Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.800
Поени од реакции
4.161
@Addonexus ova so turbinava ne e voopšto strašno, nekoj so malce veština treba da go izvadi motorot i da gi smeni dvata lagera. Tie se standardni sekade možat da se najdat, možeš da si naračaš i keramički od ebay , ovie nema nikogaš da se rasipat, za ova pobaraj pišuvav pred nekoe vreme ima i videa.
Sega vo međusezonava možeš da go napraviš ova.
Inače so kompresorot e druga prikazna, možebi e smenet, ne jasno što pišuvaš, veliš se rasipal, ako se rasipal toj ne se poprava, svirenjeto ostana, ne znam što može da sviri vaka so raskažuvanje.
Vtoro vikaš deka mnogu troši, toa pak znači deka možebi fali freon pa kompresorot se mači i "sviri".
Se tuka može da se sredi možebi i za mali pari..... batali ja " bitkata" so inspekcii i prodavači, najdi nekoj krsten majstor da ja proveri i sredi Toshibata.

Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
@Addonexus ova so turbinava ne e voopšto strašno, nekoj so malce veština treba da go izvadi motorot i da gi smeni dvata lagera. Tie se standardni sekade možat da se najdat, možeš da si naračaš i keramički od ebay , ovie nema nikogaš da se rasipat, za ova pobaraj pišuvav pred nekoe vreme ima i videa.
Sega vo međusezonava možeš da go napraviš ova.
Inače so kompresorot e druga prikazna, možebi e smenet, ne jasno što pišuvaš, veliš se rasipal, ako se rasipal toj ne se poprava, svirenjeto ostana, ne znam što može da sviri vaka so raskažuvanje.
Vtoro vikaš deka mnogu troši, toa pak znači deka možebi fali freon pa kompresorot se mači i "sviri".
Se tuka može da se sredi možebi i za mali pari..... batali ja " bitkata" so inspekcii i prodavači, najdi nekoj krsten majstor da ja proveri i sredi Toshibata.
Za trosenje ne znam, nemam so sto da sporedam dali trosi poveke ili pomalku od sto treba. Koga bev bez klima vo januari, namesto standardnite 2600 sto gi trosi klimata ako odbijam ostanatata struja, so paneli plativ 5500. Znaci sepak trosi 2.5 pati pomalku od panel. E sega odkako ja servisiraa, za ovoj mesec koj bese isklucitelno topol pak plativ 2600 za toplenje, sto malku mi bese cudno. A problemot so kompresorot, posle 2 godini svirenje prestana da se pusta klimata, rabotese samo na ladenje, na greenje pokazuvase greska i ne se pustase. Sto napravija ne znam, mi rekoa deka go smenile, testirale, i deka se e vo red. Ama zvucite pak ostanaa.
Pobarav mislenje od drugi prodavaci na klimi, mi rekoa deka klimata treba da se zameni vo ovoj slucaj i so ovie defekti, mozno e da e ostetena uste na pocetok bidejki bese namontirana na malo rastojanie os 2.2 metri so cevki izvrteni vo krugovi za da ja namontiraat kaj sto im bese najlesno i najblisku, i taka rabotese mislam okolu 3 nedeli se dodeka ne ja premontiraa otkako se pojavija defektite. Minimalnata dolzina na cevkite ne smeela da bide pod 3 metri za ovaa klima, a kaj mene bese na 2.2 metri

Член од
2 август 2014
Мислења
1.800
Поени од реакции
4.161
Fakt e deka si se namačil.
Očigledno e deka si primer na čovek koj očekuva ako plati i kupi nešto so ime i tradicija deka toa i će go dobie. Ovde vo Makedonija sami sme krivi što ne e taka, od priučeani monteri (za skoro sum siguren deka gi vmešale prstinjata za groto od tvoite problemi) do politizirani inspekcii uvoznici i polupismeni prodavači.
Ova so 2.2 m cevki e jajce vo vlakno, nema od toa klimata da e takva kako tvojata, samo će se sluša možebi klokotenje na freonot.
Zatoa batali se i poslušaj go mojot sovet od postot pogore.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.266
Поени од реакции
2.314
RW серијата како баш Made for Scandinavia им носи доста поголеми компресори
25-series compressor SVB130FBBMT
35-series compressor SVB172FCKMT
50-series compressor SVB220FBAM1T

25ката е со 13cm3 компресорот а 50ката дури со 22цм3 со максимални 48.655 бту... само нешо различен моделот од листава подолу ваљда понова верзија што бичи до 130RPS.

19db рекламирани во каталогот нема да можеш дома да ги измериш сигурно...
Спиење во соба со која и да е клима е проблем и мора навикнување малку...

Се сеќавам кај тебе имаше проблем од почетокот со звукот што идеше од надворешната по цефките во внатрешната при поголеми оптеретувања а и внатрешниот фан беше како дис-балансиран па на тивки обртаи како крцкање се слушаше.... и вака и така имаше проблем.
Мислам и тогаш реков дека ако не го средат проблемот и ако се сериозна фирма енергијаСК/ладењеПП треба да ти понудат иста таква НОВА или парите назад... особено што викаш и поголем квар се појавил може од мајка да било фалично парчето... ама треба фирмата да си остави лице.

За тоа без фискална... и кај мене втората клима е без фискалана... ама е со фактура и испратница :)
Fala sto me koegira Zlate,mislev deka nosat isti kompresori nordicive MITSU LN so RW. Ovie RW ti bile atomska bomba (y) .
Sepak ti poke gi pratis Mitsu modelite.
A vo meguvreme najdov uste dvajca vo Bugarija so ist problem, dvajca od Hrvatska, i eden ne znam od kade, no i toj od istocna evropa, ovde balkanskive zemji negde. A imase i porano eden od makedonija koj kaza deka i negovata toshiba ima svirenje ponekogas. Videata sto gi najdov online se mnogu slicni na mojot zvuk, no od Energija mi velat deka jas sum edinstven so vakov problem, najverojatno ne znaat da prebaraat na internet pa da vidat. I somnitelno e sto ovaj problem se javuva samo vo balkanskive zemji, ne najdov nitu eden od evropa da ima vakov problem, sto znaci ili tamu im gi zmenuvaat koga ke ima problem, ili pak za nasiov pazar idi se ona sto ne go pominalo testiranjeto vo fabrika, pa na koj kakov defekt ke mu se padne, spreka srekata.
Abe ene jas go pratam i grckiot forum.
Tamu Toshibite imaat 7 godini bezuslovna garancija,a Daikinot 10 godini so doplata od mislam 80 evra za tie godini isto bezuslovna garancija.I tamu se slucuvat razni defekti,pa i ventilatori na vnatresna edinica,pa izgorele maticni ploci,ama seto toa go resavaat serviserite.Nikoja klima ne e imuna pa makar bila i cistokrvna, ama mnogu bitna e poddrskata.Sekoj treba da si ostavi lice,ama kaj nas se samo taka da se provni nesto.
A nadvoresnata nekolku pati,klavana vadena mozi i bez dlaboki vakumi i susacot mozi e zasiten.Bog znaj sto se slucuvalo.Mnogu e biten montazniot del.A takvi defekti nemame strucnaci da gi detektiraat.
Zatoa nie ovde trubime,kolku sto mozi poke vakumiranje,idealno nema ama barem kolku sto mozi da se spasi,a ne kako sto ekspertite velat ne e vazno prvoto vakumiranje.Pri sekoja montaza bitno e dobro i solidno kolku sto se mozi podlabok vakum.
I vo Grcija se isti montazite,citaki go forumot.I tamo ima kelnercina sto odat na montaza bez vakum pumpa,i tamu e ista problematikata kako kaj nas.Balkanijada.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.800
Поени од реакции
4.161
Ajde otide jabana mitov za japoncive, gorele matični ploči, ventilatori i se davalo bezuslovni garancii za 80 evra.
Pa jas ako dadam kako uslov za bezuslovna garancija 80evra znači ispolnuvam nekoj uslov, što vednaš znači deka garancijata e USLOVENA. I toa zamisli od JAPONEC.
Kolku li nebulozi od prepišuvačov koj učel matematika prepišuvajći i toa vo večerno učilište.... i od tebe mnogu e, fizikava vo mal prst ja imaš, a vamu matematika slab.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.266
Поени од реакции
2.314
Zato i jas velam.
Kupuvajte cistokrven ni kinez ni japonec,tuku turcin VESTEL Fvorit No1.Ojde mitot za japoncive i kinezive.
Tundreto No.2 .........:vozbud:

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.266
Поени од реакции
2.314
Ojde mitot Filipinec, se zaeba se so japankive….hahahaha
Sega zimaj Favoritka, i moli se…
Oti da ne.Koleska ima 18btu,za 27 bona togas ja plate.. Petta godina ja cepi vo stan dnevna 30m2.Pli vozi.
Pa bi zel,mi treba edna 18 btu.Neka pumpa toplina,i ke ladi.Nit ja ima cisteno niti nisto,samo filterite.
Samo da ne ispadni i jas kako Najubav(bracedi,tetki,vujni,drugarki,drugari).

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.540
Поени од реакции
2.849
Oti da ne.Koleska ima 18btu,za 27 bona togas ja plate.. Petta godina ja cepi vo stan dnevna 30m2.Pli vozi.
Pa bi zel,mi treba edna 18 btu.Neka pumpa toplina,i ke ladi.Nit ja ima cisteno niti nisto,samo filterite.
Samo da ne ispadni i jas kako Najubav(bracedi,tetki,vujni,drugarki,drugari).
Mu stanuvas konkurencija na lepi

Член од
20 јануари 2023
Мислења
400
Поени од реакции
549
Za trosenje ne znam, nemam so sto da sporedam dali trosi poveke ili pomalku od sto treba. Koga bev bez klima vo januari, namesto standardnite 2600 sto gi trosi klimata ako odbijam ostanatata struja, so paneli plativ 5500. Znaci sepak trosi 2.5 pati pomalku od panel. E sega odkako ja servisiraa, za ovoj mesec koj bese isklucitelno topol pak plativ 2600 za toplenje, sto malku mi bese cudno. A problemot so kompresorot, posle 2 godini svirenje prestana da se pusta klimata, rabotese samo na ladenje, na greenje pokazuvase greska i ne se pustase. Sto napravija ne znam, mi rekoa deka go smenile, testirale, i deka se e vo red. Ama zvucite pak ostanaa.
Pobarav mislenje od drugi prodavaci na klimi, mi rekoa deka klimata treba da se zameni vo ovoj slucaj i so ovie defekti, mozno e da e ostetena uste na pocetok bidejki bese namontirana na malo rastojanie os 2.2 metri so cevki izvrteni vo krugovi za da ja namontiraat kaj sto im bese najlesno i najblisku, i taka rabotese mislam okolu 3 nedeli se dodeka ne ja premontiraa otkako se pojavija defektite. Minimalnata dolzina na cevkite ne smeela da bide pod 3 metri za ovaa klima, a kaj mene bese na 2.2 metri
Ti odgovori zlate deka sekoj proizvod ima nekoj procent na greska, zatoa i site davaat garancija. No kaj tebe problemot ocigledno ne e tolku so klimata, kolku so monterite i prodavacot, a ova e problem so skoro pa site vo Mak. Ti si bil od tie nesreknici na koi mu padnala losa klima, losi prodavaci i losi monteri. Inaku 10-tina slucai na nekolku desetina iljadi prodadeni niz celiot Balkan i ne e nesto mnogu?!
Znam ne ti e nekoja uteha, ama da znaes vakvi i slicni problemi se javuvaat kaj sekoja kineska klima ama nikoj ne reagira, toa se smeta za normalno :). A i sram im e da reagiraat vaka javno, a vo sebe si se jadat "e sto mi trebase ova, ustediv pri kupuvanje pa sega toa mi e" ili ke gi ubeduvaat drugite deka kupile prekrasna klima za 23000 i gi za... bale site sto kupile poskapo od niv. Pa prodavacive na kineski i gi razbiram (iako ne gi opravduvam) od toa lugeto ziveat i lebot go vadat

Член од
10 февруари 2008
Мислења
846
Поени од реакции
456
Добив понуда за монтажа на клима во нов стан, бидејќи не ги пратам климите ме интересира дали е океј модел и цена?
https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=74980 - за 360 евра, гаранција 3 години

Има и парно во зградата, претежно ке се користи за ладење. Дневната е около 20 квадрати. Дали се океј Мидеа како бренд и дали понудата вреди ?

Член од
2 август 2014
Мислења
1.800
Поени од реакции
4.161
Znam ne ti e nekoja uteha, ama da znaes vakvi i slicni problemi se javuvaat kaj sekoja kineska klima ama nikoj ne reagira, toa se smeta za normalno :). A i sram im e da reagiraat vaka javno, a vo sebe si se jadat "e sto mi trebase ova, ustediv pri kupuvanje pa sega toa mi e" ili ke gi ubeduvaat drugite deka kupile prekrasna klima za 23000 i gi za... bale site sto kupile poskapo od niv.
E što b,ckalo si! Teši gi ovja so kupeni kinezi maskirani u japonci deka ne sa sami imalo beter od nivnite.
So ovaja izjava ne će smeeš više da kupiš kinez, toa e zapečateno, inače ja će te umrem od zaebavanje.

Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
Ti odgovori zlate deka sekoj proizvod ima nekoj procent na greska, zatoa i site davaat garancija. No kaj tebe problemot ocigledno ne e tolku so klimata, kolku so monterite i prodavacot, a ova e problem so skoro pa site vo Mak. Ti si bil od tie nesreknici na koi mu padnala losa klima, losi prodavaci i losi monteri. Inaku 10-tina slucai na nekolku desetina iljadi prodadeni niz celiot Balkan i ne e nesto mnogu?!
Znam ne ti e nekoja uteha, ama da znaes vakvi i slicni problemi se javuvaat kaj sekoja kineska klima ama nikoj ne reagira, toa se smeta za normalno :). A i sram im e da reagiraat vaka javno, a vo sebe si se jadat "e sto mi trebase ova, ustediv pri kupuvanje pa sega toa mi e" ili ke gi ubeduvaat drugite deka kupile prekrasna klima za 23000 i gi za... bale site sto kupile poskapo od niv. Pa prodavacive na kineski i gi razbiram (iako ne gi opravduvam) od toa lugeto ziveat i lebot go vadat
Ako ima 10 slucai online vo 10.000 prodadeni klimi na balkanot, ne znaci deka se samo 10. Koj znae uste kolku ima sto ne reagirale, ili pak im gi zamenile pa ne reagirale oti problemot e resen. I sam rece deka problemi se javuvaat ama na lugeto im e sram da reagiraat javno ili pak ne reagiraat so cel da za*bat i drugi da gi kupat. Jas licno ne se sramam da reagiram javno, i ne gledam zosto bi se sramel. I so mojata reakcija bas naprotiv bi zastitil nekoj drug dagi nema istite problemi kako mene znaejki za koja marka se raboti i koi firmi lazat i nezamenuvaat koga ke ti prodadat rasipana klima.I ne samo klimi, za se e taka, samo so so klimive e potesko da se dokazi zasto eve vo Mkd nemame strucnjaci osven prodavacite.
Jas licno nikogas poveke ne bi kupil proizvod od Toshiba poradi ekstremno losoto iskvstvo i problemite sto gi imam, ne ja plativ klimata 1000 evra za da mi prodadat polufunkcionalna klima i da me maftaat 2 godini deka ke go resat problemot, a na pazarot ima i za pola cena, pa barem ako ne ti se pogodi od prva, za istite pari ke si ja probas uste ednas srekata. Isto taka ne bi preporacal nikomu da kupi od Energija Skopje i od Ladenje Prilep, zatoa sto pogolemi prevaranti ne sum sretnal vo zivotot, bukvalno te pravat retardiran deka si. E tuka e problemot i vo pazarnata inspekcija zosto ne pratija nivni covek pa da gi slusnese pretsavnikot od Ladenje i od Energija kako ne mozat da se dogovorat dali ima problem ili ne, i kako na kraj velat deka zvukot e normalen, no dosega ne go slusnale na nitu edna druga klima. Koja e ironijata vo samiot nivni odgovor, i duri skaa da potpisam dokument deka utvrdile deka e se vo red. uste pogolema ironija e sto pazarna inspekcija namesto da se postavi kako treta nezavisna strana ako ne moze da najde ekspert za klimi vo makedonija, go praka prodavacot da potvrdi dali e vo pravo bez pritoa da se prisutni tie. Ne znam ni zosto voopsto gi pratija na proverka, mozea samo vo skopje da go potpisat sami dokumentot deka se e vo red i da go dostavat do pazarna, dzabe trosoci da idat do Prilep i da gubat den koga odgovorot go znaat pred da dojdat, sigurno nema sami sebe da se demantiraat.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.266
Поени од реакции
2.314
Mu stanuvas konkurencija na lepi
Ne be zosto konkurencija.Lepi pravilno si misli.Toj nema kupeno kineska klima po cena na japonska.
Lepi ke pocekate sto ke go zaebite.Lepi DNK analiza mozi da ti napraj za nekoja klima.
A normalno i jas ne bi kupil nabien kinez so cena ,koga za isto ili 20 % bi kupil Japanec itoa cistokrven,kako Sarplaninec,ama ne od onie sto prat BOOOM!
Jas odam na ekstremno,ili Made Japan cistokrven ,ili Turcija,barem za cena na prevoz od Kina dobivam poevtin proizvod so ist kvalitet.
Ima edna izreka.Gravot go falat,ama meso jadat.Takvi se prodavacite kaj nas.Tie mozi doma da koristat japanski klimi,ama sto da praat,morat da go falat ona sto go prodavaat kineskite.
E sega ima i nekoj prodavaci sto si gi prodale japonskite klimi,za da dokazat deka se verni na kineskite ,i koristat kineski.
Автоматски споено мислење:

Da ne bidite vo zabluda.Dakin kaj juzniov sosed ima bezuslovna tri godini,+ so doplata deset.
A Toshiba bezuslovna 7 godini.Oti ovdeka odma promotorive cekaat da izvrtat nekoja rabota.
Добив понуда за монтажа на клима во нов стан, бидејќи не ги пратам климите ме интересира дали е океј модел и цена?
https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=74980 - за 360 евра, гаранција 3 години

Има и парно во зградата, претежно ке се користи за ладење. Дневната е около 20 квадрати. Дали се океј Мидеа како бренд и дали понудата вреди ?
Ako e samo za ladenje bilo kakva ke ti brka rabota.Gledaja da se pogodi montazta i da ima poke garancija.

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.540
Поени од реакции
2.849
Sega svrti si go muabetot za tie sto lupnale po 100K za japanka i molcat da ne gi zaebava nekoj….takvi ima kup, nekoi sedat so salce i kapce kako zlate.

Kajgana Shop

На врв Bottom