Најекономично греење и ладење

Член од
11 април 2012
Мислења
4.838
Поени од реакции
5.638
razgledaj gi tabelive i ako logicki razmislis,nagolemata klima so pogolem kompresor ima sekogas podobar COP od taa klima so pomal kompresor,odnosno pomalata.Najgolemata klima e naekonomicna,normalno ako mozis da svatis,ako ti proraboti logikata.So ova sakam da ti kazam da si razmislis ,da si zemis eden broj pogolema.t.e. kako sakas svati go dobronameren mi e sovetot,dokolku razlikata e mala vo cenata.
Da i jas mozam so mojava da grejam 120m2 vo kuka vo Bitola ama do 18-20c vo zavisnost od nadvorsnata,tem.A koga ke dojdi -7,ke mi bide toplo 15c vo 120m2.Zboruvam za kaj mene.A si sakam 24c pa i 25 koga nadvor e -10c.
E pa toa e.
Porano ovde ko ke kupese nesto podobro konkurencijata vikase,si se zaebal,si mozel dve da kupis za edno ,taka mi praeja i mene so Toshiba Suzumi 16 btu koja ima 12 godini 50.000,rabotni casa do sega.
A inace koj nemozi da kupi poskapo ke bide zadovolen i so ST ili Favoritka,sekako se slozvam so tebe.Jas ti ja razbiram poentata i napolno se slozvam so tebe.
Ovdeka budali ne praeja nie sto imavme japonski klimi.
Inace i japonecot ako e vlezen model,mozi da te stopli,samo pravilno da se dimenzionira.E sega ke gi nema onie lukcuzi. :)
Bez razlika ova e samo diskusija i razmisluvanja ,voopsto ne ti se lutam,ozbilno .
Hmm naprotiv tabelata sto ja postira vika deka malite klimi se dosta poekonomicni od golemite, tocno davaat pomalku energija ama i konzumiraat pomalku.
E sega ako ti imas koja nema sila da ti ja zadovoli pobaruvackata na energija vo prostorot taa postojano ke raboti na maksimum i nema da e voopsto ekonomicna, ama toa ne e deka malata ne e ekonomicna nego deka e loso dimenzionirana.

Se slozuvam deka pravilno odreduvanje e mnogu vazno, normalno i na pravilno ocenuvanje na potrebite na korisnikot.

I da toa sto jas go zboram e ako mozes da kupis premium japonski model super da treba da go napravis toa ke dobies poveke, ako ne mozes da si go dozvolis toa mozes da najdes dobri kineski klimi koi za parite plateni ke si dadat zadovolitelni rezultati. Nekoi kineski se malku preceneti ama toa si e nivno sepak se so godini broj 1 u klimatizacija pa mora da go naplatat toa jbg.

Razlikata na Toshiba pomegu Daisekai 9.5 25 modelot i 35 modelot tuka bese 2500sek koga prasuvav
Kaj Daikin nikoj ne kaza kolku e pogolemiot model ne mi trebal toj i ne sakaa ni cena da kazat (nivna politika)
Kaj Mitsubishi za LN i RW modelite razlikata bese 1000-1500sek zavisi od prodavacot. Poveketo bea nakaj 1500sek

Член од
20 јануари 2023
Мислења
400
Поени од реакции
549
Hmm naprotiv tabelata sto ja postira vika deka malite klimi se dosta poekonomicni od golemite, tocno davaat pomalku energija ama i konzumiraat pomalku.
E sega ako ti imas koja nema sila da ti ja zadovoli pobaruvackata na energija vo prostorot taa postojano ke raboti na maksimum i nema da e voopsto ekonomicna, ama toa ne e deka malata ne e ekonomicna nego deka e loso dimenzionirana.

Se slozuvam deka pravilno odreduvanje e mnogu vazno, normalno i na pravilno ocenuvanje na potrebite na korisnikot.

I da toa sto jas go zboram e ako mozes da kupis premium japonski model super da treba da go napravis toa ke dobies poveke, ako ne mozes da si go dozvolis toa mozes da najdes dobri kineski klimi koi za parite plateni ke si dadat zadovolitelni rezultati. Nekoi kineski se malku preceneti ama toa si e nivno sepak se so godini broj 1 u klimatizacija pa mora da go naplatat toa jbg.

Razlikata na Toshiba pomegu Daisekai 9.5 25 modelot i 35 modelot tuka bese 2500sek koga prasuvav
Kaj Daikin nikoj ne kaza kolku e pogolemiot model ne mi trebal toj i ne sakaa ni cena da kazat (nivna politika)
Kaj Mitsubishi za LN i RW modelite razlikata bese 1000-1500sek zavisi od prodavacot. Poveketo bea nakaj 1500sek
Na site nas ovde polesno ke ni bide namesto vo SEK cenite da gi pisuvas vo EUR. Ne deka ne mozeme da gi pretvorame vo EUR, sepak za razbirlivosta na tvoite postovi ke bide korisno.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.838
Поени од реакции
5.638
Na site nas ovde polesno ke ni bide namesto vo SEK cenite da gi pisuvas vo EUR. Ne deka ne mozeme da gi pretvorame vo EUR, sepak za razbirlivosta na tvoite postovi ke bide korisno.
Znam ama ne e taka lesno :D
Krunata nema fiksen kurs kon evroto kako denarot i varira dosta (ne deka tie varijacii ke ti smenat mnogu ama sepak varira)
Za najlesna matematika deli so 10 (okolu 11 kruni e 1 evro). Taka sto ako sum pisal 22000sek toa ke iskoci 2200evra (pak potenciram ne e precizno ova ama i da pisam precizno ne znaci deka posle 1 nedela ke bide pak isto)

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Aj da im pomognam malku na onie koi imaat gree amber nordik.
Za preodniov period dosta korisna opcija.
Opcijata quiet kaj nordik, ima dva stepeni. Eden e normalen quiet mod kade turbinata vrti so minimalna brzina a dodeka vtoriot stepen e autoquiet mod. Vo ovoj mod klimata duva so 3ta brzina a koga ke dostigne zadadena T preminuva na klasicen quiet. Ciklusite na neprekinata rabota se podolgi a so toa i preciznosta na odrzuvanje na zadadenata T. Simnuva modulacija i pod 450w ama ne kazuvam kolku bidejki bez sliki i videa ne se priznava neli ;):icon_lol:
Ne znam dali amber premiim ima autoquiet.

Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
Japonskite trosele 15-20-40% pomalku? Ne znam dali e tocno, no i da e tocno, mnogu brgu se rasipuvaat. Gi prodavaat defektni, a kompresor se rasipa kaj mene za 2 godini. Samo za 3 nedeli bez kliima, na sred zimo, plativ 50 evra visok struja, ete pojde ekonomicnosta po voda. Ako se kvalitetni kako so se tvrdi, togas zosto se rasipa za 2 godini, a defekti javi od prv den? Pojde po voda i kvalitetot. Bile tivki, pa ako Toshibava kaj mene e tivka, jas bi se preselil da ziveam pokraj aerodrom, barem navistina nema da ja slusam koga vrvat avioni. Od site "pozitivni" raboti kaj Toshiba, edinstveno samo modulacija e tocna, se drugo e samo marketingska laga za da zemaat mnogu pari za 0 kvalitet
Автоматски споено мислење:

A koga sledno zimo pak kompresorot ke rikne oti uste pricinata ne ja otstranija, pa samo e prasanje na vreme koga, e togas defektot ke me kosta 500 evra oti nema da e pod garancija. E pa sega koj saka da menuva klima na sekoi 3 godini, ili da trosi 500 evra za servis, neka razmisli sto e poekonomicno

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.266
Поени од реакции
2.314

[/QUOTE]
Vnimatelno koncentrirano razglrdaj gi tabelite.
Zemi za reper edna ista nadvoresna temperatura.
I koga ke posakas odredena toplina na taa temperatura ke zaprimetis deka RAS-B24J2KVSG-E / RAS-24J2AVSG-E / ima najdobri rezultati i najgolema COP.Eve na primer na 2c nadvoresna temperatura prostorot ti bara 2551w toplinska energija kaj 24btu ke ja isporaca so 613w,ili so COP 4,16 a dodeka kaj site drugi taa toplina ke ja isporaca so polos COP.
Eve primer na 2c temperatura kaj 16 btu 2826w tolinska energija so 953W trosok ili COP 2,96,ili neka bidi 2335w toplinska energija ke povleci 766w ili COP 3.O5.
Mozis da napravis stik proba na bilo koja klima vo soodnos so taa sto ima najgolem kompresor ili pogolem od pomalata i ke vidis deka sekogas pogolemata klima e vo prednost.RAS-B24J2KVSG-E / RAS-24J2AVSG-E koja ima najgolem kompresor e najefikasna .Znaci pogolemmiot compresor e pomalce optovaren i sekogas vadi povisok COP a so toa site klimi ispod neize imaat poslab COP vrednost,zatoa sto treba da bidat poke optovareni za da ja ja dobijat taa toplotna vrednost zasto imaat pomali kompresorcina.
Ova e uste eden dokaz deka kolku pogolem kompresor tolku imame podobar COP ako pomalce go optovaruvame odnosno so pomali rps(obrtaj).
Racunaj deka studijava na Toshiba i e pravena na ista klasa na uredi.Toa veruvam deka bi tebalo ova pravilo da vazi i kaj site proizvoditeli.Fizikata ne e menliva.Pa sega kako velis ti slab sum bil so matematikata.Navistina naskolo prepisvav nmnogu,ama i so prepisvanje se ucelo :) .
Zatoa ti velam ako ne ti e golema razlikata odi so 3,5 dali Tosiba ili Mitsu seedno,bomba se i dvata modeli.
Posnaznata klima sekogas ke ti dade povisok COP zasto e pomalce optovarena bidi vo toa siguren ,ispitano e.
Porastereteno raboti, a kaj tebe ima prostor i volumen sto da topli.
Jas koga bi bil i ne mu ja mislam mnogu ka zema Mitsu 50 RW so istiot kompresor i nadvoresna koja go nosi Mitsu LN 60 VG so zafatnina 17cc (zmev od kompresor).Kad je bal nek je maskenbal.:)
Dodeka Mitsu nordic 25 ima 9cc,kompresot kako na Zlateta ,a Mitsu 35 nosi kompresor LN od 130cc . Ovie se mnogu jaki kompresorcina.
Toshiba Nordic 25 Daisekai 9,5 ima DX131A1T-30N 13,1cc dodeka nordic 35 ima DX151A1T-30N ili 15,1cc ,ista kako kako kaj mene ,japonski kompresorcina.
Mojata ti kazav na -7c dade 8,8KWtoplina,ama so Shoraj Edge vnatresna,normalno testirana vo Bitolski uslovi.
Sepak razmisli za pogolema od 2,5kw posto gledam vo vkupnata investicija ke ti meni okolu 5-10% doolnitelno ako doplatis za 3,5kw bez razlika koj model super se i dvete ponudi.

Последно уредено:
Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
I ja izmeriv jacina na zvuk koga ke pocne da sviri, 30 db na quiet mode, e odi spij ili sedi vo soba taka. Ama mi kazaa resenie serviserite od Toshiba, da popustam televizor. A vo Bugarija na drug so ist problem mu kazale da pie po 1 rakija pred spienje i nema da ja slusa.

Japonskite trosele 15-20-40% pomalku? Ne znam dali e tocno, no i da e tocno, mnogu brgu se rasipuvaat. Gi prodavaat defektni, a kompresor se rasipa kaj mene za 2 godini. Samo za 3 nedeli bez kliima, na sred zimo, plativ 50 evra visok struja, ete pojde ekonomicnosta po voda. Ako se kvalitetni kako so se tvrdi, togas zosto se rasipa za 2 godini, a defekti javi od prv den? Pojde po voda i kvalitetot. Bile tivki, pa ako Toshibava kaj mene e tivka, jas bi se preselil da ziveam pokraj aerodrom, barem navistina nema da ja slusam koga vrvat avioni. Od site "pozitivni" raboti kaj Toshiba, edinstveno samo modulacija e tocna, se drugo e samo marketingska laga za da zemaat mnogu pari za 0 kvalitet

A koga sledno zimo pak kompresorot ke rikne oti uste pricinata ne ja otstranija, pa samo e prasanje na vreme koga, e togas defektot ke me kosta 500 evra oti nema da e pod garancija. E pa sega koj saka da menuva klima na sekoi 3 godini, ili da trosi 500 evra za servis, neka razmisli sto e poekonomicno

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.266
Поени од реакции
2.314
I ja izmeriv jacina na zvuk koga ke pocne da sviri, 30 db na quiet mode, e odi spij ili sedi vo soba taka. Ama mi kazaa resenie serviserite od Toshiba, da popustam televizor. A vo Bugarija na drug so ist problem mu kazale da pie po 1 rakija pred spienje i nema da ja slusa.

Kaj mene vadi 32db vo prva,mavam dve topli spijam ko top :pijanco:,a preku denta merak meana slusam,televizorot do daske basot da mava.
Ne ja zarekvaj de mozi ke se pogodi vtoriot kompresor.
A so ti napraja,nova nadvoresna ti dadoja?
Kako mozi da nemas fiskalna,si ja izgubil li?
Raskazi ja prikaznata,nisto ne znajme.
Dve godini te nema na temava.

Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
Klimata mi ja donesoa doma, ja namontiraa, ja plativ, od dokumenti mi dadoa samo garancija. Za fiskalna navodno od Ladenje mi velea zaboravile da im pratat od Skopje, pa ke donesat sleden pat, a od Energija mi rekoa deka treba da mi dadat od Ladenje. Koj lazi ni znam, oti na garancijata se pisani dvete firmi, pa i dvete moze da se vo pravo, jas ne mozam da znam.
Brcenje na motorceto se pojavi 6h posle instalacija, i so tek na vreme se vlosuvase, tie me ubeduvaa deka se vibracii od zidot, pa stavaa instalacii, pa premontaza na nadvoresna edinica, pa izolacija na vnatresna, i na kraj posle 2 godini go smenija mootorceto (gi cekav 3.5meseci odkako pocna da brci vo site brzini), ama ne go namestija kako sto treba pa pocna da tropa na defrost, a sega toa prestana, ama brci na golema brzina. Tie sega normalno me ubeduvaat deka e normalno da brci, iako nemaat objasnuvanje zosto toj zvuk go nemase so prethodnoto motorce. Isto ne znaat kako zidovite se popvravija otkako go smenija motorceto, oti neli pred toa mi velea brci na mala brzina oti ne cinat zidovite, a novoto motorce ne brci na mala, samo na golema brci, i e poinakov zvuk.
Svirenje se pojavi po nekolku dena od instalacija, pa me ubeduvaa deka so intervenciite ke go resat problemot, nema problem sto ne resile dosega. Na kraj kompresorot se rasipa, pa mi rekoa deka go smenile, no ne sum siguren vo toa zasto svirenjeto ostana. Pa mi rekoa deka ne znaat od sto e svirenjeto, ama najverojatno od freonot, a koga gi prasav i kolku vreme treba da go snema svirenjeto, neli tie zvuci mi velevte traat kratko, pola minuta, ili minuta ako se pojavat, e malku razmisluvaa, pa mi rekoa deka moze da trae dolgo dodeka celiot fron ne izvrti niz klimata (ne znam ni dali ova voopsto ima smisla ili samo taka go tresnaa kolku da kazat nesto).
Pazarna inspekcija voopsto ne dojdoa, za sami da vidat sto e problemot, so obrazlozenie deka nemaat strucni lica, iako ne treba da si strucen za da slusnis deka svirenje ne e normalno za klima, ako bese normalno site ke svirea. Za proverka gi ispratija prodavacite da potvrdat dali samite tie se vo pravo, sto voopsto nema smisla, ne znam ni koja bese poentata koga ne prakaat treto nezavisno lice pri proverkata, normalno prodavacite ke kazat deka tie se vo pravo.
Gi objaviv zvucite od klimata na fb stranata na energija, za javno da me demantiraat i da kazat deka se normalni, pa sekoj da znae sto kupuva, i ako mu odgovara klima ured sto ispusta takvi zvuci da si kupi. No namesto toa, tie me blokiraa, pa sega ne mozam ni da im pisuvam ni poraki ni komentari. Tipicna postapka kako sto pravat online prodavnicive koga ce ti pratat nesto rasipano i namesto zamena te blokiraat za da ne mozes da im pisuvas.
I taka sega i posle 2+ godini, klimata brci, sviri, ja rabotam samo do treta brzina i ja gasam cesto koga ke pocni da sviri, za da prestane svirenjeto oti kolku podolgo raboti od ko ce pocni da sviri, se poglasno i poglasno sviri, mi se slucilo da stanam nasabajle i ako vecerta bilo toplo, temp. megu 5-10C, sviri sabajleto tolku glasno sto imam cuvstvo deka sum vo nekoja fabrika. I sega cekam koga pak ke se rasii kompresorot, ne znam dali go smenile ili popravile, no ocigledno pricinite sto dovedoa do rasipuvanje ne sse otstraneti.
A spored niv, ne znaat od sto se rasipa kompresorot, ne znaat od sto se zvucite, ne mi cinat zidovite na zgradata, friziderot mi e mnogu glasen, ne mi cini pvc dogramata, ne slusam TV dovolno glasno, se ne cini, samo klimata cini i normalno si sviri i brci i se rasipuva na 1-2 sezoni, i seto toa e normalno za Toshiba klima koja inaku ja kupiv zasto mi ja reklamiraa kako najtivka i najekonomicna na pazarot, a klimi za pola cena od nea se mnogu potivki i bez problemi. A toa sto mi go prodadoa e daleku od toa sto mi go reklamiraa, imam Beko stara 10-15 godini pa e bez defekti i potivka od Toshibata.

Член од
4 ноември 2022
Мислења
47
Поени од реакции
31
Hisense e katastrofa, mnogu fabricki defekti.
колега зема пред 1 месец Hisense катастрофа исто,се мачеше па му ја заменија за АЕРИ 3,5+,сега е раат,подолу линк од климата што беше проблем.

Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
A vo meguvreme najdov uste dvajca vo Bugarija so ist problem, dvajca od Hrvatska, i eden ne znam od kade, no i toj od istocna evropa, ovde balkanskive zemji negde. A imase i porano eden od makedonija koj kaza deka i negovata toshiba ima svirenje ponekogas. Videata sto gi najdov online se mnogu slicni na mojot zvuk, no od Energija mi velat deka jas sum edinstven so vakov problem, najverojatno ne znaat da prebaraat na internet pa da vidat. I somnitelno e sto ovaj problem se javuva samo vo balkanskive zemji, ne najdov nitu eden od evropa da ima vakov problem, sto znaci ili tamu im gi zmenuvaat koga ke ima problem, ili pak za nasiov pazar idi se ona sto ne go pominalo testiranjeto vo fabrika, pa na koj kakov defekt ke mu se padne, spreka srekata.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.263
Поени од реакции
3.010
Jas koga bi bil i ne mu ja mislam mnogu ka zema Mitsu 50 RW so istiot kompresor i nadvoresna koja go nosi Mitsu LN 60 VG so zafatnina 17cc (zmev od kompresor).Kad je bal nek je maskenbal.:)
RW серијата како баш Made for Scandinavia им носи доста поголеми компресори
25-series compressor SVB130FBBMT
35-series compressor SVB172FCKMT
50-series compressor SVB220FBAM1T

25ката е со 13cm3 компресорот а 50ката дури со 22цм3 со максимални 48.655 бту... само нешо различен моделот од листава подолу ваљда понова верзија што бичи до 130RPS.

I ja izmeriv jacina na zvuk koga ke pocne da sviri, 30 db na quiet mode, e odi spij ili sedi vo soba taka.
19db рекламирани во каталогот нема да можеш дома да ги измериш сигурно...
Спиење во соба со која и да е клима е проблем и мора навикнување малку...

Се сеќавам кај тебе имаше проблем од почетокот со звукот што идеше од надворешната по цефките во внатрешната при поголеми оптеретувања а и внатрешниот фан беше како дис-балансиран па на тивки обртаи како крцкање се слушаше.... и вака и така имаше проблем.
Мислам и тогаш реков дека ако не го средат проблемот и ако се сериозна фирма енергијаСК/ладењеПП треба да ти понудат иста таква НОВА или парите назад... особено што викаш и поголем квар се појавил може од мајка да било фалично парчето... ама треба фирмата да си остави лице.

За тоа без фискална... и кај мене втората клима е без фискалана... ама е со фактура и испратница :)

Член од
2 август 2014
Мислења
1.800
Поени од реакции
4.161
A vo meguvreme najdov uste dvajca vo Bugarija so ist problem, dvajca od Hrvatska, i eden ne znam od kade, no i toj od istocna evropa, ovde balkanskive zemji negde. A imase i porano eden od makedonija koj kaza deka i negovata toshiba ima svirenje ponekogas. Videata sto gi najdov online se mnogu slicni na mojot zvuk, no od Energija mi velat deka jas sum edinstven so vakov problem, najverojatno ne znaat da prebaraat na internet pa da vidat. I somnitelno e sto ovaj problem se javuva samo vo balkanskive zemji, ne najdov nitu eden od evropa da ima vakov problem, sto znaci ili tamu im gi zmenuvaat koga ke ima problem, ili pak za nasiov pazar idi se ona sto ne go pominalo testiranjeto vo fabrika, pa na koj kakov defekt ke mu se padne, spreka srekata.
Ova što ti se slučuva tebe može da se sluči so bilo koj proizvod,od bilo koja firma, se potrefil japonski da e, nema vrska se se tuka nekade ako se poštuvaat odredeni kriteriumi za kvalitet propišani od odredeni zemji. Na primer TV Samsung proizveden za Germanija nema da najdeš so isti oznaki vo druga država. Toa e taka, kaj nas može da vleguva se i sešto, ne samo na Balkanot ima kup državi po svetot koi ne se moćni da baraat kvalitet po internen standard i kaj niv sigurno vleguva nešto so sumnjiv kvalitet .... Vo masovnoto i serisko proizvodstvo koga se otkriva greška se trga nastrana i dosta nešto što e pravena period pred toa, među delovite može da ima samo po nekoi loši ili obratno, no koj može da pravi stopostotna kontrola, toa e preskapo i neproduktivno. Togaš postoime nie i takvite kako nas.
Očigledno i vonzemjanive japonci ne se imuni na toa i si gi koristat našite slabosti.

Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
Ova što ti se slučuva tebe može da se sluči so bilo koj proizvod,od bilo koja firma, se potrefil japonski da e, nema vrska se se tuka nekade ako se poštuvaat odredeni kriteriumi za kvalitet propišani od odredeni zemji. Na primer TV Samsung proizveden za Germanija nema da najdeš so isti oznaki vo druga država. Toa e taka, kaj nas može da vleguva se i sešto, ne samo na Balkanot ima kup državi po svetot koi ne se moćni da baraat kvalitet po internen standard i kaj niv sigurno vleguva nešto so sumnjiv kvalitet .... Vo masovnoto i serisko proizvodstvo koga se otkriva greška se trga nastrana i dosta nešto što e pravena period pred toa, među delovite može da ima samo po nekoi loši ili obratno, no koj može da pravi stopostotna kontrola, toa e preskapo i neproduktivno. Togaš postoime nie i takvite kako nas.
Očigledno i vonzemjanive japonci ne se imuni na toa i si gi koristat našite slabosti.
Moze da se sluci so sekoj da, ete mene mi se sluci so Toshiba pa spodeluvam iskustvo. I ne sum samo jas, ima i drugi so ist problem. problemot ne e sto prodavaat defektni uredi, problemot e sto ne gi zamenuvaat i sto tvrdat deka defektite se normalni. Inaku od Energija tvrdat deka Toshiba uredite se 100% testirani i ispravni, pa zatoa i ne gi priznavaat defektite, zatoa sto ako nesto e testirano, ne moze da go prodale rasipano, pa toa sto sviri i brci se normalni zvuci. Osven Energija, sekoj sto gi slusnal zvucite rekol deka ne se normalni. Vsusnot i prodavacot od Ladenje mi kaza deka ne e normalno da sviri, i deka ke gi kontaktira Energija zatoa sto ne znae sto e problemot. E sega ne znam sto mu kazaa od Energija koga prasal, no posle mi rece deka nego licno ne mu smetale zvucite a koi prethodno mi potvrdi deka ne se normalni.

Kajgana Shop

На врв Bottom