a koga e +5 i nagore za termoto ne vazi pomalu trosenje? za dekemvri klimata potrosi 1450 ili 48 denari na den. Termoto polnese od 22-02h plus 1h odrzuvanje do 07h ili 4kw*5h=20kw*3.3den.=66 denari na den ili 18 denari povece termoto trosese dnevno ili 540 denara povece mesecno, i toa termoto gree 10m2 povece vo prostorija sto nonstop se vleguva-izleguva so stara stolarija kaj termoto I PVC kaj klimata I so ista nadvoresna izlozenost odnosno I dvete sobi se agolni, alooo edna investicija od pred 40 godini uste raboti I nesto povece od klimata trosi a ako ja zemem vo predvid investicijata na klimata I rabotniot vek od 7-10 godini termoto e dosta poekonomicno, ama za toj sto go ima od porano, samo nemoj da padjate vo nesvesti deka klimite vi rabotaat na solarna energija. Se ponovuvam malu ama ete i za ti da procitasпотрошувачката може да е иста сега кога е многу ладно, ама кога е од +5 нагоре или во меѓу периоди за догревање не се сложувам тогаш од слуга на климата стануваш газда .
Toa e realnosta, od -10 do -15 i nadole zavisno od modelot COP paga na 1, i klimata fakticki trosi kollku termo. Ko so kazav retko nekoja klima od ovie eftinite ima COP preku 1.5 na -10 (na -15 se skoro site so COP 1 pri vnatresna temperatura nad 22c). Moze da si gledate grafikoni kolku sakate i da ve lazat u faca ama ova e realnata sostojba. Ako sakas soliden COP pod -10 ke si kupis klima za 1500e.^
20 kW потрошена струја со термо (66 денари) = 20 kW топлинска енергија
48 денари потрошени со клима (околу 10 kW струја) = ~40 kW топлинска енергија во просечен декемвриски ден
А ако добиваш исто топлина со 66 денари потрошени на термо и 48 денари на клима, тогаш климата ти е ужасно лоша.
Mene na rabota kvarcnata grealka mi trosi 1800w a koga e do mene bukvalno ce me zapali vo nozete, sakas da mi kazes klimata tvoja dava kolku dve vakvi grealki a ti so faca mozes da sedis na izduvot?^
20 kW потрошена струја со термо (66 денари) = 20 kW топлинска енергија
48 денари потрошени со клима (околу 10 kW струја) = ~40 kW топлинска енергија во просечен декемвриски ден
А ако добиваш исто топлина со 66 денари потрошени на термо и 48 денари на клима, тогаш климата ти е ужасно лоша.
Ако си запознаен како функционира греење базирано на инфраред зрачење, нема да поставуваш вакви прашања.Mene na rabota kvarcnata grealka mi trosi 1800w a koga e do mene bukvalno ce me zapali vo nozete, sakas da mi kazes klimata tvoja dava kolku dve vakvi grealki a ti so faca mozes da sedis na izduvot?
Sega ne znam da te teram da mi obnasnuvas ili da go smenam predhodnoto prasanje vo dva radijatora od po 2kw?Ако си запознаен како функционира греење базирано на инфраред зрачење, нема да поставуваш вакви прашања.
Ја греат површината на која паѓаат инфраред зраците, а не воздухот.Sega ne znam da te teram da mi obnasnuvas
Отприлика толку грее. Или пошто повеќе те интересираат вистински примери, две такви пуштени на powerful mode, на околу 0 надворешна температура загреваат скоро 50 квадрати од 15 на 25 степени за 60 минути. Тестирано од мене.ili da go smenam predhodnoto prasanje vo dva radijatora od po 2kw?
Ponovite inverteri imaat rezerva za koga e poladno to est ja kacuvaat potrosuvackata zatoa sto paga COP za da se odrzi nivoto na oddadena toplina. Pa taka na -10 moze da krenat potrosuvacka okolu 1.7-2kw za da davaat edvaj 2.5-3kw toplina a nekoi nema ni tolku. Dva takvi inverteri vo poladno bi vlekle nonstop po 3,5-4kw ako bi imale poteskotija da odrzuvaat temperatura sto e normalno ako nadvor e pod -10Ја греат површината на која паѓаат инфраред зраците, а не воздухот.
Отприлика толку грее. Или пошто повеќе те интересираат вистински примери, две такви пуштени на powerful mode, на околу 0 надворешна температура загреваат скоро 50 квадрати од 15 на 25 степени за 60 минути. Тестирано од мене.
Izvadi kolku ti potrosi micubisito za eden mesec da vidime kolku kvadrati toplis na koja vnatresna a ne eurovent da Vadis tuka i euroventot e za 20 stepeni vnatresna temperatura znaci mozis da se prostis od Scop za koj se fakas tuka. Pokazi merenje smetka izolacija kakva imas stan kuka nemas nisto pisano samo nafrlas tuka i se pravis pameten. Da vidime kolku ti e efikasna klimata.Ја греат површината на која паѓаат инфраред зраците, а не воздухот.
Отприлика толку грее. Или пошто повеќе те интересираат вистински примери, две такви пуштени на powerful mode, на околу 0 надворешна температура загреваат скоро 50 квадрати од 15 на 25 степени за 60 минути. Тестирано од мене.
Dobro e decki te razbravme changeto voopsto ne ne ostavi vo kal na tie -22c ili potrosi isto kako i na -10 vcera.[DOUBLEPOST=1484425182][/DOUBLEPOST]Od -10 nadole znaci kaj eftinkite klimi realno nema veke pozitivna bilansa to est COP paga na nesto preku 1. Dobri se i tie klimi sto zadrzuvaat nekoj plus barem do -15. Pod -15 veke klima pod barem 1000 evra nema nikakov pozitiven ucinok. Isto ko termo ili panelki ke trosi.
Togas rabotel nonstop na maksimum so COP 1 i daval toplina kolku sto moze da dava i trosel isto kako panelka. na takvi temperaturi najbitno e da topli, jebes COP i ostala matematikaDobro e decki te razbravme changeto voopsto ne ne ostavi vo kal na tie -22c ili potrosi isto kako i na -10 vcera