Тоа што работи неоптеретено може дабиде само позитивно никако обратно.
@vedar има иста ваква, неговата е оптимално димензионирана.
@vedar aко можеш сподели како е кај тебе.
Badzo mojata e daleku e od optimalno dimenzionirana za vakvi minusi..
Ajde da rezimiram, znaci se raboti za sprat vo kukja, se zagreva otvoren prostor dnevna kujna okolu 40m2 i preku otvorena vrata uste okolu 15m2 spalna, dobro izoliran so pvc prozori (sega veke 12god stari) ispod mene se moite, sprat neizoliran so pvc prozori (novi od lani) koj se zagreva tnko na oklolu 20-21C i samo vo nivnata dnevna znaci del okolu 25m2..Izlozenosta e poprilicna u smisol deka nemam kukji lepenki a mojot sprat e nad komsiskite krovovi..Iznad mene imam krov koj e dobro izoliran (sepak ima edna dupka okolu 40x40cm za ventilacija) no ona so go sfativ a zanemaruvav (zasto lani ne stegna vakov jak minus) e izolacijata na tavanot odnosno iznad gips plocite moram da stavam staklena volna ili sto veke se koristi najdobro treba da se zainteresiram zasto zagubite tamu se znacitelni, toplinata odi nagore pred se..Tuka e i banjata so svoite 5m2 koja ima kaloriferce zidno koe se pusta pred banjanje ama vo ostanatiot "cel" del od denot ispod vratata si usisava od topliot vozduh..I finalno e zadadenata T koja celo vreme 24/7 skoro cela zima e 24-25 (vo najladnovo 25-26) plus setiranosta na autofan koj obezbeduva poudobno ama i poneekonomicno zagrevanje (testirav pred nekoj den po replikata na
@Strelec so namaluvanje na zadadena T na 24C i stavanje na ventilator na max brzina koja ja namali potrosuvackata ama napravi uragan koj ne go podnesuvam, golema e vnatresnata snazen e izduvot duri do spalna preku spunt se osekja..).
Se slagam so tebe koga velis deka e pozitivno koga klima raboti neoptereteno se slagam i so
@GT1 koga veli deka poradi istoto klimata ne odi vo defrost..
P.S se slagam i so
@Sass za vaznosta na izlozenosta na klimata odnosno ako e zadskriena ke ima podobar performansot plus ako moze i na juzna strana sonce kolku tolku da ja gleda ke pomogne..i za greacite na tacna deka se korisna rabota (osobeno vo vakvi ladni denovi) koja pomaga vo startanje na klimata na ladno i vo efikasnosta i skratuvanjeto na vremeto na defrostot a cenam deka istovremeno ne ja zgolemuva znacitelno potrosuvackata ..isto mislam deka pricata na vrvnive proizveduvaci deka nekvalitetni klimi samo stavale greac e neopravdana odnosno e k....