Негувателки со лиценца ќе ги чуваат децата

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Edinstveno ima logika da ima licenci za lekari za se drugo nema potreba. Nisto poneodgovaorna e rabotata na gradezni inzinjeri, masinci, arhitekti itn. Negovateliki vo gradinki i taksisti ili agenti za nedviznini ziti se. Mnogu se retardirani ovie od vladava. Ima licenci za negovatelki a nema za nastanici i profesori. Neznam zosto gi kopiraat ovie vo zapad vo se posebno vo losite raboti.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Edinstveno ima logika da ima licenci za lekari za se drugo nema potreba. Nisto poneodgovaorna e rabotata na gradezni inzinjeri, masinci, arhitekti itn. Negovateliki vo gradinki i taksisti ili agenti za nedviznini ziti se. Mnogu se retardirani ovie od vladava.
За која влада зборуваш, затоа што негувателките, таксистите и агентите за недвижности се обврзани да земат лиценца во САД а верувам и во западна Европа. Цел развиен свет е ретардиран претпоставувам...

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
За која влада зборуваш, затоа што негувателките, таксистите и агентите за недвижности се обврзани да земат лиценца во САД а верувам и во западна Европа. Цел развиен свет е ретардиран претпоставувам...
Да Западот е пропаднат, не треба да го копираме западот и да завршиме како нив. Пререгулирани , заглавени во долгови и економска стагнација. Западот е пример кој нетреба да се следи. Ние намесесто да не ги повторуваме нивните грешки правиме се исто како нив миселјки дека така ќе ни рипнат платите. Ако ископираме се од Запад платите ќе останат на исто ниво и нема да растат веќе како на Запад. Ќе бидеме како нив осудени на стагнација.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
А зошто оваа влада наместо да копира обрасци на однесување на т.н. развиени земји (кои се во суштина тотално експлоататорски и добри само за оние кои се врвот на пирамидата), за промена не направи нешто за добро на народот?
Западна Европа ќе падне со Грција, а јасно е и дека Америка, ваква како што е, не ќе може уште долго. Народот не е ретардиран, системот е.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Да Западот е пропаднат, не треба да го копираме западот и да завршиме како нив. Пререгулирани , заглавени во долгови и економска стагнација. Западот е пример кој нетреба да се следи.
Е да од лиценциве пропаднаа :) Мислам дека тој е делот кон кој се стремиме - ефикасни инситуции, регулирани работи... а не добро познатото кај нас одбегнување одговорност.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Да Западот е пропаднат, не треба да го копираме западот и да завршиме како нив. Пререгулирани , заглавени во долгови и економска стагнација. Западот е пример кој нетреба да се следи.
Ми го зеде зборот:)

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
А зошто оваа влада наместо да копира обрасци на однесување на т.н. развиени земји (кои се во суштина тотално експлоататорски и добри само за оние кои се врвот на пирамидата), за промена не направи нешто за добро на народот?
Западна Европа ќе падне со Грција, а јасно е и дека Америка, ваква како што е, не ќе може уште долго. Народот не е ретардиран, системот е.
Добро може во поглед на законите и подзаконските акти и општо владеење на правото треба да се ориентираме според Кина или Индија, но јас не го делам тоа мислење...

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Мислам дека тој е делот кон кој се стремиме - ефикасни инситуции, регулирани работи... .
А кои сте тоа ВИЕ? Мојот стремеж е да имам убав и нормален живот, без притоа да треба да ме стрижат како овца на секој чекор со разноразни неоправдани даноци и давачки за се и сешто. Ама да, системот мора да се "храни" инаку ќе колабира.

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Добро може во поглед на законите и подзаконските акти и општо владеење на правото треба да се ориентираме според Кина или Индија, но јас не го делам тоа мислење...
Плата во Кина расте 10% годишно а во Америка 2% во последните 20 години. Не е тоа случајно. Јас сакам Македонија да е Кина а не Америка.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Правото секаде во светот е концепирано така да ги застапува интересите на владеачката класа, никако на народот.
--- надополнето: 6 јули 2012 во 15:53 ---
Плата во Кина расте 10% годишно а во Америка 2% во последните 20 години. Не е тоа случајно. Јас сакам Македонија да е Кина а не Америка.
Да не зборуваме за културолошкиот и историски аспект на овие две земји, кој е неверојатен.
Не ми ја спомнувајте Америка како репер за некаква си цивилизација, ред и култура...земја која е изградена врз геноцид заслужува се што понатаму ќе ја снајде.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
А дали и уличните метачи ќе треба да имаат специјални лиценци за обавување на таа дејност ?!
Лиценци за таксисти, агенти за недвижности, сметководители, чувари/вратари/редари, станарски советници(совети на згради), негувателки/бебиситерки и.т.н. и.т.н. како што еден член со право напиша во еден негов пост на една друга тема пред некој ден: тури и ку*о на држава во која за да пренесеш песок со тамче ти треба лиценца !
Која глупа работа .............. ОК е да мораш да имаш лиценца за да бидеш на пр. доктор, хирург, економист, правник, директор и.т.н. ама лиценца за професии каде што платите се испод државниот просек(упола од тоа) е нон-сенс ......... да докторот мора да има лиценца за да си ја обавува неговата дејност, ама докторот зема/ќе зема плата 35+илјади, а негувателката 11/12 илјади .......... а исто и другите пониски работни места, за кои исто така се бараат лиценци ............. али чим се наумило ќе биде, дали на нас ни се свиѓало тоа или не, што е тоа битно !
--- надополнето: 6 јули 2012 во 16:42 ---
Правото секаде во светот е концепирано така да ги застапува интересите на владеачката класа, никако на народот.
--- надополнето: 6 јули 2012 во 15:53 ---

Да не зборуваме за културолошкиот и историски аспект на овие две земји, кој е неверојатен.
Не ми ја спомнувајте Америка како репер за некаква си цивилизација, ред и култура...земја која е изградена врз геноцид заслужува се што понатаму ќе ја снајде.
Владеачка класа имало/има во секое општество ......... Робовладетелство, Феудализам, Капитализам, па и во Социјализам ........... владеачка класа(од неколку %) имаш и во Кина, Куба, Сев.Кореја ......... и порано кај нас во Социјализмот(СФРЈ) имало владејачка класа ........... поентата е во тоа што треба да постојат т.е. да се создадат услови за живот и за невладеачките класи ............. на пр. јас работам и сакам да имам среден/нормален живот, значи не сакам да бидам елита, не барам луксуз, ама не сакам да бидам ни чергар .......... сакам моите пари кои ги заработувам да бидат мои, а не државата да ми ги собира(како и на сите останати) со триста разно-разно потребни и непотребни глупости !
Инаку бесцелно е да се споредуваме со западниот свет(ЕУ/УСА...) и таму имаш да владеачка класа, ама и тој што не е владеачка класа има услови за некаков(просечен) живот, макар да е и чистач, мешач на малтер, копач, водоводџија и.т.н. ................. не сум Социјалист/Комунист, не верувам во празни утопии(’’еднаквост‘‘), верувам само во реалноста ............ колку заработуваш, толку да си имаш, кај нас и 500 или 1000 евра да земаш плата пак на крај нема да ти остане ништо ............... давачки триста и кусур ......... од кои 2/3 тотално непотребни и без врска ......... лиценци-миценци, даноци безброј, сметки и комуналии до небо, такси за дишење на воздух и користење на сончева светлина и.т.н.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.463
Поени од реакции
18.469
Па никаде во текстот не прочитав дали ќе се плаќа и на кој начин ќе оди обуката и лиценцирањето или имаш ти некои податоци. А инаку вадење лиценци за одредени професии е пракса во цел западен свет особено за вакви професии, кај нас е чудно затоа што до сега немало. Следни ќе бидат агентите за недвижности кои исто така во западниот свет работат со лиценца...
Зошто некој завршува факултет, па дури и имаат звање Наставник за предшколска возраст?

Уствари сега се сетив, во градинкиве почнаа да вработуваат со ДИВ, со Филолошки, со Технолошки, со други факултети
... па нормално е дека треба дообука.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Јас па најдов муабет со анархисти да правам...
--- надополнето: 6 јули 2012 во 16:49 ---
Зошто некој завршува факултет, па дури и имаат звање Наставник за предшколска возраст?

Уствари сега се сетив, во градинкиве почнаа да вработуваат со ДИВ, со Филолошки, со Технолошки, со други факултети
... па нормално е дека треба дообука.
Едно е негувател друго е наставник...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Јас па најдов муабет со анархисти да правам...
--- надополнето: 6 јули 2012 во 16:49 ---

Едно е негувател друго е наставник...
На пр. ??
Според тебе Либерализам/Капитализам и Анархизам е исто ! :facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom