Јас давам информации и пишувам постојано за овде во Македонија, и тоа го правам базирано исклучиво на лично искуство.
Минатата година проширив уште еден кат за 3000 евра и поставив REHAU. Поскапо од ова тешко дека има во Македонија. Во Германија цените се над 100€ на квадрат. Подно греење кое е квалитетно, но од други производители, може да биде за пола цена.
Не споменувам цени од пред 15 години, туку давам актуелни информации.
Go pripremam spratot za maltarija zidovi tavani bez kosulica na podot okolu 300m2.Pod 10evra m2 samo za rabotna raka so moj materijal malterisuvanje(pijackata baska)
Eve imam 70 m2 pod, po 50eura ne po 25 m2 plakam neka poveli neka inaslira podno za 3500eura sose izolacija kosulici mesacki ventili razvodna centrala i plocki ili laminat nad nego.Topl.pumpa ne ja stavam vo esap.
Jas sum siguren dekaa koj i da se nafati pod 15000 eura nema da e poevtino.Bafer ne mi treba,imam solarno za topla voda.Samata ploca e bafer.
Vak toj sto gree od dolu fakticki go zagreva tavanot,pa korisnikot po avtomatizam ima podno.
E bas jas toj sistem ke go iskoristam i ke si imam podno na vtoriot sprat,greeki go dolniot.Samo ke si dopolnam so klimatizer
I taka temperaturata ne paga na vtoriot sprat pod 15c,pa makar bilo nadvor i -10c.Vaka ke si stavam filds i laminat,so poramnuvane na kosulicatai toa sam ,go plakam samo lminatot.
Neznam so e toa podno greenje a da go plakam gaol i pol.
Kolku pomala kvadratuta edinica po m2 e se poskapo.
Da ti se isplati investicijata trba barem od 300m2 pa nagore,pa da dojdi evtino po m2.
Cenite dojdoja kako vo stransvo,i uste povisoki ke bidat,a majstorijata se ponekvalitetna.
Nema majstori za podno,a i za kaj as vo domasni uslovi e neisplatliva investicija,a korist e 10-15 dena vo godinata.
Eve zasega po ovie temperaturi boopsto ne mi studi vo nozete i ako sum na prizemje.
Mozebi da drzi non stop pod -10 da imam blagodet vaka badijala.
Plus imam eden kup podni greenje napraeno za pod tepih,ako treba ke si napram edno so bakarna zica so 100w na m2.
Plus obicniot sistem vozduh vozduh e poefikasen od vozduh voda i poekonomicen za odrzavanje.
Znaci i pokraj sto imam uslovi za stavanje podno voopsto ne razmisluvam za nego.
Mislam deka e neisplatlivo.i prestavuva prestiz ili nepotrebno,a i prosireni veni.
Na krajot koj kako si miluva,toa e moe razmisluvanje.
Edinstveno podno bi stavil samo ako moram,t.e podot da se naoga nad vizbai ili garazi,kade vo zima ima golemo struenje na laden vozduh,e togas e OK.