Најекономично греење и ладење

Член од
11 април 2012
Мислења
4.838
Поени од реакции
5.638
Штета што не може да се најдат онакви графикони и за европските модели, може разликата би била уште поголема :D

Како и да е.... мојата цел на дискусијава беше да посочам колку некои модели се приспособливи.
Мицу моделот што зеде да го споредуваш е толку широкопојасно функционален што ќе грее перфектно и во простор кој е одлично изолиран и му треба само млачење и во простор кој не е воопшто изолиран и си бара снагатор.
Притоа ќе биде што е можно поефикасен/поекономичен во зависност од околностите.... што викаш во најладното тоа ќе биде може само 10% кога треба да даде снага ама па во преодни периоди ќе оди 40-50% кога треба само да одржува. А преодни периоди кај нас не се така малку.
И најбитно... како машина ќе се снајде на двете места и ќе ги задоволи потребите за загревање и ќе ја одржи комоцијата на високо ниво... што не може да се каже за голем дел на модели....

Останатите модели тука рамнат економија со он-офф работа... не може да е економична па си прави паузи за на крај на ден сумарно исто да потроши и да ги добие тој SCOP и тие А+++...
Ама пак тоа тешко удира на комфор :/ иако одлично проаѓа кај 90% од купувачите во МК ама дали и во Шведска?
Idev nazad da go najdam mojot post i na kraj iskoci deka i ne sporeduvam nordik so obicna LN, nego dvete se obicni a podatoci od eurovent.
Da bi bilo dobro da imase nekoja merodavna institucija koja bi merela vakvi stvari za obicnite modeli ama nema za zal :(
Mozebi taa razlika ke bila pogolema mozebi pomala. Ama so ogled na toa sto nemame podatoci za takva sporedba go sporeduvame toa sto go imame. Vo slucajov eurovent podatocite.

Uste edna konstatacija deka nekoi modeli se prilagodlivi na site okolnosti, kompletno se slozuvam so toa. Ama se skapi taka :) (sosema normalna rabota)

I tocno e toa sto vikas deka mitsuto ke se snajde odlicno ama i raka na srce ke kosta znacitelno poveke od cenata na drugiot model vo sporedbata. (malku diskutabilno ova odlicno zasto sporedbata e stavena na 5.5kw uredi koi i ne se bas ekonomicni, za razlika od grafikonite sto gi postirase ti kade gi zemale najekonomicnite uredi, verojatno ako se zeme poekonomicniot model ke ima i pogolema razlika bas kako sto pisa)
Prosto zemeno tvojot LN35VG2 e poekonomicen od LN35VGHZ i or RW35, da svesni sme i jas i ti deka primer RW35 e pomoken model i dava poveke toplina ama na smetka na toa e pomalku ekonomicen. Nesto dobivas nesto gubis.

Pak e dobro kazano, deka ekonomicnosta ne treba da se svede na on-off rabota i da se zagrozi komocijata. No ne se slozuvam so toa deka nema kineski model sto znae da modulira i deka toa go moze samo japonskiot.

Znaci pak ona sto celo vreme go vrtam ama izgleda u prazno deka kolku pari tolku muzika, ama isto i prvo treba da se razgledaat potrebite na prostorot i moznostite na korisnikot pred da mu se rece na nekoj kupi ova ili ona. Normalno prodavacive toa nema da go napravat zasto ne im e od korist da ti recat ne zimaj od mene ama obicen korisnik kako ti ili tzlatko ili jas ne gledam zasto da e tolku pristrasen samo kon toa sto go ima.

Veruvaj druze pominuva i vo svedska toa nemoj da mislis deka Mitsu/Toshiba/Daikin/Panasonk se najkupuvani brendovi.
50% od nadvoresnite sto gi gledam tuka se od nekoj si random brend qlima(ednas go guglav holandski demek bil), koi ne se ni prodavaat u prodavnici za klimatizacija/bela tehnika nego kako da ides u brikolaz/merkur i slicni kade kupuvas alat za doma.
Isto kako u mkd inzinjier si ne rabotis za 250€ mesecno, ne vikam deka ne ti e teret da platis 1500€ za da imas komfor, ama polesno ti e tebe nego nekoj sto edvaj vrzuva kraj so kraj sekoj mesec. Na nego toj kineski ured ke mu bide od golema korist zasto ke mu trosi pomalku od panelkata ama ke go zagree.
Isto e i tuka ovie qlima sto ti gi spomnav se po 700-750€ za uredot, ne japancive da gi plakas 2000+€.
Plus tuka uste ne pocnale da se umaraat so potrosuvacka (ekonomicnost) zasto golem del od lugjeto imaat potpisano dogovori na dolg rok pred da ripnat cenite i sega plakaat struja po 1.5-2 denari za kilovat(nekoi i pomalku). 90% od niv ne se zamaraat seuste za potrosuvackata. Koga ke im istecat tie dogovori i ke gi vidat pazarnite ceni sega, primer jas da zemev fiksna cena kako sto gi spomnav pogore ke trebase da plakam po 35+ denari za kilovat namesto toa jas plakam po saat nekogas mi e nad 60 denari za kw nekogas mi e pod 1 denar. Ama bez razlika vo koj cenoven rang mi e strujata normalno deka sakam da sum poekonomicen.
Plus ako se vratime na sporedbata nordik 9 so ln25vghz sto ti ja postavi (ili onaa sto ja ja pocnav so premium 5.5 i LN50)
Nordik modelive tuka se 2200 so 2500 evra (ceni posle instalacija) za vakva razlika vo cena (nekoi 12%) ne iskreno nikogas ne bi odel so modelot na gree vo ovoj slucaj
Ama ako razlikata e kako vo mkd cirka 900evra ednata a drugava da e 1400 pa toa e poveke od 50% i kupovnata mok mi e mnogu po limitirana togas opcijata gree i te kako e primamliva
pisuvam gree zasto se fativme za amberkata ne deka samo gree treba da se gleda ima i dosta drugi dobri kinezi so primamlivi performansi za cenata

Eve od periodot koga im bev omilen na profesorot, ucenikov SV B, Drugar im GT i ostala No.1 ekipa moj post kade sum gi pofalil nivnite modeli (ok de i sum se pozalil od nekoj pa ne se sovrseni kako sto oni gi prodavaat)

Член од
16 март 2019
Мислења
3.351
Поени од реакции
5.431
Член од
2 август 2014
Мислења
1.800
Поени од реакции
4.161
Ekstra modeli na NEO klimatizeri bea tie so SANYO compressor priozvedeni vo Fabrikata na AUX vo Kina so vakvo dalecinsko bea tie NEO klimatizeri ( oem-proizvedeni ) vo Fabrikata na AUX vo Kina

AUX

NEO

Majstor si sekoja čest, ne ni znaev deka e AUX.
Stvarno e dobro napravena, znači i segašnive inverteri na AUX bi trebalo da se dobri.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.266
Поени од реакции
2.314
Штета што не може да се најдат онакви графикони и за европските модели, може разликата би била уште поголема :D

Како и да е.... мојата цел на дискусијава беше да посочам колку некои модели се приспособливи.
Мицу моделот што зеде да го споредуваш е толку широкопојасно функционален што ќе грее перфектно и во простор кој е одлично изолиран и му треба само млачење и во простор кој не е воопшто изолиран и си бара снагатор.
Притоа ќе биде што е можно поефикасен/поекономичен во зависност од околностите.... што викаш во најладното тоа ќе биде може само 10% кога треба да даде снага ама па во преодни периоди ќе оди 40-50% кога треба само да одржува. А преодни периоди кај нас не се така малку.
И најбитно... како машина ќе се снајде на двете места и ќе ги задоволи потребите за загревање и ќе ја одржи комоцијата на високо ниво... што не може да се каже за голем дел на модели....

Останатите модели тука рамнат економија со он-офф работа... не може да е економична па си прави паузи за на крај на ден сумарно исто да потроши и да ги добие тој SCOP и тие А+++...
Ама пак тоа тешко удира на комфор :/ иако одлично проаѓа кај 90% од купувачите во МК ама дали и во Шведска?
Takvi grafikoni mozat da se najdat samo treba da se sledi ovoj forum,kaj juzniov sosed.

Iima i prv del.
Duri vo nekoj post si spomnat i ti so videata i so tvoite grafikoni samo neznam dali vo prviot ili vtoriot del.
Samo gugle transalatae.
Koj saka da e poinformiran neka cita i dopolnitelno neka uci.
Ponapred se od nas so grafikoni i merenje na COP i EER vrednosti,isto kako ti sto ne informiras.
Normalno raboteni vo domasni uslovi,ama sekako ni nudat dopolnitelni priblizo informacii kako ti.
Pa koj e zaenteresiran neka proveri kako rabotaat razni modeli,gi ima i Japan i Kina,pa sam neka si donesi zaklucok.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
E sega koga veke se fokusirame na efikasnosta i na niskite modulacii koja e poentata da se preporaca klima koja modulira nisko za prostor koj e loso izoliran?
100% se soglasuvam. Eve i jas da prasam istoto. Koja korist od niskata modulacija ako prostorot ima pogolemi zagubi? Klimata sama sebe da se gree? Go osetiv toa na svoj grb so hitachi klima.

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.266
Поени од реакции
2.314
100% se soglasuvam. Eve i jas da prasam istoto. Koja korist od niskata modulacija ako prostoeot ima pogolemi zagubi? Klimata sama sebe da se gree? Go osetiv toa na svoj grb so hitachi klima.
Kaj mene vo golem prostor si krcka so 320w-340w,prostorot si ima sopstvena rezevizibilnost na tolina.Sosema udobno 22,5c.Izduvot si e stabilni 37c. Provev nikakov.Kako parno da imam.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.266
Поени од реакции
2.314
Pretpostavuvam izolacija i beton ploca kako tavan a ne trska :)
Sekako ,ama morame da imame predvid deka sekoj prostor kakov i da e ima sopstvena sposobnost za rezevizibilnost na akumuliranje tolina ,a posebnona vakvi povisoki nadvoresni temeraturi od 10-15c nadvoresna
temperaatura.Ladenje to e namaleno na prostorot vo povisoki temperaturi,i seto toa postepeno se akomulira,a pritoa nemame custvo deka ni se ladi.Postojano klimata si gi nadoknaduva zagubite.
Ako prestane da duva custvoto na komfor e sosema poinakvo,poneprijatno.
Toa e toa za onaj konfor sto govorime. :)
A Hitacito bese druga klima nameneta za Australija,ti kazaf.

Последно уредено:
Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
A Hitacito bese druga klima nameneta za Australija,ti kazaf.
[/QUOTE]
More taman si bese pazarot tuku..... aj :)

Член од
29 август 2019
Мислења
1.263
Поени од реакции
3.010
I tocno e toa sto vikas deka mitsuto ke se snajde odlicno ama i raka na srce ke kosta znacitelno poveke od cenata na drugiot model vo sporedbata. (malku diskutabilno ova odlicno zasto sporedbata e stavena na 5.5kw uredi koi i ne se bas ekonomicni, za razlika od grafikonite sto gi postirase ti kade gi zemale najekonomicnite uredi, verojatno ako se zeme poekonomicniot model ke ima i pogolema razlika bas kako sto pisa)
Prosto zemeno tvojot LN35VG2 e poekonomicen od LN35VGHZ i or RW35, da svesni sme i jas i ti deka primer RW35 e pomoken model i dava poveke toplina ama na smetka na toa e pomalku ekonomicen. Nesto dobivas nesto gubis.
Види, за друг модел би се согласил, тука малку ќе помрчам...
Ако видиш на сликата подолу кај што сум го заокружил максимумот со зелено, пред него е минимумот.
Минимумот вика 1945 бту.... само 300 бту повеќе од 1638 бту колку што дава компресорот SVB092 во мојот модел LN35 односно истиот кој го има во таа LN25VGHZ нордик варијанта за која има VTT тест споредби со Амбер09.
Верувам ќе вади прилично слични копови додека работи на тој минумум... на максимуми би изгубила сигурно.
Не сум ја видел во живо некаде ама имам верба во моделот и баш би било интересно ако некој ја има и сака да направи неколку мерења слични на моите :)

Само ќе пишам дека компресорот SVB130 во таа LN50-ката има макс од 31.000 бту.
Таму кинезот на сон не мојт да појт :)

Screenshot 2023-02-27 at 22.13.32.png

No ne se slozuvam so toa deka nema kineski model sto znae da modulira i deka toa go moze samo japonskiot.

Znaci pak ona sto celo vreme go vrtam ama izgleda u prazno deka kolku pari tolku muzika, ama isto i prvo treba da se razgledaat potrebite na prostorot i moznostite na korisnikot pred da mu se rece na nekoj kupi ova ili ona.
Јас не сум сретнал кинески модел што го може истото... искрено не сум сретнал ни друг јапан модел што го може истото како Мицу LN...
Исто така никому не сум ни рекол купи ова купи она.... едноставно споделувам тоа што имам заклучено од тоа што го имам дома и што сум тестирал, мерел и истражувал...
А за купување секој со својот ум и математика.

100% se soglasuvam. Eve i jas da prasam istoto. Koja korist od niskata modulacija ako prostorot ima pogolemi zagubi? Klimata sama sebe da se gree? Go osetiv toa na svoj grb so hitachi klima.
@riker кога последно Амберката ти работеше без он-офф циклуси?
Во твојот простор Mitsu LN35 во преодниве периоди би си дувкала 24/7 без он-оффс со 250-300w.

Pretpostavuvam izolacija i beton ploca kako tavan a ne trska :)
И кај мене до лани без воопшто изолација и стара дограма, си работеше нон-стоп само со повисока потрошна и фиксен фан 3 или 4.
Лани во ладното имав потрошна од 1-1.3kw и максимуми од 2.1kw кога ја оптеретував на 30С за да тестирам.

Годинава со изолација максимум што ја видов кратко да крени до кај 700w а претежно стабилно околу 400-450 (не броеќи дефрости) a и минимумот преку ден е понизок ама пак работи 24/7 без он-оффс меѓутоа фиксен фан не ставив годинава, самата си шалта меѓу 2ка и 3ка... 4ка ретко ја забележав кога беше тоа -7-8 навечер.

Така да.... кај квалитетен јапанец разликата ќе биде во потрошната, ама он-офф нема да прави се додека надвор не појде +20 или внатре веќе не е претопло (штознам сонце да пука преку прозори или пак рерна да работи или пак еден куп гости во просторот).

Еве денес
Screenshot 2023-02-28 at 19.32.00.png

Член од
20 јануари 2023
Мислења
400
Поени од реакции
549
Ova treba da se urami i da se stavi na sekoja strana na forumov.

Nego me zagriži mojov komšija so proroštvovo deka kinezive traat od 3-5 godini, ako e taka, a nema zošto da ne veruvam, iako po struka ne e tehničko lice, no odlično si pliva i snaođa vo ovie vodi, da obrazloži malce poširoko kako dojde do ova soznanie. Samo da ne sporeduva drugi kineski proizvodi i po metodata ako edno ili dve raboti činat/nečinat i tretata mora da e takva .
Znači za klimi da kažuva.

Eve go mojot primer koj e dijametralno sprotiven:
-2003 kupuvam dve klimi Fonko po 500 evra, edna za doma i edna na rabota. Rabotat po 8-9 meseca godišno. Ednata e zameneta so druga kineska Haier pred 3-4 zimi i ušte vrti kaj eden drugar, a vtorata e vo podrum ispravna. Defekti, taa doma izgoren osigurač poradi loš šteker, vtorata smeneta perka od ventilator beše na krov i vlegla granka vo perkite).
-2005 kupuvam Neo kineski za 250 e služel isklučivo za ladenje i ušte go koristam od togaš. Defekt, pred 2 leta mu smeniv kondenzator na motorot......
Vredi da se kaže, ako nekomu znači, deka site klimi se so japonski kompresori. Fonko dvete so Toshiba, Neo so Sanyo, a Haier so Hitachi kompresori.
Mene ova mi zbori deka sepak kineskive kompanii koi ako stavaat dokažani kompresori se potrudile da napravat korekten proizvod i ne planirale kratok vek na koristenje.
E pa ajde sega Kosta pali baš me interesira od kade dojde ovie 3-5 godini, ama za klimi zbori.
Inače jasno e, ona što e sposobno da tera 3 god bez defekt obično si drži bar tri pati poveće, osven ako ne mu e vekot na traenje presmetan za tolku.
Ама ти треба да знаеш дека сум јапонски шпиун и од секоја продадена клима имам процент :) :)
Вие па баш се исплашивте дека климите ќе ви траат 3-5 години?! Добро де, нека бидат 4-6 години, па ќе отиде кондензатор, сонда, лагер, моторче, или послаб вар па ќе треба фреон. Или ќе се навикне човек да слуша кррр, пафффф, фиуууу... знаеш веќе како се вари жаба, полека се загрева...Немам докази со бројки и статистики (како и никој друг овде) ама различни искуства пренесени од други иматели.
Кај кинеските клими проблемот е системски, имено пред 20-тина години ги извадија првите клими и тогаш не знаеја да направат ни компресор ни електроника (ова сам го кажуваж-НЕО со Санио и сите други со јап. компресори и битни делови), кинески биле пластиките и другите помалку битни делови, склопувањето и раб.рака со цена 1/10 од раб.рака на западот и конечно многу помали маржи поради немање име. Поради сето ова постигнувале цени значително поефтина од брендовите, а критичните делови биле со добар квалитет. Како поминуваа годините, кинезите освојуваа (делумно и со индустриска штијунажа) технологија и сега кај климите не само што се целосно со кинески делови, туку на пр. компресори извезуваат за многу други фирми, се разбира со различен квалитет. А поради сеуште поефтина работна сила и други производни трошоци, многу светски фирми отвараат свои погони таму, сами или со кинеска фирма (успут ГМЦЦ е формирана од Тошиба и е сопственик на ГМЦЦ со 50%).
Пад на квалитетот е присутен кај сите “западни“ производи со цел да одат кон поефтини цени а обратно, кинеските воглавном имаат раст на квалитет но и раст на цените. Така да и со квалитетот и со цение се приближуваат едни кон други, но не се израмнети ни со едното ни со другото.
Колкав е односот на цената на кинески спрема останати е различен за различни групи на производи, некаде разликата во цени е 50 % (пр. автомобили, гардероба, спортска опрема) некаде и до 100% (скутери, екстрати од растенија, намештај), а кај климите веќе е стеснето на 20-30-тина %. Растот на цената побрзо од квалитетот конкретно кај климите (а и кај други производи), кинезите се обидуваат да го надоместат со ефтини додатоци (ВИФИ, јонизатори, гратис цевки и сл) и во конечен резултат тоа им успева со оглед на растот на продажбата.
Сега не би започнувал расправии дека јапонците се многу поскапи, имаше овде и бесмислени наводи дека се 100%. Секој нека ги спореди ценовниците и ако најде сила да биде објективен (без оглед каква клима продава или има дома) ќе дојде до погоре споменатите бројки. А кој што ќе купи е негова одлука зависна од многу субјективни фактори.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.540
Поени од реакции
2.849
Ама ти треба да знаеш дека сум јапонски шпиун и од секоја продадена клима имам процент :) :)
Вие па баш се исплашивте дека климите ќе ви траат 3-5 години?! Добро де, нека бидат 4-6 години, па ќе отиде кондензатор, сонда, лагер, моторче, или послаб вар па ќе треба фреон. Или ќе се навикне човек да слуша кррр, пафффф, фиуууу... знаеш веќе како се вари жаба, полека се загрева...Немам докази со бројки и статистики (како и никој друг овде) ама различни искуства пренесени од други иматели.
Кај кинеските клими проблемот е системски, имено пред 20-тина години ги извадија првите клими и тогаш не знаеја да направат ни компресор ни електроника (ова сам го кажуваж-НЕО со Санио и сите други со јап. компресори и битни делови), кинески биле пластиките и другите помалку битни делови, склопувањето и раб.рака со цена 1/10 од раб.рака на западот и конечно многу помали маржи поради немање име. Поради сето ова постигнувале цени значително поефтина од брендовите, а критичните делови биле со добар квалитет. Како поминуваа годините, кинезите освојуваа (делумно и со индустриска штијунажа) технологија и сега кај климите не само што се целосно со кинески делови, туку на пр. компресори извезуваат за многу други фирми, се разбира со различен квалитет. А поради сеуште поефтина работна сила и други производни трошоци, многу светски фирми отвараат свои погони таму, сами или со кинеска фирма (успут ГМЦЦ е формирана од Тошиба и е сопственик на ГМЦЦ со 50%).
Пад на квалитетот е присутен кај сите “западни“ производи со цел да одат кон поефтини цени а обратно, кинеските воглавном имаат раст на квалитет но и раст на цените. Така да и со квалитетот и со цение се приближуваат едни кон други, но не се израмнети ни со едното ни со другото.
Колкав е односот на цената на кинески спрема останати е различен за различни групи на производи, некаде разликата во цени е 50 % (пр. автомобили, гардероба, спортска опрема) некаде и до 100% (скутери, екстрати од растенија, намештај), а кај климите веќе е стеснето на 20-30-тина %. Растот на цената побрзо од квалитетот конкретно кај климите (а и кај други производи), кинезите се обидуваат да го надоместат со ефтини додатоци (ВИФИ, јонизатори, гратис цевки и сл) и во конечен резултат тоа им успева со оглед на растот на продажбата.
Сега не би започнувал расправии дека јапонците се многу поскапи, имаше овде и бесмислени наводи дека се 100%. Секој нека ги спореди ценовниците и ако најде сила да биде објективен (без оглед каква клима продава или има дома) ќе дојде до погоре споменатите бројки. А кој што ќе купи е негова одлука зависна од многу субјективни фактори.
Za zal razlikata pak e 100% vo cenata, entry so entry model….itn
Cenite odat nadolu , transportot padna od USD15000 na USD2500, dolarot od 65 na 57, zatoa maramcinja da si kupite i placenje grupno.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.263
Поени од реакции
3.010
Значи очекивајте народе набргу Амберката ќе се продава пак за испод 50 илјадарки?
Автоматски споено мислење:

Овде целосно ќе се сложам, само нема да давам примери (освен ако не ме испровоцираат) оти ќе испаднам највечи хејтер на No.1 брендот.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.540
Поени од реакции
2.849
Izgleda vi e dosadno na drigion forum, nemozete 2 stranici da iznapisete za eden mesec, pa sega tuka promovirate japanki made in China.
Za zalenje ste, so japankite davate uste samo salcinja ili i kapcinja pocnavte.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
кога последно Амберката ти работеше без он-офф циклуси?
Ne be Zlate, non stop si raboti. Si modulira i na 200w... iiii oooop. Naednas se budam :)
okolu 1-2 stepeni pocnuva retko da isklucuva, a vekje na -1-2 ne se gasi voopsto. Seriozen sum koga kazuvam deka vo ramkite na eden stepen ja odrzuva T i na toplovo vreme. Ama ima gimnastika so daljinskoto. Ne premnogu ama edna, dve intervencii so brzinite na izduv i T se potrebni. Ama, da, sepak se znae kako e podobro, ne treba muabet da se pravi za toa. Go kontroliram amberot i mene mi e top. Koga treba sila, ja ima. Koga treba kultura,... ee togas jas sum kultrurniot, go kontroliram.

Kajgana Shop

На врв Bottom