- Член од
- 11 април 2012
- Мислења
- 4.838
- Поени од реакции
- 5.638
Hmm naprotiv tabelata sto ja postira vika deka malite klimi se dosta poekonomicni od golemite, tocno davaat pomalku energija ama i konzumiraat pomalku.razgledaj gi tabelive i ako logicki razmislis,nagolemata klima so pogolem kompresor ima sekogas podobar COP od taa klima so pomal kompresor,odnosno pomalata.Najgolemata klima e naekonomicna,normalno ako mozis da svatis,ako ti proraboti logikata.So ova sakam da ti kazam da si razmislis ,da si zemis eden broj pogolema.t.e. kako sakas svati go dobronameren mi e sovetot,dokolku razlikata e mala vo cenata.
Da i jas mozam so mojava da grejam 120m2 vo kuka vo Bitola ama do 18-20c vo zavisnost od nadvorsnata,tem.A koga ke dojdi -7,ke mi bide toplo 15c vo 120m2.Zboruvam za kaj mene.A si sakam 24c pa i 25 koga nadvor e -10c.
E pa toa e.
Porano ovde ko ke kupese nesto podobro konkurencijata vikase,si se zaebal,si mozel dve da kupis za edno ,taka mi praeja i mene so Toshiba Suzumi 16 btu koja ima 12 godini 50.000,rabotni casa do sega.
A inace koj nemozi da kupi poskapo ke bide zadovolen i so ST ili Favoritka,sekako se slozvam so tebe.Jas ti ja razbiram poentata i napolno se slozvam so tebe.
Ovdeka budali ne praeja nie sto imavme japonski klimi.
Inace i japonecot ako e vlezen model,mozi da te stopli,samo pravilno da se dimenzionira.E sega ke gi nema onie lukcuzi.
Bez razlika ova e samo diskusija i razmisluvanja ,voopsto ne ti se lutam,ozbilno .
E sega ako ti imas koja nema sila da ti ja zadovoli pobaruvackata na energija vo prostorot taa postojano ke raboti na maksimum i nema da e voopsto ekonomicna, ama toa ne e deka malata ne e ekonomicna nego deka e loso dimenzionirana.
Se slozuvam deka pravilno odreduvanje e mnogu vazno, normalno i na pravilno ocenuvanje na potrebite na korisnikot.
I da toa sto jas go zboram e ako mozes da kupis premium japonski model super da treba da go napravis toa ke dobies poveke, ako ne mozes da si go dozvolis toa mozes da najdes dobri kineski klimi koi za parite plateni ke si dadat zadovolitelni rezultati. Nekoi kineski se malku preceneti ama toa si e nivno sepak se so godini broj 1 u klimatizacija pa mora da go naplatat toa jbg.
Razlikata na Toshiba pomegu Daisekai 9.5 25 modelot i 35 modelot tuka bese 2500sek koga prasuvav
Kaj Daikin nikoj ne kaza kolku e pogolemiot model ne mi trebal toj i ne sakaa ni cena da kazat (nivna politika)
Kaj Mitsubishi za LN i RW modelite razlikata bese 1000-1500sek zavisi od prodavacot. Poveketo bea nakaj 1500sek