Зошто бе за жалење? Тема која е со постови од главно 10-тина учесници, секој со 2000+ мислења во кои воглавном се истеруваат суети, расправии и рекламирање, и не е нешто за фалење. А и немам зошто да плачам, дома немам клима помлада од 15 години и немам намера да купувам барем уште една година. А кога ќе купувам, може и Грее ќе земамIzgleda vi e dosadno na drigion forum, nemozete 2 stranici da iznapisete za eden mesec, pa sega tuka promovirate japanki made in China.
Za zalenje ste, so japankite davate uste samo salcinja ili i kapcinja pocnavte.

Па тек ти таму со тие цени на KWh и работна рака на мајстор/монтер, не треба ни да помислиш да купуваш кинеска клима, па дури јапонецот и 5% да е поефикасен. А тоа што повеќе се продаваат кинески, не е доказ дека се подобри, туку дека е точна поговорката да сиромавиот плаќа најскапо.Idev nazad da go najdam mojot post i na kraj iskoci deka i ne sporeduvam nordik so obicna LN, nego dvete se obicni a podatoci od eurovent.
Da bi bilo dobro da imase nekoja merodavna institucija koja bi merela vakvi stvari za obicnite modeli ama nema za zal
Mozebi taa razlika ke bila pogolema mozebi pomala. Ama so ogled na toa sto nemame podatoci za takva sporedba go sporeduvame toa sto go imame. Vo slucajov eurovent podatocite.
Uste edna konstatacija deka nekoi modeli se prilagodlivi na site okolnosti, kompletno se slozuvam so toa. Ama se skapi taka(sosema normalna rabota)
I tocno e toa sto vikas deka mitsuto ke se snajde odlicno ama i raka na srce ke kosta znacitelno poveke od cenata na drugiot model vo sporedbata. (malku diskutabilno ova odlicno zasto sporedbata e stavena na 5.5kw uredi koi i ne se bas ekonomicni, za razlika od grafikonite sto gi postirase ti kade gi zemale najekonomicnite uredi, verojatno ako se zeme poekonomicniot model ke ima i pogolema razlika bas kako sto pisa)
Prosto zemeno tvojot LN35VG2 e poekonomicen od LN35VGHZ i or RW35, da svesni sme i jas i ti deka primer RW35 e pomoken model i dava poveke toplina ama na smetka na toa e pomalku ekonomicen. Nesto dobivas nesto gubis.
Pak e dobro kazano, deka ekonomicnosta ne treba da se svede na on-off rabota i da se zagrozi komocijata. No ne se slozuvam so toa deka nema kineski model sto znae da modulira i deka toa go moze samo japonskiot.
Znaci pak ona sto celo vreme go vrtam ama izgleda u prazno deka kolku pari tolku muzika, ama isto i prvo treba da se razgledaat potrebite na prostorot i moznostite na korisnikot pred da mu se rece na nekoj kupi ova ili ona. Normalno prodavacive toa nema da go napravat zasto ne im e od korist da ti recat ne zimaj od mene ama obicen korisnik kako ti ili tzlatko ili jas ne gledam zasto da e tolku pristrasen samo kon toa sto go ima.
Veruvaj druze pominuva i vo svedska toa nemoj da mislis deka Mitsu/Toshiba/Daikin/Panasonk se najkupuvani brendovi.
50% od nadvoresnite sto gi gledam tuka se od nekoj si random brend qlima(ednas go guglav holandski demek bil), koi ne se ni prodavaat u prodavnici za klimatizacija/bela tehnika nego kako da ides u brikolaz/merkur i slicni kade kupuvas alat za doma.
Isto kako u mkd inzinjier si ne rabotis za 250€ mesecno, ne vikam deka ne ti e teret da platis 1500€ za da imas komfor, ama polesno ti e tebe nego nekoj sto edvaj vrzuva kraj so kraj sekoj mesec. Na nego toj kineski ured ke mu bide od golema korist zasto ke mu trosi pomalku od panelkata ama ke go zagree.
Isto e i tuka ovie qlima sto ti gi spomnav se po 700-750€ za uredot, ne japancive da gi plakas 2000+€.
Plus tuka uste ne pocnale da se umaraat so potrosuvacka (ekonomicnost) zasto golem del od lugjeto imaat potpisano dogovori na dolg rok pred da ripnat cenite i sega plakaat struja po 1.5-2 denari za kilovat(nekoi i pomalku). 90% od niv ne se zamaraat seuste za potrosuvackata. Koga ke im istecat tie dogovori i ke gi vidat pazarnite ceni sega, primer jas da zemev fiksna cena kako sto gi spomnav pogore ke trebase da plakam po 35+ denari za kilovat namesto toa jas plakam po saat nekogas mi e nad 60 denari za kw nekogas mi e pod 1 denar. Ama bez razlika vo koj cenoven rang mi e strujata normalno deka sakam da sum poekonomicen.
Plus ako se vratime na sporedbata nordik 9 so ln25vghz sto ti ja postavi (ili onaa sto ja ja pocnav so premium 5.5 i LN50)
Nordik modelive tuka se 2200 so 2500 evra (ceni posle instalacija) za vakva razlika vo cena (nekoi 12%) ne iskreno nikogas ne bi odel so modelot na gree vo ovoj slucaj
Ama ako razlikata e kako vo mkd cirka 900evra ednata a drugava da e 1400 pa toa e poveke od 50% i kupovnata mok mi e mnogu po limitirana togas opcijata gree i te kako e primamliva
pisuvam gree zasto se fativme za amberkata ne deka samo gree treba da se gleda ima i dosta drugi dobri kinezi so primamlivi performansi za cenata
Eve od periodot koga im bev omilen na profesorot, ucenikov SV B, Drugar im GT i ostala No.1 ekipa moj post kade sum gi pofalil nivnite modeli (ok de i sum se pozalil od nekoj pa ne se sovrseni kako sto oni gi prodavaat)
Колку ќе наплати мајстор да ти смени кондензатор на пример, 150-200 Е. ? Не босанец или индиец на црно, регуларен мајстор мислам?