволно во нашето единство.
TOCNO...... sto ima tuka da se zboruva poveke......ako nie TOCNO ZNAEME STO SAKAME......

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Хехе...какви пилотки гаѓаат ова западњациве...абе толку им сече на овие...ќе се фатат за оружје...и ќе се заебат! :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom