Samo nekoj sto nemal kontakt so kvalitetni klimi i sto ustvari ne ja poznava u praksa nivnata rabota moze da kaze nesto kako predimenzionirana. Klima so kvalitet na hiperinverter koi rabotat i na minimum od 150 vati nikako ne moze da bide predimenzionirana. Prakticen primer ke ti kazam i tebe i drugite sto razmisluvaat bez nekoja praksa ili samo laicki gi gledaat brojkite za nominalna i maksimalna potrosuvacka. Jas koristam veke 2 zimi suzumi 13-ka za 25 kvadrata, nemam pvc tuku drvena dvojna stolarija stara 40 godini, nemam nikakva nadvoresna izolacija, i pokraj takva slaba izolacija lani merev za cela sezona greenje i imav 1.200kw potroseno. Drugar blizok koristi suzumi 22-ka i gree 45-50 kvadrata no ima nova pvc stolarija bez nadvoresna izolacija, podobro izoliran i pregraden skalicen prostor, u sekoj slucaj mnogu podobra izolacija. I sega edna bitna razlika vo dvete klimi e sto 13-ka e rotari kompresor, a 22-ka e tvin rotari kompresor i iako e mnogu pomokna od mojata pokazuva na momenti poniska potrosuvacka na odrzuvanje, mojata najnisko trosi 200-230 vati, negovata 160-190 vati. I STO E TUKA PREDIMENZIONIRANO. Mesecite koga jas imav 200 kw potroseno, toj imase 220. Najladnoto na -15 koga dnevnata potrosuvacka moja bese 15kw, negovata bese 20kw. Za ladenje da ne komentiram pak, raboti so 160 vati na odrzuvanje na zadadeni 25 stepeni. I da povtoram pak toj ja koristi za 50kv. otvoren prostor dnevna so kujna, jas za 25 kv. dnevna so kujna. Celta na forumot e da se pisuva od luge koi veke koristat klimi i merat potrosuvacka i ponasanje na klimite, a ne da se zboruva hipoteticki koj kako razmisluva i kako gi tumaci rabotite. Dajte mi sega 90.000 za hiperinverter, dali daikin, dali mitsubishi, dali fujitsu koj raboti na 150 vati minimum pa neka e 24-ka, pa da vidis dali nema da go stavam u 25 kvadrata, zaebi toa predimenzionirano bilo.