Најекономично греење и ладење

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Znači ti sega ni dokaža deka i ne si trebal da stavaš klima. Pečkata ima COP 2, nemalo nitu potreba da menuvaš nešto.
Mojot primer voopšto ne e takov. Koga greev so TA i on-off klima greev samo 28m2, sega koga e nad 4 C gream 40m2....
Nešto ne ti e sumlivo vo tvojot primer?
Nisto ne mi e somnitelno. Klimata vo zima gree za pomalku pari, po potreba ja zagreva i drugata prostorija (nesto so peckata nema da go napravi ako ne duva) vo leto ladi, i uste za mene vazno isto kolku i greenjeto, ja namaluva vlaznosta na vozduhot od nekoi 65-70% na okolu 50%. Peckata bese stara i nemam namera da ja remontiram so greaci, nova staklena volna, ventilatori.... klimata e multifunkcionalen ured, znaes i sam. Vo slucajov, povratot na investicijata ne e vazen. So koja merna edinica togas da go izmerime i kolku da go vrednuvame stepenot na komocija?
Автоматски споено мислење:

Druze manete i vie po 3 topli so pularot COP ke odi na 6 i na -10c
COP e pravoproporcionalen co doziranje na topla rakija.Po moznost prvo pdgoren sekerot.
Eve bas vo momentov pravosmukalkata raboti po doma. Izduvuva vrel vozduh cudo!!! Garant vadi COP 10. Ja krena T vo sobava za cel stepen. Uste i z'ta ako i dadam, prepecenica... pa pa pa...

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Togas ne mi e jasno zosto baras sovet kakva klima da zemes, a si resil deka nesakas klima?
Првичното прашањето не беше тоа туку колкав е рокот на траење на климата и колкави се трошоците за одржување па дури тогаш би направил детална математика дали би ми се исплатила на долг рок меѓутоа никој не даде одговор на тоа прашање.

Izvini, mislev ovde pravime godišna završna smetka. Inače sobiranje i vadenje otsekogaš e samiot vrv na matematikata.

Moeto skromno poznavanje na ekonomijata kažuva deka dogodina, znači pettata zima, mojata klima gi vraća parite, kupena e za 400 evra. Pred toa se greev so TA od 2.8kW samo so zračenje, bez duvanje i on-off klima vo 28m2 na T od 20-21c, sega samo so inverterot od 22-23C.

Inače sosema si vo pravo koga veliš povrat na investicijata za skapite inverteri nema da ima, toa da, a ako vo međuvreme se desi defekt itekako.
No ete kupuvame nov avtomobil, a veće imame avtomobil i ne mu ja mislime na povrat na investicijata........ ili TV ili bilo što drugo, fakt e deka so inverterot go podigaš kvalitetot na zagrevanjeto ako ništo drugo, zarem toa ne e dovolno?
Завршната сметка се прави минимум после 5,10 или 20 години а не кога ќе дојде првата сметка за струја.Никој не рече дека ТА печката троши ист број на киловати за ист простор со иста изолација во однос на инвертер климата туку непознатиот рок на траење на самиот инвертер и неговите трошоци за одржување па да се направи вкупната сума после 5,10 или 20 години на сметките за струја,одржувањето и инвестицијата на климата од 1000 или 1500 евра.Ова е исто како некој да каже купи си кола со дизел мотор затоа што со бензински повеќе троши а не е битно што дизелот на почеток ќе го платиш поскапо за неколку илјади евра и трошоците за одржување на сервис се повисоки.

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.541
Поени од реакции
2.849
Првичното прашањето не беше тоа туку колкав е рокот на траење на климата и колкави се трошоците за одржување па дури тогаш би направил детална математика дали би ми се исплатила на долг рок меѓутоа никој не даде одговор на тоа прашање.

Завршната сметка се прави минимум после 5,10 или 20 години а не кога ќе дојде првата сметка за струја.Никој не рече дека ТА печката троши ист број на киловати за ист простор со иста изолација во однос на инвертер климата туку непознатиот рок на траење на самиот инвертер и неговите трошоци за одржување па да се направи вкупната сума после 5,10 или 20 години на сметките за струја,одржувањето и инвестицијата на климата од 1000 или 1500 евра.Ова е исто како некој да каже купи си кола со дизел мотор затоа што со бензински повеќе троши а не е битно што дизелот на почеток ќе го платиш поскапо за неколку илјади евра и трошоците за одржување на сервис се повисоки.
Ti kako svemirski brod da kupuvas.
Zborime za cifri od 400-500 evra, ne za milioni, pa da pravime neznam kakvi matematiki.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Ti kako svemirski brod da kupuvas.
Zborime za cifri od 400-500 evra, ne za milioni, pa da pravime neznam kakvi matematiki.
Таа од 400,500 евра нема иста енергетска класа а со тоа и пониска потрошувачка и рок на траење како истата од 1000 или 1500 евра.

Poseriozen e problemot. Ke treba low level format.
Јас имам направено софтвер за репрограмирање на таквите како тебе што имаат процесор што работи на многу ниска фреквенција за драстично зголемување на исата нешто слично како што се прави турбо на бензинските мотори со мала кубикажа.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.802
Поени од реакции
4.165

Mislev na knigovodstvena z. smetka.
Ja razbiram tvojata nedoverica.
Rokot na traenje ne si go znael za da precizno si presmetal. Eve mojot primer so tri klimi nad 15 god i imaš iljadnici po netov, deka vekot na tranje e od 10 godini do 20 bukvalno do koga će ti dosadi, nešto kako frižider.
Možeš slobodno da i veruvaš na mojata kompetencija, strukata mi go dozvoluva toa.
Od druga strana sekoj ured ima 2-3 god garancija, pa ako i ima anomalija može da se sredi.
Sigurno ima i sprotivni primeri, tie što nemaat nikakov problem i onie što ne členuvaat po forumi ne ni se javuvat, pa zatoa i izgleda deka se kvarlivi.
Mene statistički mi izgledat sosema vo red,ne se toa nimalku "nežni" uredi. Normalno ne se sporeduvaat so TA pečkite. Kaj mene beše sprotivno, trošokot za održuvanje na 3 klimi prema 2 TA beše skoro ist.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Mislev na knigovodstvena z. smetka.
Ja razbiram tvojata nedoverica.
Rokot na traenje ne si go znael za da precizno si presmetal. Eve mojot primer so tri klimi nad 15 god i imaš iljadnici po netov, deka vekot na tranje e od 10 godini do 20 bukvalno do koga će ti dosadi, nešto kako frižider.
Možeš slobodno da i veruvaš na mojata kompetencija, strukata mi go dozvoluva toa.
Od druga strana sekoj ured ima 2-3 god garancija, pa ako i ima anomalija može da se sredi.
Sigurno ima i sprotivni primeri, tie što nemaat nikakov problem i onie što ne členuvaat po forumi ne ni se javuvat, pa zatoa i izgleda deka se kvarlivi.
Mene statistički mi izgledat sosema vo red,ne se toa nimalku "nežni" uredi. Normalno ne se sporeduvaat so TA pečkite. Kaj mene beše sprotivno, trošokot za održuvanje na 3 klimi prema 2 TA beše skoro ist.
Види термопечките сам ги одржувам затоа што се премногу прости,и да цркне греач исклучуваш осигурувачи вадиш клеми фаза и нула,оштрафуваш два шрафа и извлекувач греач па ставач друг слично и термостат само треба да знаеш која жица каде оди додека кај климите не е така.Има работи кои сам можеш да ги направиш но има работи за кои мораш да повикаш сервисер под услов ако ти го знаеш тој занает па сам да си ги поправаш.Ако јас инвестирам за ефтин начин на греење тоа нема да биде клима уред инвертер туку вакво чудо кое за 90% од форумов е квантна физика или научна фантастика а чини околу 10000 евра:

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.802
Поени од реакции
4.165
Види термопечките сам ги одржувам затоа што се премногу прости,и да цркне греач исклучуваш осигурувачи вадиш клеми фаза и нула,оштрафуваш два шрафа и извлекувач греач па ставач друг слично и термостат само треба да знаеш која жица каде оди додека кај климите не е така.Има работи кои сам можеш да ги направиш но има работи за кои мораж да повикаш сервисер под услов ако ти го знаеш тој занает па сам да си ги поправаш.Ако јас инвестирам за ефтин начин на греење тоа нема да биде клима уред инвертер туку вакво чудо кое за 90% од форумов е квантна физика или научна фантастика а чини околу 10000 евра:
Ova mi kažuva se. Nema ni da go gledam. Da si razbral bar malce ušte od sredno od fizikata što si ja učel bi svatil....
Ti poželuvam da investiraš vo vakvi proekti i da potrošiš što poveće pari.
Kogo jas sovetuvam, bog da čuva od beter.....
Gi poznavam mnogu kako tebe, nema potreba od tupenje fizika po fakulteti, jas ja imam vo maliot prst, site se glupi Tesla, Njutn, Volt .....
Tolku si naiven što veruvaš deka eden motor i eden generator od 2-3 kW, dva kaiša i zamaec od Al, zamisli bar da e od čelik, dva tri kabli koštaat 10000 evra?
Ova vo videovo ne e ni 1000 e.......

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Ova mi kažuva se. Nema ni da go gledam. Da si razbral bar malce ušte od sredno od fizikata što si ja učel bi svatil....
Ti poželuvam da investiraš vo vakvi proekti i da potrošiš što poveće pari.
Kogo jas sovetuvam, bog da čuva od beter.....
Gi poznavam mnogu kako tebe, nema potreba od tupenje fizika po fakulteti, jas ja imam vo maliot prst, site se glupi Tesla, Njutn, Volt .....
Tolku si naiven što veruvaš deka eden motor i eden generator od 2-3 kW, dva kaiša i zamaec od Al, zamisli bar da e od čelik, dva tri kabli koštaat 10000 evra?
Ova vo videovo ne e ni 1000 e.......
Ти само верувај во физиката што си ја учел во основно и средно дека е 100% точна.Најбитните работи кои се закана за отварање на пандорината кутија се лажни.Биди си роб на системот во кој живееш и живеј онака као други како што ќе ти кажат а не твојот памет.А ако го отвореше видеото ќе видиш дека има 1200000 прегледи и ниеден негативен коментар испод истото и никаде не е истакнато дека од 2kw електромотор има излез на 12kw електрична енергија.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Ти само верувај во физиката што си ја учел во основно и средно дека е 100% точна.Најбитните работи кои се закана за отварање на пандорината кутија се лажни.Биди си роб на системот во кој живееш и живеј онака као други како што ќе ти кажат а не твојот памет.А ако го отвореше видеото ќе видиш дека има 1200000 прегледи и ниеден негативен коментар испод истото и никаде не е истакнато дека од 2kw електромотор има излез на 12kw електрична енергија.
[/QUOTE]
Taka e!!! I zemjata e ramna ploca

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.541
Поени од реакции
2.849
Таа од 400,500 евра нема иста енергетска класа а со тоа и пониска потрошувачка и рок на траење како истата од 1000 или 1500 евра.

Јас имам направено софтвер за репрограмирање на таквите како тебе што имаат процесор што работи на многу ниска фреквенција за драстично зголемување на исата нешто слично како што се прави турбо на бензинските мотори со мала кубикажа.
Jasna e rabotata so tebe, zivej si go zivotot…ama ne utipi dva dena…sto ne go kaza muabetov na start, ke si pravese sam mubet.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.263
Поени од реакции
3.010
Објективно гледано, ако е се во ред фабрички, соодветна монтажа, и коректно се користи рокот е минимум 15 години за како што рече поквалитетен и поскап инвертер.

Види термопечките сам ги одржувам затоа што се премногу прости,и да цркне греач исклучуваш осигурувачи вадиш клеми фаза и нула,оштрафуваш два шрафа и извлекувач греач па ставач друг слично и термостат само треба да знаеш која жица каде оди додека кај климите не е така.Има работи кои сам можеш да ги направиш но има работи за кои мораш да повикаш сервисер под услов ако ти го знаеш тој занает па сам да си ги поправаш.Ако јас инвестирам за ефтин начин на греење тоа нема да биде клима уред инвертер туку вакво чудо кое за 90% од форумов е квантна физика или научна фантастика а чини околу 10000 евра:
Веројатно сеуште возиш и застава оти сам и неа можеш да си ја сервисираш.
Шпорет со рингли од 80тите.. каква индукција кави црни камења за тоа треба мајстори да бараш а рингла и сам ќе смениш.
Терај баце на термо печ, не си ти за клима...

А на тоа перпету чудото, поврзи го вака на продолжно кабле и топ ќе биде :)

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Објективно гледано, ако е се во ред фабрички, соодветна монтажа, и коректно се користи рокот е минимум 15 години за како што рече поквалитетен и поскап инвертер.

Веројатно сеуште возиш и застава оти сам и неа можеш да си ја сервисираш.
Шпорет со рингли од 80тите.. каква индукција кави црни камења за тоа треба мајстори да бараш а рингла и сам ќе смениш.
Терај баце на термо печ, не си ти за клима...

А на тоа перпету чудото, поврзи го вака на продолжно кабле и топ ќе биде :)
Застава е мочка за мојата бидејки поради мојата ако продолжеше да се произведува ќе пропаднеше цела светска автоиндустрија а ова со кабелов и малите деца знаат дека е измама.Ринглите на шпоретот дојди и земи ги гратис бидејки со децении не се употребени затоа што кај мене дома плин се користи кога 90% од вас не ни знаат што е плин а можеби и не биле родени.

Jasna e rabotata so tebe, zivej si go zivotot…ama ne utipi dva dena…sto ne go kaza muabetov na start, ke si pravese sam mubet.
Си помешал баби и жаби.Никој не те натера да одговараш на прашање што не ти се допаѓа или на кое не го знаеш точниот одговор а со тоа и никој не те тера со сила да губиш време на форумов за да се расправаш со такви како мене.

Rekov jas. Critical error. System failure immanent
Врати се во 20 век бидејки не си доволно паметен за да опстанеш во 21.

Taka e!!! I zemjata e ramna ploca
[/QUOTE]
Ти докажа практично дека е топка?Коефициентот на интелигенција ти е доволно низок за практично со не многу средства да докажеш дали е топка или рамна подлога но ако решиш да направиш таков експеримент обезбеди си прво парaвојска со тебе наоружана до заби и ако имаш бар малку грам памет ќе знаеш дека каде и да истуриш вода таа секогаш ќе се стреми да биде во хоризонтална положба а не заоблена.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom