Најекономично греење и ладење

Член од
7 октомври 2014
Мислења
76
Поени од реакции
75
Незнам за каде ми зборуваш дека е 25е за м2, јас споделувала колку ми побараа за инсталација на истото во 135м2 куќа (зборуваме за веќе изградена куќа не сега јас да ја градам)

8.5-10к за единицата
25к за работна рака (значи вадење на подот, поставување на подно и ставање на под)

груба математика тоа се околу 35к во евра

потполно се сложувам дека добиваш огромен комфор и комофитет ама цената е премногу висока. Кога би градел во моментов сигурно тоа би ми било решението, ама во мојот случај ќе мора да чека реновирање на цел под пред да се постави
Во вашиот случај, цената е 35€, бидејќи треба да се отстрани паркетот. Инаку, цената би била околу 25€. Во основа, да, потребно е да се планираат поголеми средства за да се постави цел систем. Но, после тоа добивате најголема удобност со топла вода, а системот за греење ќе користи над 80% од електричната енергија по евтина тарифа од 4,9 ден/киловат-час. Поарно здравје.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
Во вашиот случај, цената е 35€, бидејќи треба да се отстрани паркетот. Инаку, цената би била околу 25€. Во основа, да, потребно е да се планираат поголеми средства за да се постави цел систем. Но, после тоа добивате најголема удобност со топла вода, а системот за греење ќе користи над 80% од електричната енергија по евтина тарифа од 4,9 ден/киловат-час. Поарно здравје.
Covekov ti kazuva edno, ti si zboris drugo. 35000evra go cini , ne 35evra od m2.
A prikaskite za Rehau kazuvaj mu gi na nekoj drug, samo pusta prikaska.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
76
Поени од реакции
75
Covekov ti kazuva edno, ti si zboris drugo. 35000evra go cini , ne 35evra od m2.
A prikaskite za Rehau kazuvaj mu gi na nekoj drug, samo pusta prikaska.
Но не постои комплетна монтажа за 35000 € која сакате фирма земете ја во предвид. Цената која ја споменувате е со повеќе од 100% нереална

Член од
11 април 2012
Мислења
4.658
Поени од реакции
5.369
Но не постои комплетна монтажа за 35000 € која сакате фирма земете ја во предвид. Цената која ја споменувате е со повеќе од 100% нереална
Може јас зборам нереални цени ама ти другар треба прво да научиш да читаш.

@kostatkb мислам дека беше пиша за овој систем претежно во Скандинавија и дека таму плаќале солено за монтажа.
јас му пишав цени за таму во Скандинавија колку е ама очигледно ти знаеш боље од мене, и веќе кога си толку добар дај сподели како јас у Скандинавија да плаќам ефтина македонска струја?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.891
Поени од реакции
10.922
Ве читам..
Измешавте шведски, странции и македонии...
Нејсе

Ја за тука ви кажувам дека за 25€ квадрат кошулица не добивате, не па друго!
Е сега ако некој местел пред 15 години, со шурата заедно.. можда и поминал тогаш со тогашни 3-4000€

Денес.. германски цени се и кај нас станати!

Член од
7 октомври 2014
Мислења
76
Поени од реакции
75
Ве читам..
Измешавте шведски, странции и македонии...
Нејсе

Ја за тука ви кажувам дека за 25€ квадрат кошулица не добивате, не па друго!
Е сега ако некој местел пред 15 години, со шурата заедно.. можда и поминал тогаш со тогашни 3-4000€

Денес.. германски цени се и кај нас станати!
Јас давам информации и пишувам постојано за овде во Македонија, и тоа го правам базирано исклучиво на лично искуство.

Минатата година проширив уште еден кат за 3000 евра и поставив REHAU. Поскапо од ова тешко дека има во Македонија. Во Германија цените се над 100€ на квадрат. Подно греење кое е квалитетно, но од други производители, може да биде за пола цена.

Не споменувам цени од пред 15 години, туку давам актуелни информации.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.891
Поени од реакции
10.922
Јас давам информации и пишувам постојано за овде во Македонија, и тоа го правам базирано исклучиво на лично искуство.

Минатата година проширив уште еден кат за 3000 евра и поставив REHAU. Поскапо од ова тешко дека има во Македонија. Во Германија цените се над 100€ на квадрат. Подно греење кое е квалитетно, но од други производители, може да биде за пола цена.

Шо зборуваш бе друже?!
Алооо 15€ квадрат ти е плочки лепење само рака!!

Или ти кажуваш само цревата и стиропорот колку те коштаат?!

Член од
14 август 2018
Мислења
4.891
Поени од реакции
10.922
Така де..
цена франко склад.
само материјал..
Или па ја не знам да ја прочитам фактурата, или не знам кај тебе што правеле...
-25 метра рабна изолација
-600 метра црева (60 квадрата)'
-22.4 м2 стиропор
нешто не ми се уклапа...
Нејсе...
спрат било, доле се грее ваљда. Ами ако е приземје?! Што по јус треба 10цм стиропор место 2цм!? Ами најлон, ами раката кај е..
За подно две кошулици имаш? Кај е втората? Плочки? лепење?

Член од
7 октомври 2014
Мислења
76
Поени од реакции
75
Така де..
цена франко склад.
само материјал..
-22.4 м2 стиропор
нешто не ми се уклапа...
Нејсе...
спрат било, доле се грее ваљда. Ами ако е приземје?! Што по јус треба 10цм стиропор место 2цм!? Ами најлон, ами раката кај е..
Здраво,
Го копирав коментарот и под точките ви одговорив.
Така де..
цена франко склад.
само материјал..
1.1€ за метар x80m =88€
-22.4 м2 стиропор
9,79 за м2 × 60=587,40€
нешто не ми се уклапа...
Нејсе...
спрат било, доле се грее ваљда. Ами ако е приземје?! Што по јус треба 10цм стиропор место 2цм!?
Од 2017та приземјето ми е со подно. Нема 10см стиропор и одлично функционира.
Ами најлон, ами раката кај е..
Најлон нема, работна рака долу десно е пресметано 350€
Да кошулица има тоа е една и е 7,5€ за квадрат.
Плочките и лепење не знам каква врска имат тие да ги сметаме во подното. Тоа е нешто што и така и така треба да се стави со било какво греење.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.240
Поени од реакции
2.284

Go pripremam spratot za maltarija zidovi tavani bez kosulica na podot okolu 300m2.Pod 10evra m2 samo za rabotna raka so moj materijal malterisuvanje(pijackata baska)
Eve imam 70 m2 pod, po 50eura ne po 25 m2 plakam neka poveli neka inaslira podno za 3500eura sose izolacija kosulici mesacki ventili razvodna centrala i plocki ili laminat nad nego.Topl.pumpa ne ja stavam vo esap.
Jas sum siguren dekaa koj i da se nafati pod 15000 eura nema da e poevtino.Bafer ne mi treba,imam solarno za topla voda.Samata ploca e bafer.
Vak toj sto gree od dolu fakticki go zagreva tavanot,pa korisnikot po avtomatizam ima podno.
E bas jas toj sistem ke go iskoristam i ke si imam podno na vtoriot sprat,greeki go dolniot.Samo ke si dopolnam so klimatizer
I taka temperaturata ne paga na vtoriot sprat pod 15c,pa makar bilo nadvor i -10c.Vaka ke si stavam filds i laminat,so poramnuvane na kosulicatai toa sam ,go plakam samo lminatot.
Neznam so e toa podno greenje a da go plakam gaol i pol.
Kolku pomala kvadratuta edinica po m2 e se poskapo.
Da ti se isplati investicijata trba barem od 300m2 pa nagore,pa da dojdi evtino po m2.
Cenite dojdoja kako vo stransvo,i uste povisoki ke bidat,a majstorijata se ponekvalitetna.
Nema majstori za podno,a i za kaj as vo domasni uslovi e neisplatliva investicija,a korist e 10-15 dena vo godinata.
Eve zasega po ovie temperaturi boopsto ne mi studi vo nozete i ako sum na prizemje.
Mozebi da drzi non stop pod -10 da imam blagodet vaka badijala.
Plus imam eden kup podni greenje napraeno za pod tepih,ako treba ke si napram edno so bakarna zica so 100w na m2.
Plus obicniot sistem vozduh vozduh e poefikasen od vozduh voda i poekonomicen za odrzavanje.
Znaci i pokraj sto imam uslovi za stavanje podno voopsto ne razmisluvam za nego.
Mislam deka e neisplatlivo.i prestavuva prestiz ili nepotrebno,a i prosireni veni.
Na krajot koj kako si miluva,toa e moe razmisluvanje.
Edinstveno podno bi stavil samo ako moram,t.e podot da se naoga nad vizbai ili garazi,kade vo zima ima golemo struenje na laden vozduh,e togas e OK.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.891
Поени од реакции
10.922
Здраво,
Го копирав коментарот и под точките ви одговорив.
Така де..
цена франко склад.
само материјал..
1.1€ за метар x80m =88€
-22.4 м2 стиропор
9,79 за м2 × 60=587,40€
нешто не ми се уклапа...
Нејсе...
спрат било, доле се грее ваљда. Ами ако е приземје?! Што по јус треба 10цм стиропор место 2цм!?
Од 2017та приземјето ми е со подно. Нема 10см стиропор и одлично функционира.
Ами најлон, ами раката кај е..
Најлон нема, работна рака долу десно е пресметано 350€
Да кошулица има тоа е една и е 7,5€ за квадрат.
Плочките и лепење не знам каква врска имат тие да ги сметаме во подното. Тоа е нешто што и така и така треба да се стави со било какво греење.
Океј, ај ја обратно ќе почнам..
Плочки, лепење и такви ствари ти се маст хев за подно.
Само кај нас на балканот имаш експертиза со подно и ламинат, паркет, бродски под.. и такви измишљотини...
Значи не може подно без плочки(какви и да се, и таму има цена од до)!
Е сега ако немаш подно, фино лепо со една кошулица и ламинат ќе поминеш..
(не си обврзан керамика да имаш како со подното)

Второ, 10цм стиродур ти е минимум по правилник! А на запад работат по правилници...
Нашиве(твоите попрецизно) "тренирани" на запад ете толку научиле..
за работа ќе работи и со 3цм, оти реално толку има без печурките. Ама некој попаметен од нас пресметал дека 10 треба минимум.

Трето, да ти постелат и израмнат кошулица за 7.5€ квадрат, значи кубик бетон на 20 квадрата... не во 2017, во 2007ма го немало тоа...!!

Значи може ја, ти, шура, баџанак, да се собереме и да мајсторишеме без материјал... и ќе излезе нешто..

Ама за подно со вода/ТП ја не би си играл.
еве не мора да е 100€, ама не е далеку цената од таа за квалитетно изведено подно! Со пристојна керамика и се..
Оти пак ќе кажам, и јас и ти знаеме да го постелеме цревото! Не е нуклерана физика тоа!
Ама подното е многу повеќе од самото црево.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.512
Поени од реакции
2.537
Даикин/Митсу воздух вода пумпа 8.5-10.5к во евра.

работна рака за инсталација на подно во 130м2, цирка 25к во евра

цени лично што сум прашувал за таму горе де :)
Заштеда во годишна потрошувачка скоро и да нема. Разлика во комфор огромна (добро де повеќе зашто немора да ми се сите врати отворени како сега со клима ама и тоа е нешто)

Топлотна пумпа што иде во земја и од таму црпи топлина е за нијанса поекономична од оваа воздух вода, посебно на ниски температури. Ама затоа на инсталацијата треба да ставиш уште некои 7-9к евра :)
Све е точно ,и јас за 160 м2 добив понуда околу 28 к е со сите дрангулии ,во макед изгледа само во Скопје имат добри мајстори за подно со тп...во охрид неможев да прашам некој, абер немаја.
ми рече од 40 до 50 е м2 земаме за инсталација со матерјал и после идат други трошкови фејнконлери и другите инструменти

Член од
18 август 2015
Мислења
183
Поени од реакции
95
Касно разбрав дека клима уред не се поврзува на продолжен, а и мајсторите ништо не спомнаа, само ја приклучија климата…
Конкретно Gree 5.5-ка на Commel продолжен кабел 3500w со 250v (околу 3, 4 метри долг), и вклучен и еден рутер од 5v на истиот, дали може да работи без да се направи некоја беља? Веќе 2 месеци така си функционира…
Слики од продолжниот и климата…

Фала :)

Attachments

Член од
7 октомври 2014
Мислења
76
Поени од реакции
75
Океј, ај ја обратно ќе почнам..
Плочки, лепење и такви ствари ти се маст хев за подно.
Само кај нас на балканот имаш експертиза со подно и ламинат, паркет, бродски под.. и такви измишљотини...
Значи не може подно без плочки(какви и да се, и таму има цена од до)!
Е сега ако немаш подно, фино лепо со една кошулица и ламинат ќе поминеш..
(не си обврзан керамика да имаш како со подното)

Второ, 10цм стиродур ти е минимум по правилник! А на запад работат по правилници...
Нашиве(твоите попрецизно) "тренирани" на запад ете толку научиле..
за работа ќе работи и со 3цм, оти реално толку има без печурките. Ама некој попаметен од нас пресметал дека 10 треба минимум.

Трето, да ти постелат и израмнат кошулица за 7.5€ квадрат, значи кубик бетон на 20 квадрата... не во 2017, во 2007ма го немало тоа...!!

Значи може ја, ти, шура, баџанак, да се собереме и да мајсторишеме без материјал... и ќе излезе нешто..

Ама за подно со вода/ТП ја не би си играл.
еве не мора да е 100€, ама не е далеку цената од таа за квалитетно изведено подно! Со пристојна керамика и се..
Оти пак ќе кажам, и јас и ти знаеме да го постелеме цревото! Не е нуклерана физика тоа!
Ама подното е многу повеќе од самото црево.
Точно немам 10см изолација на приземјето. И точно према ENEV во Германија потребно е за енергетски сертификат.
7.5€ ×60 = 450€ платив за бетонот. 3 сати работа. Тоа беа околу 2.8 кубици вкупно.
Подното беше наместено во еден работен ден. За него платив 350€.
Да кој сака ламинат не можи да си стави подно. Но сепак плочките и работната рака за плочките немат врска со подното. Не можиме да ги земаме во предвид.

Kajgana Shop

На врв Bottom