Inache me bendisuva rabotata na klimata I toa sto ne se maci da postigni posakuvana temperatura. Vo prosek potrosuvacka e okolu 1,2 kv znaj da padni I na 800w a I da povleci I do 2 I povejke se so cel pobrzo da postigni posakuvana temperatura no so takov zezok vozduh brzo ja namaluva potrosuvackata.
Со убаво и со здравје да се грее...
За 50м2 и не е толку многу (само кажи каква изолација имаш?)
Ko sto pisa i Vanlok pred se cuvstvoto na ladno duvanje sto go dobivas e ako klimata direktno duva vo lugjeto plus vo 90% slucaevi toa se lugje koi nemaat iskustvo so greenje na klima i se nenaviknati..
So 422W potrosnja duva mlako nakaj toplo na raka cuvstvo u momentov..
E добро де, наместо како 2 сијалици троши како 4 сијалици.
Инаку повеќе пати сум напишал дека е мерење на ташаци, мерењето на темп на издув. Освен како дијагностичка мерка, се разбира.
Тука не ни зборувам за разните можни малверзации што беа спомнати (фен и остало), туку некој што собата цело време ја држи на 28степени (или и такви што и на повеќе греат), кога ќе пушти најспор издув ќе измери повисока температура одошто некој кој грее на 24с и накратко пуштил на 28с за да си го мери со овој претходниов. Така и НЕО може да поставува рекорди (на пролет).
За мене важно е само следново:
- климата да го загрева просторот без сметање на луѓето (овде е важна и поставеноста и правилно димензионирање)
- загревањето да биде економично (а ова зависи и од правилно димензионирање, но најмногу од соодветна изолација на објектот, односно што помали топлотни загуби)
- инвестицијата во климите да се извади самата себе за 5 до 7 години користење (во однос на трошокот за друго греење со струја).
Со тоа што признавам дека постои и нешто што го викаат ентузијазам и влегување во детали. Која клима нуди најдобар СОР и во какви услови, максимални температури на издув, итн. Секој со своето, мене не дека не ми интересно и тоа, но погоре набројаните три ставки ми се примарни. На крај памет не ми паѓа да мерам било што друго освен температура по собите и потрошувачка.