Најекономично греење и ладење

Член од
5 октомври 2016
Мислења
95
Поени од реакции
407
Dali e normalno 31 stepen na izduv na klima na trojka fan pri greenje koga e mnogu blisku do zadadenata temperatura?[DOUBLEPOST=1543088571][/DOUBLEPOST]Imam cuvstvo deka WNot vo dnevna neshto ne e kako treba. Kako da nejke da prekine so duvanje koga ke e postignata sobnata temperatura.
@Fikshe1989
Најверојатно ништо не и фали на климата.
За да не се нервираш и туфкаш до следниот петок, можеш да направиш еден прост тест.
- Исклучи ја FH-то привремено и отвори прозори за да се излади просторијата што повеќе.
- Кога ќе падне температурата пристојно, уклучи ја само WN-от со термометар поставен на издув. Уште подобро стај друг термометар на усис и мерач на потрошувачка, па направи и комплетно мерење, COP и се по ред. :)

Како што пишав, типувам дека ништо не и фали на WN-от и си работи по спецификација. ;)
Јас сум присталица на повеќе клими за греење на еден објект, особено кога се работи за куќа. Но, не препорачувам две клими во иста просторија. Ако собата е голема, едноставно ќе се постави клима со поголема топлинска моќ. Секогаш може да се најде позиција за да не дува директно во луѓе (нели зборуваме за голем простор).

Во твојот случај FH-то на трета брзина дува директно накај WN-от и оваа се буни со повисока температура и се обидува да модулира најниско што може, со млак издув што тебе те збунува.

Да се потсетиме, Те-шиба се дизајнирани да штедат струја со добра модулација, но и послабо да греат, додека Mitsubishi е тотален опозит.

Хансол од друга страна е приказна за себе. :P
Вчера попладне, надворешна 10-11Ц, внатре зададена 21Ц, мерено на ѕиден термометар подалеку од климата покажува 22Ц. Грејна површина 29-30 м2, висина 2.7 м.
Hansol 23.11 IMG_20181123_145253 small.jpg

D

Deleted member 95595

Гостин
@Fikshe1989
Најверојатно ништо не и фали на климата.
За да не се нервираш и туфкаш до следниот петок, можеш да направиш еден прост тест.
- Исклучи ја FH-то привремено и отвори прозори за да се излади просторијата што повеќе.
- Кога ќе падне температурата пристојно, уклучи ја само WN-от со термометар поставен на издув. Уште подобро стај друг термометар на усис и мерач на потрошувачка, па направи и комплетно мерење, COP и се по ред. :)

Како што пишав, типувам дека ништо не и фали на WN-от и си работи по спецификација. ;)
Јас сум присталица на повеќе клими за греење на еден објект, особено кога се работи за куќа. Но, не препорачувам две клими во иста просторија. Ако собата е голема, едноставно ќе се постави клима со поголема топлинска моќ. Секогаш може да се најде позиција за да не дува директно во луѓе (нели зборуваме за голем простор).

Во твојот случај FH-то на трета брзина дува директно накај WN-от и оваа се буни со повисока температура и се обидува да модулира најниско што може, со млак издув што тебе те збунува.

Да се потсетиме, Те-шиба се дизајнирани да штедат струја со добра модулација, но и послабо да греат, додека Mitsubishi е тотален опозит.

Хансол од друга страна е приказна за себе. :P
Вчера попладне, надворешна 10-11Ц, внатре зададена 21Ц, мерено на ѕиден термометар подалеку од климата покажува 22Ц. Грејна површина 29-30 м2, висина 2.7 м.
Прегледај го приврзокот 200022
Najiskreno, i jas se somnevam na ova, deka FHto malku ja buni WN pa ovaa nisko modulira, so 260W i mlak izduv. Ama nema veze, neka dojde majstorot, neka se pomachi malku :)

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Najiskreno, i jas se somnevam na ova, deka FHto malku ja buni WN pa ovaa nisko modulira, so 260W i mlak izduv. Ama nema veze, neka dojde majstorot, neka se pomachi malku :)
FH ima pogolem cop.i na ista.potrosuvacka i ist protok ke duva potoplo.
:)

Se zema ist model ne ista marka na klimi za vo edna prostorija

Kaj ,mene se tri razlicni marki.vo.tri.razlicni prostorii.

Jas da bev na tvoe mesto .namesto
WN35 ke zemev SF25VE

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
:LOL:.... не е, барем не кај 3,5ките... Midea (со многу смешни букви кои го означуваат моделот, или скратено Mission по нормална цена ... и искрено ми изгледа најдобар избор во таа ценовна класа до 25,000! http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=72202 Релативно нов модел е (од лани или од преклани) ...многу е популарна кај северниот сосед. Тие се среќни да имаат оригинал модели и реални цени кои почнуваат од 450-500Евра на Fujitsu (а не како кај нас што прават оние што у 4 квадрати ја нудат со уште 3-4 бренда), а одма по него по популарност велам ми се чини е Мидеа Мишн. Инвертер со SCOP 4.2, убава модулација (162-1750), follow me функција, многу филтри (што особено за ова поднебје е корисно), надворешна 29,5кгр (интересно е дека габарит те. по димензии надворешната е поголема од оние на популарните кај нас 3,5ки), тивка внатрешна 22/29/32dB... 3Д проток на воздух... греач на надворешна, со што велат оперативна до -25 (ова па баш и не ми е некој атрибут особено ако се уклучува на -5*С!)... max издув до 650м3, WiFi команда веќе се подразбира... се на сѐ ми изгледа солидна клима за парите! Сепак не верувам дека некој од форумов ја има и би можел ова да го потврди или негира, така да ова е само мој впечаток ... но како и да е, добро е што излезе на пазарот Mission како и Hissense (Hitachi) за здрава конкуренција.
Има интересно видео на YT за оваа клима од 20тина минути, убаво е да се види како работи, како модулира (кој има трпение, многу е досадно! :( ... и штета типот што го направил видеово при услови на надворешна температура од +8*C ... откако при вклучување (загреа до 24*С) трошејки 900-1200, по 20тина минути потрошувачката се симна на 400 па се стабилизира на 250-300W (види во второто видео) https://www.youtube.com/watch?v=XYXAbNTbYkE... и веројатно така држи подолго на тие температури!?
@Jozza
Ke ti odgovori za Midea mision modelot i za negovata prekrasna.modulacija makar toj sto imase 18ki i kako gi zamena za Fucicu LMCE12 ki.

Член од
17 март 2017
Мислења
93
Поени од реакции
176
Midea Mission 12 bi trebalo da modulira dobro. Tako kaže par ljudi koji poseduju istu. Sa druge strane Mission 18 je neopevano đubre. "Modulacija" je u rasponu 900W-1500W, utisak kao da greje kalorifer, a ne inverter klima. Pa se stalno pali-gasi kao on-off klima. To je uticalo i na variranje temperature u sobi od čak 2C! Fujitsu 12LMCE mnogo lepše greje (nije jača, ali i ne treba) ali zato se spušta do 250W i održava temperaturu perfektno. Imao sam 3kom Mission 18 za grejanje 100kvm, i jedva sam uspeo da ih zamenim za Fujitsu 12LMCE. Živce sam izgubio u tom procesu, tako da ako mi neko i kaže da neka Midea dobro radi, ja je ne bih ni pogledao. A za Mission 18 piše u specifikacijama da radi i na 170W. A gasi se kada treba da greje ispod 900W.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207

@Jozza dali vaka duvaa i tvoite Midei ladno ?
Ako vaka ladno duva kako vo mod ventilator edna falena Mission na ugasena nadvoresna (na videoto od 2:53min) falenite Vivaxi na @Klima ured moze da bidat samo so Beter tenekija-modulacija i da ve ladat na zima :)

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Te molam ako mozis da mi kazis so koja temperatura na izduv ti duva klimata koga troshi 200w kako na slikava?
На која слика? Убаво е објаснето ако мислиш на таа кај што пишува 194.7 дека тоа не е моментална потрошувачка, туку дека тоа е потрошучка вкупна за период од 49дена и 19 ипол сати..Зкв дневно иди тоа...
Затоа викам да се чита детслно да не се избрзува..
Морам да се согласам со Климе по предлогот за тундрата од Сетек. Отсекогаш сум бил поборник да се предимензионира при изборот на клима. Подобро и за климата и за сопственикот.
Сега тука на форумот се створи алергија на предлозите на Климе ама јбг, од 100 некои 20-30 ги погаѓа. Плус ме бендисува што учи, порано цепаше предлози, муабет не абеше. Откако ние неколку членови почнавме да инсистираме на влезни податци за просторот кој треба да се грее и Климе се придружи на тој тенд.
Тоа 20-30 од сто, се проценти и со нив се работи во кладилница :)
Замисли вложуваш 500еур или повеќе и да знаеш дека шансите да ја погодиш климата ти се 20-30%, па кој ќе купи тогаш клима???
.Друга е целта на претхониот пост, не е само Климе сите ние сме..Целта ми е да потикнам да истражат малку членовите,пред да прашаат и новите и старите..
Јас лично кога би земал уште еден уред не би прашал за совет на темата, се е кажано и од тебе и од Стрелец и од Златко и од мдени и од влавот и мн др.Се разбира и од сите оние кои активно пренесуваат искуства и докази со мерења од нивните уреди, стари и нови уреди кои се јавуваат на пазарот[DOUBLEPOST=1543126526][/DOUBLEPOST]
39.2

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Ето исто..читајте целосно!

Последно уредено:
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Kaj inverter klimi so manometar preku merenje na pritisok ne moze da se odredi dali fali freon. Samo so rekuperator da se izvadi i na vaga da se izmeri masata na freonot i da se sporedi so propisanata. Vo slucaj ako fali podobro e da se napolni so nov freon pr. 410a bidejki toj e mix od komponenti a vo sustina i ne znaeme koja komponenta fali taka da so nadopoluvanje go nemame potrebniot masen ili vilumenski udel na komponentite koi go socinuvaat r410a. Ne deka nema da raboti klimata tuku po procedura ne treba taka da bide.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.123
Поени од реакции
1.280
како така бе друже нека дојде, каков е овој безобразлук од твоја страна, како го замислуваш ти ова идењево по куќи, треба да се покрене некој со возило,опрема, да откаже друга работа а за што само поради некој сомнеж.
дај малку приберете се каде е тука почитувањето на туѓото време, ако ти монтирал клима не може на секое твое сомневање да трча кај тебе.
п.с ова е нај добронамерен совет а свани ме како сакаш

D

Deleted member 95595

Гостин
како така бе друже нека дојде, каков е овој безобразлук од твоја страна, како го замислуваш ти ова идењево по куќи, треба да се покрене некој со возило,опрема, да откаже друга работа а за што само поради некој сомнеж.
дај малку приберете се каде е тука почитувањето на туѓото време, ако ти монтирал клима не може на секое твое сомневање да трча кај тебе.
п.с ова е нај добронамерен совет а свани ме како сакаш
Te razbiram 100%, ama koj ti reche deka ke dojde za lepe ochi? Jas rabotam privatno i si go cenam svoeto vreme, pa normalno deka ke go cenam i negovoto i ke mu dadam nekoj denar za trudot.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.123
Поени од реакции
1.280
Te razbiram 100%, ama koj ti reche deka ke dojde za lepe ochi? Jas rabotam privatno i si go cenam svoeto vreme, pa normalno deka ke go cenam i negovoto i ke mu dadam nekoj denar za trudot.
гледам дака не ме разбра, ама ај ќе пробам да ти објаснам на кратко, ако јас дојдам кај тебе и изгубам еден час на проверка и ми платиш 5 евра, а за два часа правам монтажа и имам чисти 25 евра, што не е тука јасно?
п.с примерот е хипотетички не монтирам клими, само ужасно се нервирам кога некој не ги цени туѓите ресурси во случајов време.

Kajgana Shop

На врв Bottom