:pos2::pos2:Eb.ti smetkata za struja! I so dobra izolacija i bez isto! Lani 4.500 godinava 4.500! Za Dekemvri.... jooo razlike - drasticne! A zatopluvam edvaj 30M2 (dve prostorii)... Kao renovirav lani... nadvoresnite zidovi Knauf ploci, pod niv Tervol 10 cm... Prozor termopan staklo... vakuum, argon polnenje...pur pena vo kosinjata.... bla-bla-bla!
Mozebi treba roletna da stavam!? Nadvoresna so pur-pena tipot "Sonal" :pos2:???
Izolacija da! Pomaga, ama 10-20%... a ne nekoj kako rece na forumov: ke se namalat trosocite za zagrevanje 3-4 pati!... Znaci po taa logika sum plakal 4.000.- den, sega treba da plakam 1.000,- 1.300.- da de! I Elvis e Ziv! Mitovi i legendi!
2000 X 6 = 12.000.-Znaci vo odnos: cena na uredot, efekt, potrosuvacka na energija (cena na cinenje na potrosena energija) .... bi zaklucil najdobar nacin na zatopluvanje e klima-invertor. So cena od 25-30.000.- od ured, so snaga od cca 3KW (+ -) i prosecna potrosuvacka od (+ -) 1KW.... Sto bi znacelo (razmisluvam glasno) deka so dva vakvi ureda bi mozel kvalitetno da se zatopluva solidno izoliran stan od 60m2 pri sto smetkite za struja vo zimskite meseci bi bile 3-3.500 (samo za zagrevanje cca 1500 - 2000 X 6 = 12.000.-) sto e mnogu poevtino od sekoj vid na greenje osobeno od centralnoto, za koe za tolkav stan bi trebalo godisno da se izdvojat cca 30.000 denari (2.500 X 12) Za tri godini se isplatuva pocetnata investicija - dva invertora od po 400 Eur. Da ne zboruvam za iskoristuvanjeto na istite letno vreme.
Za mene prifatlivo.
Moze i papagalot da ni kaze sto koristi za zagrevanje na stanot (kukata)?
:pos2::pos2:
ЅВЕР!!!
2000 X 6 = 12.000.-
Само би додал од 12000 треба да одземете 1500 денари
Значи има добар коефициент на полезност.
абе таман де...се смеам за ова аргонов ахаха...и ме потсеќа на..перр перрпету ум-отVakuum, argon polnenje...pur pena vo kosinjata.... Bla-bla-bla!
Mozebi treba roletna da stavam!? Nadvoresna so pur-pena tipot "Sonal"
Jas bash isto sum zainteresiran za temava...doma se gream so konvektor "Thermor" francuski...i smetkata za struja od 3700 naglo skokna na 5000 za dekemvri i januari.
Razgovarav so nekoj lugje so se razbiraat na taa tema (zboram konkretno za stan,ne za kukja) mi preporacaa klima inverter od nekoj 440 evra i smetkata e drasticno prepolovena.
Edniot covek ima dukan za bela tehnika i se greese na thermor...plakjase 8000 den za dukanot...sega ima inverter (dukan od 60kw) smetka mu dojde 4000 den.
Interesno...neli?!
of sum za temava ama za svetilki da ti kazam ima LED svetilki i trosat po 1W ne 100WSe poveke mislam deka se prevara ova konvektorite!? Osven imeto negledam nesto revolucionerno i inventivno kaj niv. Struenje na vozduhot, aluminiumski difuzer, precizen termostat.... bla bla. Kao da ima tuka nekoja tehnologija koja zasteduva el. ili toplinska energija!? OBICNA GREALKA samo malku poskapa od drugite! Kako moze precizen termostat (so amplituda od 0.3*C) da bide glaven atribut na proizvoditelot na konvertorite!? Smeski! Evtina i brza montaza - uste pogolemi smeski! Kaloriferite i el radijatori imaat uste poevtina i pobrza montaza :pos2:
Ne procitav nesto konkretno! Nitu pak sum ubeden deka se ekonomicni....
Invertorite nesomneno se! I jas od mnogumina slusnav deka po upotreba na invertor-klimi nikogas do togas na bile pozatopleni i nikogas nemale poniska smetka... E sega dali e za polovina pomala neznam ama znam deka i 30% pomala ne e malku osobeno ako so Thermori ili drugi "El-goltaci" smetkite odat i nad 6.000....
A, kazi mi za koj model zboruvaat tvoite prijateli koi se strucni i koi go isprobale... Ako ne e tajna!
Za koj model Invertor se raboti?
Verojatno za Panasonic PANASONIC CS/CU-UE9JKE aj malu reklama za Panasonic... (ovoj model cini tolku - 440.- Evra)
МОЌНОСТ:
-ЗА ЛАДЕЊЕ -2,6KW
-ЗА ГРЕЕЊЕ-3,3KW
-ПОТРОШУВАЧКА:
-ЗА ЛАДЕЊЕ-0,75KW
-ЗА ГРЕЕЊЕ -0,82KW
ccc... 8 sijalici od 100W! Pa mene ovoj period barem 4 mi svetat po 10-12 saati dnevno! POLOVINA SNAGA OD INVERTEROT!
BTW....Treba da se razmisli i za menuvanje na ovie starite sijalici - svetilki. Znae nekoj kade ima ekonomicni a poevtini od 200.- denari? Ekvivalent na stotki se razbira.
И мене .......и мене ептен ме нервираат....преваранти..kano напиша:prvo zdravo na site... obiduvajki se da proveram na koe nivo mi e web sajtot preku prebaruvacite, preku eden prebaruvac mi ja izvadi temava. da se pretstavam:
jas sum alek, ili kano, sopstvenik na firmata KANO INZINERING, koja se bavi so proizvodstvo i montaza na elektrolitnite sistemi za greenje KANO..............................
п.с. ......................................................................да работи во стриптиз клубови на своја 16-та година... кога заврши она средно школо воопшто а не факултет? ќе испадне ова дека ја кудам конкуренцијата.. не је кудам туку одсекогаш ме нервирале преваранти...
kano prijatelekano напиша:prvo zdravo na site... obiduvajki se da proveram na koe nivo mi e web sajtot preku prebaruvacite, preku eden prebaruvac mi ja izvadi temava. da se pretstavam:
jas sum alek, ili kano, sopstvenik na firmata KANO INZINERING, koja se bavi so proizvodstvo i montaza na elektrolitnite sistemi za greenje KANO.
da odgovoram vednash...
kano sistemot e elektroliten sistem za greenje, go proizveduvame vo domashni uslovi 1 decenija veke, ne e ruska podmornica i ne raboti na soda bikarbona. ruskata podmornica, slobodno mozam da kazam deka e kopija na ovoj sistem, i e daleku po ne ekonomicna za greenje otkolku kano sistemite. kano sistemite se provereni so celo decenisko postoenje na pazarov i preku 2000 montirani sistemi, poveketo tuma vo MK a i eden del nadvor od drzavava. za da ne objasnuvam shto i kako so ovoj sistem, ke otide premnogu pishuvanje, povelete na nashiot web sajt i tamu ke vidite za shto stanuva zbor. tamu e po detalno objasneto...
www.kano.com.mk ili www.kanosistemi.com.mk a ima i tret www.evtinogreenje.com.mk
site tri domejni vodat kon eden ist web sajt.
не е лекториран текстот.. јас не сум лектор иако текстовите се лично од мене напишани, а некако немаме време да седнеме и да го правие тоа. дури и мене ми е криво што платив толку скапа веб страна, а текстовите не се баш нај добри, ама тоа е тоа... како што реков, текстовите не се преведувани, да беа ке беше се тип топ. значи, отворен сум за прашања, прашувајте се што сакате, ке ви давам одговори, бидејки ги имам сите податоци и искуства околу термички пресметки, и повеке од 10 години знаење... нај убаво е да ме прашате преку контакт страната на сајтот, така ке добиете исцрпен одговор за се што ве интересира...
www.kano.com.mk
п.с. украинката е уствари русинка и се вика елена, а сопругот, нејзиниот 25 години постар соприг се вика александар и се превара жива... они купуваат руски подморници и ги префарбуваат, па демек домашно производство... да не блебетам... бившо леотерм, сегашно ас термика цветин, превара жива, ако имате вишок пари идете таму, да ви ги земат.. уз парното, ќе ви шиткаат и некои креми, сокови, џусови и слични ствари... а да не заборавам.. русинката се претставува како инжинер, а дојдена е да работи во стриптиз клубови на своја 16-та година... кога заврши она средно школо воопшто а не факултет? ќе испадне ова дека ја кудам конкуренцијата.. не је кудам туку одсекогаш ме нервирале преваранти...
Кано, од општ интерес (и на смрзнатите граѓани, а и на тебе) е прашањата и одговорите да се одвиваат токму на темава. Интеракцијата со луѓето, кои патем сеуште немаат целосна доверба и сигурност во алтернативните системи на греење, е клучна за успехот и доброто пласирање на овој систем. Луѓето што се чувствуваат измамени од Топлификација сакаат малку подетално објаснување за целиот Кано систем. Откако се „изгорени“ од цените на Топлификација, сосема нормално е да се влезе со доза на претпазливост пред да се одлучиме за било каква инвестиција за алтернативно греење.kano напиша:можете да поставувате прашања и на следниов меил: info@kanosistemi.com.mk