Најекономично греење и ладење

Член од
11 април 2012
Мислења
4.727
Поени од реакции
5.473
Момци се извинувам што нема температура без клима денес ама сум заборавил да ја исклучам кога излегував утрово. Се надевам утре нема да ја заборавам. Еве како инфо со уклучена клима за 32часа и 30 минути има потрошено 13,3кв часови

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
@wiksa u redu e druze, nema sto da se izvinuvas dovolno im pokaza...neli ti e cudno sto "novopodnovenive" ne gi pokazaa svoite novi a i namontirani klimi, a ne pa nekoja slika od merac da pokazat?....moze Anhoch neznaat kade e :)
zatoa uzivaj i ne si zimaj obrvrska da reportiras

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
6 април 2014
Мислења
135
Поени од реакции
166
Незнам дали @Strelec мислеше на мене како новоподновен, но како и да е планирав да пишам деновиве. Посебен мерач за потрошувачка немам, туку го користам мерачот преку далечинскиот, кој пак покажува само месечна потрошувачка. Еве неколку слики од потрошувачката. Првата слика е чисто да се види дека се сега сликани сликите, втората е потрошувачка од минатиот месец, а додека третата е за овој месец. Денеска подолго време ја тормозам чисто за да видам како би ми одговарала најмногу да работи. Преку ден и овој и минатиот месец од 08.00 до 12.00часот е исклучена климата, но како ќе опаѓа температурата во наредните месеци планирам постојано да работи. од 26.10 до 31.10 има потрошено скоро 40 кв, но не работеше постојано, бидејќи се погоди викендов преку ден убаво време и не ја уклучував, а додека два дена преку ноќ работеше (наместена 20степени). Преку ден планирам да ја местам на 22 или 23 степени температураи втора брзина, а за навечер 20 или 21 степен. Климата мнофу брзо ми го загрева просторот кога и е зададена температура 21 и 22 степени по што се исклучува. Исто така почнав да го замлачувам ходникот кој води на поткровот и затоа не ја затварам вратата (каде што ми е климата примарно греење). Без греење во куќата температурата ми се движи од 17 до 18 степени (зависи кој дел) и затоа колку толку со отворена врата климата и да успее да го загрее ходникот барем за еден степен ќе бидам задоволен.
Исто така сакав и да им предложам на поискусните членови на форумов доколку има желба да се направат некои тестови за клими. Пример можете и доколку сакате соберете се неколку членови и повелете за кратот тест ( review ) на хитачито. Мислам дека и други членови ќе бидат заинтересирани за тестови на Toshiba,Mitsubishi, Gree, Fuji па ќе се пријават и со нивните клими. Знам дека нема да може да се споредуваат на тој начин климите, но барем секој нов член кој ќе сака да си купи клима ќе има неколку теста на клими со различна јачина , различно место на користење (стан, куќа, со изолација, без изолација итн). IMG_20161102_221141.jpg

IMG_20161102_221210.jpg
IMG_20161102_221155.jpg

Член од
29 ноември 2015
Мислења
4
Поени од реакции
3
Baram mislenje za klimava:
Electrolux EXH12HV1W 12000BTU ПРЕМИУМ ИНВЕРТЕР Климатизер со ТОПЛОТНА ПУМПА и ефективно греење до минус 20 степени.
Ja ima vo Setek za 34999,00 den. treba da zagrevam povrsina od 32m2,so solidna izolacija vo kuka.

Член од
5 август 2010
Мислења
16
Поени од реакции
14
I jas da go sporedam moeto iskustvo za Hitachito 35wpb mislam bese. Na pocetokot ne mi bese jasno kako na zadadena 25 stepeni, vnatresnata 22 stepeni. Arno ama jas dalecinskoto go cuvav na masiceto vo dnevnata na stakloto, a vecerva go postaviv na 1.6m visina na drzacot za dalecinskoto i na zadadena 25 stepeni vnatresnata bese 25 stepeni. Klimata ne isklucuva koga ke se postigni temp.samo namaluva ama izgleda kaj mene ima pogolem gubitok na toplina (ima i isklucuvano). Za potrosuvackata spored dalecinskoto za mesec oktomvri potrosi 80kw. Od vcera ja uklucuvam od 14:00 do kaj 00:00 negde i potoa ja isklucuvam i za dva dena ima potroseno 11kw. Mislam deka mozese i pomalce da potrosi ama uste ja isprobuvam, se zaradi polozbata na dalecinskoto. Zasega sum zadovolen, ke vidime ponatamu. Januari go prognoziraat studen mesec pa ke vidime togas.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Pozdrav do @macci i @maki01 ....sekako nemislev na vas, videno pokazano i dokazano.
Si se znaat tie na poslednite 2 strani gi ima, crn panel i onoj so tacnata :)
Neznam sto citala, ama ke se najde u grafikot onoj sto se resi da pocne i da pisuva na temava i bara soveti kako i zasto otkako zaladi nadvor i vleze vo dupkava od grafikot pod +5 :)
xxl.jpg

Последно уредено:
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Lani pisav deka se slusa nekoj zvuk od nekakva vibracija i deka koga ke pipnam so prstot na sasijata se gubi i posle pak prodolzuva..sumnjav deka e kontakt pomegju limarijata nekade ama sve odlozuvav pa zaboravav i konecno se javiv u Ics i brzo si pratija covek..prvo mislevme deka e kontaktot pomegju kapakot i stranicniot pleh pa se dodade parce guma samolepliva ko traka sto e paralelno so crvenata linija na slikava tenkite parcinja, tie sirokite si se fabricki:

Chrysanthemum.jpg
Posto zvukov se javuva na poladno odnosno navecer ja slusav den dva i uvidov deka seuste go pravi istoto pak se javiv dojde covekot i posle vtrorava inspekcija utvrdi deka se raboti za labav shtraf napred na plasticnata maska pred perkata na ventilatorot:
sh1.jpg

eve go mader fakerot zumiran:
sh2.jpg
Znaci nekoj František se olabavil prethodnata vecer so 10-20 Staropramena i ne go stegnal bas strafov :) a japanac radi i strajkuje so crna traka na raka..
Sakav da spodelam kako primer deka zvukot i brmcenjeto od vibraciite moze da doagjaat i od vakvi banalni mesta na klimata a i da gi pofalam Ics za korisnickata podrska osobeno covekot sto go spomnuvam pogore a toa e serviserot Sasko koj odusevi so svojata pozitivna energija i entuzijazam (y)

Attachments

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
@maki01
Odlicna klima i daljinsko, ama mi e krivo sto go ispustiv em "Carot" em ova
[DOUBLEPOST=1478128708][/DOUBLEPOST]
Baram mislenje za klimava:
Electrolux EXH12HV1W 12000BTU ПРЕМИУМ ИНВЕРТЕР Климатизер со ТОПЛОТНА ПУМПА и ефективно греење до минус 20 степени.
Ja ima vo Setek za 34999,00 den. treba da zagrevam povrsina od 32m2,so solidna izolacija vo kuka.
Cestito registracija i reklama vo Bold, nego kaj vide deka ja ima ?
zzzxxx.jpg

Последно уредено:
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Dobri se i ovie Setec so recenicive:
Navedeno "ТОПЛОТНА ПУМПА" so golemi bukvi pa se zamisliv kaj da kupam inverter klima bez topllotna pumpa :D

Член од
22 јануари 2008
Мислења
102
Поени од реакции
110
Еве и јас да не останам покус :)

Овој месец 4kW, Октомври 17kW.

Имам разлика од 0.5kW од мерењето на климата со мерачот!

Attachments

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Еве и јас да не останам покус :)

Овој месец 4kW, Октомври 17kW.

Имам разлика од 0.5kW од мерењето на климата со мерачот!
Jako realen post....ti verueme za 3te....ama za 17te u Oktomvri probaj pak :)
a i slikive ti se od mutno pomutno, upali svetlo sledniot pat
24/25 zadadena, 3Kw i 4228, sto 4228 ?....koe so mu znaci razbra nekoj?

Последно уредено:
Член од
22 јануари 2008
Мислења
102
Поени од реакции
110
Jako realen post....ti verueme za 3te....ama za 17te u Oktomvri probaj pak :)
a i slikive ti se od mutno pomutno, upali svetlo sledniot pat
24/25 zadadena, 3Kw i 4228, sto 4228 ?....koe so mu znaci razbra nekoj?
Имам пишано и порано ама ајде пак. Се вртат две бројки, едната е цела бројка 3 а другата е 0,4, значи за работено 2 дена и 42 минути потрошила вкупно 3,4kW.

И во Октомври месец дали ја пуштив 5-6 пати.

Нема опција да ги бришеш податоците, така да...

[DOUBLEPOST=1478135144][/DOUBLEPOST].

Attachments

Последно уредено:
Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
Еве и ја да дадам скромен допринос на форумов (да не помисли Стрелец дека нешто кријам :D) иако е малку рано пошто сеуште ја тестирам климава.Инаку климава работи нон-стоп не се гаси зададена Т 24С, кога нема никој дома и за спиење 20С.Oсвен тие 34м2 отворам врата и накај ходникот каде има уште 11м2(таму е за некој степен поладно).До сега од потрошувачката сум презадоволен 11-12kw/h дневно во просек. Фотографија0046.jpg Фотографија0045.jpg
пошто тапа ми е камерава и малку е матно, малку да појаснам: првото е времето, па моментална потрошувачка и на крај колку пари арчи во моментот. Фотографија0051.jpg
време на мерење 128 часа потрошено 63KW/h во пари 270ден(пошто нема можност за подесување на викенд тарифа тие 270ден се нешто помалку)
Фотографија0048.jpg Фотографија0047.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom